La feina D’USTEC·STEs (IAC) ha ajudat a tombar la Llei Aragonès

Aquest vespre, 3 de febrer de 2020, la Comissió d’Economia i Hisenda del Parlament ha emès un vot contrari per la majoria de formacions polítiques i en no superar el tràmit, el projecte de Llei Contractes de Serveis a les Persones, coneguda com a “Llei Aragonès”, no s’arribarà a votar en Ple, la qual cosa indica que, finalment, ha estat tombada.

Des del primer moment, USTEC·STEs (IAC) va veure en la iniciativa legislativa de la Vicepresidència d’Economia un greu perill perquè contemplava, no només consolidar una negativa dinàmica de privatització de serveis públics, sinó una consolidació, extensió i aprofundiment de la deriva neoliberal que, a tall d’exemple, contemplava la possibilitat de la privatització de l’educació preescolar, dels serveis de tutoria, de l’escola inclusiva, de la formació de les persones adultes, dels menjadors escolars, i un extens catàleg (fins a 250) d’altres tasques i funcions indispensables en el camp de l’educació, la sanitat, l’administració, les cures i les responsabilitats de les administracions públiques.

És per això que la redacció de l’avantprojecte de llei va ser desenvolupada amb secretisme i terminis molt curts, entenem que amb la intenció d’evitar que entitats i organitzacions de defensa dels serveis públics tinguéssim prou temps per desenvolupar accions d’oposició i resistència. En aquest sentit, agraïm expressament que la FAPAC ens posés en alerta d’aquests plans privatitzadors, i també la col·laboració d’un munt d’associacions que ens han ajudat a fer front a aquesta agressió neoliberal.

Des del primer moment, USTEC·STEs (IAC) va desenvolupar un seguit d’actuacions per fer fracassar les intencions privatitzadores de la Vicepresidència d’Economia. Vam formar part d’una plataforma contra la Llei Aragonès amb un ampli ventall d’entitats de la societat civil. Vam fer una tasca pedagògica i de difusió entre la comunitat educativa sobre els perills del projecte de llei, vam organitzar mobilitzacions en contra, vam participar en un munt d’actes i xerrades per explicar a la ciutadania els plans ocults dels sectors més neoliberals del govern i vam alertar, també, als diversos grups parlamentaris de les negatives conseqüències que tindria per al nostre país, la nostra societat i la nostra economia una hipotètica aprovació. Tots aquests mesos de feina intensa ens ha servit per conscienciar a moltes persones de la importància i la conveniència que els serveis públics, sufragats amb diners públics, siguin gestionats públicament, per treballadors i treballadores públics.

El fracàs de la Llei Aragonès és un èxit de la societat i de la comunitat educativa. Ens congratulem i reivindiquem el nostre paper en aquesta campanya. Entenem que aquest èxit és col·lectiu i que va més enllà d’una votació en comissió del Parlament, perquè les nostres accions han servit perquè milions de persones puguin obrir els ulls sobre la necessitat de disposar d’uns serveis públics forts, gestionats democràticament per persones que treballen per al bé comú sense que ningú no pugui lucrar-se dels contractes públics.

Ara bé. Aquesta victòria és incompleta, perquè permet que els serveis públics puguin continuar regulats per la llei estatal 9/2017 de 8 de novembre que precisament permet que bona part dels serveis públics puguin ser gestionats per empreses privades, amb catastròfics resultats. En aquest sentit, USTEC·STEs reivindica i exigeix el que ja vam transmetre als diversos grups parlamentaris: una llei catalana amb un preàmbul que reivindiqui la gestió pública dels serveis públics, un article únic que determini que qualsevol servei a les persones, especialment aquells vinculats a l’estat del benestar, siguin gestionats directament per les administracions, i on només treballadors públics hi tinguin cabuda, i una disposició transitòria on s’atorgui un termini màxim de deu anys per tal que els serveis privatitzats tornin a ser gestionats públicament.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes