Comunicat

Els sindicats USTEC·STEs (IAC) i STEILAS reafirmen el seu compromís en defensa de l’educació pública 

El 19 i 20 d’octubre, els sindicats STEILAS d’Euskal Herria i USTEC·STEs (IAC) hem celebrat trobades sobre temes educatius. L’activitat ha començat amb l’anàlisi de la situació sociopolítica i, a continuació, en els diferents grups de treball, hem analitzat durant aquests dos dies temes com la LOMLOE, cos docent únic, contractacions sense màster, el finançament del sistema educatiu, la universitat, la Formació Professional i l’etapa 0-3

De la mateixa manera, hem reforçat els nostres espais de col·laboració i reiterat el nostre ferm compromís a favor de l’escola pública i la sobirania dels nostres pobles. Ara que s’estan perpetuant les polítiques recentralitzadores i preval la visió neoliberal dels serveis públics, és imprescindible reforçar les aliances estratègiques entre els nostres pobles.

En aquest sentit, ambdues organitzacions hem acordat la següent resolució:

El retrocés social provocat pel sistema capitalista heteropatriarcal ha tingut greus conseqüències en la darrera dècada: s’han eixamplat les bretxes socials, s’ha incrementat la pobresa i s’han reforçat les polítiques recentralitzadores. Aquestes polítiques regressives s’han produït també en els sistemes educatius. El mateix podem dir de les polítiques de recentralització dels partits polítics estatals, en les quals l’educació ha estat, en la darrera dècada, un dels seus eixos prioritaris.

STEILAS i USTEC considerem que l’escola pública és la base de qualsevol sistema educatiu sobirà, perquè l’enfortiment de la democràcia implica necessàriament una aposta pels serveis públics. El capitalisme global i financer estan privatitizant per al benefici de les elits tots els mecanismes i institucions que fins ara han servit per a l’empoderament i l’estat del benestar de la ciutadania. La LOMLOE que ens ve no suposarà un canvi significatiu en la direcció prevista per la LOMCE: impedeix el desenvolupament dels sistemes educatius propis, no interromp les dinàmiques de privatització i segueix permetent que l’alumnat no adquireixi les competències necessàries en euskera i català.

Per tot això, STEILAS i USTEC tenim clar que, en aquests temps difícils, en els quals les retallades en serveis públics i drets són una realitat, és més important que mai unir forces i lluitar per una educació pública sobirana que esdevingui l’eix de la nostra societat.

Per tant, a Euskal Herria i a Catalunya, reivindiquem el dret a decidir el nostre futur, per poder així aprofundir en la democràcia i desenvolupar sistemes educatius polítics propis.

 

 

 

 

 USTEC-STEs(IAC) eta STEILAS SINDIKATUEK HEZKUNTZA PUBLIKOAREN ALDEKO KONPROMISOA BERRETSI DUTE

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes