Resum mesa sectorial del 26 de juny de 2025

Nova convocatòria SENSEI, documents d’organització i gestió de centres (DOIGC), suspensió del grup estable de substitucions (GES), i altres informacions.

RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT

DATA 26/06/25

1r punt: Resolució per la qual s'obre convocatòria pública per a la selecció de personal docent novell per participar en el Programa de residència inicial docent en centres educatius -Sensei-, durant el curs 2025-26

Intervenció Administració: Enguany s’ha acabat el suport de fons europeus, s’ha fet sostenible el programa amb fons propis (60% propis, 40% europeus). S’han implementat les mesures de millora en funció de l’informe d’avaluació (Ivalua).

Hi ha 55 centres formadors i 85 mentors, 100 mitges dotacions de novells surten de plantilla extra i els altres 150 sortiran de les necessitats del sistema.

Intervenció USTEC·STEs (IAC): La qüestió principal és que no estem d’acord que s’hi dediqui la jornada sencera i només es percebi la meitat del sou.

En la presentació del programa Sensei se’ns va dir que era un programa finançat i supeditat a fons europeus. Ara es diu que es farà sostenible amb fons propis, com serà, quina previsió hi ha de futur? Per a això sí que hi ha pressupost?

La gent que hi participa passa per davant a la borsa, sacrifiquen la meitat del sou d’un any per avançar dins la borsa. No tothom té aquesta oportunitat. A secundària ja cal pagar un màster car, estem posant filtres de classe en l’accés a la docència.

A més, hi ha hagut una sobrecàrrega de tasques en docents Sensei d’alguns centres on han desenvolupat més hores lectives de les establertes. No es poden permetre abusos en els horaris.

Les funcions i horaris de les persones que els tutoritzen no estan especificades en aquesta normativa. On està regulat la tria de mentors, la dedicació horària, etc.? Ni en la normativa ni en l’informe es parla dels mentors. Com s’han escollit? S’hi pot presentar tothom? És una sobrecàrrega per a aquesta gent.

Els docents quan surten del grau o el màster tenen la preparació adequada per ser docents del sistema públic? El criteri de màxim tres mesos treballats ara passa a sis, ens segueix semblant injust. Per què aquesta precisió?

Resposta Administració: L’informe Ivalua aviat estarà penjant al web del Departament. Es valora positivament que complementi l’inici de la tasca docent. Recomanacions: repensar l’horari, revisar la programació de les activitats formatives, que comptin amb horaris de mentoria, fer una anàlisi de costos…

Han incorporat les recomanacions a la convocatòria actual. Han parlat amb tots els centres perquè ajustin les tasques a una mitja jornada real i tinguin en compte la codocència dins l’horari remunerat; han demanat que hi hagi un dimarts al mes perquè puguin trobar-se totes les persones novelles amb les mentores i fer 1 hora de mentoria i 1 hora de cercles d’aprenentatge. Ajudaran els centres a fer els horaris.

Sobre la sostenibilitat econòmica: el Departament aprofita les mitges dotacions de places vacants que s’havien de cobrir com a estructurals per cobrir 150 persones de Sensei. Per això 100 places extra de plantilla i 150 places estructurals.

USTEC·STEs (IAC): Quina és la projecció a futur del programa? Programa reduït per a qui s’ho pot permetre econòmicament? O es podrà universalitzar? Se substituirà el màster o serà un nou filtre, quan falten docents a cada cop més especialitats? Quina és la situació de les persones que tutoritzen, com se’n controla la càrrega de treball? Què vol dir que seran vacants estructurals? Persones a qui els assignin una vacant les inclouran al programa?, com? Ha de ser una sobredotació, no pot ser que siguin places estructurals.

Resposta Administració: Estan valorant de quina manera fer extensiu el programa. No són pràctiques, és docència (accés a la docència). Els centres escullen qui mentoritza. Els criteris d’avaluació són els recollits a la resolució de l’avaluació de docents novells i personal interí.

150 places estructurals: El personal interí pot demanar mitja jornada, a qui obtingui destinació, s’hagi apuntat al Sensei i compleixi els requisits se li oferirà la possibilitat de participar-hi, sempre voluntàriament.

2n punt: DOIGC 2025-2026

    • Gestió del Personal docent
    • Personal Docent
    • Òrgans Unipersonals de direcció i de coordinació

Intervenció Administració:Donen la paraula als sindicats per a fer aportacions. Els documents estan penjats, però són “vius”, s’hi poden fer modificacions. A la pròxima mesa es farà retorn.

Intervenció USTEC·STEs (IAC):

  • Denunciem que estiguin penjats sense passar per mesa i que la data dels documents sigui prèvia a la mesa.
  • Demanem que tots els DOIGC passin per mesa, no només els que selecciona l’Administració, i amb antelació suficient.

Document de gestió de personal docent

  • Fins ara les maternitats podien gaudir de les vacances en acabar el permís, al final de tot. No entenem que les vacances s’hagin de gaudir després de la incorporació del 1r permís autoritzat en el cas de les persones que estan d’IT durant l’agost.
  • Situació de maternitat biològica: S’indica que cal liquidar el període de vacances, però tenim constància que això no es fa; si no es té nomenament, ni es paguen ni es gaudeixen les vacances.
  • 15 h d’absència per motius de salut: El Departament computa les hores totals de permanència del dia en funció del tipus de jornada, independentment de l’horari personal de permanència. Demanem que es retorni a 30 h i que el descompte sigui en funció de les hores de permanència del dia de l’absència.
  • També demanem incloure l’assistència a tècniques de reproducció assistida entre les causes d’absència que es poden justificar amb declaració responsable i no descompten de les 15 h.
  • Demanem canviar el redactat per tal que sigui “en la mesura del possible” assistir a visites mèdiques, etc. fora de l’horari escolar. Actualment no sempre és possible.
  • Calen dies per poder faltar si es té una criatura malalta, demanem incloure aquest permís o el mecanisme que ho faci possible.
  • La direcció ha de donar el vistiplau per a alguns permisos i llicències i això a vegades ens perjudica. “Necessitats del servei” no pot equivaldre a la discrecionalitat de direcció. Per exemple: En les llicències per assumptes propis no pot ser que la direcció denegui el permís, vulnera el dret de la persona a acollir-s’hi.
  • Comunicats de baixa: Hi ha direccions que els segueixen exigint a les persones interines, cal aclarir que no ho facin a ningú.
  • No s’han modificat les instruccions referents a la presentació dels comunicats de baixa. El personal Muface hauria d’enviar el comunicat a l’òrgan de personal i comunicar-ho al centre, NO enviar-lo al centre (apareix el codi de malaltia).

Document de personal docent:

  • El reguitzell de tasques que s’encomanen a mestres d’educació especial i al departament d’orientació resulten inabastables amb les hores de què disposen.
  • A més, tot i que els especialistes d’educació especial disposen d’hores de coordinació amb altres agents, mestres i professorat no, i no es poden assumir totes les coordinacions dins les hores de reunió amb l’equip docent. Cal ser realistes i disposar d’hores de coordinació si realment volem una educació inclusiva.
  • Celebrem que el juliol no sigui presencial. Hauria de ser així sempre, i que no hi hagués cap excepció a la presencialitat del juliol. Demanem també començar el 12 de setembre.
  • Horari mestres i CEE: cal que dins les 23 h de docència hi constin els esbarjos al cos de mestres i que dins les activitats complementàries d’horari fix del cos de secundària s’incloguin les reunions pedagògiques (no pas a l’apartat d’altres) i la mentoria de formació inicial de mestres en pràctiques i tutoria de professorat novell.
  • La formació permanent, tant de mestres com professorat, si és de centre, ha de ser dins les complementàries d’horari fix.
  • Horari del professorat: volem que s’estableixi que les sessions són de 60 minuts, tal com s’ha dit a mesa fa poc.
  • Dins les hores complementàries, per què han tret les Coordinacions de nivell i Altres activitats formatives autoritzades per la direcció general corresponent?
  • Reduccions de jornada: cal comentar que ha d'aparèixer l'acord de novembre del 2023 que indica que les reduccions de jornada del personal laboral s'han de substituir (ja ho vam dir el curs passat).
  • Demanem que s’especifiqui que les persones amb reducció per cura de fill/a han de poder escollir l’horari preferentment, això no pot estar condicionat a les necessitats del servei.
  • Exigim que es respecti el principi d’especialitat sempre i que les matèries s’assignin als especialistes que pertoca. També que consti per escrit que el personal interí pot no acceptar un nomenament de la seva especialitat si realment no ho és, i que això no el penalitzi.
  • Cal implementar de forma generalitzada a totes les escoles mestres especialistes d’audició i llenguatge (MALL).
  • Reiterem que ens semblen massa tasques a assumir pels MEE, i en concret, la darrera, on s’indica “La dedicació horària per proveir el suport CEEPSIR als centres correspon a l’horari lectiu dels mestres.” Una gran part de mestres que desenvolupen aquestes funcions no estan còmodes, suposa una càrrega important i no disposen d’hores de coordinació establertes i imprescindibles. Cal un complement de coordinació, perquè si no, la tasca no compensa.
  • On són els espais horaris docents per a exercir l'orientació educativa? Tant mestres especialistes (MEE i OR) com docents difícilment disposen d’hores per coordinar-se, es deixa a criteri de les direccions (autonomia de centre) i sovint els especialistes acaben fent només docència (especialment els MEE).
  • Les mesures i suports intensius (SIEI, AIS) han d’assumir-los els orientadors/es d’aquests suports, no del centre. No s'especifiquen les funcions d’orientador/a de SIEI o AIS, cal diferenciar-les de les dels orientadors/es del centre.
  • No estem d’acord, i esperem que sigui un error, amb la supressió del subapartat B dedicat al “Professorat de suport intensiu per a l’escola inclusiva” (SIEI). Demanem que s’esmeni i torni a aparèixer el redactat d’aquest apartat. Així mateix, caldria un nou apartat amb les tasques i funcions dels AIS i IFE on trobem orientadors/es.
  • Centres d’ensenyament secundari, lletra a) “L’aplicació del projecte lingüístic del centre: la llengua catalana s’ha d'utilitzar normalment com a llengua vehicular i d’aprenentatge….” cal eliminar el terme “normalment” atès que la llengua vehicular és el català sense excepció.
  • En tractar els serveis educatius específics, amb el canvi de redactat no hi apareix “l’escolarització compartida amb centres d'educació especial”, per què?
  • A l’apartat Centres de formació de persones adultes, on són els suports i mesures universals, addicionals i intensius? Calen orientadors/es i més acompanyament i assessorament a part dels serveis educatius.
  • IOC: S’ha afegit “Si aquestes activitats superen el còmput setmanal, l’excés s’ha de compensar amb hores, segons criteri de la direcció”. Està bé, però no pot haver-hi discrecionalitat.
  • EOI:
    • Sobre la frase “la direcció ha de garantir la cobertura de les substitucions de curta durada amb mesures que s’han d’incloure a les NOFC”. Considerem inacceptable que docents amb coordinació (cap d’estudis, de departament, cap adjunt...) hagin de fer-se càrrec de substitucions. És responsabilitat de l’Administració trobar substitucions per les EOI, no pot recaure en cap cas sobre docents.
    • A la mesa del febrer del 2024, l’Administració ja ens va comunicar que s’estava treballant a tornar a les 120 hores lectives anuals, tal com era abans a Catalunya (i tal com es regula en altres CCAA). Aquest canvi milloraria la situació angoixant en haver d’arribar obligatòriament a les 130 hores quan no arriben les substitucions.
    • Durant aquest curs hem demanat mesa tècnica insistentment per tal d’abordar totes aquestes qüestions i d’altres que són molt urgents.

Document d’òrgans unipersonals:

  • Cada càrrec hauria de tenir una dotació d’hores establerta amb criteris objectius.
  • Estem en contra del model, és arbitrari en el repartiment, i el total d’hores és insuficient.
  • Tampoc són suficients les retribucions i caldria cobrar tots els càrrecs. Ara que tireu endavant complements per programes estratosfèrics, caldria reconsiderar els complements dels càrrecs, per exemple els coordinadors la coordinació digital.
  • No s’haurien de poder acumular càrrecs en una mateixa persona.
  • Denunciem altre cop la sobrecàrrega i les condicions de diverses coordinacions com la coordinació digital.
  • En el cas del COCOBE considerem que haurien de ser dues coordinacions diferenciades i separades: coeducació i educació sexoafectiva, per una banda, i convivència i benestar per l’altra.
  • Canvis a l’FP: Les hores seran insuficients per tutoritzar l’alumnat i alhora desenvolupar les coordinacions. Cal ampliar les hores de reducció progressivament.

Resposta Administració:

  • Abans els DOIGC es publicaven amb un llibret imprès, ara són inabastables, són més de mil pàgines.
  • Hi ha hagut molts canvis aquest curs i ha fet que anessin tard i es publiquessin alguns documents abans de passar per mesa. Però és un document viu i es tindrà en compte tot allò que s’hagi aportat.
  • Comunicació de les baixes: ho estan treballant i intentant trobar un sistema que no vulneri la protecció de dades. Voldrien tenir un aplicatiu per a Muface que enviés directe al ST la baixa i que amb un sistema d’anonimització de dades es notifiqués la direcció. Creuen que de cara al curs vinent ho tindran resolt. Amb la gent de la seguretat social, hi ha un retard amb les comunicacions que cal veure com es resol.
  • Hores de 60 minuts: es va dir que es miraria de posar a les DOIGC (en la mesura del possible), ho acabaran de traslladar i valorar.
  • Estudiaran la resta d’aportacions als DOIGC i ens donaran resposta la propera mesa (8 de juliol).

3r punt: Informació sobre el grup estable de substitucions (GES)

Intervenció Administració:

  • Suspenen el GES per qüestions organitzatives i econòmiques. No és econòmicament sostenible. S’havien previst 100,1 milions i s’hi han invertit 107. Si haguessin estat substitucions haurien tingut un estalvi pel que fa al mes d’agost i juliol (gairebé 23 milions).
  • De les 2.129 persones adjudicades al GES, 2.048 persones segueixen. Un 46% dels membres han tingut un únic nomenament i un 69% només ha treballat a un centre. Només el 15% ha estat treballant a 3 o més centres. La mobilitat de persones substitutes és del 14% i del GES un 10% i hauria de ser a la inversa.
  • S’han trobat casos de personal del GES cobrint reduccions de jornada al mateix centre, cosa que no es podia.
  • Plantejaran fer més nomenaments, l’objectiu seria fer nomenaments diaris.

Intervenció USTEC·STEs (IAC):

  • D’entrada tota aquesta anàlisi es podria haver passat abans i no esperar a fer-la de veu a la mesa.
  • No podem acceptar totes aquestes excuses. Donar estabilitat a la plantilla val diners, eliminar la precarietat en la plantilla val diners, donar contractes estables al personal interí val diners. Hi ha una decisió política de retallar recursos. Estem parlant de més de 000 places de contractes anuals.
  • La mateixa Administració va dir, i es va comprometre, amb una prova pilot de 3 anys, ara és impossible millorar tots aquests problemes exposats?, si era una prova pilot ens hauríem d’haver donat almenys aquest marge.
  • Quina és la intenció de l’Administració amb els recursos que ara estalviarà?
  • I el més important de tot: Això del GES és un invent de l’Administració. Teníem un problema, la situació de les persones en abús de temporalitat no estabilitzades, USTEC·STEs (IAC) proposàvem un pacte d’estabilitat per garantir feina i facilitar la funcionarització d’aquestes persones i el Departament, en canvi, va oferir el GES. Ara, un any després, es dona per amortitzat sense donar una solució alternativa al problema. Això no és responsable: “tenim un problema, assagem una solució, la solució la deixem de banda, i no oferim res a canvi”. Aleshores quina és la sortida per a les persones en abús de temporalitat?
  • Què fem per garantir feina estable? L’Administració s’ha de fer càrrec de garantir treball de qualitat i estable al personal interí, i en especial al personal en abús de temporalitat perquè venim de processos d’estabilització que, malgrat estabilitzar milers de persones, no han garantit una solució per a tothom.
  • No es tracta de convertir el GES en un fetitxe, sinó de trobar solucions per al personal interí: Estem d’acord en els nomenaments diaris i amb cobrir totes les substitucions, també caldria que es cobrés el juliol i l’agost en les substitucions a partir d’una durada, que es paguin d’una vegada les compensacions previstes a la llei per a les persones no estabilitzades, que les adjudicacions d’estiu i la borsa vagin sempre i únicament per ordre de barem, que s’ofereixin totes les places a oposicions, que hi hagi un pacte d’estabilitat per a les persones en abús de temporalitat, etc.
  • Fa just una setmana la consellera va enviar una carta als centres educatius parlant d’estabilitat i millora de condicions laborals, però només es presenta el concurs ordinari com a mecanisme. En resposta a la carta de la consellera, presentem la carta del Fòrum interí d’USTEC·STEs (IAC).

Resposta Administració:És una proposta de suspensió temporal d’un acord de govern. Es necessita temps. Han de trobar mesures per arribar a una taxa d’interinatge mínima. Per a ells és incompatible mantenir el GES i abordar altres millores. Tenen clar que cal estudiar mecanismes d’estabilització, cal veure què permet el marc legal i què no. Estan treballant pels nomenaments diaris i en una aplicació que ens podran presentar aviat.

USTEC·STEs (IAC): No s’ha contestat a què es destinarà l’estalvi d’aquesta retallada. Estem d’acord en el fet que hi hagi nomenaments cada dia, i més que les substitucions es cobreixin des del primer dia. Però això no resol la qüestió de fons, la situació de les persones en abús de temporalitat. És una retallada de més de 2.000 vacants, què diem a la gent que ara sense aquestes places haurà de passar d’un contracte anual a fer substitucions esporàdiques? Una gent a qui no hem ni pagat les compensacions previstes a la llei. On és el grup de treball d’estabilització que es va convocar un sol cop?

Per altra banda, un dels motius del GES era la dificultat de cobrir algunes substitucions per manca de personal a la borsa. Si no fem més atractiva la feina, seguirem tenint aquest problema.

Administració: Som en una situació de precarietat pressupostària. Hi ha temes que hem d’abordar tard o d’hora, com les millores retributives. La compensació està treballada i estudiada, qui ho ha de gestionar ho té sobre la taula. A partir d’ara hi haurà convocatòria d’oposicions cada any. Tenen la voluntat de concretar millores aviat. Ara han de deixar en suspens el GES per qüestió de sostenibilitat econòmica.

4t punt: Torn obert de paraules

Intervenció Administració:

  • Reducció de 2h lectives per a majors de 55 anys: s’accepta que els majors de 60 tinguin compatibilitat amb coordinació. No poden eliminar la restricció de 15 anys treballats que es va demanar (suposaria 3.500 persones més que ho podrien demanar). Termini previst de sol·licitud serà de 5 dies i s’especificarà a la convocatòria, avisaran. Han demanat a l’ATRI que treguin el que hi ha ara (any passat) i s’incorpori la nova sol·licitud.
  • Resolució personal interí: hi haurà un mínim de 30 peticions o una comarca qui vulgui fer jornada sencera i fins a un màxim de 60. Qui vulgui només mitja jornada, mínim de 10 peticions. Són les mateixes condicions que l’any passat, no han pogut modificar el programa. No hi haurà el requisit de firma electrònica.

Intervenció USTEC·STEs (IAC):Volem resposta als temes enviats i us enviarem els temes que tenim pendents, però almenys volem exposar un cas que és greu:

Institut Dertosa de Tortosa, ja us ho hem traslladat formalment, però volem insistir: volem traslladar la nostra preocupació a la Direcció General de Professorat sobre la situació de l’Institut Dertosa, que s’ha vist immers en un procés de renovació de direcció que ha generat una profunda inquietud i un gran malestar entre el claustre.

Amb la no renovació del mandat de la directora actual, s’ha obert un concurs públic per cobrir la plaça vacant, un concurs que des de l’inici ha estat marcat per una falta total d’imparcialitat. De les dues candidates que han presentat proposta una ha patit pressió i ha estat avaluada de manera dubtosa, amb criteris que l’han perjudicada des del primer moment. Aquesta candidata ha exercit el seu dret de presentar un recurs d’alçada en el termini establert, que ha conclòs declarar la nul·litat del procediment de selecció, per haver constatat i fonamentat vicis de nul·litat a causa de la vulneració de diferents principis.

La data prevista per nomenar la candidata seleccionada era el 16 de maig, però no s’ha fet cap anunci fins al 2 de juny, data en què s’ha comunicat oficialment la nul·litat del procediment. Malgrat aquesta decisió, que avala les raons per les quals es considera que el procés ha estat injust per a una de les candidates, i després d’una setmana de silenci i absència d’informació, el divendres 6 de juny a la tarda es va informar que la direcció accidental per al curs 2025-2026 seria assumida per la candidata seleccionada en el procediment anul·lat.

Considerem que aquesta decisió no ha estat en absolut motivada per la voluntat sincera de garantir els principis d’imparcialitat, objectivitat, igualtat, transparència i consens. Més aviat sembla que es vol deixar clara una jerarquia de poder i mostra un menyspreu per aquests principis que haurien de regir en tot servei públic.

Per això demanem la intercessió directa de la Direcció general per: 

  • Acceptar la proposta de l’actual directora amb l’equip actual, de pròrroga d'un any de mandat.
  • Garantir la transparència, objectivitat i respecte pels procediments democràtics en el procediment per escollir la nova direcció.

Resposta Administració:

  • Reducció de jornada per interès particular: preveuen publicar una modificació de la resolució i ampliar termini fins al 31 de juliol (tant personal interí com funcionariat).
  • Cas de Tortosa: Són conscients de la situació i ho tenen sobre la taula, tenen en compte el que els hem exposat i intervindran.
  • Calendari: Preveuen el 2 de juliol publicar les adjudicacions d’estiu provisionals del funcionariat de carrera i les definitives el 9 o 10 de juliol. La setmana següent (13 de juliol), es publicarà la definitiva de personal interí. El 26 i 28 d’agost s’adjudicaran les vacants no cobertes. A la gent de l’article 25, si li toca vacant, se li ha d’adaptar el lloc de treball. Les reduccions per a majors de 55 anys esperen tenir-les resoltes a finals d’agost.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes