Salut Laboral- Roda de premsa-16 d’octubre de 2020
Contagi per gotetes o contagi per aerosol, heus aquí la qüestió.

Enllaç al vídeo de la roda de premsa

És cert que des de l’inici de la pandèmia hem estat subjectes a tota mena d’informacions científiques, hem escoltat molta expertesa en els mitjans de comunicació, hem llegit tot el que ens ha caigut a les mans i hem intentat desxifrar moltes estadístiques i gràfics de bonics colors. Finalment el que ens acaba quedant a la retina és el color dels mapes per àrees sanitàries, així és com som conscients de la incidència de la Covid en el nostre entorn.

A partir del 14 de setembre aquesta percepció del virus per àrees sanitàries ens ha canviat, ja no veiem grans taques de color sinó que comencem a mirar àrees territorials o municipis plens de punts de colors: aquest confeti són els centres educatius de tot Catalunya.

A la vegada que canviem aquesta percepció, anem assentant un nou concepte sobre transmissió del virus. Fa uns mesos es va començar a descartar la teoria de transmissió per gotes i es va anar adoptant la de l’aerosol. Ha costat, la humanitat a vegades és ben tossuda, però finalment fins i tot l’OMS ha acceptat que cal preocupar-se per aquest tipus de transmissió, i això ens agradi o no, canvia les regles del joc.

Tota aquesta introducció ens serveix per incidir en dos temes que ens preocupen enormement:

 • Com s’ha dut a terme la planificació per iniciar el curs escolar? Els conceptes que s’han utilitzat pel pla d’obertura de centres s’han basat en la teoria de transmissió del virus per gotes i en establir un grup bombolla. Hem actualitzat aquesta visió dins el Departament d’Educació? No ho tenim clar.
  El grup bombolla no és estanc, això és fàcil d’entendre, ho serà dins un centre però fora no, ja ho hem exposat diverses vegades.
  Ens manca informació i instruccions específiques per a molts col·lectius, si les tinguéssim podríem saber quina és la seguretat que s’ofereix als treballadors/es dels centres. Tampoc sabem si totes les mesures de seguretat s’estan aplicant, qui ho controla? Estem segurs que es poden mantenir les distàncies de seguretat? Què farem amb la ventilació aquest hivern? Sabem com s’estan aplicant els criteris de confinament i de proves PCR?
   
 • El concepte vulnerable i especialment sensible han canviat en el decurs de la pandèmia, que ens fa especialment sensibles? Quina protecció tenim segons pertinença a un nivell o altre de risc?
  Podem seguir considerant que el fet d’estar en un espai tancat com és una aula, durant tota una jornada laboral, té un nivell de risc igual al comunitari?
  Fan la mateixa valoració el servei de prevenció i l’ICAM? Quins són els problemes de baixes per Covid actualment? Seguim sense solucions per a molta gent….
   

Aquestes són les nostres reivindicacions al Departament d’Educació:
 

 • Convocatòria urgent de tots els Comitès de seguretat i salut de tots els ST
   
 • Reclamem instruccions sobre mesures específiques de protecció per a les diferents tipologies de centres i tasques: itinerants, SSEE, fisioterapeutes, personal dels IFE, etc.
   
 • Facilitar dades sobre afectacions Covid al personal del Departament d’Educació: personal PAS, PAE i docent.
   
 • Avaluació de riscos laborals en tots els centres per part de les seccions de prevenció dels SSTT. Reforçar amb personal els serveis de prevenció de tots els ST.
   
 • Material de prevenció i seguretat suficient per als centres educatius.
   
 • Instruccions úniques sobre els tràmits del personal vulnerable i especialment sensible: baixes, informes, altes, a l’ICAM. Informar al conjunt de treballadors/es i a personal dels SSTT.
   
 • Màxima protecció al col·lectiu de dones embarassades.
   

USTEC-STEs seguirem treballant per garantir la salut de tots els treballadors i treballadores del Departament d’Educació

 

USTEC·STEs (IAC)

16/10/20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes