FP

EL SISTEMA D’ACCÉS A LA FUNCIÓ PÚBLICA DOCENT, UN FRACÀS ANUNCIAT 

USTEC-STES (IAC) APOSTA PER UN ACCÉS DIFERENCIAT

 

Davant el resultat catastròfic del procés selectiu d’accés a la funció docent del 2019, USTEC-STEs (IAC) exigeix al Departament d’Educació una revisió urgent del sistema d’accés i un nou plantejament del sistema de promoció a un cos superior. És inconcebible i incomprensible que hagin quedat desertes 440 places de les 1.401 convocades en les diferents especialitats de formació professional.

Aquests resultats no s’havien vist mai a Catalunya i són la prova fefaent que el sistema d’accés vigent al nostre país és un fracàs estrepitós i no ha respectat el principi bàsic del procés selectiu: seleccionar entre els candidats i candidates els millors a partir dels principis constitucionals d’igualtat, mèrit i capacitat en l'accés a la funció pública.

Centenars de docents altament qualificats, experimentats i capacitats per a la docència, que ho estan demostrant any rere any i que han preparat milers de titulats, han vist com aquest sistema d’accés ha aturat la seva consolidació i promoció docent, laboral i, evidentment, personal.

Com demostren els resultats, el model d’accés i de promoció actual fa aigües. En aquest sistema la sort és fonamental per poder tenir opcions a superar el procés selectiu i que deixa de banda tota la resta: preparació, experiència, coneixements… Mentrestant, milers de candidats i candidates veuen tots els anys que tots els seus esforços, tota la seva professionalitat i tota la seva experiència cau en terra seca. A més a més, és inconcebible que l’administració pública permeti que molts dels seus treballadors i treballadores estiguin anys i anys, fins i tot dècades, sense un rumb fix en la seva estabilitat laboral i geogràfica.

D’altra banda, volem remarcar que l’alta inestabilitat laboral i funcional dels treballadors docents de la Generalitat de Catalunya no només posa en perill la qualitat del sistema educatiu català, sinó que també incideix en el desprestigi de l’educació pública, genera malestar psicològic i físic en la majoria dels membres de la comunitat educativa i devalua gratuïtament la figura del professorat.

Tot apunta que la situació pot empitjorar encara més, ja que durant aquest curs acadèmic 2019-2020 tornarà a haver-hi un procés selectiu d’accés a la funció pública docent, en aquest cas d’especialitats de secundària, i la catàstrofe d’enguany es pot repetir de nou. El mateix pot passar els cursos 2020-2021 i 2021-2022.

Per acabar volem dir que aquesta situació és incoherent amb la normativa europea i l’estatal, que preveu una reducció de la interinitat dels treballadors i treballadores públics  fins a arribar més enllà del 8% de la plantilla. Com hem vist, el Departament s’allunya, i força, d’aquest objectiu.

Per això instem el Departament que rectifiqui, que torni al sentit comú, que, consensuant amb els legítims representants dels treballadors i treballadores en el si de la Mesa de Negociació, arribi a una solució que s’adeqüi als principis bàsics de l’accés a la funció pública i que, alhora, reculli i implementi la nostra proposta d’una doble via d’accés a la funció pública docent. La llei vigent permet un altre sistema de consolidació dels llocs de treball dels treballadors i treballadores públics. Ara és el moment, un cop s’ha demostrat que l’actual sistema és un fracàs i depèn excessivament de la sort.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes