EL COMITÈ INTERCENTRES NO VOL LA REOBERTURA DE LES LLARS D’INFANTS

El passat 19 de maig, el Comitè Intercentres vàrem reunir-nos amb el conseller del Departament d'Educació, Josep Bargalló. La reunió se centrava en el procés de desescalada i el retorn als centres educatius. Davant les explicacions del conseller, molt adreçades a altres etapes educatives, el Comitè li vàrem manifestar la nostra preocupació pel retorn a les aules dels infants de 0-3 anys i, més concretament, per l'obertura de les llars d'infants del Departament al mes de juny en aquells territoris que estiguin en fase 2.

 

Vam argumentar-li:

 

 • La impossibilitat de mantenir la distància de seguretat d'1,50 m que marca la instrucció de PROCICAT, tant entre el personal i els infants com entre ells mateixos.
   
 • El nostre desacord amb el fet que es traspassi a les direccions i a la resta de professionals del centre la responsabilitat de l'organització i de les mesures sanitàries i higièniques, com ara que el material emprat durant el joc no podrà ser compartit entre diferents infants si no se'n fa una desinfecció després del seu ús.
   
 • La poca visió pedagògica a l'hora d'ordenar la incorporació als centres d'uns infants "petits" que fa tres mesos que conviuen exclusivament amb la seva família. Aquests nens i nenes hauran de superar un període d'adaptació, sabent que la seva estada a l'escola finirà el 30 de juny.
   
 • Pel que fa al personal vulnerable, com ja sabeu, no ha d'anar al centre aquest mes de juny. El conseller va anunciar que la situació d'aquestes persones al mes de setembre serà estudiada individualment per tal de valorar la conveniència de la seva incorporació al centre i, si no és possible, es tramitaran baixes laborals per malaltia professional.
   
 • Vam ser contundents amb els arguments i vam demanar al màxim representant del Departament negociació i diàleg. En tot cas ha quedat clar que no volen escoltar les nostres propostes i tot fa pensar que hi han tingut més pes la pressió de les organitzacions patronals de les llars d'infants privades i els interessos d'algunes de les empreses que gestiones el 0-3 en l'àmbit municipal.
   
 • Pel que fa a les ràtios, el Sr. Bargalló va insistir que per al curs 2020-2021 no s'aplicaran els criteris habituals i que només es tindrà en compte els m2 (4 m2 per alumne). La pregunta va ser immediata: que passarà amb els nens matriculats que no puguin anar als centres segons aquest criteri de metres quadrats? Com bé sabem no totes les llars disposen d'espais suficients per convertir-los en noves aules i l'ocupació d'altres espais (biblioteques públiques, casals de barri…) com apuntava el conseller és impensable en aquesta etapa.
   
 • L'argument fet servir pel Departament que la Comissió Paritària de Salut negocia amb els representants dels treballadors els aspectes relacionats amb la salut laboral,és falsa. Ens hi informen de l'adaptació de les mesures del PROCICAT però sense poder donar resposta a les nombroses peticions que fem, com ara les mascaretes d'alta protecció, ja que els nostres infants no en poden dur i poden ser portadors del virus.
   

Finaliment, vam argumentar reiteradament la conveniència de situar l'obertura de les llars el proper mes de setembre, amb el benentès que el que resta fins a l'acabament d'aquest curs s'hauria de dedicar a la planificació i organització dels nous espais i materials i a l'adequació de les activitats educatives amb els infants.

Pensem que les escoles no han d'assumir exclusivament aquesta crisi "comunitària amb l'obertura de les llars d'infants per justificar unes mesures de conciliació insuficients. És per això que vam demanar al Departament una reunió urgent de la qual no hem rebut cap data de convocatòria.

Des d'aquest Comitè continuem treballant!

 

 

  Comitè Intercentres de Personal Laboral del Departament d'Educació

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes