Personal substitut i Departament d’Educació: dues realitats paral·leles

Ahir vam assistir a la Mesa Sectorial en què, a petició d'USTEC-STEs (IAC), hi havia un punt sobre els nomenaments i el cobrament del mes de juliol.

Què demanàvem?

Pel que fa als serveis prestats a la borsa havíem demanat que es comptabilitzés el temps de confinament, ja que en aquest període no es va generar cap nomenament. Al mateix temps, tenint en compte la poca quantitat de nomenaments d'aquests dies (un 10% dels que es van produir en les mateixes dates el curs passat), vam proposar que el Departament fes un nomenament extraordinari al personal substitut.

Per aconseguir els objectius esmentats havíem sol·licitat una modificació de la normativa per l'obtenció d'un nomenament el mes de juliol. En resum, unes condicions més flexibles i realistes (per exemple, canviar el requisit de 6 mesos de temps treballat a 3 mesos, eliminar que calgui treballar el tercer trimestre, etc.).

Quina resposta hem obtingut?

A la reunió que el conseller Bargalló va mantenir a principis de maig amb els sindicats es va comprometre a revisar-ho. Finalment, ahir l’Administració es va negar a negociar cap proposta.

El Departament d'Educació va remarcar que havien actuat amb un gran compromís i sensibilitat cap al col·lectiu substitut i, tot seguit, van afegir-hi que no farien cap concessió a les nostres demandes: ni nomenaments extraordinaris, ni temps prestat ni cap modificació important de la normativa de juliol.

USTEC·STEs (IAC) veiem amb preocupació com aquesta realitat paral·lela en què viu el Departament dista molt de la situació de precarietat i de les condicions miserables a què han estat abocades les persones substitutes. Ni és percebuda pel Departament, ni se’n responsabilitza. Aquest fet és especialment greu si es té en compte diverses institucions i administracions han fet crides a favor de polítiques expansives que promoguin la contractació i el blindatge de les persones en situacions laborals precàries o desprotegides. Doncs bé, el Departament d'Educació fa tot el contrari.

El col·lectiu de personal substitut hem passat de ser un col·lectiu oblidat a ser totalment menystingut. El Departament continua precaritzant qui té menys drets i a qui més obligacions se li demanen quan hi ha un nomenament. És la mateixa política des de fa anys arran de les retallades, amb jornades trossejades pels substituts en el seu moment, juliol sense cobrar durant anys, cobertura de substitucions des del setè dia, nomenaments fins al 30 juny, i un llarg etcètera.

Per dignitat i humanitat, USTEC·STEs (IAC) continuarem defensant el col·lectiu substitut i, amb aquest oabjectou pressionarem el Departament amb tots els mitjans possibles. Hi ha dies que aquest Departament no es mereix tenir la paraula educació en el seu nom.

USTEC·STEs (IAC)

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes