Exempció de l’IRPF del permís de maternitat

Al llarg d’aquests últims mesos hi ha hagut una gran quantitat d’informacions sobre com procedir per realitzar la reclamació de la sentència del Tribunal Suprem de 3 d'octubre de 2018 (sentència 1462/2018) que estableix com a doctrina legal que “les prestacions públiques per maternitat percebudes de la Seguretat Social estan exemptes de l'impost sobre la renda de les persones físiques”.

Finalment, tal com us havíem recomanat, dilluns 3 de desembre l’Agència Tributària va fer públic el procediment i el formulari de reclamació.

 

Qui afecta? 

Afecta prestacions per maternitat i paternitat, percebudes de la Seguretat Social durant els anys 2014, 2015, 2016 i 2017, a excepció de les funcionàries i els funcionaris que cotitzen a través de mútues.

Han informat que s’ha estès l’exempció a les prestacions per paternitat (que actualment és de 5 setmanes), tot i que la sentència no ho contemplava.

En el comunicat de la nota de premsa comuniquen que la sentència no afecta els permisos de maternitat i paternitat de les funcionàries i funcionaris que cotitzen a través de mútues com MUFACE. Exposen que en aquests casos no perceben prestació, sinó que mantenen les seves retribucions durant el permís de maternitat i paternitat i paguen el corresponent IRPF. No obstant això, es comprometen en un futur a dur a terme un canvi legislatiu, per una qüestió de justícia i equitat.

USTEC·STEs considerem que es tracta d’un greuge greu i que s’haurien d’haver activat els procediments corresponents per tal que les funcionàries i funcionaris que cotitzen a través de mútues com MUFACE tinguessin dret a l’exempció de l’IRPF corresponent. Recomanem a les persones funcionàries de carrera esperar si es produeixen modificacions normatives. Si no és així, facelitarem un model de reclamació abans del juny del 2019.

Us continuarem informant dels propers canvis i continuarem exigint l’ampliació i millora de tots els permisos relacionats amb la cura.

 

Períodes de reclamació 

El període màxim per reclamar ingressos indeguts de l’Agència Tributària és de 4 anys des del moment que s’han declarat aquestes percepcions. (En la declaració de la renda que es presenta al juny posterior a l’any que s’ha cobrat.) D’aquesta manera es pot reclamar per aquest fet:
 

Declaració d’IRPF de l’exercici 2014

Fins a juny de 2019

Declaració d’IRPF de l’exercici 2015

Fins a juny de 2020

Declaració d’IRPF de l’exercici 2016

Fins a juny de 2021

Declaració d’IRPF de l’exercici 2017

Fins a juny de 2022

 

Com he de reclamar?

1. Prestacions percebudes o que es percebin durant l'any 2018

Estan exemptes per defecte. En la propera campanya de renda els i les contribuents només hauran de confeccionar i presentar les seves declaracions utilitzant les dades fiscals que se'ls ofereixi.

2. Prestacions percebudes en els anys 2014, 2015, 2016 i 2017

L’Agència tributària distingeix entre les prestacions percebudes entre:

2014-2015: Ja han habilitat un formulari específic disponible en el següent ENLLAÇ.

2016-2017: El formulari estarà disponible el gener de 2019.

 

Cal tenir en compte que:

— Si les rendes van ser percebudes en més d'un any, s’haurà de sol·licitar la rectificació de la declaració de l'IRPF de cada any.

— S’haurà d'indicar en quins d'aquests anys la o el contribuent ha percebut la prestació i un número de compte bancari de la seva titularitat, on s'abonarà la devolució pertinent.

— No cal adjuntar a la sol·licitud un certificat de la Seguretat Social acreditatiu de les prestacions per maternitat/paternitat percebudes. 

— El formulari pot presentar-se a través de la seu electrònica de l'Agència Tributària. 

— També es podrà utilitzar el formulari en paper per a la seva presentació en qualsevol de les oficines de registre de l'AEAT.

 

I si ja he fet la reclamació? 

L’Agència Tributària informa que, en les sol·licituds prèviament presentades que es trobin pendents de resolució d'un recurs o reclamació, l'aplicació de l'exempció correspondrà a l'òrgan encarregat del recurs o reclamació, sense que calgui la presentació de cap sol·licitud addicional.

 

Amplia la informació visitant l'AEAT.

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes