Reivindicacions d’USTEC-STEs (IAC)

USTEC·STEs(IAC) ha lluitat i continuarà lluitant perquè sigui personal sanitari qui atengui les necessitats de salut de l’alumnat, l’única manera de garantir una atenció específica i adequada a cada situació i que alhora assegura que es respectin els drets dels i les professionals del Departament d’Educació.

Des de Salut Laboral creiem que fer que  el personal del centre doni la medicació dels i les alumnes és carregar-lo amb una responsabilitat afegida que no entra dins de les seves funcions.

Volem aclarir que el diagnòstic i la prescripció del tractament són funcions exclusivament mediques i l’administració de medicació via intramuscular i fins i tot via subcutánea són funcions d’infermeria (ni tan sols d’auxiliar d’infermeria).

Per tant, NO ES POT DEMANAR A CAP PERSONA QUE TREBALLI EN UN CENTRE DOCENT  que es faci responsable de fer-ho.

Des de l’any 2003 USTEC·STEs ha estat al costat dels treballadors i treballadores exigint a l’Administració una solució per a l’alumnat que necessita una atenció específica per conservar la seva salut.

USTEC·STEs (IAC) va presentar al 2018 una queixa davant el Síndic de Greuges per denunciar el fet que el personal dels centres educatius públics realitza tasques sanitàries i administra medicaments sense tenir la formació sanitària necessària i, per tant, sense conèixer les possibles conseqüències de les atencions realitzades.

Registre document de queixa

Document entregat al Departament d’Educació

Al llarg d’aquests anys hem fet públic el nostre posicionament i hem informat els treballadors i treballadores de quins són els seus drets i quines són les seves obligacions. Els delegats sindicals hem estat al costat dels i les professionals dels centres per a aconsellar i donar-los suport en tot moment i per defensar-los quan calia davant l’Administració.

QUÈ FA EL DEPARTAMENT?

QUÈ NO FA EL DEPARTAMENT?

Publica el Decret d’inclusiva No proporciona atenció sanitària a l’alumnat emparat pel Decret d’inclusiva.
Fa una memòria econòmica del Decret. No dota els centres suficientment, ni tan sols per a l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge.
Redacta unes instruccions d’inici de curs en què l’atenció sanitària es basa en la voluntarietat. No assumeix la seva responsabilitat.

No informa adequadament de les conseqüències jurídiques als treballadors/es dels centres que voluntàriament es presten a exercir aquestes tasques, tot i que no disposen de la titulació professional pertinent.

Fa contractacions externes sense qualificació per atendre les necessitats sanitàries. Aquestes persones contractades no formen part de la plantilla. Per a una educació veritablement inclusiva qualsevol persona que treballi en un centre ha de participar en la dinàmica quotidiana (claustres, fixació de criteris pedagògics…).
Assigna vetlladores en alguns centres. No tenen el grau d’Infermeria.
Augmenta les ràtios de les aules. No augmenta la plantilla formada en inclusió.
Acorda protocols amb associacions en què les directrius per a l’atenció a l’alumnat impliquen directament la plantilla. No aborda aquesta qüestió amb els representants dels treballadors/es.

 

Què exigim del departament d’educació?

Assignació de personal tècnic sanitari als centres educatius, contractat pel Departament d’Educació, per a les tasques de cura i administració de medicaments a l’alumnat.
Establir un acord de col·laboració amb Salut, de manera que el personal sanitari del CAP o centre hospitalari més proper a un centre educatiu pugui atendre les necessitats sanitàries.
Un protocol clar, concret i que contempli tots els casos en un sol document, especialment tot el que fa referència al Decret d’inclusiva.
Establir la pràctica de trucar sempre al 112 en cas d’urgència.
Establir un referent sanitari/coordinador/a d’infermeria  per a tots els centres.

Intervenció d’USTEC-STEs(IAC) a Els Matins de TV3

rosa-els-matins_qPDL1w0

 

 

 

 

 

 

 

Tots els i les alumnes tenen dret a ser assistits en les seves necessitats específiques de forma que puguin rebre una educació en condicions de màxima equitat. Entre aquestes necessitats, hi ha problemes de salut que necessiten atenció específica i individual.

Aquesta atenció pot ser bàsicament el seguiment i l’administració de medicació i l’aplicació de tècniques sanitàries auxiliars que en facilitin l’alimentació i/o la higiene.

Hauria de ser un o una professional de la sanitat (infermer/a) en el cas d’haver d’administrar medicació parenteral i, si no és el cas, un o una professional sociosanitari els qui ho portessin a terme. Podeu trobar les seves competències professionals en aquest full d’USTEC-STEs

Full sobre administració de medicaments!

Les funcions docents, segons la LEC, són:

1. Els mestres i els professors són els agents principals del procés educatiu en els centres.

2. Els mestres i els professors tenen, entre d’altres, les funcions següents:

a) Programar i impartir ensenyament en les especialitats, les àrees, les matèries i els mòduls que tinguin encomanats, d’acord amb el currículum, en aplicació de les normes que regulen l’atribució docent.

b) Avaluar el procés d’aprenentatge dels alumnes.

c) Exercir la tutoria dels alumnes i la direcció i l’orientació global del seu aprenentatge.

d) Contribuir, en col·laboració amb les famílies, al desenvolupament personal dels alumnes en els aspectes intel·lectual, afectiu, psicomotor, social i moral.

e) Informar periòdicament les famílies sobre el procés d’aprenentatge i cooperar en el procés educatiu.

f) Exercir la coordinació i fer el seguiment de les activitats escolars que els siguin encomanades.

g) Exercir les activitats de gestió, de direcció i de coordinació que els siguin encomanades.

h) Col·laborar en la recerca, l’experimentació i el millorament continu dels processos d’ensenyament.

i) Promoure i organitzar activitats complementàries, i participar-hi, dins o fora del recinte escolar, si són programades pels centres i estan incloses en la jornada laboral.

j) Utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació, que han de conèixer i dominar com a eina metodològica.

k) Aplicar les mesures correctores i sancionadores derivades de conductes irregulars, d’acord amb l’article 34.

Atenent a les competències professionals i a les funcions establertes per normativa, constatem clarament que:

Donar medicació i alimentar i /o hidratar als alumnes,

NO és una funció docent

 

Normativa sobre l’administració de medicaments i atenció sanitària als alumnes

Enllaç al document d’instruccions d’inici de curs Salut escolar en els centres educatius

 

1. Administració de medicaments als alumnes

Seguint les recomanacions del Departament de Salut i de la Societat Catalana de Pediatria, s’ha inclòs el paracetamol a la farmaciola dels centres educatius de Catalunya. Per administrar-lo cal tenir l’autorització signada dels pares, mares o tutors
legals de l’alumne o l’alumna. El centre educatiu ha de demanar aquesta “Autorització per a l’administració de paracetamol” en el moment de la matrícula de l’alumnat al centre i seguir les recomanacions elaborades per la Societat Catalana de Pediatria i pels departaments d’Educació i de Salut de la Generalitat de Catalunya.

És convenient que el centre mantingui en un únic arxiu les receptes, els informes mèdics i els escrits d’autorització, que han de romandre custodiats a l’expedient individual de l’alumne o alumna a la secretaria i garantir-ne la protecció de dades.

En aquest sentit, cal assenyalar que els i les professionals del centre educatiu només poden administrar medicaments o fer accions que no requereixin cap titulació sanitària, com aquelles adreçades a cures senzilles (d’erosions i petites ferides) i també quan sigui necessària una primera atenció a qualsevol incident inesperat.

Sempre que sigui imprescindible administrar medicaments a l’alumnat en l’horari lectiu, caldrà prèviament que els pares, mares o tutors legals aportin la documentació següent:

  • Un informe mèdic on consti el nom de l’alumne o alumna, el nom del medicament que ha de prendre i la pauta d’administració.
  • Una autorització on se sol·liciti a la direcció del centre educatiu l’administració al fill o filla del medicament prescrit d’acord amb les pautes que constin en l’informe esmentat anteriorment, i se n’autoritzi l’administració als professionals del centre.

 

2. Atenció a l’alumnat amb malalties cròniques i alumnat amb necessitats complexes d’atenció o amb malaltia crònica avançada

La direcció del centre ha de vetllar perquè el personal del centre vinculat a l’alumnat a qui han diagnosticat malalties que l’equip sanitari de referència consideri cròniques consulti les actuacions descrites i publicades en protocols específics, com ara els adreçats a  infants amb diabetis i a infants amb al·lèrgies alimentàries i/o al làtex.

D’altra banda, el Departament d’Educació ofereix en el web de la XTEC altres informacions i recursos sobre malalties cròniques que poden ser d’interès per a l’escolarització plena de l’alumnat amb aquestes malalties.

A l’apartat Atenció a l’alumnat amb necessitats especials de salut, del document “Situacions específiques de l’alumnat” trobareu el detall de l’atenció a l’alumnat amb necessitats especials de salut en centres educatius, l’atenció educativa hospitalària i l’atenció educativa domiciliària.

Així mateix, hi ha la possibilitat que la família, en cas de disponibilitat horària, es faci càrrec de l’administració de la medicació o de les altres actuacions que necessita l’alumne o l’alumna en horari escolar.

Respecte a l’alumne o alumna que rep atenció educativa hospitalària o domiciliària, el tutor o la tutora del centre educatiu ha de vetllar perquè sigui coherent la proposta educativa dels docents que l’atenen en l’aula hospitalària, hospital de dia per a
adolescents o atenció educativa domiciliària. També ha de garantir la vinculació de l’alumne o alumna amb el centre educatiu mitjançant un projecte comú i facilitar-ne el retorn al centre.

Atenció dels infants amb diabetis en l’àmbit escolar

Actuacions de la família

  • Informar els responsables del centre educatiu que el fill o filla té diabetis, a l’inici de l’escolarització o tan aviat com es pugui si l’inici de la malaltia es produeix durant el curs.
  • Lliurar l’informe mèdic, signat per l’equip sanitari responsable, on ha de constar el que cal tenir en compte en relació amb la malaltia de l’infant i els telèfons dels referents
  • Aportar signat el formulari de sol·licitud/autorització d’administració d’insulina als alumnes amb diabetis (annex 1), perquè es pugui administrar tenint en compte la prescripció de l’informe mèdic.
  • Aportar signat el formulari de sol·licitud/autorització d’administració de glucagó als alumnes amb diabetis (annex 2), perquè es pugui administrar en situacions d’emergència (és a dir, si es produeix una baixada de sucre amb pèrdua de coneixement).
  • Lliurar una ampolla de glucagó i facilitar al centre productes rics en hidrats de carboni (sucre, sucs de ..), per fer front a possibles baixades de sucre de l’alumne.
  • Etiquetar degudament la medicació i material que es lliura al centre de manera que s’identifiqui fàcilment a quin alumne o alumna
  • Actualitzar l’informe del metge o metgessa i renovar el material relacionat amb el tractament quan sigui necessari i, com a mínim, una vegada a l’any.
  • Col·laborar amb el centre educatiu en la concreció de mesures, en el cas d’infants no autònoms, per a la realització del control de glucosa i l’administració d’insulina si aquests es queden a
  • Col·laborar amb el centre educatiu en l’adaptació dels ritmes de l’alumne a l’horari

Actuacions del centre educatiu

  • Elaborar un pla personalitzat d’atenció de l’alumne, per atendre les seves necessitats (d’acord amb l’informe mèdic facilitat per la família).
  • El director o directora del centre educatiu, com a responsable del funcionament del centre i cap de tot el personal ha de vetllar perquè tot el personal del centre educatiu i, si escau, el del servei del menjador escolar i d’altres activitats no lectives, estigui informat de què és la diabetis i els trets bàsics per reconèixer-ne una situació extrema (hipoglucèmia) i com cal Per fer-ho es pot comptar amb la col·laboració de l’Associació Diabetis de Catalunya (adc@adc.cat / 93 451 34 06).
  • En el cas dels infants no autònoms que es queden a dinar al centre educatiu, el director o directora ha de garantir que entre els professionals del centre hi hagi una persona o persones responsables per atendre l’alumne, fer-ne el control de glucosa i l’administració d’insulina d’acord amb el pla personalitzat d’atenció de l’alumne (seguint les recomanacions de la pauta d’intervenció estàndard de l’informe d’endocrinologia elaborat pel Departament de Salut). En general se n’ha d’encarregar el monitor o monitora de suport adjudicat al centre la responsabilitat d’atendre aquests alumnes, però en cas que no existeixi aquesta figura, es pot encomanar a un altre professional del centre que es consideri idoni i que, de manera voluntària, vulgui fer-se càrrec de l’atenció d’aquest
  • Comunicar al director o directora mèdic del centre d’atenció primària (CAP) més proper l’escolarització d’un infant amb diabetis al centre escolar (annex 3).
  • El Departament de Salut és l’encarregat de capacitar el professional del centre responsable d’atendre l’alumne en els controls de glucosa, de l’administració d’insulina i el glucagó, mitjançant la col·laboració amb l’Associació Diabetis de Catalunya (adc@adc.cat / 93 451 34 06) o amb els professionals del CAP.
  • Mantenir a l’abast de l’infant els productes rics en hidrats de carboni facilitats per la família (sucre, sucs de fruita, galetes…), tant a l’aula com en els espais on facin altres activitats, inclosa l’activitat física.
  • Considerar que l’alumne amb diabetis ha de poder anar al lavabo i beure aigua durant l’horari escolar, i que pot haver de menjar fora d’hores en situacions puntuals i abans de fer activitat física.
  • Mantenir el glucagó en un lloc refrigerat i a l’abast del personal del
  • Subministrar aliments rics en hidrats de carboni (sucre, sucs de …) en cas d’hipoglucèmia (baixada de sucre), que es caracteritza per un ensopiment i baixada del to vital de l’alumne.
  • Facilitar el menú del menjador escolar a la família, en cas que l’alumne o alumna es quedi a dinar, perquè es pugui valorar la necessitat d’algun
  • Col·laborar amb la família per a l’adaptació dels nous ritmes de l’infant a l’escola.
  • Informar la família dels canvis significatius, d’horaris i activitats (sortides, festes .. ).
  • Col·laborar en el control de glucosa en situacions d’inestabilitat de la 1
  • Davant d’una situació d’emergència, en cas d’una hipoglucèmia greu (pèrdua de coneixement), cal:
    • no deixar mai sol l’infant;
    • que el professional designat administri el glucagó;
    • avisar els serveis d’emergències mèdiques (112), si és possible amb el CIP de l’alumne a mà;
    • avisar la família.

En cas de pèrdua de coneixement, no s’ha de donar res que s’hagi d’ingerir per la boca.

Responsabilitat dels serveis sanitaris

  • Elaborar l’informe mèdic en què es defineixen les pautes de tractament dels infants i adolescents, seguint el model estàndard prèviament definit i consensuat per totes les parts
  • El Departament de Salut ha de facilitar la capacitació de les persones que hagin de dur a terme aquest control de glucèmia i l’administració d’insulina a través de l’Associació Diabetis de
  • Col·laborar amb els centres educatius i les famílies en la recerca de mecanismes per respondre a les necessitats dels casos més inestables i
  • Facilitar assessorament mitjançant el servei telefònic Sanitat Respon
  • Atendre les emergències que es puguin produir al centre El servei s’activa a través del 112.

Col.laboració de l’Associació Diabetis de Catalunya (ADC)

L’Associació Diabetis de Catalunya (ADC) té un rol essencial de col·laboració amb les institucions educatives i sanitàries en:

  • la realització de xerrades informatives als centres educatius amb la finalitat de donar una visió global de la diabetis i definir trets bàsics per reconèixer situacions extremes (hipoglucèmia, hiperglucèmia);
  • la col·laboració amb el Departament de Salut en la capacitació de persones que puguin dur a terme el control de glucèmia i l’administració d’insulina als alumnes no autònoms;
  • el suport a les persones que duguin a terme el control de glucèmia i l’administració d’insulina als alumnes no autònoms;
  • la facilitació d’informació sobre acompanyants capacitats per a les sortides escolars en cas d’alumnes no autònoms.

Atenció dels infants amb al·lèrgies alimentàries i/o al làtex en l’àmbit escolar

Actuacions de la família

  • Informar els responsables del centre educatiu que el fill o filla és al·lèrgic i a quin o quins al·lergògens reacciona a l’inici de l’escolarització o tan aviat com es pugui si l’inici de la malaltia es produeix durant el curs
  • Lliurar a la direcció del centre l’informe mèdic signat per l’equip sanitari responsable, on ha de constar el que cal tenir en compte en relació amb l’al·lèrgia de l’infant o jove; la medicació que cal administrar; si cal o no l’ús d’adrenalina en cas de reacció al·lèrgica; les actuacions que cal fer en cas de crisi anafilàctica, i els telèfons dels referents sanitaris, per tal que el centre pugui elaborar el pla personalitzat d’atenció a l’alumne.
  • Aportar a la direcció del centre emplenat el full de recollida d’informació per alumnes amb al·lèrgies on es detalla el tipus d’al·lèrgia de l’alumne a aliments o substàncies, les vies d’entrada i el tipus de reacció (annex 1).
  • Aportar, a la direcció del centre educatiu, la sol·licitud i autorització per administrar el medicament o medicaments prescrits, i per efectuar l’atenció específica d’acord amb les pautes de l’informe mèdic, als professionals del centre (annex 2).
  • Lliurar i actualitzar la medicació d’urgència al centre escolar (autoinjector d’adrenalina) així com la medicació específica (prescrita i pautada pel metge o metgessa / al·lergòleg o al·lergòloga) i el material necessari per a l’atenció de l’infant o jove durant el temps d’activitat escolar i/o
  • Etiquetar degudament la medicació i material lliurat al centre de manera que s’identifiqui fàcilment a quin alumne
  • Actualitzar l’informe mèdic i renovar el material relacionat amb el tractament quan sigui necessari i, com a mínim, una vegada a l’any.
  • Col·laborar amb el centre educatiu en tot el necessari per controlar l’al·lèrgia de l’infant o jove i en l’elaboració del Pla personalitzat d’atenció de l’alumne elaborat pel centre

Actuacions del centre educatiu

  • Comunicar al director o directora mèdic del centre d’atenció primària (CAP) més proper de l’escolarització d’un alumne amb al·lèrgia alimentària i/o al làtex al centre escolar (annex 3).
  • Elaborar d’un pla personalitzat d’atenció de l’alumne, per atendre les seves necessitats, d’acord amb l’informe mèdic facilitat per la família i de les indicacions facilitades per
  • Garantir que entre els professionals del centre hi hagi una persona o persones responsables per atendre l’alumne d’acord amb el seu pla personalitzat d’atenció. En general se n’ha d’encarregar el vetllador o vetlladora adjudicat al centre la responsabilitat d’atendre aquests alumnes, però en cas que no existeixi aquesta figura, es pot encomanar a un altre professional del centre que es consideri idoni i que, de manera voluntària, vulgui fer-se càrrec de l’atenció d’aquest
  • Garantir, en col·laboració amb el Departament de Salut, l’ensinistrament dels professionals del centre responsables d’atendre l’alumne pel que fa a l’actuació davant una crisi anafilàctica. Per fer-ho es pot comptar amb la col·laboració de l’equip especialitzat que fa el seguiment de l’alumne i l’Associació d’Al·lèrgics Alimentaris i al Làtex de Catalunya (InmunitasVera: info@immunitasvera.org / 977 500 842) o amb professionals del CAP.
  • Garantir que tot el personal del centre educatiu, els alumnes i el personal del servei del menjador escolar i d’altres activitats no lectives, estiguin informats del tipus l’al·lèrgia alimentària i/o al làtex i dels trets bàsics per reconèixer una situació d’emergència (crisi anafilàctica) i de com cal
  • Emplenar, d’acord amb l’informe mèdic i la informació facilitada per la família, el formulari “Pautes d’actuació en cas de reacció al·lèrgica” (annex 4) i deixar-lo prop de la farmaciola, en un lloc visible i conegut per tots els professionals del
  • Mantenir la medicació a l’abast del personal del centre i comprovar-ne amb regularitat la
  • Vetllar perquè l’alumne no entrin en contacte amb aliments o materials que pugui provocar-li al·lèrgia.
  • Facilitar la realització de proves acadèmiques (exàmens, lliurament de treballs, ) si la situació de l’alumne amb al·lèrgia a aliments i/o al làtex requereix un tracte especial.
  • Informar els pares, mares o tutors dels canvis significatius, d’horaris i activitats (sortides, ..).

Responsabilitat dels serveis sanitaris

  • Elaborar l’informe mèdic, on ha de constar allò que cal tenir en compte en relació amb l’al·lèrgia de l’infant o jove, la medicació que cal administrar; si cal o no l’ús d’adrenalina en cas de reacció al·lèrgica; les actuacions que cal fer en cas de crisi anafilàctica, i també els telèfons dels referents sanitaris, seguint el model estàndard.
  • Facilitar l’ensinistrament dels professionals del centre que hagin d’administrar l’adrenalina i/o la medicació prescrita, i assessorar l’altre personal del centre que hagi d’atendre l’infant o jove d’acord amb el seu pla personalitzat d’atenció.
  • Col·laborar amb els centres educatius i les famílies en la recerca de mecanismes per respondre a les necessitats dels casos més inestables i
  • Facilitar assessorament mitjançant el servei telefònic Sanitat Respon
  • Atendre les emergències que es puguin produir al centre El servei s’activa a través del 112.

Normativa aplicable. Atenció a l’alumnat i malalties cròniques.

Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència (DOGC núm. 5641, de 2.6.2010)

Llei 12/2009, de 10 de juliol, d’educació, article 142.9 (DOGC núm. 5422, de 16.7.2009)

Decret 150/2017, de 17 d’octubre, de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu (DOGC núm. 7477, de 19.10.2017)

Decret 306/2006, de 20 de juliol, pel qual es dona publicitat a la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, article 21 (DOGC núm. 4680, de 20.7.2006)

Resolució EDU/3699/2007, de 5 de desembre, per la qual s’aproven les instruccions per establir el procediment per tal que l’alumnat que pateixi malalties prolongades pugui rebre atenció educativa domiciliària per part del professorat del Departament d’Educació (DOGC núm. 5029, de 14.12.2007)

3. Actuacions del personal en situacions d’emergència

Prop de cada farmaciola i en un lloc visible hi ha d’haver les instruccions bàsiques de com cal actuar davant de qualsevol situació d’emergència. La direcció ha de garantir que tot el personal del centre les conegui.

Davant d’una situació d’emergència cal fer el següent:

No deixar sol l’alumne o l’alumna i acompanyar-lo en tot moment.

Avisar la família.

Trucar al 112 (si és possible amb el CIP de l’alumne o alumna a mà).

La direcció del centre és la interlocutora amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que gestiona la intervenció de professionals sanitaris i professionals d’atenció psicològica durant la situació d’emergència, amb el suport dels professionals del Departament d’Educació (EAP i professorat d’orientació educativa).

La direcció del centre ha de vetllar per la realització d’actuacions lligades al control de brots de malalties infeccioses, seguint les recomanacions establertes per la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya i informant-ne el Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC), en coordinació amb l’equip d’atenció primària del CAP de referència sempre que calgui. Finalitzat el període d’emergència, l’equip d’atenció primària del CAP de referència i el o la professional d’orientació educativa han de col·laborar amb la direcció del centre en la normalització de la vida escolar.

En cas que calgui prosseguir alguna intervenció específica amb el personal del centre, la direcció del centre ho ha de sol·licitar al director o directora dels serveis territorials o, a la ciutat de Barcelona, a la gerència del Consorci d’Educació de Barcelona.