USTEC·STEs (IAC) exigeix el cobrament d’ofici dels efectes retroactius del 4t i 5è estadi

En les millors condicions possibles podrien ser fins a 10.174 € bruts

Gràcies a diferents sentències promogudes i gestionades per USTEC·STEs, el Departament d’Educació ja es va veure obligat a reconèixer el dret del personal interí a cobrar el 4t i 5è estadi, si bé només els reconeixia des de l’1 de gener de 2016. Fruit d’aquesta victòria jurídica d’USTEC·STEs, el Departament va habilitar amb l’Ordre ENS/211/2016 un termini (del 4 d’agost fins al 3 de novembre de 2016) per sol·licitar-ne el cobrament però tan sols des de l’1 de gener d’aquell any.

Malgrat aquest important reconeixement de la igualtat retributiva del professorat interí amb el professorat funcionari de carrera, USTEC·STEs va impugnar l’Ordre perquè les diverses sentències individuals obligaven el Departament a pagar aquests estadis des del moment en què se’n complien efectivament els requisits i no pas únicament a partir de l’1 de gener de 2016. Fins i tot si ja s’han jubilat.

En les millors condicions possibles, qui va sol·licitar el 4t i 5è estadi el primer mes possible (segons el Departament, l’agost de 2016) i que ja complia els requisits del 4t i 5è estadi l’agost de 2012 podria arribar a percebre 10.174 € bruts. Si només complia els del 4t estadi, serien 5.425,20 €. Evidentment, l’afiliació que ja en va sol·licitar el cobrament amb anterioritat a les dates imposades pel Departament ja està cobrant aquestes quanties gens menyspreables.

Dos anys més tard, va arribar la sentència del TSJC núm. 202/2018, de 3 d’abril, que va estimar parcialment el recurs d’USTEC·STEs contra l’Acord de Govern 70/2016, de 31 de maig. En concret, la sentència estimava dos punts de la nostra demanda: el cobrament del mes de juliol del 2016 per part del personal substitut i el reconeixement del 4t i 5è estadi al personal interí des del compliment efectiu dels requisits d’accés, amb el límit dels 4 anys immediatament anteriors a la data de sol·licitud.

Tanmateix, el Departament d’Educació l’ha recorreguda al Tribunal Suprem espanyol pel que fa al primer punt, el cobrament del mes de juliol del 2016. Com que no ha recorregut el punt sobre els estadis, els lletrats d’USTEC·STEs han adduït aquesta sentència tant en el procediment contra l’Ordre ENS/211/2016 com en tots els altres procediments individuals oberts pel tema del reconeixement del 4t i 5è estadi del personal interí.

USTEC·STEs n’ha demanat el pagament d’ofici en diferents reunions de la Mesa Sectorial i la resposta ha estat la dilació, ja que el Departament pensa que «docent que es jubila, docent que no demana una quantitat important de diners (quan hi tenen dret)». Davant aquesta estratègia dilatòria, USTEC·STEs ha presentat un requeriment perquè es facin efectives d’ofici les quantitats de diners que es deuen a les persones que van sol·licitar el cobrament en el termini habilitat (del 4 d’agost fins al 3 de novembre de 2016).

Exigim al Departament que faci efectiu d’ofici aquest pagament tant a les persones en actiu com a les jubilades.

També exigim que assumeixi el pagament del juliol del 2016 del personal substitut.

Prou estratègies dilatòries, prou d’escudar-se en el Tribunal Suprem!

Pagament JA!

              
              

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes