Personal laboral

USTEC·STEs (IAC) Denuncia la precarietat del personal laboral del Departament d’Educació
Vegeu les fotos de les rodes de premsa de dilluns 16 de desembre a les seus de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre.

Després d’una dècada de retallades, de discriminació laboral, d’incompliment de compromisos i de l’enquistament de la precarietat laboral que pateixen aquests i aquestes professionals, USTEC·STEs vol denunciar les diverses situacions que estan degradant el servei educatiu.

El personal laboral de suport a la docència està format per col·lectius heterogenis: TEI (tècnics d’educació Infantil), TIS (tècnics d’integració social), EEE (educadors/es d’educació especial), educadores de llars d’infants, fisioterapeutes o d’altres de més específics. Totes aquestes persones desenvolupen funcions de gran rellevància als centres educatius i, per tant, la seva absència hi genera greus problemes. Potser la seva escassa visibilitat en els debats educatius permet a l’Administració exercir-hi la major part del pes de les retallades o no invertir-hi.

Precarietat instal·lada des de fa anys

A diferència del personal docent, aquests professionals no són substituïts quan estan de baixa o són impel·lits a no demanar reduccions de jornada per cura de fill, tot dificultant-ne la conciliació, perquè la seva absència implica que les seves tasques han de ser assumides pel claustre i/o pels companys d’altres categories de personal laboral.

D’altra banda, l’absència d’oposicions des del 2007 ha fet que el percentatge de personal eventual, en condicions de precarietat, s’hagi enfilat al 85% de tot el personal laboral que treballa per al Departament (4585 persones). Aquesta situació impedeix la promoció interna i la mobilitat. Cal recordar que les directives europees estableixen en un 8% el màxim de personal eventual al servei de les administracions públiques.

Malestar per la incertesa de les oposicions

A aquestes situacions cal afegir-hi el malestar provocat pel fet que encara no hi hagi dates concretes de la tan esperada convocatòria d’oposicions que hauria de permetre que una bona part dels i les professionals pugui consolidar el seu lloc de treball.  

USTEC·STEs sempre hem defensat i defensem l’estabilitat del personal laboral temporal i la consolidació de les places. Per això USTEC·STEs no vam signar l’oferta d’ocupació pública prevista per l’Acord de Govern 48/2017, de 18 d’abril del 2017 (380 places de TEI), perquè crèiem que eren insuficients i no garantien la consolidació dels llocs de treball.

A posteriori es van oferir 376 places més de TEI i 73 de la categoria TIS, fruit de l’Acord de Govern 156/2018, de 20 desembre de 2018, les anomenades places PESCO (oferta d’ocupació pública parcial per a l’estabilització i consolidació de l’ocupació temporal del personal al servei de l’Administració). Aquestes places representen només un 38% i, per tant, són insuficients per consolidar les que ocupen actualment  el/les TEI i TIS als centres públics.

USTEC·STEs aposta per un accés diferenciat per a tots aquells treballadors/es que ja estiguin treballant  per al Departament d’Educació.

Insuficiència endèmica pel que fa al personal laboral

El personal laboral de suport a  la docència va ser concebut com una eina imprescindible per garantir una educació de qualitat. Tanmateix, els primers plans, dissenyats ara fa dues dècades, d’incorporar-hi aquest personal, es van fer amb criteris molt restrictius i no van comptar amb el finançament necessari.

USTEC·STEs exigim que el Departament doti totes les llars, escoles i instituts del personal de suport necessari per tal d’oferir una educació de qualitat, que permeti atendre realment la diversitat. Demanem també que aquesta dotació sigui revisada cada curs i ampliada en cas que sigui necessari. A més,  també s’hauria de dotar els estudis postobligatoris amb  el personal de suport necessari.

Borsa

Denunciem la discriminació que pateixen les dones del nostre col·lectiu (90% de la plantilla), que a la pràctica no gaudeixen del permís de naixement, perquè durant les 6 setmanes de descans obligatori de la mare no són nomenades; i pel que fa a les 10 setmanes restants, per ser nomenades han de renunciar al permís de cura d’infant.

També exigim que cada curs s’obri ordinàriament la borsa per a totes les categories professionals, ja que darrerament només s’obre de manera extraordinària.

Estrès i salut laboral

Finalment, volem constatar que atesa l’alta taxa de precarietat laboral i la sobrecàrrega de treball que suposa treballar atenent directament alumnes amb necessitats educatives especials, sobretot en el marc  d’una escola realment inclusiva, el personal laboral és un dels col·lectius  més afectat per les baixes mèdiques, tal com reflecteixen les diferents avaluacions de riscos psicosocials dels diferents col·lectius que s’han dut a terme.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes