El caos de la reobertura. La Salut als centres en entredit
Enllaç al vídeo de la roda de premsa

El Departament d’Educació ha tingut molts mesos per planificar i programar una tornada als centres el més racional i pràctica possible, garantint els drets i la seguretat de tothom: alumnat, famílies i la dels eterns oblidats, els seus treballadors i treballadores.

USTEC-STEs (IAC) denunciem la manca de voluntat política per donar sortida a totes les situacions que eren previsibles en la tornada als centres. Hem arribat al punt que ja no sabem si la improvisació i la irresponsabilitat són fruit de la manca de voluntat política o de la incapacitat per exercir les funcions del lloc de treball que ocupen els responsables polítics d’Educació. No oblidem que cobren diner públic i tenen responsabilitats molt clares i definides.

Aquesta manca de responsabilitat política sembla anar acompanyada, per acabar-ho d’adobar, d’una manca de respecte cap als professionals tècnics del Departament d’Educació. En aquests moments, el Departament hauria de posar al davant de tot el Servei de Prevenció i les seccions de prevenció de cada Servei Territorial, i en cap cas hauria de qüestionar els criteris tècnics dels seus propis treballadors/es i, encara menys, intentar forçar que rebaixen aquests criteris objectius.

 

Després de recollir informacions de diferents sectors i fonts, podem afirmar que:

Els centres no han rebut el material adequat ni en quantitat suficient, per la qual cosa no arribarem, ni de lluny, a Nadal, tal com se’ns va assegurar.

No s’ha donat la protecció adequada a les persones aptes per estar al centre presencialment, tot i que des del servei de prevenció que les va avaluar se’ls indicava amb precisió allò que necessitaven.

No s’ha complert amb la distància recomanada d’1.5 metres entre persones a les aules.

No s’han facilitat instruccions concretes per tipologia de centres o per especificitat de tasques. Com que no hi ha instruccions, tampoc se’ls facilita material específic.

A més a més:

No s’ha enviat cap mena d’instrucció a les direccions sobre com gestionar administrativament els casos de persones vulnerables.

No tenim coneixement que s’hagin enviat instruccions al personal sanitari de les mútues contractades.

No s’ha enviat cap informació a les persones que havien de tramitar una baixa per ser especialment sensibles.

En molts casos, les persones no han rebut l’informe dels serveis de prevenció, i en alguns casos només han rebut una notificació de si eren aptes, aptes amb adaptacions o no aptes, via correu electrònic i sense cap signatura d’un facultatiu. No sabem qui està signant aquestes notificacions, no són actes administratius i no es poden recórrer ni reclamar.

El Departament no ens ha facilitat el nombre de treballadors/es confinats, positius o amb afectacions diverses a la seva salut.

L’ICAM vulnera els drets dels usuaris, ja que no està actuant segons el procediment establert: no està comunicant adequadament ni les baixes ni les altes. El procediment de notificació ha d’anar acompanyat d’un informe mèdic motivat, i la persona té el dret de recórrer aquesta decisió. Això no s’està donant.

El neguit de les persones que tenen problemes de salut, pendents encara de saber com es resoldrà la seva situació, ha estat una de les coses que hem posat sobre la taula: encara no s’ha resolt. El Departament ha d’abandonar immediatament el paradigma economicista per situar-se en el paradigma de la salut i la vida. Si no ho fa així, no està entenent que tenim un problema de salut pública.

En la mesa sectorial del mes de març, USTEC·STEs (IAC) va demanar la creació d’una comissió de seguiment mixta. Avui dia seguim sense aquesta comissió que és més necessària que mai. Des d’USTEC·STEs (IAC) reclamem que es torni a activar, volem que es puguin tractar temes de prevenció i temes administratius en un mateix espai: és el mínim que el Departament d’Educació pot fer pels seus treballadors/es.

Des d’USTEC·STEs (IAC) hem deixat clar el nostre posicionament: malgrat la pandèmia, els treballadors i treballadores del Departament d’Educació tenim dret a la nostra salut.

USTEC-STEs (IAC)

23/09/2020

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes