Comunicat Junta de Personal Docent de la Catalunya Central sobre el “Pla de retorn a les escoles

Benvolguda comunitat educativa,

El passat 20 de maig, vam poder assistir, sorpresos i expectants, a la roda de premsa del conseller d’Educació, on s’anunciava el retorn als centres educatius per a aquells territoris que vagin entrant en la segona fase del desconfinament.

Des del plasma dels televisors, el conseller proclamava tot un seguit de mesures que, malgrat la insistència de tot el conjunt de forces sindicals, ha pres de manera unilateral, sense cap negociació ni consulta als representants legals de les treballadores i treballadors de l’educació, ignorant-nos i menyspreant-nos.

El conseller ha mostrat en la seva intervenció els seus atributs de prestidigitador enviant pilotes fora, desviant l’atenció, un cop més, i rentant-se les mans sobre el retorn als centres educatius, de manera que ha acabat endossant a les direccions la responsabilitat de les mesures adoptades per ell mateix. D’altra banda, també ha mostrat la seva capacitat de creació de neologismes, encunyant el terme “servei comunitari”, eufemisme que disfressa el vell concepte que recau sobre el nostre sistema educatiu d’“aparcament de criatures”, que avui es fa més palès que mai davant la situació d’excepcionalitat que estem vivint.

Tot aquest embolcall ha servit per presentar-nos una sèrie de mesures que, com a mínim, considerem precipitades i imprudents, per qualificar-les suaument, i que ens preocupen en gran manera, especialment a la Catalunya Central, que ha estat una de les àrees sanitàries amb més afectació per la Covid19 i que properament entrarem a la segona fase del desconfinament.

Un cop més, el Conseller pren decisions des d’un despatx, assegut en una butaca totalment aliena a la realitat del dia a dia, decisions agosarades que poden implicar greus conseqüències, per les quals assegurem que li demanarem la responsabilitat si hi ha qualsevol rebrot de contagis a les nostres escoles i instituts.

La comunitat educativa, a qui el Conseller ha lloat (amb retard i potser una mica per quedar bé, ja que no ha revertit gairebé cap de les retallades més salvatges, imposades des l’any 2010 a l’escola pública pels seus antecessors en el càrrec), està disposada a seguir fent les seves tasques educatives, tal com hem fet durant tot el curs, també en temps de confinament, adaptant-nos a les circumstàncies sobrevingudes, malgrat el que considerem  que no ha estat una bona gestió de la situació d’emergència. Ara bé, allò que no podem entendre és que se’ns exposi, tant als treballadors i treballadores com a l’alumnat, a una situació de risc a quinze dies d’acabar el curs, després del gran esforç que s’ha fet per part de tota la comunitat educativa durant aquests dos mesos per tirar endavant un tercer trimestre virtual i que ha esdevingut, amb escreix, molt millor del que es podia preveure donades les circumstàncies d’excepcionalitat en què es va imposar.

El conjunt de sindicats hem mostrat sempre el nostre acord a reobrir els centres educatius, amb les necessàries mesures de seguretat, per a les actuacions mínimes imprescindibles: preinscripcions, proves molt concretes i acompanyaments personalitzats en cursos terminals. Les mesures explicades a la roda de premsa van molt més enllà: amb possibilitat d’agrupaments d’alumnat d’infantil, primària i d’educació secundària obligatòria i no obligatòria, i introduint criteris, no explicats a la roda de premsa, que deixen un ampli marge d’interpretació a les direccions dels centres educatius, i que poden suposar tenir alumnat de molts més cursos dins del centres.

Entenem, per tant, que aquestes mesures són irresponsables, temeràries i precipitades, i persegueixen una finalitat que no és la presentada. Estem cansats que es facin servir tot tipus de justificacions per trampejar d’altres motivacions ocultes. L’EDUCACIÓ no és un servei d’aparcament, la conciliació de la vida familiar i laboral no se soluciona amb més zones blaves i no ha de recaure exclusivament en l’escola. Els arguments també són tramposos i fets servir a mitges: a França setanta centres que havien obert han hagut de tancar per rebrots en els contagis, i tant l’alumnat i les famílies com el professorat potser viuen amb molta més angoixa el retorn als centres educatius en aquestes condicions que el fet de quedar-se a casa. Quines garanties tenim que les escoles que el senyor Bargalló proposa reobrir al mes de juny disposaran de totes les mesures de seguretat? Es tornarà a repetir el que ja ha passat amb les connexions i tauletes que havien d’arribar als alumnes més desafavorits i que, en molts casos, encara no han arribat?

Hem d’afegir també a tot l’anterior les nostres peculiaritats territorials que, com ja s’ha dit, ha patit l’embat de la pandèmia amb especial virulència. Per tant, demanem que es realitzin tests mèdics a tot el personal dels centres educatius que s’hagin de reincorporar en aquesta reobertura dels centres i que es proporcioni per part del Departament d’Educació el material necessari per poder complir les mesures de seguretat, com per exemple mascaretes.

Davant de tot aques tdespropòsit demanem a le sdireccions dels centre seducatius de la Catalunya Central que prioritzin la salut de les persones,i que no obrin els centres o en limitin al màxim l’atenció si no es compta amb els materials convenients per a garantir-ne la seguretat.

Demanem també a tots els treballadors i treballadores que denunciïn qualsevol situació irregular o que pugui afectar la seva seguretat i la del seu alumnat?, davant els seus referents sindicals amb la major celeritat possible, ja que prendrem les mesures adients per a demanar responsabilitats pels perjudicis que se’n puguin derivar.

Finalment, volem felicitar i desitjar salut a tota la comunitat educativa, expressar el nostre reconeixement al conjunt dels docents i del personal no docent per la seva tasca continuada, i a la paciència, comprensió i esforç de les famílies durant aquesta situació tan difícil que estem vivint. Cuidem-nos!

 

JUNTA PERSONAL DOCENT DE LA CATALUNYA CENTRAL  

USTEC-STEs   Intersindical-CSC   CCOO   ASPEPC-SPS

 


  Comunicat de la Junta de Personal Docent de la Catalunya Central sobre el “Pla de retorn a les escoles”

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes