ACORD D’ESTABILITAT (PUNT TRACTAT A LA MESA SECTORIAL DE L’1 DE FEBRER)

Prèviament a la Mesa Sectorial de l’1 de febrer, USTEC·STEs havia fet arribar al Departament una proposta d’acord d’estabilitat, perquè es negociés en aquesta reunió.

El representant del Departament d’Educació va manifestar que sempre havien demanat que no hi hagués taxa de reposició, sinó que la convocatòria d’oposicions respongués a la voluntat d’estabilitzar el personal interí i reduir la temporalitat al 8%.

Pel que fa al model d’oposicions, va afirmar que, minimitzant la part teòrica i afavorint el canvi d’ordre de les proves proposat per USTEC·STEs, havien tingut en compte els treballadors i treballadores del Departament. Va remarcar que no veien possible un escenari en què les persones que ja treballen per al Departament no hi participessin. Però, en referència a la proposta de pacte que els havia fet arribar USTEC·STEs, va dir que tampoc no volien deixar de banda la part del col·lectiu que pogués quedar en situació de risc.

El representant del Departament va insinuar també que primer volien veure els resultats del procediment d’oposicions actual i després aplicar algunes garanties de continuïtat.

USTEC·STEs (IAC) va remarcar que consolidació vol dir que aquell/a persona que ja treballa per al Departament pugui funcionaritzar la seva plaça, mitjançant un accés diferenciat o un concurs de mèrits. O si tenim en compte el procediment actual, es podria emprar un procediment transitori, en què, per exemple, les proves no fossin eliminatòries. Ja n’hi ha precedents: fa una dècada en el sistema d’accés a la funció pública no hi havia proves eliminatòries; a més, una part de les oposicions es passava al centre i no hi havia prova pràctica.

Vam insistir que el pacte d’estabilitat serviria per blindar les persones amb un mínim d’anys de serveis prestats a la borsa que es presentin i no aprovin o no obtinguin una plaça, però, també, sobretot, les que són majors de 55 anys. Seria un pacte amb condicions: les persones que s’hi acollissin s’haurien de presentar a les oposicions i haurien de tenir un mínim d’experiència (caldria parlar-ne).

Vam recordar que el 2007 vam signar un acord del pacte d’estabilitat que reduïa els anys d’experiència necessaris per acollir-s’hi (de 5 anys va passar 4). La nostra proposta va en paral·lel: volem una oferta pública massiva i un pacte d’estabilitat. Vam argumentar que hi ha gent molt vàlida a les aules que, tanmateix, no pot presentar-se a les oposicions perquè les situacions personals, familiars, etc. els ho impedeixen, cosa que els situa en clar desavantatge respecte a la gent més jove, que, sense càrregues familiars i altres impediments, té més temps per preparar-les adequadament.

Pel que fa al cobrament del juliol, vam exposar la nostra proposta de rebaixar a 5 mesos treballats durant el curs el mínim de temps necessari per poder tenir-hi dret.

Per acabar, vam proposar que es convoqués el grup de treball durant el mes de febrer i vam demanar les dades dels interins/es amb més de 3 anys treballats que van obtenir vacant en les adjudicacions del 2018.

El Departament es va avenir a reunir-se durant el febrer i van dir que hi portarien una proposta.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes