Premsa

Recull de premsa del 7-11 al 14-11-19

linia negra Recull de tots els mitjans de comunicació de la secció “Premsa” linia negra

el diari de educaciocreative commons

Rebaixar un 50% el cost del cicle formatiu farà que les dones vulguem fer d’electricistes?

Segons el nostre parer, aquesta mesura, que es concreta en l’Ordre EDU/185/2019, de 9 d’octubre, té algunes escletxes que ens porten a afirmar que no està pensada per a les estudiants sinó més aviat per solucionar altres mancances que sí que preocupen el Departament. Així, a l’Ordre hi podem llegir: “Aquesta acció positiva vol donar una resposta conjunta a tres factors: la poca demanda de places en alguns cicles, les necessitats de qualificació no cobertes del sector industrial, i afavorir l’interès de les dones per la formació professional en el sector industrial”.

Perquè aquesta mesura fos considerada «una mesura d’acció positiva per a la igualtat de gènere», l’objectiu de la qual fos equilibrar la proporció d’homes i dones estudiants, hauria de ser aplicada a tots els cicles formatius on es pot observar un desequilibri per raó de gènere, independentment de si hi ha o no demanda. Fer-ho de manera inversa, com ha fet el Departament d’Educació, implica que l’objectiu no és pas corregir la subrepresentació d’un o l’altre sexe, sinó solucionar el problema de la manca de matrícula en determinats cicles formatius.

Si no fos així, per què no s’apliquen mesures d’acció positiva per a la igualtat de gènere als cicles de la família de transport i manteniment de vehicles, i a alguns cicles de la família d’activitats físiques i esportives, on les xifres de dones matriculades també són molt baixes?

Posem-nos en el supòsit que el Departament apostés realment per aplicar mesures d’acció positiva amb l’objectiu que la proporció d’estudiants homes i dones fos equitativa en els cicles en què és més desequilibrada. Com farien la selecció d’estudiants del cicle? S’ha establert una quota mínima per un sexe o l’altre? L’Ordre EDU/185/2019 que ens ocupa especifica que l’objectiu és aconseguir augmentar fins al 7% la presència de dones en els cicles en què ara és del 3 o 4%. Així doncs, el Departament estaria disposat a reservar per al sexe no representat un 7% de les places de tots els cicles formatius on es pot observar un desequilibri?

Podem concloure que el Departament no s’està preocupant pas per la presència de dones en aquests cicles, sinó per la manca de persones matriculades.

Per poder parlar d’una mesura d’acció positiva hauríem de trobar-nos davant d’un document més ampli: un pla d’igualtat aplicat als ensenyaments de formació professional, en el qual caldria que hi hagués una anàlisi de fons de quins són els factors que fan que qualsevol dels dos sexes no se senti interpel·lat ni motivat per cursar determinats estudis. En aquesta anàlisi hi haurien de participar estudiants i docents. Com que és fàcil de preveure que a l’hora de decidir quins estudis es cursaran hi juguen un paper fonamental tots els estereotips de gènere que es fixen durant la infància, el pla d’igualtat hauria d’especificar com en els estudis previs als cicles formatius es concreten plans estratègics basats en la coeducació per tal de combatre els estereotips que imposa el patriarcat.

D’altra banda, i no menys important, és tenir en compte quines mesures estan prenent les empreses del sector industrial per tal de facilitar la contractació específica de dones en els espais fins ara ocupats majoritàriament per homes, per a la qual cosa és indispensable analitzar aquells elements que cal que canviïn per invertir aquesta dinàmica.

En conclusió, proposar una rebaixa econòmica del cost de la matrícula de determinats cicles formatius com a mesura aïllada no és ni de bon tros una mesura d’acció positiva per a les dones. És allò que en diríem un pedaç administratiu amagat darrere d’un tecnicisme, utilitzat de manera parcial.

Si realment volem dur a terme mesures d’acció positiva, cal que s’implementin en el marc d’un pla estratègic ampli que les contempli i que doni resposta a les qüestions de fons que hem plantejat.

linia verda

llibertatcreative commons

Ocupen la Conselleria de Treball per demanar la paralització “llei Aragonès”

La CUP, Catalunya en Comú Podem, sindicats – com la CGT, USTEC la Intersindical o la COS – FaPaC o Marea Blanca s’hi oposen. Asseguren que aquesta llei pot obrir la porta a noves privatitzacions de serveis.

linia verda

el periodico

Encierro de sindicatos en la sede de Treball contra la ‘ley Aragonés’

En la plataforma confluyen varios sindicatos de funcionarios como IAC y Ustec, así como el Sindicat d’Estudiants dels Paísos Catalans, y otras formaciones. La ‘ley Aragonés’ (en alusión a Pere Aragonès,  ‘vicepresident’ y ‘conseller’ de Economia i Hisenda) es la ley de contratos de servicios a las personas que la contratación de algunas áreas de sanidad, dependencia o educación en Catalunya, y que según sus detractores abre la puerta a la privatización de servicios públicos.

Les famílies paguen 150 milions per l’educació pública dels seus fills

Guardó a EL PERIÓDICO pel ‘cas Maristes’

linia verda

el economista

Manifestación de profesores, estudiantes y funcionarios en el centro de Barcelona [Vídeo]

Así lo desvela el estudio La contribución económica de las familias al sistema educativo catalán, presentado por la Federación de Asociaciones de Madres y Padres de Alumnos de Cataluña (FAPAC) en una semana en la que se han reactivado los trabajos de la comisión de seguimiento del Pacto contra la Segregación Escolar, firmado el pasado mes de septiembre por ayuntamientos, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, y el consejero de Enseñanza, Josep Bargalló, pero con grandes ausencias: la propia FAPAC y el sindicato mayoritario entre los profesores, USTEC.

linia verda

(Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià)

stpv **

STEPV es reuneix amb la Directora General d’Innovació i Ordenació

Es negociaran les plantilles docents i un nou decret de permisos i llicències

STEPV dóna suport als centres d’Educació Infantil (segon cicle)

linia vermella

mecd**

Borradores | Convocatorias concurso de méritos para la provisión de puestos de personal docente y de asesores técnicos en el exterior

Comunicado de la Plataforma Estatal por la Escuela Pública ante la polémica del “pin parental”

Ceuta y Melilla | Diploma en Educación intercultural, multilingüísmo y diversidad cultural | IX Edición

El Ministerio de Educación asegura a la Confederación de STEs-i que cualquier cambio que afecte a la carrera profesional docente se debatirá previamente con sus representantes

linia vermella

diari de girona

Aprendre a posar-se en la pell d’algú amb dificultats des de l’escola i amb la porta oberta a Europa

linia vermella

el punt avui

Les famílies aporten cada any 148 milions als centres educatius públics

linia vermella

ara cat

Manifestants ocupen la seu de Treball en protesta per la ‘llei Aragonès’

S’han sumat a la protesta representants de sindicats com la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), la CGT, la Ustec així com membres d’entitats com la Fapac i moviments socials com Marea Blanca.

Els casos de discriminacions o contractacions a dit a les escoles es podran resoldre fora dels jutjats

De fet, el sindicat majoritari en educació, la USTEC, va recórrer al Tribunal Superior de Justícia el decret, que està pendent de resoldre’s.

Precisament per això la USTEC no ha volgut participar de la Comissió de Resolucions de Conflictes. Fonts del sindicat han explicat a l’ARA que ho consideren una “rentada de cara del decret de plantilles”, una normativa que “lamina la democràcia als centres i persegueix crear un professorat mesell, submís i pilota”. “Això no s’arreglarà amb una comissió de resolucions de conflictes”, avisen.

“L’objectiu no és reforçar un projecte educatiu, sinó que determinades persones siguin nomenades coordinadores d’informàtica o que una persona en concret es quedi al centre”, van afirmar des de la USTEC, i van denunciar que el decret de plantilles és “l’atac més brutal que està patint la democràcia i la llibertat” dins dels claustres.

L’escola ha mort… o no! (Jaume Cela i Juli Palou)

Pasta gansa (Anna Manso)

La salut emocional (Eva Bach)

Filosofia per a tota la família

“Tirar la tovallola no és una opció” (Francesc Orteu)

Quins són els errors més comuns en els menús escolars?

Demà dimarts toca…

La ceba feminista que no volia llençar menjar

linia vermella

regio7

La Setmana dels Drets dels Infants serà dedicada enguany al respecte

Manresa presenta la 9a Setmana dels Drets dels Infants, dedicada al respecte

linia vermella

tv3

Aixequen l’ocupació de Treball i anuncien noves protestes contra la llei Aragonès

La CUP, Catalunya en Comú Podem, sindicats – com la CGT, USTEC la Intersindical o la COS – FaPaC o Marea Blanca s’hi oposen. Asseguren que aquesta llei pot obrir la porta a noves privatitzacions de serveis.

Les famílies de l’escola pública “estalvien” 150 milions a la Generalitat

Falta educació emocional a l’escola, la família, la societat i la política – L’ofici d’educar (El suplement)

linia vermella

La FaPaC denuncia que les famílies financen l’escola pública | betevé

linia vermella

 

ALTRES NOTÍCIES:

Metropoli Abierta: Manifestación en BCN para revertir los recortes

Entre los asistentes a la manifestación había profesores, estudiantes, personal medico y funcionarios, los cuales reclamaban mejoras laborales, unos presupuestos sociales y revertir los recortes. La protesta ha sido convocada por IAC-Ustec·Stes, CGT, Aspepc·Sps y sindicatos estudiantiles.

Crónica Global: Ocupan la Consejería de Trabajo contra la ‘ley Aragonès’

Entre los concentrados hay miembros de organizaciones sindicales como CGT, USTEC y FAPAC, de organizaciones estudiantiles como el independentista SEPC y de partidos de la izquierda radical como Endavant, además de los CDR.

Crónica Global: El copago familiar y la segregación escolar

Así lo desvela el estudio La contribución económica de las familias al sistema educativo catalán, presentado por la Federación de Asociaciones de Madres y Padres de Alumnos de Cataluña (FAPAC) en una semana en la que se han reactivado los trabajos de la comisión de seguimiento del Pacto contra la Segregación Escolar, firmado el pasado mes de septiembre por ayuntamientos, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, y el consejero de Enseñanza, Josep Bargalló, pero con grandes ausencias: la propia FAPAC y el sindicato mayoritario entre los profesores, USTEC.

Diari de Sabadell: 300.000 euros per millorar els patis de totes les escoles i llars d’infants de Sabadell

Diari de Sabadell: Quines millores tindrà l’escola dels meus fills? – Diari de Sabadell

Al Dia: Tanquen més de 600 escoles a Austràlia davant l’avanç dels incendis forestals

E-Notícies: Ribó no veu adoctrinament

Ràdio Palafolls: Els centres educatius palafollencs reclamen menys massificació a les aules

Girona Notícies: 1.900 alumnes de totes les escoles del municipi participen en el 26è Cros Atlètic Vila de Palamós ‘4a edició Cros Escolar Adel Mechaal’

Tarragona Digital: Tarragona pagarà 3,7 MEUR per la neteja d’escoles municipals

Diari Més: Uns 80 alumnes dels centres d’educació especial de Reus participen en una trobada esportiva

linia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra

historic ustec noticies

arxius premsa

linia negra Des de setembre del 2019, en endavant linia negra

linia negra Altres mitjans de la secció “Premsa” linia negra

1) Mitjans de Catalunya:

fletxa verda El Matí Digital

linia negra

fletxa verda Social.cat. Acció Social a Catalunya

linia negra

fletxa verda Radio Sabadell [Sabadell]

linia negra

fletxa verda EbreExprés [Ebre]

linia negra

fletxa verda AlDia.cat [Catalunya]

linia negra

fletxa verdaNúvol. El digital de cultura

linia negra

fletxa verdaComunicació 21

linia negra

fletxa verda Hola Lleida [Lleida]

linia negra

fletxa verdaXip/tv

linia negra

fletxa verda Empordà [Empordà]

linia negra

fletxa verda Radio Sabadell [Sabadell]

linia negra

fletxa verda Via Empresa

linia negra

fletxa verda Tot Sant Cugat [Sant Cugat]

linia negra

fletxa verdaSocial.cat. Acció Social a Catalunya

linia negra

fletxa verdaDiari Català

linia negra

fletxa verda EbreExprés [Ebre]

linia negra

fletxa verda Radio Rubí

linia negra

fletxa verda Tot Lleida

linia negra

fletxa verdalliureimillor.cat

linia negra

fletxa verda Rosa Sensat

linia negra

fletxa verda Diari de Vilanova

linia negra

fletxa verdaLleida diari

linia negra

fletxa verda Catalunya plural

linia negra

fletxa verda Indymedia Barcelona [Barcelona]

linia verda

fletxa verda SICOM. Solidaritat i comunicació

linia verda

fletxa verda ACN. Agencia Catalana de Noticies

linia verda

fletxa verda DiarioSitges [Sitges]

linia verda

fletxa verda Social.cat. Acció social a Catalunya

linia verda

fletxa verda La vila [Salou]

linia verda

fletxa verda Anoia diari [Anoia]

linia verda

fletxa verda El Temps

linia verda

fletxa verda Diari de Terrassa [Terrassa]

linia verda

fletxa verdaDiari Més [Reus]

linia verda

fletxa verda DiarioSitges [Sitges]

linia verda

fletxa verda Lliure i millor.cat

linia verda

fletxa verda Indymedia Barcelona [Barcelona]

linia verda

fletxa verda SICOM. Solidaritat i comunicació

linia verda

fletxa verda ACN. Agencia Catalana de Noticies

linia verda

fletxa verda Valls Diari [Valls]

linia verda

fletxa verda Mèdia.cat

linia verda

fletxa verda Cerdanyola.info [Cerdanyola]

linia verda

fletxa verdaTele Ponent:

linia verda

fletxa verdaRàdio Terra

linia verda

fletxa verda Ràdio Premià de Mar

linia verda

fletxa verdaRTV Vilafranca:

linia verda

fletxa verda 15MbcnTv [Barcelona]

linia vermella

fletxa verda Comunicació 21

linia vermella

fletxa verda FAVB Fed. d’associacions veins/es de Barcelona

linia vermella

fletxa verda El Plural [Andalucía i Catalunya]

linia vermella

fletxa verdaDiari Català

linia vermella

fletxa verdaAnoia diari [Anoia]

linia vermella

fletxa verda Bon dia (Lleida)

linia vermella

fletxa verdaTerrassa digital [Terrassa]

linia vermella

fletxa verda Lleida.com [Lleida]

linia vermella

fletxa verda Ebre Digital

linia vermella

fletxa verda AlDia.cat [Catalunya]

Contadorlinia vermella

fletxa verda El Plural [Andalucía i Catalunya]

linia vermella

fletxa verda 15MbcnTv [Barcelona]

linia vermella

fletxa verda ContraInfo.cat [Mallorca]

linia vermella

fletxa verda FAVB. F. d’associacions veins/es de Barcelona

linia vermella

fletxa verdaGirona notícies

linia vermella

fletxa verdamarfanta.com

linia vermella

fletxa verda Radio Calella [Calella]

linia vermella

fletxa verda El Nacional

linia vermella

fletxa verda Cat Zona

linia vermella

fletxa verda Núvol

linia vermella

fletxa verdaRàdio Olot

linia vermella

 

2) Mitjans de la resta dels Països Catalans:

fletxa verda Levante-EMV [País Valencià]

linia negra

fletxa verdaLa Opinión de Torrent [Torrent]

linia negra

fletxa verda La veu [País Valencià]

linia negra

fletxa verdaMallorca Zeitung [Mallorca]

linia negra

fletxa verda Nou Diari [Eivissa i Formentera]

linia negra

fletxa verda Diario Información (Alacant)

linia negra

fletxa verdaLas Provincias [País Valencià]

linia verda

fletxa verda Periódico Santa Pola [Santa Pola]

linia verda

fletxa verdaNúvol digital

linia verda

fletxa verdaDiario de Ibiza [Eivissa]

linia verda

fletxa verda d Balears

linia verda

fletxa verda Ràdio Mallorca

linia verda

fletxa verdaLa Verdad [Múrcia y Alicante]

linia vermella

fletxa verda Información.es [Alacant]

linia vermella

fletxa verda DBalears [Illes Balears]

linia vermella

fletxa verdaDiario de Mallorca [Mallorca]

linia vermella

fletxa verda Mallorca diario

linia vermella

3) Mitjans de l’estat espanyol:

fletxa verda EcoRepublicano

linia negra

fletxa verda DisoPress. Agencia de prensa y difusión social

linia negra

fletxa verda InfoLibre. Información libre e independiente

linia negra

fletxa verda Viento Sur

linia negra

fletxa verda Terra

linia negra

fletxa verdaLibreRed

linia negra

fletxa verda DICYT. Difusión de la ciencia y la tecnología

linia negra

fletxa verda Magisterio*

linia negra

fletxa verda Expansión

linia negra

fletxa verda Tercera Información

linia negra

fletxa verda Agencia SINC

linia negra

fletxa verda El Comercio (Asturias)

linia negra

fletxa verda AndaluciaInformación [Andalucía]

linia negra

fletxa verdaDiario Sur [Andalucía]

linia negra

fletxa verdaDiario de Mallorca [Mallorca]

linia negra

fletxa verdaLa Opinión de Zamora [Zamora]

linia negra

fletxa verda Diario de Sevilla [Sevilla]

linia negra

fletxa verdaLa Nueva España [Asturias]

linia negra

fletxa verdaNaiz [Euskalerria]

linia negra

fletxa verda Diario de Soria [Soria]

linia negra

fletxa verda La Voz Digital [Cádiz]

linia negra

fletxa verda Diario de Cádiz [Cádiz]

linia negra

fletxa verda El Día [Islas Canarias]

linia negra

fletxa verda El Español

linia negra

fletxa verda El plural

linia negra

fletxa verda La bolsa

linia negra

fletxa verda La Cerca (Castilla La Mancha)

linia negra

fletxa verda Diario de León

linia negra

fletxa verdaDiario de noticias (Navarra)

linia negra

fletxa verda Kaos en la red

linia negra

fletxa verda Jornada

linia negra

fletxa verda Fotomovimiento. Testimonio fotográfico

linia verda

fletxa verda LaHaine.org. Proyecto de desobediencia inform.

linia verda

fletxa verda Nodo50.org. Contrainformación en red

linia verda

fletxa verda Cope

linia verda

fletxa verda DeCine21. Estrenos de cine

linia verda

fletxa verda España Notinent

linia verda

fletxa verdaPortal Clásico. Cult. clásica, historia y mitología

linia verda

fletxa verdaCinco Días. Diario de economía

linia verda

fletxa verda Mas 24

linia verda

fletxa verdaÚltimo cero

linia verda

fletxa verda Mundiario. Diario de análisis y opinión.

linia verda

fletxa verda Diario de Burgos [Burgos]

linia verda

fletxa verda El Norte de Castilla [Castilla y León]

linia verda

fletxa verdaFaro de Vigo [Vigo]

linia verda

fletxa verda La Opinión [Coruña]

linia verda

fletxa verda El Digital de Castilla y la Mancha [Castilla y la M]

linia verda

fletxa verdaAlbacete Abierto [Albacete]

linia verda

fletxa verda El Comercio [Asturias]

linia verda

fletxa verdaCanarias 7 [Islas Canarias]

linia verda

fletxa verdaSur.es [Málaga]

linia verda

fletxa verda El Correo [Bizkaia y Álava]

linia verda

fletxa verda La Gaceta de Salamanca [Salamanca]

linia verda

fletxa verda La Opinión de Málaga [Málaga]

linia verda

fletxa verda La Rioja

linia verda

fletxa verda estrella digital

linia verdafletxa verda Yahoo.es

linia verda

fletxa verda Periodista digital

linia verda

fletxa verda Diario de Córdoba

linia verda

fletxa verdaeitv.eus. (Euskadi)

linia verda

fletxa verda La República

linia vermella

fletxa verda Madrilonia

linia vermella

fletxa verda Periodismo Humano

linia vermella

fletxa verda Nueva Tribuna

linia vermella

fletxa verda Nosotras.com

linia vermella

fletxa verdaOnda Cero

linia vermella

fletxa verda La Razón

linia vermella

fletxa verda Rebelión

linia vermella

fletxa verda Te Interesa

linia vermella

fletxa verda El Boletin. Diario de Actualidad y Finanzas

linia vermella

fletxa verda Asturias 24

linia vermella

fletxa verda clm24.es [Castilla la Mancha]

linia vermella

fletxa verda Hoy.es [Extremadura]

linia vermella

fletxa verda Andalucesdiario.es [Andalucía]

linia vermella

fletxa verdaLa Voz de Galicia [Galicia]

linia vermella

fletxa verda Madrid Actual [Madrid]

linia vermella

fletxa verdaILeón [León]

linia vermella

fletxa verdaEl Faro Digital [Ceuta y Melilla]

linia vermella

fletxa verda MadridPress [Madrid]

linia vermella

fletxa verda Diario de Navarra [Navarra]

linia vermella

fletxa verda Diario de León [León]

linia vermella

fletxa verda El Diario Vasco [Euskadi]

linia vermella

fletxa verdaBroadly

linia vermella

fletxa verdaLa crónica

linia vermella

fletxa verda Economia digital

linia vermella

fletxa verda La voz de Cádiz

linia vermella

fletxa verda Deia (Euskadi)

linia vermella

fletxa verda El obrero.es

linia vermella

fletxa verda Berria (Euskadi)

linia vermella

fletxa verda Crónica global

linia vermella

4) Mitjans de la resta del món:

fletxa verda La Tercera [Chile]

linia negra

fletxa verda Diario de México [México]

linia negra

fletxa verdaRunRunes [Venezuela]

linia verda

fletxa verda EdWeek [EEUU]

linia verda

fletxa verda Clarín [Argentina]

linia vermella

fletxa verda La Nación (Argentina)

linia vermella

 

linia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra

Llegenda:

*: Noticia per a subscriptors.

**: Altres: noticies d’altres sindicats, departament de premsa de l’administració, etc.

creative commons: Aquest mitjà publica els seus continguts sota una llicència Creative Commons.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes