Premsa

Recull de premsa. Del 12-9-19 al 19-9-19

USTEC-STEs avisa que calen 8.300 professors més

El sindicat d’Ensenyament USTEC-STEs ha avisat el primer dia del curs 2019-2020 que fan falta 8.300 professors a Catalunya per situar-se a nivells del 2010 i, així, millorar les ràtios i recuperar la segona hora lectiva que tant temps fa que reclamen. Ho ha dit el portaveu nacional del sindicat, Ramon Font, coincidint amb el primer dia de curs escolar i pocs dies després que la conselleria d’Ensenyament anunciés 670 docents nous per al curs que comença.Font ha qualificat de “propagandístic” l’anunci del conseller, Josep Bargalló, perquè al seu parer l’increment de professors a l’ESO s’ha produït perquè “no tenien més remei, no per generositat”. En aquest sentit, el portaveu d’USTEC-STEs ha recordat que s’ha reduït el professorat a infantil i primària i, en canvi, s’ha incrementat a secundària perquè “a les escoles hi ha els fills de la crisi i als instituts, els fills de la bombolla immobiliària”.
Avisen de discriminacions en l’adjudicació de places

Els sindicat també ha denunciat que el sistema d’adjudicació de places discrimina, en especial, les dones en edat fèrtil i les embarassades. Segons dades d’USTEC-STEs, el 81 % de les adjudicacions a jornada completa han comptat amb la intervenció de la direcció i, en paral·lel, assegura que les places amb un perfil definit per la direcció han crescut del 6,4 al 9,2 %. Ramon Font ha afegit que els processos d’entrevistes personals poden discriminar les docents en edat fèrtil i les embarassades.

linia verda

vilawebcreative commons

USTEC reclama 600 docents més a les comarques tarragonines

El sindicat USTEC-STEs ha reclamat aquest dijous que s’ampliï la plantilla en 610 docents al Camp de Tarragona i el Baix Penedès, malgrat que el Departament d’Educació l’ha incrementat en 50 nous professors aquest curs escolar 2019-2020. El sindicat ha demanat revertir les “grans retallades” dels darrers deu anys, el retorn de les pagues extraordinàries del 2013 i 2014, i la reducció de les ràtios. USTEC també ha denunciat que no s’han cobert totes les places que preveu el nou decret de l’escola inclusiva i el tancament d’una línia al centre educatiu de Sant Pere i Sant Pau.

Segons el portaveu d’USTEC –STEs a Tarragona, Juan Carlos Fejoo, la xifra de 7.357 docents està per sota de la que correspondria per mantenir el nivell qualitatiu en el sistema educatiu. Des del sindicat indiquen que en caldrien 280 per fer viable la reducció de l’horari lectiu prèvia al 2010; 45 docents per transformar els contractes de terç de jornada a mitja; 55 més per donar cobertura a les hores lectives dels mestres de més de 55 anys, i, finalment, 230 dotacions per reduir les ràtios i aplicar els decret d’inclusiva i desdoblaments de grups.Feijoo també ha denunciat que queden dues vacants per cobrir en les sis noves unitats de Suport Intensiu d’Escolarització Inclusiva (SIEI) que estableix el decret engegat el curs anterior. Així mateix, ha lamentat que el nombre de vetlladores és “insuficient” i ha criticat que es tracti d’un servei externalitzat. A banda, el portaveu sindical ha subratllat que molts centres educatius de les comarques tarragonines estan “obsolets” i molt “antiquats”, i que alguns de nova construcció han patit humitats. Pel què fa a futures mobilitzacions, properament està prevista una nova trobada de la mesa sectorial per decidir si convoca protestes.

Neix la plataforma Aturem la Llei Aragonès: ‘És el pas definitiu en la privatització dels serveis públics’

linia verda

diario educacióncreative commons

Uno de cada diez docentes del sistema público catalán ya ocupa una ‘plaza perfilada’

En su día, la USTEC impugnó el decreto ante la sala de lo contencioso-administrativo del TSJC, y en consecuencia hace un año anunció su decisión de no participar en la comisión de seguimiento de este decreto.

linia verda

llibertatcreative commons

Mobilitzacions a Granollers contra les “privatitzacions” de la Llei Aragonès

linia verda

public

La Ustec demana 8.300 docents més per situar-se al nivell previ a les retallades

L’inici del curs escolar ha estat aprofitat pels sindicats del sector per denunciar que ni de lluny s’han revertit les retallades. El sindicat USTEC·STEs, per exemple, ha demanat un augment de 8.300 docents per arribar a tenir la mateixa capacitat de servei que l’any 2010. A més a més, ha xifrat en el 40,4% el percentatge de professorat interí, una dada que s’eleva al 46% si s’hi afegeixen els nomenaments d’agost i les primeres substitucions del curs. En paral·lel, fa uns dies CCOO va presentar un document en què quantificava en 8.500 milions d’euros l’impacte acumulat de les retallades al Departament d’Educació si es pren com a base la despesa sobre el PIB que es va executar el 2010.

La USTEC cita l’aprovació del Decret d’educació inclusiva, la retallada de la reducció de jornada de dues hores lectives als majors de 55 anys o les demandes per reduir les ràtios a les aules entre els elements que han alimentat aquesta manca de professorat. Segons els seus càlculs, la cobertura de les dues hores lectives al professorat de més de 55 anys -retallada durant els cursos 2016-2017 i 2017-2018- suposaria un augment de 690 docents, mentre que la recuperació de la sisena hora lectiva, destinada al reforç de matèries on l’alumat té dificultats i retallada el 2012 pel Govern d’Artur Mas, necessitaria un augment de 3.200 docents més. Finalment, la conversió dels terços de jornada en mitges jornades i la reducció de les ràtios per grups sumarien 4.390 professors més. Per tant, en total uns 8.300 docents que la USTEC assegura que necessita el sistema educatiu.

Per la seva banda, CCOO Educació ja va xifrar en 3.200 professors el nombre de professionals que necessitaria el sistema educatiu, que ampliaria a 3.500 si es recuperés la sisena hora. Sobre les retallades en educació que va iniciar el Govern d’Artur Mas, el sindicat detalla que han suposat una rebaixa del pressupost destinat per cada alumne, que ha descendit dels 4.460 euros per estudiant el curs 2010-2011 als 3.639 aquest 2019.

Sobre el personal interí, la USTEC critica que les noves oposicions no ofereixin places reservades a aquest personal que ja treballa a l’educació pública. I també lamenta les intervencions de la direcció dels centres a les adjudicacions a jornada sencera, una mesura que també va implementar la consellera d’Educació del Govern Mas, Irene Rigau. Segons la USTEC, les contractacions amb entrevista personal i amb la participació de l’equip directiu dels centres ha suposat el 81,62% del total. Per al sindicat, aquest tipus de procés de selecció perjudica molt més les dones en edats fèrtils i les embarassades.

linia verda

europa press

Ustec·Stes pide 8.300 docentes más para recuperar los niveles anteriores a los recortes

linia verda

el pais

L’escola inclusiva s’encalla per falta de pressupost

La escuela inclusiva encalla por falta de presupuesto

En USTEC, su portavoz, Ramon Font, recuerda que además de que no llegan los especialistas prometidos “faltan 8.300 maestros para igualar las cifras de 2010”. “El decreto está muy embarrado”, dice y añade que además de personal, para integrar la diversidad hay que bajar ratios en las aulas. La delegada de escuela inclusiva del sindicato, Anaïs López, lo resume así: “Hay más ratios, menos profesorado y más diversidad en las aulas”.

linia verda

el mundo

La Generalitat gasta 4,7 millones en adquirir nuevos barracones

Para el portavoz del sindicato de profesorado USTEC, Ramon Font, es una afirmación “propagandística”.

“Hay menos profesores en Infantil y Primaria y más en Secundaria. No tenían otro remedio para atender los alumnos que saltan a ESO, donde pasan de 25 horas lectivas a 30 a la semana y con más profesorado”, observa Font.

USTEC calcula que se requieren unos 8.300 maestros más para igualar la capacidad de 2010, cuando se contaban menos escolares. El sindicato defiende que la inversión en Cataluña debe triplicarse de unos 5.600 millones de euros a 15.000 millones para equipararse con el entorno europeo. Exige 110 millones de euros en el Presupuesto de la Generalitat para financiar entre septiembre y diciembre de 2020 un incremento que equivale al 9% de la plantilla actual y 332 millones para todo 2021. CCOO estima que se necesita reclutar a 3.500 docentes.

linia verda

el periodico

Editorial: Protegir la identitat de l’alumnat

Editorial: Proteger la identidad del alumnado

A pesar de que el ‘conseller’ Josep Bargalló niega que el Departament d’Educació tenga convenio alguno con empresas tecnológicas, algunos sindicatos como USTEC-STECs denuncian el desembarco de dichas multinacionales en la escuela pública, ofreciendo servicios tanto a alumnos como profesores. La gratuidad es la clave de su implementación, aún más ante la escasez de recursos que dificulta desarrollar programas propios en la escuela catalana. Aunque el problema no es exclusivo de esta, ni tampoco nuevo. Durante los últimos años, desde Australia a EEUU ha habido denuncias y preocupación por las herramientas de Google y la intemperie que generan en los menores, también ante posibles depredadores sexuales.

Desarrollar un código ético del uso educativo de los datos, considerar otros programas que garanticen la seguridad, restringir el uso de teléfonos y desarrollar campañas de información tanto a profesorado, alumnado y familias son pasos a considerar para la protección de los menores. Y no está de más recordar que los hijos de los gurús digitales de Silicon Valley se educan en colegios sin móviles, tabletas ni ordenadores.

linia verda

diari del treball

Els sindicats de docents no ‘compren’ ni les xifres ni el relat de Bargalló

CCOO reclama que caldrien 3.000 nous docents al sistema públic per “recuperar els nivells anteriors a la crisi”, segons el seu secretari general d’Educació, Manel Pulido. Aquesta xifra l’USTEC l’eleva a 8.300 docents, ja que no només hi compta els que farien falta si se suprimís l’hora lectiva de més que mestres i professors tenen des del curs 2011/12, sinó que hi suma altres conceptes com la necessitat de reduir ràtios per fer efectiu un sistema educatiu realment inclusiu, o la conversió de terços de jornada en mitges jornades.

La llista de greuges de la Ustec és llarga i es fa cada cop més gran (infrafinançament, retallades que encara no s’han revertit, falta de democràcia als centres, privatització “a cara descoberta”…), tant és així que el sindicat ja anuncia que posa en marxa els mecanismes per convocar mobilitzacions “que necessàriament hauran de ser prou àmplies per canviar les polítiques educatives del Departament”. El curs passat l’educació ja es va aturar fins a vuit vegades atenent a diferents convocatòries.

La Ustec és especialment bel·ligerant amb la “imposició d’una determinada ‘innovació’ com a religió oficial del Departament”. El sindicat critica els eventuals efectes segregadors que pot tenir la publicació del mapa d’escoles innovadores (“perquè de la mateixa manera es pot fer el mapa de les no innovadores”, considera Font), i sobretot insisteix que “les revolucions pedagògiques no s’han fet mai de forma jerarquitzada, sinó assembleària”.

linia verda

criticcreative commons

Quin és el cost real de l’escola pública dels teus fills?

“El Govern només s’està gastant el 2% i escaig del PIB en ensenyament. Això ens col·loca a nivells de Laos o del Perú, lluny dels nivells europeus”, adverteix el portaveu del sindicat USTEC, Ramon Font, per a qui l’existència de quotes “demostra” que l’escola pública està “mal finançada”.

Entre les 189 mesures que recull l’acord — que no signen ni la FAPAC ni la USTEC perquè consideren que beneficia l’escola concertada— n’hi ha algunes de relatives a les quotes de l’escola pública, com la d’informar de la voluntarietat, detallar els conceptes de pagament en els rebuts o no autoritzar el finançament per part de les famílies d’activitats lectives o del manteniment dels centres públics, encara que sigui per mitjà de les AMPA.

linia verda

diari tarragona

«Es una vergüenza… dan un espectáculo penoso»

El portavoz nacional del sindicato de profesores Ustec, Ramon Font, critica que las nuevas elecciones «retrasarán algo tan necesario como son los presupuestos generales del Estado en que se debían revertir los recortes que se han cronificado. Los partidos han hecho un cálculo electoral. Se ha impuesto el interés partidista sobre el interés general».

linia verda

USTEC·STEs (IAC) és membre i part cofundadora de la IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya):

iac**

La IAC participa de la presentació de la “Plataforma Aturem la Llei Aragonès”

linia verda

(Confederación de Sindicatos de Trabajadoras y Trabajadores de la Enseñanza)

stes intersindical**

La Confederación de STEs-i urge al Ministerio de Educación a reanudar las negociaciones pendientes – STEs-Intersindical

linia verda

(Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià)

stpv **

STEPV amb les persones afectades pel temporal

STEPV fa gestions en Conselleria i visita els centres afectats en el Baix Segura per les inundacions

STEPV s’adhereix a la jornada “Paulo Freire” en defensa de l’Educació Pública

STEPV es reuneix amb la Directora General d’inclusió educativa

linia verda

gencat**

Els consellers Bargalló i Puigneró presenten el Pla STEMcat per a l’impuls de les vocacions científiques, tecnològiques i matemàtiques

linia verda

rac 1

Comença el curs amb més alumnes a secundària

A banda dels alumnes, també han començat les classes els professors… i, de moment, els sindicats ja posen un suspens al curs. Segons USTEC, a dia d’avui, gairebé la meitat dels docents són interins i substituts, un 46% de la plantilla. Segons el sindicat majoritari de mestres, és anòmal que una plantilla pública tingui aquesta proporció d’interinatge. A més, USTEC critica que les direccions dels centres han intervingut en 8 de cada 10 adjudicacions que s’han fet aquest estiu. El seu portaveu, Ramon Font, explica que això perjudica, especialment, les dones.

Quan va una docent amb una panxa de sis mesos, pot ser que li diguin que no reuneix el perfil necessari, però el perfil pot ser el de la panxa, més que no pas el perfil laboral… encara que no ho reconeguin

Ramon Font Portaveu d’USTEC

USTEC calcula que falten més de 8.000 professors per revertir les retallades del 2010 i adverteix que el que comença serà un curs amb noves protestes.

linia verda

tv3

USTEC reclama 600 docents més a les comarques tarragonines

El sindicat USTEC-STEs ha reclamat aquest dijous que s’ampliï la plantilla en 610 docents al Camp de Tarragona i el Baix Penedès, malgrat que el Departament d’Educació l’ha incrementat en 50 nous professors aquest curs escolar 2019-2020. El sindicat ha demanat revertir les “grans retallades” dels darrers deu anys, el retorn de les pagues extraordinàries del 2013 i 2014, i la reducció de les ràtios. USTEC també ha denunciat que no s’han cobert totes les places que preveu el nou decret de l’escola inclusiva i el tancament d’una línia al centre educatiu de Sant Pere i Sant Pau.

Segons el portaveu d’USTEC -STEs a Tarragona, Juan Carlos Fejoo, la xifra de 7.357 docents està per sota de la que correspondria per mantenir el nivell qualitatiu en el sistema educatiu. Des del sindicat indiquen que en caldrien 280 per fer viable la reducció de l’horari lectiu prèvia al 2010; 45 docents per transformar els contractes de terç de jornada a mitja; 55 més per donar cobertura a les hores lectives dels mestres de més de 55 anys, i, finalment, 230 dotacions per reduir les ràtios i aplicar els decret d’inclusiva i desdoblaments de grups.Feijoo també ha denunciat que queden dues vacants per cobrir en les sis noves unitats de Suport Intensiu d’Escolarització Inclusiva (SIEI) que estableix el decret engegat el curs anterior. Així mateix, ha lamentat que el nombre de vetlladores és “insuficient” i ha criticat que es tracti d’un servei externalitzat. A banda, el portaveu sindical ha subratllat que molts centres educatius de les comarques tarragonines estan “obsolets” i molt “antiquats”, i que alguns de nova construcció han patit humitats. Pel què fa a futures mobilitzacions, properament està prevista una nova trobada de la mesa sectorial per decidir si convoca protestes.

linia verda

la vanguardia

Ustec denuncia que siguen los recortes en educación y llama a la movilización

El sindicato educativo Ustec ha denunciado que la educación “sigue encallada en los recortes” por lo que ha hecho un llamamiento a la “movilización y a la lucha conjunta para cambiar las políticas educativas del departamento”.

En una rueda de prensa este jueves en Barcelona, coincidiendo con el inicio del curso escolar, la Ustec ha afirmado: “Tenemos muchos retos por delante” y “sólo con la movilización y lucha conjunta de todos los trabajadores y trabajadoras, los podremos conseguir”.

Por ello, el sindicato ha hecho un llamamiento al profesorado y a la comunidad educativa para debatir y poner en marcha los mecanismos que les permitan “convocar movilizaciones, que necesariamente deberán ser lo suficientemente amplias, para cambiar las políticas educativas del departamento”.

El curso arranca “encallado en los recortes”, ha denunciado Ustec, que ha cifrado en 8.300 los docentes necesarios “para tener la misma capacidad de servicio que había en el año 2010”.

Además, teniendo en cuenta la aprobación del Decreto de Escuela Inclusiva el pasado 2017, “es urgente también aumentar el personal de apoyo educativo a todos los centros educativos”, según el sindicato.

Otras de las reivindicaciones de la Ustec son “recuperar la segunda hora lectiva” y “cubrir las dos horas lectivas para liberar al profesorado de más de 55 años”.

La conversión “necesaria” de los tercios de jornada en medias jornadas, es otra de las reivindicaciones, porque “mejoraría sensiblemente las condiciones del sector más precario del profesorado y proporcionaría a los centros más horas para atender al alumnado”.

Ustec también ha revindicado una “oferta pública de empleo” para el colectivo del personal laboral, que “sigue siendo uno de los más precarios dentro de la comunidad educativa a pesar de estar en crecimiento, tener un gran valor y ser un eje fundamental para atender la diversidad que encontramos actualmente en los centros”.

El sindicato también ha criticado la “imposición de determinada innovación como religión oficial del departamento”, que según Ustec “profundiza en la segregación escolar” también en la escuela pública.

En concreto, han citado el caso de la aparición de la red de innovación pedagógica Escola Nova 21 “mientras que va desapareciendo la renovación pedagógica elaborada desde la base de los docentes”.

El sindicato también ha criticado una “privatización de los centros a cara descubierta” y ha citado las adjudicaciones de verano, argumentado la “intervención directa de la dirección en el 81,62 % de las que se han hecho a tiempo completo”.

Asimismo, ha denunciado que las plazas de docentes para ajustarse al proyecto pedagógico de centro han ido en aumento y han llegado a 6.397 en 2019, mientras que fueron 4.344 en 2017 y 5.667 en 2018.

Según Ustec, estas plazas “dividen a la plantilla y muy a menudo los perfiles no tienen nada que ver con los proyectos de los centros educativos, sino con las relaciones interpersonales”.

Garantizar la consolidación del personal interino es otra de las demandas de Ustec, que ha afirmado que en este curso es 6 puntos superior al anterior.

Este curso será “determinante para la calidad y el futuro de la FP”, según Ustec, que ha pedido su ordenación y la equiparación salarial de sus docentes.

Sobre la convocatoria del departamento de Educación de concentrar las prácticas del máster de profesorado de secundaria en 60 institutos, Ustec ha criticado que se trata de una “presión del departamento para ejercer presión contra el profesorado y que satisfaga sus demandas”.

Ustec·Stes pide 8.300 docentes más para recuperar los niveles anteriores a los recortes

Lamenta el alto porcentaje de interinos y critica el procedimiento de las adjudicaciones de verano

BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)

El sindicato Ustec·Stes ha cifrado este jueves en 8.300 los docentes necesarios para disponer de la misma capacidad de servicio que en 2010, y ha urgido a aumentar también el personal de apoyo educativo en todos los centros.

En rueda de prensa, el portavoz de Ustec·Stes, Ramon Font, ha considerado “propagandístico” que la Conselleria de Educación de la Generalitat proclame que hay menos alumnos y más docentes, y ha reprochado que en años de crecimiento económico no se hayan aprobado presupuestos para revertir los recortes educativos.

Ha considerado un “desastre absoluto” que en tiempo de crecimiento económico se haya optado por la contención presupuestaria, y se ha preguntado qué pasará entonces si llega otra recesión.

Ha explicado que de estos 8.300 docentes que faltan a juicio del sindicato, 3.200 docentes son de la recuperación de la segunda hora lectiva del profesorado; 690 para la cobertura de las dos horas lectivas al profesorado de más de 55 años; 500 por la conversión de los tercios de jornada a media jornada, y 4.390 para reducir ratios en los centros.

Font ha remarcado que si la inversión educativa en educación fuera la que estipula la Ley de Educación de Catalunya (LEC), del 6% del PIB, el presupuesto del departamento se tendría que triplicar y alcanzar los 15.000 millones de euros.

PLAZAS PERFILADAS

Ustec·Stes ha cargado también contra el procedimiento de las adjudicaciones de verano, y ha afirmado que en un 81,62% de los casos de las que son a jornada completa “ha intervenido directamente la dirección”.

Font ha recordado que el sindicato tiene recurrido el decreto de plantillas, estando a la espera de que se pronuncien los tribunales, y ha explicado que también ha recurrido la resolución de la convocatoria de adjudicaciones de este verano –ya lo hizo con la del año pasado–.

Ha explicado que las plazas perfiladas –a propuesta de la dirección de los centros– han pasado de 4.344 en 2017 a 6.397 este año, lo que representa un 9,17% del total de la plantilla, y ha criticado que a embarazadas de seis meses “le pueden decir que no reúne el perfil necesario”.

El portavoz de Ustec·Stes ha criticado el alto porcentaje de plantilla que es interina y sustituta, que ha cifrado en más del 40%, y ha señalado que en la última convocatoria de oposiciones “un 10% de plazas han quedado sin cubrir”.

Font también ha lamentado la iniciativa de la Conselleria de Educación que una serie de institutos tengan la consideración de centros formadores de profesorado, ha reprochado que se lo presentaran poco antes de publicar la orden, y ha advertido de que puede ser “un foco de segregación escolar”.

linia vermella

diari de girona

Ustec·STEs afirma que a Girona falten 690 docents

El sindicat educatiu majoritari a Girona, Ustec·STEs, ha obert el curs denunciant que les escoles i els instituts han començat amb prop de 800 professionals menys dels que necessiten: 690 docents i almenys 100 tècnics en educació infantil o d’integració social, entre d’altre personal laboral. La formació reclama tornar als nivells de contractació d’abans de les retallades imposades amb la crisi econòmica, ara farà deu anys.

Ustec·STEs també alerta de la «pèrdua de llocs de treball de mestres» que comporta el tancament de 20 grups de P3 i 8 de primària; alhora que s’ha augmentat la ràtio d’alumnes a la secundària obligatòria (ESO), que l’any passat estava en 26,06 per aula i ara, en 27,10.

A batxillerat, els representants dels docents afirmen que «és habitual trobar grups amb 37 alumnes per classe», un fet que el seu portaveu, Xavier Díez, va dir que es dona, per exemple, a l’institut Montilivi de Girona i va lamentar que passi just quan els joves tenen la pressió de la selectivitat a l’horitzó.
Qüestionant les xifres d’Educació

Per a Ustec·STEs, les dades de l’inici de curs donades pels serveis territorials d’Educació, amb 110 alumnes menys i 41 docents més, «no són fiables i no recullen una matrícula viva endèmica». Basant-se en aquesta arribada d’estudiants fora del període oficial de matriculació, Ustec·STEs reitera el rebuig a tancar grups de P3, com el que ha perdut l’escola Gaziel, de Sant Feliu de Guíxols.

La cronificació dels barracons als centres educatius gironins, 304 aquest curs, es manté entre les crítiques recurrents del sindicat, que va subratllar que «un de cada tres centres de la demarcació té algun d’aquests mòduls, mentre que un de cada deu» està format íntegrament per aquestes construccions.

Els «nomenaments a dit», relacionats amb la definició de perfils professionals, és un altre motiu de queixa. Segons Ustec·STEs, més d’un 11% dels docents s’han triat amb entrevistes personals i prop d’un 40% «són a la seva plaça després que les direccions hagin intervingut d’una manera o d’una altra». El sindicat diu que una de les conseqüències d’aquest sistema, que ha recorregut als jutjats, és que entre un 5 i un 10% d’interins de llarga durada, «amb vacant durant més de 8 anys, ara s’hagin quedat a l’atur o cobrint substitucions». Encara en relació amb les condicions laborals, afirma que «s’estan normalitzant les discriminacions, especialment contra les dones», ja que s’exerceixen «pressions per no acollir-se als drets de conciliació».
Boicot al màster de secundària

Tal com ja van fer a finals del curs passat, Ustec·STEs insta els centres a negar-se a acollir estudiants en pràctiques del màster de secundària fins que el Departament reconegui la tasca dels docents que els tutoritzen. El sindicat crida a boicotejar el programa i qüestiona que, aquest estiu, la Conselleria hagi «decidit tirar pel dret i disfressar de ‘centres formadors’» els que hi col·laborin.

Sense concretar-les, el sindicat va avançar que aquest serà un curs de mobilitzacions, tant per donar suport als estudiants de secundària que el 27 de setembre protestaran contra el canvi climàtic com per recuperar les condicions laborals i salarials perdudes pels docents, a més de rebutjar la Llei Aragonès.

Comença un nou curs; continuen les mancances – Diari de Girona

Mentrestant, el sindicat USTEC-STEs dona per fet que el Departament d’Educació no eliminarà ni a curt ni a mitjà termini els barracons de les escoles i centres públics de la província. El sindicat critica la «mala planificació» del Departament els darrers deu anys, i recorda que a les comarques gironines, prop del 30% de centres tenen mòduls prefabricats. Aquest any hi haurà 304 barracons repartits entre les més de 400 escoles i instituts. La província de Girona continua liderant els barracons.

El Sindicat d’Estudiants convoca una vaga pel clima el 27 de setembre a Girona

Pel que fa a Girona, el sindicat docent majoritari, Ustec·STEs, ha avançat que dona suport a aquesta vaga d’estudiants.

linia vermella

el punt avui

Ustec-STEs calcula en 8.300 el dèficit de docents

El nou curs escolar és, “malgrat la imatge de canvi que dona el Departament d’Educació, un curs continuista”. Així ho va assegurar ahir el portaveu del sindicat Ustec-STEs, Ramon Font, que va calcular en més de 8.300 el dèficit de docents que té el sistema i va afirmar que l’increment de 670 mestres i professors decretat pel Departament d’Educació “és una dada maquillada”. “És propagandístic que es digui que hi ha menys alumnes i més docents”, va assegurar Font, que va recordar que l’increment d’alumnes de secundària, que fan cinc hores setmanals més de classe que els de primària, obliga a una major dotació per atendre la demanda. 4.390 d’aquests docents haurien de servir per rebaixar la ràtio i donar compliment al decret d’escola inclusiva.

Cal també, segons Ustec-STEs, més personal de suport educatiu i millorar les seves condicions, ja que “és un personal extern especialment precaritzat i amb un 80% de temporalitat”, segons Font. El sindicat insisteix en la lluita contra la segregació escolar tot demanant una xarxa pública i única, i creu que la innovació educativa que impulsa el departament, “amb la publicació dels centres innovadors agreuja la segregació”.

Ustec-STEs critica també la innovació tal com està plantejada, perquè considera que una sèrie de fundacions privades estan imposant un model que el professorat no fa seu. En aquest sentit, el sindicat considera que els centres han perdut la democràcia interna, amb unes direccions escollides pel departament que aprofiten les entrevistes personals per escollir el professorat que volen. Critica també, entre altres coses, que un 40% dels docents siguin interins i fa una crida per tot plegat a la mobilització.

Nou curs, velles reivindicacions

El nou curs escolar va arrencar ahir a les comarques gironines en un ambient de normalitat, però arrossegant algunes problemàtiques que venen de lluny, com ara l’existència de mòduls prefabricats arreu del territori. En total, n’hi ha 304, un menys que el setembre del 2018. Xavier Díez, del sindicat Ustec, va destacar ahir, en una roda de premsa, que això representa que un de cada tres centres de la demarcació té algun mòdul prefabricat i que un 10% dels centres estan formats íntegrament per aquestes estructures concebudes “teòricament com a temporals”. Díez va destacar que aquesta situació afecta de forma exclusiva la xarxa de centres públics i actua com a element de segregació escolar. “És un mal endèmic”, va manifestar Díez.

De fet, dos dels tres nous centres que ahir van obrir les portes –l’institut de Sarrià de Ter i l’institut de Sant Quirze de Lloret de Mar– han començat a funcionar amb barracons i, de moment, amb les condicions mínimes necessàries per atendre els alumnes de primer d’ESO. El tercer centre en qüestió –l’institut escola El Bruel-Empuriabrava, a Castelló d’Empúries– neix de la fusió de dos centres existents.

Per a aquest curs, hi ha matriculats un total de 122.802 alumnes –110 menys que el curs passat, principalment de les etapes d’infantil i primària– i una plantilla de 9.172 docents, cosa que representa 41,5 dotacions més que el curs passat. Respecte d’aquestes xifres, el portaveu de la Ustec va assenyalar, en primer lloc, que el nombre d’alumnes proporcionat per Educació “no és fiable” perquè no recull la matrícula viva que es produeix al llarg del curs bàsicament amb la incorporació d’escolars nouvinguts. I va lamentar la decisió de tancar fins a 28 grups d’infantil i primària (20 d’infantil i vuit de primària) mentre simultàniament s’incrementen les ràtios (nombre de nens per aula) tant a primària com a secundària. “L’increment de ràtio és el veritable indicador de la qualitat educativa”, va remarcar Díez. En aquesta línia, va subratllar que comença a ser habitual trobar grups de batxillerat amb 37 alumnes per classe, “fet que va radicalment en contra de la qualitat”.

Reclamen més docents

I en relació amb el professorat, el sindicat Ustec insisteix novament en la necessitat d’incrementar les plantilles dels centres per tornar al nivell d’abans de les retallades que es van aplicar fa una dècada. En concret, la Ustec calcula que falten 690 docents més per a les comarques gironines dels que han estat nomenats, a més de 100 noves contractacions de personal laboral. Aquests 690 professors de més es distribuirien, segons el sindicat, de la manera següent: 300 per posar en pràctica la reducció de l’horari lectiu previ al 2010; 50 docents per transformar els contractes de terç de jornada a mitja jornada, i 240 dotacions per a la reducció de ràtios, aplicació del decret de l’escola inclusiva i desdoblament de grups. “És un inici de curs trist; fa molts anys que tenim escassetat de recursos”, va reblar Díez.

“En matèria d’escola inclusiva, Educació es limita a posar pedaços. En realitat l’únic que fa Educació és canviar el nom dels dispositius –els SIEI d’avui eren els USEE d’abans– però per administrar la mateixa misèria.” Així es va pronunciar el portaveu d’Ustec en relació amb els recursos que Educació destina a l’atenció dels alumnes amb necessitats educatives especials (NEE) en centres ordinaris. En concret, per a aquest curs Educació ha dotat set centres educatius de les comarques gironines d’unitats de suport integral a l’escola inclusiva (SIEI). Les noves unitats es crearan a les escoles públiques L’Esculapi de l’Escala, Sant Jordi de Maçanet de la Selva i Les Deveses de Salt. I també als instituts Montsoriu d’Arbúcies, Sa Palomera de Blanes, Ramon Coll i Rodés de Lloret de Mar i Salvador Sunyer i Aimeric de Salt. La creació d’aquestes unitats representa un increment de catorze docents i cinc educadors. Uns recursos que el sindicat Ustec considera que són del tot insuficients. D’altra banda, l’organització sindical va mostrar novament el seu rebuig “als nomenaments a dit” per part dels directors dels centres. La Ustec calcula que més d’un 11% dels docents han estat triats mitjançant entrevistes personals (a partir del concepte dels perfils professionals) i que prop del 40% dels docents ocupen la seva plaça després d’una intervenció més o menys directa per part de les direccions. “El pitjor d’aquesta nova cultura de gestió de personal impròpia del sector públic és que està erradicant la tradició democràtica dels claustres i s’està substituint per una estructura jeràrquica que normalitza les discriminacions envers les persones amb dificultats de conciliació”, va argumentar Díez. La prioritat del sindicat per a aquest curs serà continuar amb les mobilitzacions “per recuperar les condicions laborals i salarials perdudes fa una dècada”.
Prop de 160 nens i nenes es beneficiaran d’ajudes

A les comarques de Girona, la Creu Roja ha posat en marxa un programa per facilitar el retorn a l’escola dels infants en situació de vulnerabilitat. Mitjançant aquest programa, es distribuiran 16.500 euros en ajudes escolars entre uns 160 nens i nenes en risc d’exclusió. Els escolars que gaudeixen d’aquestes ajudes pertanyen a famílies amb greus dificultats econòmiques a causa del baix nivell o la inexistència d’ingressos, i que estan en seguiment per part de la mateixa Creu Roja coordinadament amb els serveis socials.

Concretament, aquestes ajudes es destinaran a la compra de llibres i de material escolar, una despesa que, en molts casos, no poden assumir les famílies en situació de dificultat, adverteix la Creu Roja. En aquest sentit, aquesta organització recorda que, segons dades de l’11è Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja sobre la cronificació de la pobresa, més del 44,5% de les famílies ateses per la Creu Roja en programes vinculats a l’extrema vulnerabilitat es troben en situació de pobresa crònica o persistent, i un 84,5% en situació de pobresa greu. Es tracta d’un col·lectiu en què la mitjana d’ingressos familiars se situa entre els 300 i els 600 euros (majoritàriament provinents de prestacions). I entre la població activa enquestada, més de la meitat de les famílies (fins a un 60%) tenen tots els membres adults a l’atur. Els 16.500 euros provenen de fons propis de la Creu Roja, de les aportacions econòmiques d’administracions, herències i llegats a favor de l’entitat.

Comença sense entrebancs el curs escolar 2019/2020

El curs comença amb 670 docents més i 53 professionals d’atenció educativa; lluny, però, de la demanda que fan els sindicats, que situan entre 3.200 i 8.300 –segons els càlculs que fan CCOO i Ustec-STEs, respectivament– els mestres i professors que caldria per tornar al nivell previ a les retallades del curs 2010/2011.

linia vermella

ara cat

Els deures del primer dia de curs per al departament: falten més mestres per aplicar el decret de l’escola inclusiva

Segons el sindicat CCOO, fan falta 3.200 docents per recuperar el nivell, però aquest dijous, el sindicat USTEC-STEs ha augmentat la xifra fins als 8.300.
També avui, en l’inici de curs. Segons la USTEC, aquests 8.300 docents que fan falta servirien per cobrir algunes de les principals reivindicacions: 3.200 per recuperar la segona hora lectiva, és a dir, per tornar a fer l’horari anterior a les retallades –18 hores de classe a secundària i 23 a primària, ja que ara en fan 19 i 24, respectivament–; 690 serien per cobrir les dues hores lectives als professors de més de 55 anys; 500 docents fan falta per convertir els terços de jornada en mitges jornades; i la resta, fins a 4.390, s’haurien de destinar a reduir les ràtios, fer substitucions o suport als centres, de manera que es pugui aplicar el decret de la inclusiva i atendre els infants amb garanties.
Així doncs, els 670 docents més que ha posat el departament d’Educació aquest curs són un anunci “propagandístic”, segons el portaveu de la USTEC, Ramon Font, que també ha denunciat que un 40,4% de la plantilla d’Educació està formada per interins. “No és normal”, ha lamentat Font. Les dades que va donar el departament fan referència a una taxa del 30% d’interins, que vol reduir fins al 10% convocant oposicions. La USTEC ha denunciat que un 10% de les places ofertes han quedat sense cobrir –unes 500– en les oposicions d’aquest any. “És inadmissible i un despropòsit”, ha dit Font.
Quants diners calen, doncs, per desplegar el decret? Quan es va aprovar, la normativa preveia 142 milions d’euros entre el curs 2017-18 i el 2020-21, una inversió del tot insuficient segons la USTEC. Font ha recordat que, segons la llei d’educació de Catalunya, caldria invertir el 6% del PIB en educació, és a dir, uns 15.000 milions d’euros. “Hi estem invertint un terç”, ha recordat, ja que l’últim pressupost executat és d’uns 5.000 milions. “L’increment de pressupost hauria de ser del doble del que es gasta ara”, ha resumit. Fa uns dies, des de Comissions Obreres també van dir que els últims nou anys “d’austeritat extrema” han generat un “deute acumulat” de 7.149 milions d’euros en educació.

Deberes del primer día de curso para el Departament: faltan maestros para aplicar el decreto de educación inclusiva

El Gobierno ha celebrado que el inicio del nuevo curso escolar se haya hecho con “total normalidad”, pero lo cierto es que los maestros ya han puesto deberes al departamento: se necesitan más docentes para poder dar el mismo servicio que había en 2010, antes de los recortes. Según el sindicato CCOO, hacen falta 3.200 docentes para recuperar el nivel, pero este jueves, el sindicato USTEC-STEs ha aumentado la cifra hasta los 8.300. ¿Por qué se necesitan tantos maestros? El argumento clave es que en todo este tiempo -en concreto, el 2017- se ha aprobado el decreto de la escuela inclusiva, que prevé que todos los alumnos con necesidades educativas específicas -como discapacidades (físicas o intelectuales), trastornos de conducta o enfermedades minoritarias- se escolaricen en escuelas ordinarias. Pero desde entonces no se han aprobado ninguno de los presupuestos de la Generalitat y no se ha podido cumplir con lo que dice el decreto, que es que haya tutores, especialistas de orientación educativa, horas de atención a la diversidad o fisioterapeutas que ayuden estos alumnos en temas de higiene personal, movilidad y desplazamientos, regulación del comportamiento o seguridad.

Esta situación ha hecho que los maestros alcen la voz. También hoy, en el inicio de curso. Según la USTEC, estos 8.300 docentes que hacen falta servirían para cubrir algunas de las principales reivindicaciones: 3.200 para recuperar la segunda hora lectiva, es decir, para volver a hacer el horario anterior a los recortes -18 horas de clase en secundaria y 23 en primaria, ya que ahora hacen 19 y 24, respectivamente-; 690 serían para cubrir las dos horas lectivas a los profesores de más de 55 años; 500 docentes hacen falta para convertir los tercios de jornada en medias jornadas; y el resto, hasta 4.390, deberían destinarse a reducir las ratios, hacer sustituciones o a ofrecer apoyo a los centros para que se pueda aplicar el decreto de la inclusiva y atender a los niños con garantías.

Según datos del departamento de Enseñanza, en el curso 2010-2011 se contrataron monitores para un total de 23.971 horas a la semana en todos los centros educativos. Cinco cursos después, la cifra había aumentado sólo hasta los 27.791, mientras que el curso pasado -2018-2019- había veladores durante 32.148 horas a la semana, un 34% más que hace una década.

Así pues, los 670 docentes más que ha puesto el departamento de Educación este curso son un anuncio “propagandístico”, según el portavoz de la USTEC, Ramon Font, que también ha denunciado que un 40,4% de la plantilla de Educación está formada por interinos. “No es normal”, lamentó Fuente. Los datos que dio el departamento hacen referencia a una tasa del 30% de interinos, que quiere reducir hasta el 10% convocando oposiciones. La USTEC ha denunciado que un 10% de las plazas ofertadas han quedado sin cubrir -unas 500- en las oposiciones de este año. “Es inadmisible y es un despropósito”, dijo Font.

¿Cuánto dinero necesitan, pues, para desplegar el decreto? Cuando se aprobó, la normativa preveía 142 millones de euros entre el curso 2017-18 y el 2020-21, una inversión del todo insuficiente según la USTEC. Font ha recordado que, según la ley de educación de Cataluña, habría que invertir el 6% del PIB en educación, es decir, unos 15.000 millones de euros. “Estamos invirtiendo un tercio”, recordó, ya que el último presupuesto ejecutado es de unos 5.000 millones. “El incremento de presupuesto debería ser del doble de lo que se gasta ahora”, resumió. Hace unos días, desde Comisiones Obreras también dijeron que los últimos nueve años “de austeridad extrema” han generado un “deuda acumulada” de 7.149 millones de euros en educación.

No sólo los sindicatos piden más recursos para aplicar con garantías el decreto de la escuela inclusiva. También el Colegio de Pedagogos de Cataluña ha pedido un “reconocimiento explícito” a todos los docentes que, “con escasez de recursos”, hacen posible el acompañamiento y adaptación de los alumnos NEE. “El decreto debe prever la función inestimable e indiscutible del pedagogo y psicopedagogo, como profesionales que pueden dar respuesta a la diversidad y la inclusión, conjuntamente con el equipo docente, la familia y la comunidad”, reclaman.

Tres centros educativos aplazan el inicio de las clases para obras

La escuela de la Trinitat Nova, los institutos Marta Mata de Granollers, y el de formación profesional de Castellar comenzarán las clases lectivas lunes a causa de las obras. Son las tres únicas excepciones en que la “normalidad” de inicio de curso se ha visto alterada, según ha explicado el consejero de Educación, Josep Bargalló, en la tradicional atención a los medios, que este año se ha realizado en el Escuela Torre de la Miranda de Cornellà de Llobregat.

Durante este verano se han hecho obras en 413 centros educativos, de los cuales 208 modificaban espacios de escolarización, es decir, aulas donde dar clase. Todas estas intervenciones se han podido terminar a tiempo excepto en estos tres casos, que a pesar de que no pueden impartir clase con normalidad sí han habilitado espacios para acoger a los alumnos.

El resto de obras no afectan directamente la escolarización del alumnado y, por tanto, en muchos casos convivirán con las clases unas semanas o meses más.

linia vermella

ALTRES NOTÍCIES:

La Razón: Ustec pide 8.300 docentes más para recuperar los niveles anteriores a los recortes

El sindicato Ustec·Stes ha cifrado este jueves en 8.300 los docentes necesarios para disponer de la misma capacidad de servicio que en 2010, y ha urgido a aumentar también el personal de apoyo educativo en todos los centros.

En rueda de prensa, el portavoz de Ustec·Stes, Ramon Font, ha considerado “propagandístico” que la Conselleria de Educación de la Generalitat proclame que hay menos alumnos y más docentes, y ha reprochado que en años de crecimiento económico no se hayan aprobado presupuestos para revertir los recortes educativos.

Ha considerado un “desastre absoluto” que en tiempo de crecimiento económico se haya optado por la contención presupuestaria, y se ha preguntado qué pasará entonces si llega otra recesión.

Ha explicado que de estos 8.300 docentes que faltan a juicio del sindicato, 3.200 docentes son de la recuperación de la segunda hora lectiva del profesorado; 690 para la cobertura de las dos horas lectivas al profesorado de más de 55 años; 500 por la conversión de los tercios de jornada a media jornada, y 4.390 para reducir ratios en los centros.

Font ha remarcado que si la inversión educativa en educación fuera la que estipula la Ley de Educación de Catalunya (LEC), del 6% del PIB, el presupuesto del departamento se tendría que triplicar y alcanzar los 15.000 millones de euros.

PLAZAS PERFILADAS

Ustec·Stes ha cargado también contra el procedimiento de las adjudicaciones de verano, y ha afirmado que en un 81,62% de los casos de las que son a jornada completa “ha intervenido directamente la dirección”.

Font ha recordado que el sindicato tiene recurrido el decreto de plantillas, estando a la espera de que se pronuncien los tribunales, y ha explicado que también ha recurrido la resolución de la convocatoria de adjudicaciones de este verano –ya lo hizo con la del año pasado–.

Ha explicado que las plazas perfiladas –a propuesta de la dirección de los centros– han pasado de 4.344 en 2017 a 6.397 este año, lo que representa un 9,17% del total de la plantilla, y ha criticado que a embarazadas de seis meses “le pueden decir que no reúne el perfil necesario”.

El portavoz de Ustec·Stes ha criticado el alto porcentaje de plantilla que es interina y sustituta, que ha cifrado en más del 40%, y ha señalado que en la última convocatoria de oposiciones “un 10% de plazas han quedado sin cubrir”.

Font también ha lamentado la iniciativa de la Conselleria de Educación que una serie de institutos tengan la consideración de centros formadores de profesorado, ha reprochado que se lo presentaran poco antes de publicar la orden, y ha advertido de que puede ser “un foco de segregación escolar”.

Tarragona Digital: USTEC: «El 9% de les places de professorat es trien ‘a dit’»

Coincidint amb l’inici del curs escolar, el sindicat USTEC ha denunciat aquest dijous, 12 de setembre, que el 9,17% de les places de professorat es cobreixen «a dit». El Departament d’Educació permet que els centres puguin triar fins a un 50% de les seves plantilles mitjançant aquest mètode, amb l’objectiu de trobar perfils professionals que s’adeqüin al projecte educatiu de cada escola o institut.

Des del sindicat, però, denuncien que la xifra de places perfilades creix els darrers cursos i que, sovint, són les «relacions interpersonals i no pas els projectes educatius» el que determina la tria d’aquestes places. «Això crea unes condicions laborals diferents, d’obtenció del lloc de treball o de mobilitat, dins dels centres educatius», denuncien des del sindicat, que defensa el model del concurs de mèrits.

Amb tot, USTEC atribueix que el creixement no sigui major al fet que des del sindicat estan combatent aquesta praxi des de fa diversos cursos.

Calen 600 docents més al Camp de Tarragona, segons USTEC

Des del sindicat també han denunciat aquest dijous que s’ampliï la plantilla en 610 docents al Camp de Tarragona i el Baix Penedès, malgrat que el Departament d’Educació l’ha incrementat en 50 nous professors aquest curs escolar 2019-2020. El sindicat ha demanat revertir les «grans retallades» dels darrers deu anys, el retorn de les pagues extraordinàries del 2013 i 2014, i la reducció de les ràtios.

USTEC també ha denunciat que no s’han cobert totes les places que preveu el nou decret de l’escola inclusiva i el tancament d’una línia al centre educatiu de Sant Pere i Sant Pau. Segons el portaveu del sindicat a Tarragona, Juan Carlos Fejoo, la xifra de 7.357 docents està per sota de la que correspondria per mantenir el nivell qualitatiu en el sistema educatiu.

Des del sindicat indiquen que en caldrien 280 per fer viable la reducció de l’horari lectiu prèvia al 2010; 45 docents per transformar els contractes de terç de jornada a mitja; 55 més per donar cobertura a les hores lectives dels mestres de més de 55 anys, i, finalment, 230 dotacions per reduir les ràtios i aplicar els decret d’inclusiva i desdoblaments de grups.

Vacants en les noves unitats del SIEI

Feijoo també ha denunciat que queden dues vacants per cobrir en les sis noves unitats de Suport Intensiu d’Escolarització Inclusiva (SIEI) que estableix el decret engegat el curs anterior. Així mateix, ha lamentat que el nombre de vetlladores és «insuficient» i ha criticat que es tracti d’un servei externalitzat.

A banda, el portaveu sindical ha subratllat que molts centres educatius de les comarques tarragonines estan «obsolets» i molt «antiquats», i que alguns de nova construcció han patit humitats. Pel que fa a futures mobilitzacions, properament està prevista una nova trobada de la mesa sectorial per decidir si convoca protestes.

TAC12: TAC12 TV – El sindicat USTEC-Stes reclama revertir les retallades que pateix el sector educatiu des de fa 10 anys

Denuncien que només s’inverteix el 2,04 per cent del PIB en educació quan hauria de ser el 6 per cobrir les necessitats educatives. El sindicat considera que al Camp de Tarragona són necessaris prop de 600 docents més per arribar als nivells previs a la crisi.

La USTEC és a l’espera de la celebració de la mesa sectorial per determinar si, finalment, convoquen noves mobilitzacions per exigir la recuperació de les condicions d’abans de la crisi.

Diari MÉS: USTEC reclama a 600 docentes más en las comarcas tarraconenses

El sindicato USTEC-STEs ha reclamado este jueves que se amplíe la plantilla en 610 docentes en el Camp de Tarragona y el Baix Penedès, aunque el Departament d’Educació lo ha incrementado en 50 nuevos profesores este curso escolar 2019-2020. El sindicato ha pedido revertir los «grandes recortes» de los últimos diez años, el retorno de las pagas extraordinarias del 2013 y 2014, y la reducción de las ratios. USTEC también ha denunciado que no se han cubierto todas las plazas que prevé el nuevo decreto de la escuela inclusiva y el cierre de una línea en el centro educativo de Sant Pere i Sant Pau.

Según el portavoz de USTEC –STEs en Tarragona, Juan Carlos Fejoo, la cifra de 7.357 docentes está por debajo de la que correspondería para mantener el nivel cualitativo en el sistema educativo. Desde el sindicato indican que harían falta 280 para hacer viable la reducción del horario lectivo previa al 2010; 45 docentes para transformar los contratos de tercio de jornada en media; 55 más para dar cobertura a las horas lectivas de los maestros de más de 55 años, y, finalmente, 230 dotaciones para reducir las ratios y aplicar los decreto de inclusiva y desdoblamientos de grupos.

Feijoo también ha denunciado que quedan dos vacantes para cubrir en las seis nuevas unidades de Soporte Intensivo de Escolarización Inclusiva (SIEI) que establece el decreto puesto en marcha el curso anterior. Asimismo, ha lamentado que el número de veladoras es «insuficiente» y ha criticado que se trate de un servicio externalizado. Aparte, el portavoz sindical ha subrayado que muchos centros educativos de las comarcas tarraconenses están «obsoletos» y muy «anticuados», y que algunos de nueva construcción han sufrido humedades.

Respecto a futuras movilizaciones, próximamente está previsto un nuevo encuentro de la mesa sectorial para decidir si convoca protestas.

Radio Ciutat de Tarragona: Comença el curs escolar a la província amb una manca de 610 mestres

Així ho ha denunciat avui el sindicat USTEC, qui ha detallat que falten 280 docents per posar en pràctica la reducció d’horari lectiu previ al 2010, 45 docents per transformar els contractes de terç de jornada per mitges jornades, 55 docents per la cobertura de les 2 hores lectives al professorat de més de 55 anys i 230 dotacions per a la reducció de ràtios. Aquesta reivindicació que ja ha esdevingut històrica en els últims anys, està relacionada amb la baixa inversió que es fa al món Educatiu.

Segons fonts del propi Departament, enguany, a Tarragona es comença el curs amb uns 1000 alumnes més i 50 docents més. La xifra de professorat assolirà els 7357 docents a la província, xifra molt per sota de la que correspondria per mantenir el nivell previ a les retallades de fa una dècada. Finalment, la USTEC ha criticat durament que al voltant del 9% dels docents contractats durant l’estiu han estat triats mitjançant entrevistes personals, o com es coneix comunment, ha estat escollits a dit.

Ràdio Tordera: USTEC-STEs xifra en 8.300 els professors necessaris per arribar a la capacitat de servei del 2010

El sindicat USTEC-STEs calcula que perquè el sector educatiu públic arribi a la ”capacitat de servei” del 2010 caldria incorporar 8.300 docents més al sistema. Segons el portaveu nacional del sindicat, Ramon Font, s’ha de tenir en compte l’augment d’alumnat, la sisena hora, la conversió dels terços de jornada en mitges jornades i l’escola inclusiva i per això titlla de ”propagandístic” l’argument del Departament que defensa haver augmentat el nombre de professors tot i decréixer l’alumnat, sobretot a Infantil i Primària.

El sindicat també denuncia que el pes de la direcció a l’hora d’intervenir en les adjudicacions de les places i el nombre de places perfilades amb entrevista personal perjudica sobretot docents en edat fèrtil o embarassades.

D’altra banda, el portaveu d’USTEC anuncia que aquesta setmana el sindicat presentarà un seguit de mobilitzacions previstes per aquesta tardor davant del que anomenen la Llei Aragonès, que suposa una privatització i externalització de serveis com el de menjador, els centres de formació d’adults, entre d’altres. El sindicat, per tant, reclama més personal de suport, més democràcia als centres i menys interins, ja que n’hi ha un 40% a tot l’ensenyament públic.

COPE: AUDIO: El sindicat USTEC reclama més professorat a les aules

Ramon Font, del sindicat USTEC és contundent: ‘Després d’un any, no es nota cap diferència entre l’administració que gestionava el 155 i el govern actual’. I és que reclama millores en la inversió en educació, començant pels professors. ‘Hi ha més professorat, però hi ha molt més alumnat’. La llei catalana ja contempla invertir en educació el 6% del PIB, cosa que actualment no es compleix. ‘A més, cal dir que aquest percentatge és el que recomana l’OCDE i és el percentatge que tenen els països del nostre entorn’. ‘El 2010 no estàvem per tirar coets, però en 9 anys no només no ha millorat sinó que ha empitjorat’.

Tarragona Ràdio: USTEC reclama 600 docents més a les comarques tarragonines i que es reverteixin les retallades

El sindicat USTEC-STEs ha reclamat aquest dijous, coincidint amb l’inici del curs escolar, que s’ampliï la plantilla en 610 docents al Camp de Tarragona i el Baix Penedès.
El sindicat ha demanat revertir les grans retallades dels darrers deu anys, el retorn de les pagues extraordinàries del 2013 i 2014, i la reducció de les ràtios. USTEC també ha denunciat que no s’han cobert totes les places que preveu el nou decret de l’escola inclusiva i el tancament d’una línia al centre educatiu de Sant Pere i Sant Pau.
Segons el portaveu d’USTEC –STEs a Tarragona, Juan Carlos Fejoo, la xifra de 7.357 docents està per sota de la que correspondria per mantenir el nivell qualitatiu en el sistema educatiu. Fejoo considera que encara estan molt afectats per les retallades que encara no s’han recuperat.

El portaveu Ha lamentat que el nombre de vetlladores és insuficient i ha criticat que es tracti d’un servei externalitzat. A banda, el portaveu sindical ha subratllat que molts centres educatius de les comarques tarragonines estan obsolets i molt antiquats, i que alguns de nova construcció han patit humitats.
Properament està prevista una nova trobada de la mesa sectorial per decidir si es convoquen futures mobilitzacions de protesta.

Ràdio Balaguer: USTEC-STEs xifra en 8.300 els professors necessaris per arribar a la capacitat de servei del 2010

Ràdio Arenys: USTEC-STEs calcula en 8.300 el dèficit de professors per aquest nou curs

El sindicat d’ensenyament majoritari assenyala que la meitat haurien d’anar a baixar ràtios i a crear un sistema inclusiu. El seu portaveu, Ramon Font, ho va reclamar ahir en roda de premsa coincidint amb l’inici del curs.

Ramon Font considera que les dades que ha donat el Departament d’Educació en què hi ha menys alumnes i més docents és una afirmació ‘maquillada’. Font ha recordat l’increment d’alumnes de secundària, que fan cinc hores setmanals més de classe que a primària i, per tant, necessiten més professors i més especialistes. Afegeix que cal més personal de suport educatiu.. El sindicat USTEC-STEs calcula que perquè el sector educatiu públic arribi a la “capacitat de servei’’ del 2010, s’haurien d’incorporar aquests 8.000 docents.

Font diu que 4.390 dels professors d’aquests 8.000 haurien de servir per rebaixar la ràtio i donar compliment al decret d’escola inclusiva.D’altra banda, el portaveu d’USTEC-STEs va anunciar que la setmana que ve el sindicat presentarà un seguit de mobilitzacions previstes per aquesta tardor davant del que anomenen la Llei Aragonès, que suposa una privatització i externalització de serveis com el de menjador, els centres de formació d’adults, entre altres. El sindicat, per tant, reclama més personal de suport, més democràcia als centres i menys interins, ja que n’hi ha un 40% a tot l’ensenyament públic.

La Ciutat: El sindicat USTEC-STEs denuncia un inici de curs sense recursos i amb menys democràcia

El sindicat USTEC-STEs denuncia les retallades que des de fa 10 anys pateix el sector de l’educació. El decreixement d’alumnat a infantil i primària ha significat un tancament de línies, i la no reobertura d’altres que es podien haver dut a terme, comenta el portaveu d’USTEC-STEs (IAC) a Tarragona, Juan Carlos Feijoo. Per contra la pujada d’alumnes a la secundària ha evidenciat “la poca previsió d’una administració que ha portat a massificar moltes aules i la continuïtat de molts barracots”, esmenta Feijoo.

D’altra banda des del sindicat denuncien la falta de professorat, ja que “la xifra de professorat assolirà els 7357 docents, xifra molt per sota de la que correspondria per mantenir el nivell previ a les retallades de fa una dècada”. Això es tradueix en què al Camp de Tarragona calen uns 610 docents més dels que han estat nomenats pel curs 2019-20. Feijoo declara que cal una manera més objectiva de contractació, ja que s’estima que el 9% dels docents han estat triats mitjançant entrevistes personals i un 80% són a la seva plaça després que les direccions hagin intervingut d’una manera o d’un altre.

USTEC-STEs anuncia possibles mobilitzacions per aquest curs amb l’objectiu de recuperar les condicions laborals i salarials perdudes des de fa una dècada.

El Far: El Far – 12/09/2019 en Programa sencer en mp3

Com iniciem i encarem aquest curs escolar 2019-2020? En parlem amb el portaveu del sindicat USTEC-STE’s, Ramon Font qui ens resumeix les principals claus.

Social.cat: La comunitat educativa fa sentir les seves crítiques en el primer dia de curs

El nombre de docents de l’escola pública també preocupa i molt a la comunitat educativa. Segons ha denunciat USTEC-STEs aquest dijous, es necessitarien incorporar 8.999 professors per arribar a la capacitat de servei del 2010. Segons el portaveu nacional del sindicat, Ramon Font, s’ha de tenir en compte l’augment d’alumnat, la sisena hora, la conversió dels terços de jornada en mitges jornades i l’escola inclusiva i per això titlla de “propagandístic” l’argument del Departament que defensa haver augmentat el nombre de professors tot i decréixer l’alumnat, sobretot a Infantil i Primària. El sindicat també denuncia que el pes de la direcció a l’hora d’intervenir en les adjudicacions de les places i el nombre de places perfilades amb entrevista personal perjudica sobretot docents en edat fèrtil o embarassades.

Social.cat: Neix la plataforma Aturem la Llei Aragonès per “blindar” els serveis públics – Social.cat

Voz Populi: Profesores y médicos ‘cocinan’ otra oleada de protestas contra los recortes en Cataluña

Desde el sindicato Ustec·Stes, mayoritario entre los docentes de Cataluña, no descartan otra huelga. Juan Carlos Fejoo, portavoz de la organización en Tarragona, explica que próximamente se reunirán con el resto de sindicatos que forman parte de la Mesa Sectorial para trazar sus estrategias.

El sindicato cifra en 8.300 los docentes necesarios para disponer de la misma capacidad de servicio que en 2010

Según Fejoo, en el sector de la Enseñanza pública están a la espera de negociar con el Gobierno catalán para conocer su oferta, pero no dudan en salir a la calle si esta no les convence.
Falta de docentes

El sindicato cifra en 8.300 los docentes necesarios para disponer de la misma capacidad de servicio que en 2010, y ha urgido a aumentar también el personal de apoyo educativo en todos los centros.

Es “propagandístico”, consideran, que la Consejería de Educación de la Generalitat proclame que hay menos alumnos y más docentes. Para los de Ustec, es un “desastre absoluto” que en tiempo de crecimiento económico se haya optado por la contención presupuestaria.

El Prat Llibertari: Les amenaces de la Llei Aragonès per a l’educació, la salut i els serveis socials a debat al Ple Municipal

Crónica Global: Mil barracones, segregación e involución educativa en el nuevo curso escolar

Desde USTEC·STEs se eleva la cifra de profesores necesarios hasta 8.300 docents “para tener la misma capacidad de servicio que había en 2010”. A su juicio, “el colectivo del personal laboral sigue siendo uno de los más precarios dentro de la comunidad educativa a pesar de ser un colectivo en crecimiento, de gran valor y un eje fundamental, junto con el resto de profesionales, para atender la diversidad que encontramos actualmente en los centros”.

linia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra

mitjans de comunicacio

linia negra Recull de tots els mitjans de comunicació de la secció “Premsa” linia negra

eldiario escreative commons

linia verda

directacreative commons

linia verda

vilawebcreative commons

linia verda

criticcreative commons

linia verda

la mareacreative commons

linia verda

kaosenlaredcreative commons

linia verda

diagonal periodicocreative commons

linia verda

20 minutoscreative commons

linia verda

el diari de educaciocreative commons

linia verda

diario educacióncreative commons

linia verda

llibertatcreative commons

linia verda

raco catalacreative commons

linia verda

nacio digitalcreative commons

linia verda

nacio bergueda creative commons

linia verda

directe creative commons

linia verda

ined21 creative commons

linia verda

insurgente

linia verda

publico

linia verda

public

linia verda

europa press

linia verda

campus vivo

linia verda

agencia efe

linia verda

el confidencial

linia verda

el pais

linia verda

la informacion

linia verda

el huffington post

linia verda

abc

linia verda

el mundo

linia verda

el periodico

linia verda

cuadernos

linia verda

educacion 3

linia verda

aprendemas

linia verda

el economista

linia verda

diari del treball

linia verda

linia verda

cadena ser

linia verda

radio 4

linia verda

USTEC·STEs (IAC) és membre i part cofundadora de la IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya):

iac**

linia vermella

(Confederación de Sindicatos de Trabajadoras y Trabajadores de la Enseñanza)

stes intersindical**

linia vermella

(Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià)

stpv **

linia vermella

stei**

linia vermella

gencat**

linia vermella

mecd**

linia vermella

la vanguardia

linia vermella

tot lleida

linia vermella

lleida al minut

linia vermella

hola lleida

linia vermella

ua1

linia vermella

diari tarragona

linia vermella

diari de girona

linia vermella

fem girona

linia vermella

ara girona

linia vermella

el punt avui

linia vermella

ara cat

linia vermella

ara balears

linia vermella

el nou

linia vermella

regio7

linia vermella

segre

linia vermella

catalunya press

linia vermella

isabadell

linia vermella

catalonia today

linia vermella

triangle

linia vermella

la tele catcreative commons

linia vermella

aldia

linia vermella

linia vermella

catalunya radio

linia vermella

rac 1

linia vermella

8tv

linia vermella

tv3

linia vermella

la sexta

linia vermella

cuatro

linia vermella

tve

linia vermella

telecinco

linia vermella

atena 3

linia vermella

atena 3

linia vermella

linia vermella

ALTRES MITJANS

1) Mitjans de Catalunya:

fletxa verdaSocial.cat. Acció Social a Catalunya

linia negra

fletxa verda Radio Sabadell [Sabadell]

linia negra

fletxa verda EbreExprés [Ebre]

linia negra

fletxa verda AlDia.cat [Catalunya]

linia negra

fletxa verdaNúvol. El digital de cultura

linia negra

fletxa verdaComunicació 21

linia negra

fletxa verda Hola Lleida [Lleida]

linia negra

fletxa verdaXip/tv

linia negra

fletxa verda Empordà [Empordà]

linia negra

fletxa verda Radio Sabadell [Sabadell]

linia negra

fletxa verda Via Empresa

linia negra

fletxa verda Tot Sant Cugat [Sant Cugat]

linia negra

fletxa verdaSocial.cat. Acció Social a Catalunya

linia negra

fletxa verdaDiari Català

linia negra

fletxa verda EbreExprés [Ebre]

linia negra

fletxa verda Radio Rubí

linia negra

fletxa verda Tot Lleida

linia negra

fletxa verdalliureimillor.cat

linia negra

fletxa verda Rosa Sensat

linia negra

fletxa verda Diari de Vilanova

linia negra

fletxa verdaLleida diari

linia negra

fletxa verda Catalunya plural

linia negra

fletxa verda Indymedia Barcelona [Barcelona]

linia verda

fletxa verda SICOM. Solidaritat i comunicació

linia verda

fletxa verda ACN. Agencia Catalana de Noticies

linia verda

fletxa verda DiarioSitges [Sitges]

linia verda

fletxa verda Social.cat. Acció social a Catalunya

linia verda

fletxa verda La vila [Salou]

linia verda

fletxa verda Anoia diari [Anoia]

linia verda

fletxa verda El Temps

linia verda

fletxa verda Diari de Terrassa [Terrassa]

linia verda

fletxa verdaDiari Més [Reus]

linia verda

fletxa verda DiarioSitges [Sitges]

linia verda

fletxa verda Lliure i millor.cat

linia verda

fletxa verda Indymedia Barcelona [Barcelona]

linia verda

fletxa verda SICOM. Solidaritat i comunicació

linia verda

fletxa verda ACN. Agencia Catalana de Noticies

linia verda

fletxa verda Valls Diari [Valls]

linia verda

fletxa verda Mèdia.cat

linia verda

fletxa verda Cerdanyola.info [Cerdanyola]

linia verda

fletxa verdaTele Ponent:

linia verda

fletxa verdaRàdio Terra

linia verda

fletxa verda Ràdio Premià de Mar

linia verda

fletxa verdaRTV Vilafranca:

linia verda

fletxa verda 15MbcnTv [Barcelona]

linia vermella

fletxa verda Comunicació 21

linia vermella

fletxa verda FAVB Fed. d’associacions veins/es de Barcelona

linia vermella

fletxa verda El Plural [Andalucía i Catalunya]

linia vermella

fletxa verdaDiari Català

linia vermella

fletxa verdaAnoia diari [Anoia]

linia vermella

fletxa verda Bon dia (Lleida)

linia vermella

fletxa verdaTerrassa digital [Terrassa]

linia vermella

fletxa verda Lleida.com [Lleida]

linia vermella

fletxa verda Ebre Digital

linia vermella

fletxa verda AlDia.cat [Catalunya]

Contadorlinia vermella

fletxa verda El Plural [Andalucía i Catalunya]

linia vermella

fletxa verda 15MbcnTv [Barcelona]

linia vermella

fletxa verda ContraInfo.cat [Mallorca]

linia vermella

fletxa verda FAVB. F. d’associacions veins/es de Barcelona

linia vermella

fletxa verdaGirona notícies

linia vermella

fletxa verda marfanta.com

linia vermella

fletxa verda Radio Calella [Calella]

linia vermella

fletxa verda El Nacional

linia vermella

fletxa verda Cat Zona

linia vermella

fletxa verda Núvol

linia vermella

fletxa verdaRàdio Olot

linia vermella

 

2) Mitjans de la resta dels Països Catalans:

fletxa verda Levante-EMV [País Valencià]

linia negra

fletxa verdaLa Opinión de Torrent [Torrent]

linia negra

fletxa verda La veu [País Valencià]

linia negra

fletxa verdaMallorca Zeitung [Mallorca]

linia negra

fletxa verda Nou Diari [Eivissa i Formentera]

linia negra

fletxa verda Diario Información (Alacant)

linia negra

fletxa verdaLas Provincias [País Valencià]

linia verda

fletxa verda Periódico Santa Pola [Santa Pola]

linia verda

fletxa verdaNúvol digital

linia verda

fletxa verdaDiario de Ibiza [Eivissa]

linia verda

fletxa verda d Balears

linia verda

fletxa verda Ràdio Mallorca

linia verda

fletxa verdaLa Verdad [Múrcia y Alicante]

linia vermella

fletxa verda Información.es [Alacant]

linia vermella

fletxa verda DBalears [Illes Balears]

linia vermella

fletxa verdaDiario de Mallorca [Mallorca]

linia vermella

fletxa verda Mallorca diario

linia vermella

3) Mitjans de l’estat espanyol:

fletxa verda EcoRepublicano

linia negra

fletxa verda DisoPress. Agencia de prensa y difusión social

linia negra

fletxa verda InfoLibre. Información libre e independiente

linia negra

fletxa verda Viento Sur

linia negra

fletxa verda Terra

linia negra

fletxa verdaLibreRed

linia negra

fletxa verda DICYT. Difusión de la ciencia y la tecnología

linia negra

fletxa verda Magisterio*

linia negra

fletxa verda Expansión

linia negra

fletxa verda Tercera Información

linia negra

fletxa verda Agencia SINC

linia negra

fletxa verda El Comercio (Asturias)

linia negra

fletxa verda AndaluciaInformación [Andalucía]

linia negra

fletxa verdaDiario Sur [Andalucía]

linia negra

fletxa verdaDiario de Mallorca [Mallorca]

linia negra

fletxa verdaLa Opinión de Zamora [Zamora]

linia negra

fletxa verda Diario de Sevilla [Sevilla]

linia negra

fletxa verdaLa Nueva España [Asturias]

linia negra

fletxa verdaNaiz [Euskalerria]

linia negra

fletxa verda Diario de Soria [Soria]

linia negra

fletxa verda La Voz Digital [Cádiz]

linia negra

fletxa verda Diario de Cádiz [Cádiz]

linia negra

fletxa verda El Día [Islas Canarias]

linia negra

fletxa verda El Español

linia negra

fletxa verda El plural

linia negra

fletxa verda La bolsa

linia negra

fletxa verda La Cerca (Castilla La Mancha)

linia negra

fletxa verda Diario de León

linia negra

fletxa verdaDiario de noticias (Navarra)

linia negra

fletxa verda Kaos en la red

linia negra

fletxa verda Jornada

linia negra

fletxa verda Fotomovimiento. Testimonio fotográfico

linia verda

fletxa verda LaHaine.org. Proyecto de desobediencia inform.

linia verda

fletxa verda Nodo50.org. Contrainformación en red

linia verda

fletxa verda Cope

linia verda

fletxa verda DeCine21. Estrenos de cine

linia verda

fletxa verda España Notinent

linia verda

fletxa verdaPortal Clásico. Cult. clásica, historia y mitología

linia verda

fletxa verdaCinco Días. Diario de economía

linia verda

fletxa verda Mas 24

linia verda

fletxa verdaÚltimo cero

linia verda

fletxa verda Mundiario. Diario de análisis y opinión.

linia verda

fletxa verda Diario de Burgos [Burgos]

linia verda

fletxa verda El Norte de Castilla [Castilla y León]

linia verda

fletxa verdaFaro de Vigo [Vigo]

linia verda

fletxa verda La Opinión [Coruña]

linia verda

fletxa verda El Digital de Castilla y la Mancha [Castilla y la M]

linia verda

fletxa verdaAlbacete Abierto [Albacete]

linia verda

fletxa verda El Comercio [Asturias]

linia verda

fletxa verdaCanarias 7 [Islas Canarias]

linia verda

fletxa verdaSur.es [Málaga]

linia verda

fletxa verda El Correo [Bizkaia y Álava]

linia verda

fletxa verda La Gaceta de Salamanca [Salamanca]

linia verda

fletxa verda La Opinión de Málaga [Málaga]

linia verda

fletxa verda La Rioja

linia verda

fletxa verda estrella digital

linia verdafletxa verda Yahoo.es

linia verda

fletxa verda Periodista digital

linia verda

fletxa verda Diario de Córdoba

linia verda

fletxa verdaeitv.eus. (Euskadi)

linia verda

fletxa verda La República

linia vermella

fletxa verda Madrilonia

linia vermella

fletxa verda Periodismo Humano

linia vermella

fletxa verda Nueva Tribuna

linia vermella

fletxa verda Nosotras.com

linia vermella

fletxa verdaOnda Cero

linia vermella

fletxa verda La Razón

linia vermella

fletxa verda Rebelión

linia vermella

fletxa verda Te Interesa

linia vermella

fletxa verda El Boletin. Diario de Actualidad y Finanzas

linia vermella

fletxa verda Asturias 24

linia vermella

fletxa verda clm24.es [Castilla la Mancha]

linia vermella

fletxa verda Hoy.es [Extremadura]

linia vermella

fletxa verda Andalucesdiario.es [Andalucía]

linia vermella

fletxa verdaLa Voz de Galicia [Galicia]

linia vermella

fletxa verda Madrid Actual [Madrid]

linia vermella

fletxa verdaILeón [León]

linia vermella

fletxa verdaEl Faro Digital [Ceuta y Melilla]

linia vermella

fletxa verda MadridPress [Madrid]

linia vermella

fletxa verda Diario de Navarra [Navarra]

linia vermella

fletxa verda Diario de León [León]

linia vermella

fletxa verda El Diario Vasco [Euskadi]

linia vermella

fletxa verdaBroadly

linia vermella

fletxa verdaLa crónica

linia vermella

fletxa verda Economia digital

linia vermella

fletxa verda La voz de Cádiz

linia vermella

fletxa verda Deia (Euskadi)

linia vermella

fletxa verda El obrero.es

linia vermella

fletxa verda Berria (Euskadi)

linia vermella

fletxa verda Crónica global

linia vermella

4) Mitjans de la resta del món:

fletxa verda La Tercera [Chile]

linia negra

fletxa verda Diario de México [México]

linia negra

fletxa verdaRunRunes [Venezuela]

linia verda

fletxa verda EdWeek [EEUU]

linia verda

fletxa verda Clarín [Argentina]

linia vermella

fletxa verda La Nación (Argentina)

linia vermella

 

 

Llegenda:

*: Noticia per a subscriptors.

**: Altres: noticies d’altres sindicats, departament de premsa de l’administració, etc.

creative commons: Aquest mitjà publica els seus continguts sota una llicència Creative Commons.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes