Comunicat

COMUNICAT SOBRE EL CONFINAMENT EDUCATIU: EL TELETREBALL NO POT SUBSTITUIR L’ESCOLA COM A ESPAI D’IGUALTAT I D’EQUITAT –

USTEC·STEs (IAC)

Ens trobem immersos en una situació d’emergència sanitària, social i laboral que no havíem viscut fins ara, que ens ha agafat totes i tots amb el peu girat i que ha canviat les nostres vides, ja que les rutines, les dinàmiques i, en definitiva, el nostre dia a dia ja no són els mateixos que fa tot just tres setmanes.

Durant les primeres setmanes de tancament de centres hem pogut constatar que les desigualtats del nostre alumnat s’han manifestat de manera ben crua, no només pel que fa a les desigualtats tecnològiques i de connexió, sinó també pel que fa a les socioeconòmiques bàsiques, com ara una llar digna, una alimentació bàsica… USTEC·STEs ens preguntem si estem en condicions de garantir l'equitat real.

En aquesta situació és urgent un «confinament educatiu» estricte, perquè el teletreball no pot substituir l'escola com a espai d'igualtat social ni l'activitat presencial que li és inherent.

Què denunciem?

  • La manca de responsabilitat i direcció del Departament d’Educació envers el professorat. Les instruccions i orientacions que s’han anat fent arribar als centres són imprecises, raó per la qual exigim a l’Administració directrius i instruccions clares. Hem vist que deixar totes les decisions a les direccions ha fet créixer els greuges entre centres i dins del col·lectiu de treballadores i treballadors de l’educació.
  • L’ús del telèfon personal, fix o mòbil, per al contacte amb les famílies.
  • La Setmana Santa és no laborable, i ha de continuar sentho! No ha canviat l’ordre que estableix el calendari, i no podem acceptar que els i les docents hagin de treballar durant aquests dies festius.

  • Els greuges que comporta la bretxa digital i la bretxa socioeconòmica a l’hora d’accedir a l’educació. No es garanteix que l’alumnat tingui les mínimes condicions emocionals, materials, tecnològiques i d’accés a la xarxa.

  • La gran demanda de tasques formatives que fan alguns centres, que genera moltes dificultats a les famílies que no poden garantir l’espai, el maquinari, la connexió i, de fet, una convivència familiar adequada.

Què demanem?

  • La suspensió dels decrets de plantilles i d’autonomia de centres. Cal una instrucció única i clara del Departament d'Educació que estableixi uns criteris mínims per a tots els centres eductius. No es pot acceptar que determinats centres prenguin mesures unilaterals,
  • Que es garanteixi la conciliació de la vida laboral i familiar de totes les treballadores i treballadors, que, per tant, han de poder disposar dels permisos necessaris.
  • Que el tercer trimestre no sigui avaluable. Les activitats i recursos d’aprenentatge han de ser autocorrectius i s’han de poder fer de manera autònoma. Han de ser un instrument per a repassar o fer un manteniment dels aprenentatges prioritzant l’aprenentatge emocional i les experiències que els nostres infants i joves estan vivint per fer-los més competents en valors, en assertivitat i en empatia i perquè siguin més resilients. Només s’hi podria plantejar una excepció: l’alumnat de segon de batxillerat que s’ha de presentar a la selectivitat.
  • Els nomenaments que siguin necessaris. Exigim que no s’acomiadi cap treballador o treballadora durant el període de confinament.
  • Disposar de formació, raó per la qual cal que es posin tots els recursos formatius a disposició de tot el personal docent i laboral. Les retallades brutals en aquest àmbit, que s’arrosseguen des del 2010, han creat grans desigualtats dins aquests col·lectius, que ara s’han accentuat. Dotar les treballadores i treballadors de les eines tecnològiques i de connectivitat necessàries. El programari ha de ser lliure i segur, per tal de protegir la intimitat i les condicions de vida de tota la comunitat educativa implicada. El Departament hauria de definir quines eines s’han d’utilitzar i garantir-ne la seguretat (protecció de dades, etc.)

Aquesta crisi sanitària, social i laboral no ha de servir d’excusa per retallar drets i condicions laborals al personal docent i laboral ni per agreujar la vivència de la vulnerabilitat de moltes famílies del nostre país.

 

USTEC·STEs (IAC)

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes