Salut

Resum de la Mesa Sectorial d’Educació sobre el coronavirus SARS-CoV-2

Davant l’allau d’informacions que van apareixent sobre el coronavirus, sobretot, després de les recomanacions fetes als centres educatius pel Departament d’Educació i pel Departament de Salut, voldríem aportar el nostre gra de sorra per tal d’aclarir alguns dubtes que puguin sorgir en el si de la comunitat educativa i, principalment, entre els treballadors i treballadores del Departament d’Educació.

Què cal saber sobre el coronavirus SARS-CoV-2?
El coronavirus SARS-CoV-2 s’encomana bàsicament per contacte amb les secrecions respiratòries: esternuts o estossecs d’una persona malalta. El contagi es produeix quan estem a prop d’una altra persona (a menys d’un metre) i aquestes secrecions entren en contacte amb el nostre nas, els nostres ulls o la nostra boca. Per tant, ens podem contagiar al transport públic, al supermercat, al cinema, etc. i, naturalment, als centres educatius. Podem, doncs, actuar-hi preventivament sent curosos amb la higiene, tapant-nos la boca amb el colze o mocadors en tossir i rentant-nos les mans molt sovint.

Actualment no hi ha un tractament específic per a la malaltia. Per tant, es tracta cas per cas, depenent dels símptomes i de l’estat de salut previ al contagi. Cal seguir les recomanacions de Salut en tot moment i, en cas de dubte, consultar el Departament d’Educació.

Les directives donades per Salut per combatre el coronavirus SARS-CoV-2 són les adequades des del punt de vista epidemiològic (trenquen la cadena epidemiològica); bàsicament es tracta d'unes mesures d'higiene que cal posar en pràctica molt més sovint del que es fa normalment. En qualsevol cas, és important que les mesures siguin les mateixes per a tothom.

Recomanar no tossir o esternudar a la cara de l’altre és una mesura útil; també ho és recomanar fer-ho sobre la màniga o sobre un mocador de paper o que la persona malalta no vagi a classe fins que estigui curada per no contagiar ningú (igual que ho és en el cas d'una grip estacional). En canvi, no serveix de res que els alumnes no afectats es quedin a casa. Rentar-se les mans és també sovint una mesura vàlida, sempre que no impedeixi el normal desenvolupament de les classes.

 

Demandes d’USTEC-STEs

USTEC·STEs demana al Departament que:

  • Planifiqui les substitucions en previsió d’un possible augment de l’epidèmia.

  • Garanteixi que en els possibles casos de treballadors/es afectats pel  SARS-CoV-2 i/o confinats es tramitin correctament les incapacitats temporals o els accidents de treball.

  • Faciliti el material necessari: dispensadors de líquid desinfectant, dispensadors de sabó, paper per eixugar-se les mans i desinfectants adequats per netejar superfícies i objectes. Per exemple, una cosa fàcil de fer és, si es disposa del material, netejar mans i superfícies amb els alumnes en finalitzar cada classe o en començar-la.

  • Elabori un pla d’actuació consensuat amb els i les representants dels treballadors/es i amb els i les delegades de prevenció, així com amb el Servei de Prevenció; cal crear també una comissió de seguiment d’aquest pla.

  • Informi de manera igual a tots els centres i a tota la comunitat educativa.

Compromisos del Departament d’Educació

  • Després de la Mesa Sectorial d'avui dimecres 11 de març, el Departament d'Educació s'ha compromès a crear una comissió mixta (Administració i part social), una de les nostres demandes. USTEC·STEs hi participarà, la qual cosa ens permetrà fer un seguiment de l'evolució de l'epidèmia i actualitzar les diferents informacions i actuacions dels departaments de Salut i Educació.

  • Es comprometen també a informar amb la major claredat tots els i les professionals i a traslladar les preguntes dels centres a les diferents unitats dels dos departaments esmentats.

Recomanacions d’USTEC-STEs

USTEC·STEs recomana als i les treballadores d’Educació que:

  • Exigeixin al Departament que faciliti el material necessari per a implementar les mesures d'higiene recomanades.

  • Informin la comunitat educativa de les mesures d’higiene adoptades i de la impossibilitat de complir-ne algunes, com ara evitar que els i les alumnes es toquin, comparteixin material, joguines, lavabos, etc.).

  • Facin allò que és possible: per exemple, és clar que no podem assegurar que després de qualsevol tos o esternut les persones del voltant s’aniran a rentar les mans, netejaran la taula, joguines o els estris del lloc on eren en aquell moment, etc.

Més informació i enllaços d’interès

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes