Full 488
Setembre de 2024
FULL D’INICI DE CURS 24-25
PERSONAL D’ATENCIÓ EDUCATIVA (PAE) ALS CENTRES DE PRIMÀRIA, SECUNDÀRIA I EDUCACIÓ ESPECIAL
Amb l’inici d’aquest nou curs, volem donar-vos la benvinguda i agrair-vos la vostra dedicació i compromís en la important tasca que realitzeu dia a dia.
Aquest curs el comencem amb bones notícies, com és la nova publicació dels documents d’organització i gestió de centre (DOIGC) amb les novetats pel que fa a les funcions i presencialitat als centres durant el mes de juliol i la nova distribució horària i la modificació del redactat de les funcions de les tècniques i tècnics especialistes en educació infantil (TEEI). Així mateix, engeguem amb una gran dosi d’energia positiva gràcies a la vostra participació activa en les mobilitzacions del curs passat.
És importat recordar l’èxit de la primera vaga convocada el 9 de maig pel personal d’atenció educativa (PAE), una fita històrica que va marcar un abans i un després en el col·lectiu i va demostrar que quan ens unim, guanyem força.

També volem destacar la concentració del 10 de juny davant el Parlament, on vam lliurar cartes als diputats per exigir millores per al nostre col·lectiu. Aquesta acció ha estat un pas fonamental en el camí cap a la visibilització i dignificació de la nostra figura i de la nostra feina. Gràcies a l’esforç i la perseverança de tots i totes, hem aconseguit, després de molt de temps, establir nous canals i oportunitats de diàleg.

Tot això no hauria estat possible sense la vostra implicació, i per això volem agrair-vos el vostre suport i determinació. Continuarem treballant juntes per aconseguir més millores i per defensar els nostres drets.
Amb aquest esperit de lluita i col·laboració, estem segures que el nou curs serà un èxit per a tots nosaltres. Us desitgem un any ple d’aprenentatges, reptes superats i satisfaccions compartides.
Tanmateix, som conscients que encara queda molt per fer i millorar. Per això, us animem a continuar implicant-vos participant activament en la lluita per aconseguir la reclassificació professional, una millora en la concreció de les funcions i els horaris i altres drets laborals que encara queden pendents. La vostra veu i el vostre compromís són essencials per seguir avançant i assegurar que cada pas endavant reflecteixi les necessitats i aspiracions de tot el col·lectiu.
Sabem que la nostra tasca és fonamental per al bon funcionament dels centres educatius i per garantir una atenció adequada a l’alumnat. Som qui acompanya, guia i ofereix suport als infants i joves, ajudant-los a desenvolupar-se en un entorn segur i inclusiu. No obstant això, també sabem que en moltes ocasions les nostres funcions no són prou reconegudes ni respectades.
És hora de recordar la importància de la nostra feina en el dia a dia als centres i que les nostres funcions estan definides als documents d’organització i gestió de centre (DOIGC). Hem de fer valer el nostre lloc, defensar el respecte a les nostres tasques i no permetre que se’ns assignin funcions i horaris que no ens corresponen.
És el moment d’aixecar la veu amb fermesa, de recordar els nostres drets i de fer saber que la nostra feina és necessària per garantir un sistema educatiu inclusiu i de qualitat. Ens hem de sentir orgulloses i orgullosos del que fem cada dia i exigir el respecte i el reconeixement que mereixem.
Com cada curs escolar, sabem que poden sorgir molts dubtes i qüestions relacionades amb les nostres funcions, drets i obligacions com a personal d’atenció educativa. Per això, hem preparat aquest recull de preguntes freqüents que us poden ajudar a resoldre les inquietuds més comunes i a tenir tota la informació necessària per començar el curs amb confiança i seguretat.
Aquest recull és una eina útil per a recordar i aclarir alguns dels aspectes més rellevants de la nostra feina diària, des de la gestió dels horaris fins al paper dins de la comunitat educativa, així com altres temes importants que poden afectar el nostre dia a dia al centre educatiu.
Som conscients que sovint no és fàcil fer-nos valer a causa de la poca representació que tenim dins dels centres, per això us animem a consultar aquestes preguntes freqüents i a posar-vos en contacte amb nosaltres per a qualsevol dubte addicional o situació que necessiti aclariment.
PREGUNTES FREQÜENTS PER AL PERSONAL D’ATENCIÓ EDUCATIVA (PAE) ALS CENTRES EDUCATIUS
-
Quin personal d’atenció educativa (PAE) pot formar part dels centres de primària, secundària i educació especial?
Auxiliar d’educació especial (AEE).
Educador/a d’educació especial (EEE).
Integrador/a social (INS).
Tècnic/a especialista en educació infantil (TEEI).
-
Quin paper juguem el PAE en relació amb els docents?
El personal PAE hem de coordinar-nos amb el personal docent, però mai fer-ne les funcions. El nostre rol és d’atenció educativa i de suport a l’alumnat, no de docència.
-
Podem acompanyar sortides escolars?
Sí, el PAE podem acompanyar l’alumnat a sortides escolars, especialment si hi participen alumnes que atenem de manera prioritària, però no podem substituir la figura del docent, que és obligatòria per a qualsevol sortida escolar.
-
Podem realitzar activitats extraescolars amb funcions de monitoratge?
No, el PAE no hem de fer funcions de monitoratge d’activitats extraescolars.
-
Hem d’assistir als claustres?
El PAE formem part de la comunitat educativa i s’hi ha de garantir la nostra participació. No obstant això, no podem participar en votacions sobre decisions pròpies del claustre, ja que no som personal docent.
-
Hem de participar en les reunions de coordinació o a les comissions del centre?
Sí, s’ha de garantir la nostra participació en les reunions de coordinació i comissions on la nostra expertesa i coneixement faciliten la coordinació amb altres professionals d’atenció educativa o serveis, com ara comissions socioeducatives, d’atenció a la diversitat o de convivència.
-
Podem assistir als consells escolars?
Sí, el PAE tenim representació en el consell escolar del centre en els termes que preveu l’article 45 del decret 102/2010, de 3 d’agost, d’autonomia dels centres educatius. Aquesta representació no es considera com a representació del professorat i s’ha de diferenciar de la representació del PAS.
-
Quins documents són preceptius en relació amb les nostres funcions?
La direcció del centre ha de prioritzar i concretar el nostre pla de treball específic del personal d’atenció educativa (PAE). Aquest ha de formar part de la programació general i la memòria anual del centre. També hem de col·laborar amb l’equip docent en l’elaboració d’un pla de treball individualitzat per a cadascun dels alumnes que atenem.
-
Podem fer guàrdies i vigilància de patis?
No, el PAE no hem de suplir les funcions del personal docent, per tant, no hem d’assumir la substitució per absència d’un/a docent o la vigilància del pati. No obstant això, la nostra presència al pati ha de ser per observar i intervenir en relació amb les nostres pròpies funcions, com prevenir conflictes o facilitar la inclusió social de l’alumnat.
-
Quina és la nostra jornada laboral?
La jornada laboral del PAE és de 37,5 hores setmanals, de dilluns a divendres i amb una distribució horària segons la categoria professional. Inclou un descans de 20 minuts diaris de treball efectiu que formen part de la jornada laboral (Art. 45 del VI Conveni col·lectiu del personal laboral de la Generalitat de Catalunya).
Correspon al director o directora del centre, un cop escoltats els implicats i en funció del pla de treball, jornada i horari, determinar la nostra distribució horària.
Si considereu que falta alguna pregunta important per resoldre, us animem a fer-nos-la arribar.
Recordeu que som aquí per donar-vos suport i acompanyar-vos en tot moment. Si teniu alguna consulta podeu contactar amb nosaltres:

També ens podeu seguir a través de les diferents vies de comunicació que tenim:
https://personallaboralustec.my.canva.site/xarxessocials
Amb la teva afiliació a USTEC·STEs (IAC) fas possible la independència d’un sindicat de classe i compromès amb l’ensenyament públic.
https://www.sindicat.net/afiliat/
La quota és trimestral i es pot desgravar a la declaració de la renda.