Comunicat de la Junta de Personal de Maresme-V.Oriental sobre la reobertura dels centres educatius

La Junta de personal docent no universitari del Maresme Vallès Oriental volem manifestar públicament la nostra preocupació i profund malestar davant de la presentació el passat dia 20 de maig en roda de premsa del Pla de reobertura de centres escolars que va anunciar el Conseller Josep Bargalló.

Des dels mitjans de comunicació, el conseller proclamava tot un seguit de mesures que, malgrat la insistència de tot el conjunt de forces sindicals, ha pres de manera unilateral, sense cap negociació ni consulta als representants legals de les treballadores i treballadors de l’educació, a la comunitat educativa ni als serveis de prevenció de riscos.

El conseller ha mostrat en la seva intervenció els seus atributs de prestidigitador enviant pilotes fora, desviant l’atenció, un cop més, i rentant-se les mans sobre el retorn als centres educatius, de manera que ha acabat endossant a les direccions la responsabilitat de les mesures adoptades per ell mateix. D’altra banda, també ha mostrat la seva capacitat de creació de neologismes, encunyant el terme “servei comunitari”, eufemisme que disfressa el vell concepte que recau sobre el nostre sistema educatiu d’“aparcament de criatures”, que avui es fa més palès que mai davant la situació d’excepcionalitat que estem vivint.

Tot aquest embolcall ha servit per presentar-nos una sèrie de mesures que, com a mínim, considerem precipitades i imprudents, per qualificar-les suaument, i que ens preocupen en gran manera ja que el 8 de juny entrarem a la segona fase del desconfinament.

Un cop més, el Conseller pren decisions des d’un despatx, assegut en una butaca totalment aliè a la realitat del dia a dia, decisions agosarades que poden implicar greus conseqüències, per les quals assegurem que li demanarem la responsabilitat si hi ha qualsevol rebrot de contagis a les nostres escoles i instituts.

La comunitat educativa, a qui el Conseller ha lloat (amb retard i potser una mica per quedar bé, ja que no ha revertit gairebé cap de les retallades més salvatges, imposades des l’any 2010 a l’ensenyament públic pels seus antecessors en el càrrec), està disposada a seguir fent les seves tasques educatives, tal com hem fet durant tot el curs, també en temps de confinament, adaptant-nos a les circumstàncies sobrevingudes, malgrat el que considerem que no ha estat una bona gestió de la situació d’emergència.

Ara bé, allò que no podem entendre és que se’ns exposi, tant als treballadors i treballadores com a l’alumnat, a una situació de risc a deu dies d’acabar el curs, després del gran esforç que s’ha fet per part de tota la comunitat educativa durant aquests dos mesos per tirar endavant un tercer trimestre virtual i que ha esdevingut, amb escreix, molt millor del que es podia preveure donades les circumstàncies d’excepcionalitat en què es va imposar.

Com es garantirà la protecció sanitària als centres sense comptar amb mascaretes FFP2 per l’alumnat i els professionals, sense preveure la necessitat d’augment de la neteja als centres educatius, sense un condicionament dels espais mínims, sense un augment de professorat, quan caldrà seguir atenent telemàticament una part de l’alumnat i al mateix temps fer atenció presencial? Es tornarà a repetir el que ja ha passat amb les connexions i tauletes que havien d’arribar als alumnes més desafavorits i que, en molts casos, encara no han arribat? Tant l’alumnat i les famílies com el professorat vivim amb molta més angoixa el retorn als centres educatius en aquestes condicions que el fet de quedar-nos a casa.

És absolutament irresponsable no haver escoltat els representants dels treballadors i treballadores quan, des de l’inici del confinament, ja vam preveure sobrecàrrega de feina i vam demanar que es garantissin nomenaments extraordinaris que avui podrien servir per portar a terme aquesta tasca.

Entenem que les mesures proposades per la reobertura dels centres són irresponsables, temeràries i precipitades, i persegueixen una finalitat que no és la presentada. Estem cansats que es facin servir tot tipus de justificacions per trampejar d’altres motivacions ocultes. L’EDUCACIÓ no és un servei d’aparcament, la conciliació de la vida familiar i laboral no se soluciona amb més zones blaves i no ha de recaure exclusivament en l’escola.

Per tant, demanem que es realitzin tests mèdics a tot el personal dels centres educatius que s’hagin de reincorporar per evitar deixar la responsabilitat d’un possible contagi en una enquesta gens fiable donat que desconeixem el nostre estat de salut i sabent que les persones assimptomàtiques poden ser vectors de contagi. Per tant exigim que es proporcioni per part del Departament d’Educació el material necessari per poder complir les mesures de seguretat, com per exemple mascaretes FFP2 i gel hidroalcohòlic.

Demanem també a tots els treballadors i treballadores que denuncïin qualsevol situació irregular, o que pugui afectar la seva seguretat i la del seu alumnat, davant els seus referents sindicals així com del servei de prevenció de riscos del servei territorial amb la major celeritat possible, ja que prendrem les mesures adients per demanar responsabilitats pels perjudicis que se’n puguin derivar.

Així mateix lamentem la manca d´informació i la nul.la comunicació que el servei territorial del Maresme Vallès Oriental ha mantingut amb els representants legítims dels treballadors/res respecte als aspectes derivats de l’actual situació d’emergència educativa i que afecten tant a les condicions laborals del personal docent, com a les mesures sanitàries als centres educatius.

Demanem que es reconsideri la decisió de reobertura dels centres educatius en els termes que s’ha fet, i per això fem una crida a les direccions i al conjunt de la comunitat educativa a no obrir els centres sense tenir garantides les condicions de seguretat i donem suport a la seva demanda de no obrir en cap cas l’etapa 0-6.

Finalment, volem felicitar i desitjar salut a tota la comunitat educativa, expressar el nostre reconeixement al conjunt de docents i del personal no docent per la seva tasca continuada, i a la paciència, comprensió i esforç de les famílies durant aquesta situació tan difícil que estem vivint. Cuidem-nos!

 

JUNTA PERSONAL DOCENT DEL MARESME-V. ORIENTAL

 

 

 Comunicat de la Junta de Personal Docent Mareme-Vallès Oriental  sobre el pla de retorn a les aules

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes