Substitucions i confinament:

una excusa per retallar drets?

A causa del tancament dels centres educatius per prevenir la propagació del coronavirus, s'han obert diferents escenaris per al personal substitut. Tot seguit us detallem quins són, quines conseqüències tenen i quines són les demandes d'USTEC-STEs (IAC):

  1. Hi ha una substitució i la persona titular ha renovat el motiu de baixa. Es renova el contracte de la persona substituta, que cobra el 100% i el temps compta com a serveis prestats. Ara bé, hi ha centres d'atenció primària que no estan signant els comunicats de continuïtat de la baixa (IT).

Per això demanem al Departament d'Educació que es coordini amb el Departament de Salut i garanteixi els drets de les persones substitutes, moltes de les quals estan treballant per la seva comunitat educativa i es mereixen un tracte just.

  1. La substitució acaba durant el període de confinament. Sigui perquè hi ha un canvi de motiu, per una alta de la persona titular o perquè la durada prevista del nomenament s'ha acabat, aquesta persona substituta es queda, ara per ara, sense contracte. Podrà ser nomenada, a partir del primer dia lectiu, per substituir la mateixa titular si el canvi de motiu està relacionat amb la maternitat. Pot demanar l'atur si en té dret.

  2. Una persona ha finalitzat el contracte els dies 12 o 13 de març i no ha pogut accedir a un nou nomenament. Pot demanar l'atur si en té dret.

En els darrers dos casos, demanem que se les nomeni extraordinàriament mentre duri el període de confinament. Hi ha dues raons fonamentals per fer-ho:

– Per responsabilitat amb les i els alumnes, les seves famílies i l'equip docent, perquè no renovar el contracte pot suposar que hi hagi grups de nens/es o joves que es quedin sense referent durant tot aquest temps. O bé que tinguin una o una docent amb qui no s'ha pogut fer el traspàs, de manera que no es podrà fer un bon seguiment de l'alumnat.

– Per dignitat, ja que parlem de persones que, en molts casos, estan encadenant nomenaments i ara no poden treballar sota cap circumstància. No oblidem que el personal substitut és el més precari del sistema i que, per tant, aquest gest podria ser una manera de començar a canviar dinàmiques i reconèixer-ne la vàlua.

  1. Una persona està activada a la borsa i ha treballat durant aquest curs i no pot accedir a cap nomenament.

Demanem que tot el temps de confinament compti com a serveis prestats tant per a la baremació com per a l'accés als nomenaments de juliol.

L'actual crisi sanitària i econòmica exigeix que el Departament faci esforços per tal de pal·liar-ne les conseqüències. Cal garantir la qualitat de l'educació sense acomiadar cap docent substitut amb l'excusa del confinament. En moments com aquests cal enfortir els serveis públics perquè ens garanteixen igualtat d'oportunitats, equitat i justícia social com a proposta, resposta i solució.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes