FP

Les decisions sobre l’FP ja no depenen del Departament d’Educació

LA COMISSIÓ RECTORA DEL SISTEMA DE FORMACIÓ I QUALIFICACIÓ PROFESSIONALS

 

El passat 11 de febrer, el DOGC va publicar l’Acord GOV/25/2019, de nomenament dels membres de la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professionals, sobre el qual USTEC-STEs (IAC) vol fer arribar algunes consideracions.

La Generalitat de Catalunya hi té 8 representants (2 dels quals corresponen al Departament d’Educació) però que ponderen un 60% a l’hora de les votacions. En canvi, la patronal i la representació sindical hi tenen 6 membres cadascun, que ponderen 20% i 20% respectivament.

La conclusió que se’n desprèn és que els interessos privats i econòmics de la patronal catalana i de CCOO i UGT marcaran, d’ara endavant, el futur de la formació professional i dels seus titulats i titulades. O dit altrament, tant l’LFQP com els acords esmentats no tenen gens en compte els interessos dels i les estudiants, els treballadors i treballadores i el professorat. Una de les conseqüències de tot plegat és la subsidiarització del sistema públic de formació professional, tal com s’ha esdevingut en la sanitat.

Des d’un primer moment, hem denunciat que la Llei de la formació i de qualificacions professionals (LFQP) era l’instrument per desregularitzar i privatitzar la formació professional reglada. El seu desplegament no ha fet sinó confirmar el que ja prevèiem. Per poder dur a terme aquest objectiu la Llei preveia la creació d’uns ens de planificació estratègica del sistema, de decisió i de control que marcaran el present i el futur de la formació professional reglada i no reglada: la Comissió Rectora, l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals i el Consell de Formació i Qualificació Professionals.

Atenent l’imminent desplegament de l’LFQP, i mentre no fos derogada, USTEC-STEs va exigir ja fa quatre anys l’ampliació de la part social en la composició de la Comissió Rectora, la qual cosa ha estat denegada. És inaudit que tant el sindicat majoritari a l’ensenyament públic, USTEC-STEs (IAC), com el més votat a la funció pública, la IAC, n’hagin quedat exclosos. Per què no ens hi volen? Quins interessos hi ha? Què ens volen amagar?

A més, cal tenir en compte que el Consell Escolar de Catalunya (CEC) va aprovar el Dictamen 9/2014 en el ple de la sessió del 28 de juliol del 2014, que «demanava que s’estudiessin fórmules i vies de participació dels sectors de la comunitat educativa (associacions d’estudiants, associacions de mares i pares, sindicats de professorat…) en els òrgans que la llei preveu», com ara la Comissió Rectora o el Consell de Formació i Qualificacions Professionals de Catalunya. Curiosament, CCOO i UGT van ser els únics representants del CEC que hi van votar en contra. Evidentment, un sindicat crític i independent no interessa ni CCOO i UGT ni el Govern. Per això, tot i ser un dictamen del CEC el Govern n’ha fet cas omís.

Ens espera una època d’incertesa, ja que la maquinària desreguladora i privatitzadora de l’FP no descansa. CCOO i UGT ja s’han manifestat exigint el desplaçament de l’FP al Departament de Treball o Presidència i la patronal exigeix l’immediat desplegament de la Llei per rendibilitzar al més aviat possible les meravelles que els han venut.

I pel que fa al professorat…? Res. El Departament ens diu, amb la boca petita, que el professorat no se n’ha de preocupar. Però la maquinària continua funcionant i cada vegada és més evident que anem pel mal camí. El Departament d’Educació ha de prendre consciència immediatament que ja no tindrà incidència en la presa de decisions que afectin l’FP reglada a Catalunya ni podrà impedir aquesta deriva completament neoliberal.

USTEC-STEs va alertar de les conseqüències de la Llei de formació professional:

• Entrevistant-se amb tots els grups polítics amb representació al Parlament de Catalunya. Els vam manifestar que aquesta llei i el seu desplegament suposaven un atemptat contra la formació professional reglada i els seus titulats i conduïen directament a la seva privatització i desregularització. Malauradament, tot i que aquesta llei ha estat congelada durant tres anys gràcies en part a la nostra lluita, els seus efectes han ferit greument aquesta etapa educativa. Sense cap control i a canvi d’un preu, han aparegut un munt d’entitats privades que ofereixen títols oficials d’FP a la carta i s’han signat convenis entre el Departament i CCOO, UGT i la PIMEC per a l’acreditació de les competències professionals; a més, s’ha introduït la competitivitat entre els centres educatius. Totes aquestes mesures poden acabar d’enfonsar l’FP reglada, en comptes de dissenyar-ne un mapa coherent a Catalunya.

• Promovent l’aprovació de la Moció 42/XI del Parlament de Catalunya.

• Promovent una resolució aprovada per majoria per totes les juntes de personal (que es renoven amb les eleccions del 12 de març), tot i l’oposició de CCOO i UGT.

• Introduint el manteniment de la formació professional dins el Departament d’Educació com un punt reivindicatiu de la plataforma de la vaga del 29 de novembre de 2019.

Però la Llei 10/2015 és una oportunitat de negoci enorme, amb la particularitat que les institucions i organitzacions que l’han negociada són part de les seves estructures de poder, decisió i control i que els diners que s’hi juguen són diners de tothom, són diners públics.

Per tot això, USTEC·STES (IAC) exigeix la immediata derogació de la Llei 10/2015, de 19 de juny, i de tot el que se n’ha desplegat. A més, insta el Govern a posar tots els recursos necessaris per potenciar la formació professional reglada en el si del Departament d’Educació i a crear una viceconselleria d’FP (depenent del Departament d’Educació), amb la finalitat de garantir el present i futur dels seus titulats i titulades, de la societat i del país.

No a la mercantilització de la formació professional reglada.

Fora el capital dels ens de governança de la formació professional.

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes