Comunicat

COMUNICAT CONJUNT BRESSOL Així no! Això no és educació!

L'Ajuntament de Barcelona ha decidit obrir les 102 escoles bressol municipals en la fase 2 de desescalada i ha anunciat que redactarà mesures diferents de les indicades en el full d'Instruccions del Pla de Reobertura del Departament d'Educació. Aquesta obertura no ha estat fruit del diàleg i el treball conjunt amb la comunitat educativa, sinó que respon a una decisió política, que ha ignorat la veu de mestres, educadores i entitats sindicals.
 

Demanar a les famílies una declaració de responsabilitat en la qual són elles qui assumeixen el risc ens demostra que no hi ha garanties i posa en evidència que obrir ara els centres apressadament i amb poca planificació i sense el suport dels equips i els sindicats NO ÉS SEGUR. 
 

El discurs de la conciliació no pot estar per sobre de l'emergència sanitària de la qual encara estem intentant sortir, i molt menys menysrtenir que el retorn a l'escola ha de suposar el benestar superior de l'infant. Obrir les escoles en pocs dies planteja massa interrogants que ni el mateix IMEB ha pogut respondre, cosa que ens fa pensar que serem una prova de cara el setembre. 
 

La Societat Catalana de Pediatria, juntament amb el Departament de Salut i l'Institut de Salut global, recullen en el document "Recomanacions de salut pública per a l'obertura d'escoles" que el distanciament físic és una de les mesures més importants per evitar la transmissió del virus i que l'OMS recomana una distància física superior a 1 metre. Es proposa que els infants disposin d'un espai d'uns 4 m². Això implica mantenir una distància aproximada d'1,5-2 metres entre les persones als centres educatius, superior al recomanat. 
 

La mesura de distanciament físic és inviable amb infants petits, encara que es redueixin ràtios, perquè l'apropament cap a l'altre forma part de la seva acció i de la manera de relacionar-se

Les mesures d'higiene, prevenció i protecció són difícils de garantir. 

Fer tornar a l'escola els infants després de 3 mesos de confinament per poques setmanes i apressadament és córrer un gran risc pel que fa al seu benestar emocional i psicològic, perquè  és possible que no es puguin incorporar a tots els centres les educadores de referència. Molts infants es trobaran després de 3 mesos amb una educadora desconeguda. Adaptació+referent desconeguda+mascaretes+famílies amb temps limitats dins del centre +distància de seguretat. Aquesta suma és totalment contraproduent per als infants. 

L'IMEB deixa a lliure elecció el retorn d'aquelles professionals que es troben en situació de vulnerabilitat, amb la qual cosa traspassa la responsabilitat i obvia el risc. El Servei de Vigilància de la Salut és qui hauria de dir que NO s'incorporen perquè així ho recull també el full d'Instruccions del Departament i el decàleg de l'Ajuntament de Barcelona. 

Tampoc se'ns ha explicitat a quines mesures de conciliació es podran acollir les educadores i els educadors, ja que la gran majoria són dones amb fills i majors a càrrec. 

No té sentit que a les escoles de primària no es pugui obrir el servei de menjador per motius de seguretat i, en canvi, a les bressol es deixi la responsabilitat a la titularitat. 

Només s'hi podran incorporar 5 infants per aula. No entenem sota quins criteris haurem d'escollir els infants que podran reincorporar-s'hi i tampoc no ens sembla raonable fer-ho a sort. Ens neguem a ser còmplices de la segregació escolar.
 

Fem una crida i donem suport a les direccions i educadores perquè de manera unitària prenguin la iniciativa i desobeeixin les ordres d'obertura atenent a la responsabilitat d'oferir un entorn segur i saludable per a tothom. 

 

Per tot això, i perquè considerem que continuen havent-hi massa dubtes raonables sobre les garanties de salut i benestar per a tothom, perquè creiem que no s'està tenint en compte l'infant en la seva globalitat només com subjecte a ser guardat, i perquè negociar certes condicions no creiem que resolgui el problema, les entitats sotasignants demanem que es rectifiqui i no s'obrin les escoles fins el curs vinent. 

 

 

  COMUNICAT CONJUNT BRESSOL Així no! Això no és educació!

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes