Comunicat d’USTEC·STEs sobre el cop d’estat a Bolívia

El passat 10 de novembre Evo Morales, president de Bolívia i guanyador de les eleccions presidencials del 12 d’octubre de 2014, es va veure obligat a dimitir del seu càrrec a conseqüència del cop d’estat militar encapçalat per l’exèrcit i la policia bolivians. Aquest fet ha provocat una allau de renúncies d’alts funcionaris, en alguns casos després que les seves cases fossin cremades.

 

Durant els anys que Morales ha estat president, els avenços socials de Bolívia han estat innegables:

 

  • L’analfabetisme ha passat el 13% al 2,4%.

  • La desocupació ha disminuït un 5,1%.

  • La pobresa moderada (segons les línies de pobresa moderada establertes el 2016 pel Banc Mundial, una persona en un país d'ingressos mitjà-baixos és moderadament pobra si els seus ingressos estan entre 1,90 i 3,20 $ diaris) ha passat del 60,6% al 34,6%

  • La pobresa extrema (en l'actualitat, la pobresa extrema fa referència al fet de guanyar per sota del llindar internacional de pobresa, 1,25$/dia [a preus de 2005], fixada pel Banc Mundial) ha passat del 38% al 15,2%.

  • El PIB de Bolívia ha passat de ser de 10.092MM$ a 35.524MM$.

  • El salari mínim ha passat de 62$ a 300$.

     

Els instigadors del cop d’estat han estat l’oligarquia boliviana i determinats governs americans, com ara el dels Estats Units. Per la seva banda, els moviments socials bolivians n’estan denunciant el caràcter racista i antifeminista.

 

USTEC-STEs (IAC) denunciem les ingerències dels poders externs que pretenen tombar el govern que, democràticament, ha elegit el poble bolivià i donem suport a Evo Morales i a la revolució boliviana, que ha beneficiat tant el poble bolivià en els darrers anys.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes