LES SUBSTITUCIONS EN TEMPS DE CONFINAMENT: UNA NOVA RETALLADA A LES TREBALLADORES MÉS PRECÀRIES

Hem tingut i tenim diferències amb el Departament d'Educació, unes vegades de criteri, unes altres de prioritats. També és cert que a vegades ens hem entès, malgrat que l'Administració sovint té el seu ritme.

Ara bé, divendres passat vam ser informats (no es va negociar ni escoltar) d'unes decisions sobre la gestió de les substitucions aquests darrer trimestre del curs que encara estem assimilant. Les implicacions del que vam sentir seran molt greus, i no estem pas exagerant.

Ens van informar que no han cobert ni cobriran les substitucions i ho van justificar dient que es tracta d’una mesura pedagògica. Quan durant el tercer trimestre algun titular es posi de baixa, seran la resta de companys i companyes de claustre qui faran de tutors o tutores del seu grup. Com que no s’impartiran classes de manera rutinària, l’acompanyament de l'alumnat l’ha de fer un docent que ja el conegui. D’aquesta manera, sense nomenaments telemàtics del substituts de manera regular i generalitzada, el nombre de docents d’un claustre pot anar disminuint a mesura que es produeixin incidències. Això sí, plantegen cobrir les substitucions d'alguns casos concrets de centres molt petits o si “molts” docents d’un centre estan de baixa.

En el cas, però, que un docent de baixa tot el curs hagi de reincorporar-se, llavors el criteri pedagògic de coneixement de l’alumnat ja no és important!

Com que ja s'apliquen algunes mesures com la pròrroga del nomenament si canvia el motiu de la baixa de la persona titular o no permetre reingressar docents que estiguin en excedència, consideren suficients els recursos humans que cada centre manté. L'Administració addueix també que ”jurídicament” no poden pagar dues nòmines per un únic lloc de treball. A més, afirma que no poden comptabilitzar com a temps treballat dins la borsa uns serveis no prestats.

USTEC·STEs (IAC) no podem entendre ni justificar cap d’aquests arguments. En situacions difícils calen decisions polítiques valentes. En un moment en què cal blindar el treball dels més precaris amb polítiques que contemplin posar al centre de la tempesta els salaris, ja que són els que garanteixen la reproducció de la vida i el manteniment de les condicions materials dels treballadors i les treballadores, amb una decisió que va en contra de les recomanacions de diferents institucions internacionals pel que fa a l’endeutament i la despesa pública, el Departament menysprea el patiment i les demandes del personal substitut com si no necessitessin aquests recursos per pagar l'habitage i el menjar i mantenir la família, i decideix de manera unilateral una nova retallada. Deixar personal docent substitut 5 mesos a l’atur, si es que n’ha generat, és impropi de l?Administració, que ara mateix hauria de vetllar i preocupar-se per les persones que més ho necessiten.

El Departament d’Educació té pressupostat el cost del les persones substitutes fins al mes de juny, era una despesa amb què ja comptaven en els pressupostos prorrogats! Tot i així, amb un argument pedagògic clarament dubtós, enmig de la crisi es planteja estalviar diners utilitzant els treballadors i treballadores més precaris.

Demanem de manera urgent i per la situació extraordinària que vivim que es tingui en compte la proposta que hem defensat a les reunions i es facin nomenaments telemàtics de manera ordinària cada dimarts i cada divendres. Quan tot el drama social i de salut hagi passat, haurem de fer balanç i la decisió que ara pren el Departament pel que fa a les substitucions serà de les més recordades del conseller per la seva manca de sensibilitat, però el mal serà ja irreparable.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes