Premsa

Recull de premsa fins el 14-9-20

Metropoli Abierta: La vuelta al cole en Barcelona (13-9-20)

El sindicato mayoritario de trabajadores de la educación es USTEC-STEs. Ramon Font, portavoz nacional, dice que el panorama es muy preocupante y se muestra muy crítico con las medidas adaptadas por el departamento de Educació. En Barcelona y su área metropolitana, con una alta densidad, los riesgos son mayores.

LA DISTANCIA DE SEGURIDAD DESAPARECE

“Estas zonas son las que tienen las ratios más llenas y donde cuesta mantener más la distancia de seguridad. En el ámbito educativo ha desaparecido la expresión distancia de seguridad y se ha sustituido por grupos estables. No se ha hecho una reducción de ratios como la que hemos pedido”, recalca”. La propuesta del sindicato es de 10 alumnos por aula en infantil y primaria y de 15 en secundaria. La Generalitat, en cambio, ha decretado 20 alumnos en primaria y entre 25 y 30 en secundaria.

Font se muestra muy preocupado por los efectos que la apertura de las escuelas puede tener en la pandemia. El aspecto positivo es que la mayoría de niños son asintómaticos o tienen cuadros muy leves, pero sí son transmisores. El representante sindical asegura que en muchos cribados que se han llevado a cabo en el territorio catalán no se han hecho muchas pruebas a menores de 16 años”. El Govern ha reservado 500.000 PCR para hacer durante dos meses en las escuelas.

“Lo que haremos el lunes 14 de septiembre es movilizar a 1,5 millones de alumnos en aulas llenas (desde infantil hasta bachillerato y ciclos formativos), en muchos casos con 25 o 30 alumnos, y con las ventanas cerradas”. “No vemos que el plan propuesto por la Generalitat sea sostenible por no decir inviable”. El sindicato, que cifra en más de 8.000 los profesores en Barcelona, teme que el virus se pueda propagar de forma importante por las ciudades. “Se puede esconder todo debajo de las alfombras, pero a los dos días todo saldrá”.

Font cita dos ejemplos de países que han afrontado la vuelta a la escuela de distinta manera y el resultado que han tenido. En Corea del Sur, dice, las escuelas abrieron en mayo con un tercio de los alumnos y a finales de agosto volvían a estar cerradas. En este país de 51 millones, el pasado 7 de septiembre, había 21.432 contagiados y solo 341 muertos. El caso contrario es Israel, donde la apertura de las escuelas en agosto, con menos medidas que en Cataluña, se tradujo en un importante incremento de contagios, con más de 2.000 infecciones diarias. Israel, con 8,8 millones de habitantes, acumula 139.000 casos y 1.040 fallecidos.

CIERRES ANTES DE NAVIDAD

Desde USTEC-STEs se cifra el coste para hacer frente a la pandemia en Educación en Cataluña en 1.500 millones, pero ni de lejos se ha invertido esta cantidad. “El primer criterio del departamento es ahorrar y el segundo es ver cómo se hace frente a la pandemia”. Junto a la reducción de ratios en primaria y la creación de grupos estables, el uso de mascarilla es la principal medida para contener la pandemia en las escuelas. Font cree que los planes de la Generalitat son insuficientes y sostiene que se cerrarán muchos centros antes de Navidad.

La República lrp.cat: Tot el curs a examen (11-9-20)

RAMON FONT (USTEC): “La intenció real i no feta pública de l’administració és acabar fent l’ensenyament a distància”

L’Ustec, CCOO, la Intersindical, l’Aspepc-SPS, l’UGT, la CGT i l’USOC exigien, també, entre altres mesures, l’increment del personal docent, d’atenció educativa i de serveis i l’ús de la mascareta obligatòria per als alumnes a partir de 6 anys. En l’escrit, a més, deixaven la porta oberta a “prendre les formes de mobilització col·lectiva que es creguin necessàries”, tot i que s’ha descartat la convocatòria d’una vaga el primer dia de classe. “La situació que estem vivint ara mateix a l’hora d’obrir les aules no ens genera confiança”, respon contundent el portaveu del sindicat majoritari del sector, Ustec-STEs, Ramon Font. Segons els càlculs del sindicat, una reducció de ràtios que garanteixi la qualitat de l’ensenyament “reclama una inversió de 1.500 milions d’euros per a la contractació de 40.000 mestres només per a l’escola pública”. El Departament va anunciar la incorporació de 8.162 professionals, 5.321 dels quals són exclusivament personal docent, i el conseller va obrir la porta a noves incorporacions durant el curs i en funció de la demanda.

Ramon Font va un pas més enllà. “La intenció real i no feta pública de l’administració és acabar fent l’ensenyament a distància, perquè és el més barat a curt termini, encara que a llarg termini ens pot sortir a tots molt més car”, assegura, i lamenta que “els centres educatius es poden convertir en un amplificador de la pandèmia, es poden tancar moltes escoles i es poden acabar paralitzant altres sectors econòmics per una irresponsabilitat com aquesta per part del govern català”.

Tarragona Digital: Mascareta i distància, crítiques per les ràtios i incertesa: comença el curs escolar (14-9-20)

Per part del professorat, el portaveu a Tarragona del sindicat USTEC-STEs denuncia que «les EPI han arribat justes i tampoc són les adequades», a més d’insistir que no s’ha fet la inversió que consideren que s’hauria d’haver fet per reduir les ràtios als centres educatius.

«Sempre se supleix amb la voluntat de les direccions i del professorat per posar les coses a lloc», lamenta. Afirma, de fet, que en alguns casos el curs comença amb ràtios de fins a 35 alumnes per classe a batxillerat, fins a 29 a l’ESO i fins a 26 a primària. Tot i això, apunta que «veurem com va l’evolució, sempre hem dit que tant de bo estiguem equivocats nosaltres i el departament l’encerti».

Diari de Sabadell: Més mestres que mai als centres de Sabadell, però sense complir ràtios (9-9-20)

Diari MÉS Digital: USTEC augura que l’obertura de centres «no s’aguantarà» i és partidària d’explorar la possibilitat de fer vaga (8-9-20)

Pla mitjà del portaveu nacional d'USTEC-STEs, Ramon Font, durant la roda de premsa coincidint amb l'inici del curs.

Tarragona Ràdio: USTEC vaticina una tornada a l’escola complicada a Tarragona (7/9/20)

Diari MÉS Digital: USTEC-STEs assegura que molts centres educatius no compliran les ràtios (3-9-20)

Terrassa Digital: La USTEC reclama més professorat per garantir el nou curs escolar (2-9-20)

Tarragona Digital: Ensenyament: «Incertesa i neguit», sentiments estesos entre el professorat (2-9-20)

Nació Tarragona: «Nosaltres volem ensenyament presencial, però amb seguretat». Entrevista a Juan Carlos Feijoo, portaveu de la USTEC-STEs a Tarragona (02/09/20)

 

USTEC denuncia que no s’ofereixin mascaretes quirúrgiques (13-9-20)

L’entorn escolar assegura que viu aquest inici de curs amb nerviosisme, i també amb indignació. Des del sindicat USTEC-STEs critiquen la “manca de previsió” amb relació a l’entrega de material de protecció al personal educatiu i denuncien que els docents que no disposaran de mascaretes quirúrgiques: “Hem sabut que no ens entregaran EPI, només està previst que ens ofereixin mascaretes sanitàries, i aquestes no ofereixen la protecció d’un EPI”, ha afirmat Ramon Font, portaveu d’USTEC-STEs.

El sindicat lamenta que el Departament d’Educació no hagi escoltat la seva petició amb relació a la reducció de les ràtios i garantir, així, una distància de dos metres de seguretat. “El departament no ha fet cas de la nostra demanda per garantir una distància de dos metres que suposaria baixar les ràtios. Això té un cost de 1.500 milions d’euros. No se’ls han volgut gastar i al final allò que es barat de vegades surt car”, ha explicat Font.

Pel que fa a les 500.000 proves PCR que Educació preveu fer als treballadors del sector, Font considera que “les PCR haurien de servir per prevenir. Han anunciat que els tests es faran durant els pròxims dos mesos, probablement les escoles ja hauran tancat”, ha afegit. Font preveu que “la mala gestió que s’està fent per preveure una tornada a l’escola de manera adequada”, afectarà també altres sectors de la societat “no han volgut invertir els diners necessaris en educació i finalment l’economia se’n ressentirà igualment”, ha explicat.

Betevé: La USTEC augura el tancament d’escoles si no s’abaixen les ràtios (7-9-20)

linia verda

eldiario escreative commons

Profesores interinos denuncian que la Generalitat les deja sin la plaza al causar baja por coronavirus antes de empezar (9-9-20)

linia verda

20 minutoscreative commons

Medio centenar de colegios catalanes harán de espías del virus (8-9-20)

?USTEC ve peligrar las aperturas y no descarta huelga

«Pensamos que esta apertura de centros será insostenible y no se aguantará», ha declarado el portavoz del sindicato de educación USTEC-STEs, Ramon Font. Este cree que las normas de seguridad no podrán cumplirlas todos los centros, sobre todo la distancia de seguridad, al no poderse respetar las ratios de 10 a 15 alumnos según el curso. Por ello, es «partidario de explorar» la posibilidad de hacer huelga» y de llevar a inspección de trabajo las «insuficientes» medidas de protección.

linia verda

publico

Entrevista a Lidon Gasull (Fapac) y Ramon Font (Ustec-STEs) (4/9/20)

linia verda

el pais

Bargalló deja en manos de los centros la solución a las altas ratios (7-9-20)

Bargalló deixa en mans dels centres la solució a les altes ràtios (8-9-20)

El inicio de curso se complica por la contratación tardía de maestros (2-9-20)

L’inici de curs es complica per la contractació a última hora de mestres (2-9-20)

linia verda

ara cat

Una jutge suspèn per primera vegada el pla d’actuació d’un institut perquè s’adapti a una professora asmàtica (8-9-20)

Per la seva banda, el sindicat de mestres USTEC augura que l’obertura de centres “no s’aguantarà” i exploren la possibilitat de fer vaga “amb la perspectiva de voler ser la solució i no pas el problema”. En declaracions a l’ACN, el portaveu d’USTEC, Ramon Font, ha explicat que el sindicat portarà a la inspecció de treball les mesures de protecció perquè les consideren insuficients.

linia verda

tv3

Mestres interins de baixa per la Covid perden la plaça assignada abans d’incorporar-se (10-9-20)

Els sindicats alerten d’una “allau de baixes” de docents en situació de risc (8-9-20)

linia verda

la vanguardia

La contratación extra de docentes no cubre ESO, Bachillerato y FP (8-9-20)

linia vermella

diari tarragona

Inquietud y estrés entre profesores de Tarragona ante la vuelta al cole (11-9-20)

Juan Carlos Feijoo, portavoz en Tarragona del sindicato USTEC-STEs, se muestra muy crítico con una vuelta al cole que ve con muchas lagunas y que, sobre todo, no cree que garantice ni la seguridad de los alumnos ni la de los profesores: «El sentir que tenemos es de nerviosismo total, inseguridad y miedo». Para Feijoo, la clave es que «no se han implementado las medidas adecuadas», ya que «no se ha invertido lo suficiente y eso provoca que no nos sintamos seguros». Feijoo critica que el protocolo que se ha diseñado no es lo bastante seguro, ya que no han llegado los medios: «El Departament cree que con el protocolo que ha diseñado ya es suficiente, pero lo cierto es que no se está cumpliendo. No se ha aumentado lo suficiente el profesorado ni se han habilitado espacios extras para clases a grupos más reducidos».

Las sensaciones son diversas. Hay ganas de volver y empeño en que todo salga bien

Más allá de la falta de personal, Feijoo también considera que la inyección económica que lleva reclamando la educación desde hace años no llega y ahora en un contexto aún más crítico tampoco: «Nosotros antes de los recortes pedíamos una inversión de 1.700 millones de euros y solo nos han dado 370. La falta de inversión es lo que imposibilita la implementación de un plan de seguridad absoluto».

Otro de los aspectos que genera inseguridad es la amenaza a la que se van a exponer los docentes que son considerados personas de riesgo: «Es muy preocupante el hecho de que no haya un plan para las personas vulnerables. Hay más de 12.000 profesores que son personas de riesgo y que van a ir a trabajar sin estar totalmente seguros».

Presencial, pero con seguridad

Respecto a la posibilidad de que los colegios tengan que cerrar y dar paso a la enseñanza ‘on line’, Feijoo es contundente: «Queremos una enseñanza presencial, pero siempre con seguridad. No creemos en modelos híbridos, ya que lo único que generarían es una mayor brecha entre los alumnos». Por último, el portavoz sindical muestra su preocupación a nivel personal y de su entorno: «Claro que hay miedo de contagiar al entorno y sobre todo de la situación que vas a vivir y que vas a tener que hacer, ya que no hay un protocolo del todo establecido. Las consecuencias de un positivo pueden ser muy complicadas para los colegios y el entorno».

Docentes, entre las ganas de volver y la incertidumbre (2-9-20)

linia vermella

diari de girona

USTEC creu que les ràtios d’Educació a Girona són una “presa de pèl” i demana més professors (9-9-20)

El portaveu del sindicat USTEC-STEs a les comarques gironines, Xavier Díez, en una imatge d'arxiu

linia vermella

el punt avui

El curs més incert (13-9-20)

Segons calcula el sindicat Ustec-STEs, la mesura hauria suposat contractar 44.500 docents i invertir 1.700 milions d’euros en sous. I hauria obligat a trobar espais fora de les escoles, ja que moltes no tenen tantes sales alternatives.

La secundària alerta de la pèrdua de qualitat educativa (13-9-20)

Ramon Font, portaveu d’Ustec-STEs, creu que “el grup bombolla és una entelèquia i s’està renunciant a optatives i diferents recursos”.

El sindicat Ustec qualifica les ràtios de “presa de pèl” (10-9-20)

El sindicat Ustec a Girona critica que el Departament d’Educació hagi fet “obres d’enginyeria” per mantenir les ràtios a les comarques gironines en el curs escolar que comença dilluns. El portaveu del sindicat, Xavier Díez, afirma –en declaracions a l’agència ACN– que el fet que hi hagi, de mitjana, entre 18 i 19 alumnes per cada grup estable a primària i 25 a secundària és una “presa de pèl”. El sindicat considera que el departament hauria d’haver contractat “més professorat” per poder disminuir el nombre d’alumnes de cada grup. A més, Díez també ha demanat a Educació que busqui “més espais” per esponjar els grups.

Grups estables, ràtios impossibles (8-9-20)

No saben la resposta (2-9-20)

linia vermella

linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra

historic ustec noticies

arxius premsa

linia negra Des de setembre del 2020, en endavant linia negra

linia negra Des de setembre del 2019, en endavant linia negra

linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra

Llegenda:

*: Noticia per a subscriptors.

**: Altres: noticies d’altres sindicats, departament de premsa de l’administració, etc.

creative commons: Aquest mitjà publica els seus continguts sota una llicència Creative Commons.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes