USTEC·STEs (IAC) iniciem la campanya “Dignifiquem la nostra professió” i exigim mesures urgents a la nova consellera d’Educació i Formació Professional Esther Niubó, coincidint amb l’inici de curs escolar 2024-2025

Barcelona, 9 de setembre de 2024

 

El sindicat USTEC·STEs (IAC) va donar el tret de sortida a la campanya “Dignifiquem la nostra professió” amb una acció comunicativa a tot el territori el passat 9 de setembre coincidint amb l’inici de curs de les etapes obligatòries. Les accions es van dur a terme a Tortosa, Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona.

La portaveu nacional i el coordinador de la secretaria d’acció sindical, Iolanda Segura i Andreu Mumbrú, van intervenir davant de l’Institut Milà i Fontanals de Barcelona, a ple Raval, on la implementació de l’escola inclusiva és més necessària que enlloc.

Segura va començar denunciant la precarització creixent del col·lectiu docent, assenyalant la manca de recursos materials i humans i la sobrecàrrega de treball a què es veu sotmesa la comunitat educativa. “El professorat no només ha de formar els nostres infants i joves, sinó que també s’enfronta a un sistema que no els proporciona les eines adequades per fer la feina amb dignitat, i això ni com a col·lectiu ni com a societat ens ho podem permetre”, va remarcar la portaveu.

Segons Segura, la campanya posa sobre la taula la necessitat de millores concretes i universals i d’aplicació urgent com la reducció de les ràtios a les aules. “Així mateix, una dotació més justa de personal de suport és urgent per desplegar el decret d’escola inclusiva” va dir, i va subratllar com a inajornable la reclassificació del personal laboral.

També va fer èmfasi en la reivindicació d’un sou digne que reflecteixi la importància de la tasca educativa i permeti, a la vegada, als professionals d’educació recuperar el poder adquisitiu perdut els últims anys.

Per la seva banda, Andreu Mumbrú va posar èmfasi en la necessitat de canviar de cicle. “Venim d’un cicle de mobilitzacions que han aconseguit, encara que no de forma completa, la reversió de les retallades. Ara cal avançar i centrar els esforços a dignificar la nostra professió, i això ha de girar entorn de tres eixos: millorar substancialment els salaris, reduir la sobrecàrrega de tasques que s’assignen al personal i, finalment, estabilitzar realment els equips, traient totes les places al concurs de trasllats” ha afirmat Mumbrú. Així mateix, va destacar la necessitat d’una negociació real i efectiva amb el Departament d’Educació en aquesta direcció, fent valer la legitimitat del sindicat com a representant dels treballadors i treballadores de l’educació.

Mumbrú va anunciar que la campanya “Dignifiquem la nostra professió” no es limitarà a accions puntuals, sinó que s’allargarà durant tot el curs amb mobilitzacions, accions reivindicatives i pressió política.” L’objectiu final és traçar un full de ruta a la nova consellera, a qui reclama un calendari amb les mesures per a la millora substancial de les condicions de treball a l’educació”, va dir el coordinador d’acció sindical. I va advertir que “el sindicat no descarta noves vagues i accions de protesta si no hi ha avenços significatius en les pròximes meses de negociació”.

A l’escola Remolins de Tortosa, el portaveu del sindicat a les Terres de l’Ebre, Pau Ureña, va destacar “el menysteniment de l’administració cap als treballadors i treballadores de l’educació. S’ha traslladat a les famílies i l’alumnat. Per això és el tan important dignificar la professió”. I relatiu a la polèmica de la sisena hora va voler destacar que “fem més hores lectives que la mitjana europea i la solució no implica fer més hores sinó garantir el 6% d’inversió per poder aplicar mesures universals com la reducció de ràtios, o augmentar el personal docent i de suport educatiu”.

A l’escola Saavedra de Tarragona, el portaveu del sindicat a aquesta demarcació, Enric Armengol, va destacar que voler fer referència a l’estat de la llengua a l’educació pública assegurant que “no podem passar per alt la situació greu del català als nostres centres educatius, cada vegada més en desús. És urgent que des de l’Administració es prenguin mesures per potenciar i protegir l’ús de la llengua pròpia.”

Davant de l’escola Pardinyes de Lleida i aprofitant la presència al centre del Paer en Cap i del director dels serveis territorials, tenint en compte que la Paeria ostenta la titularitat dels equipaments dels centres públics de Primària, la portaveu del sindicat a aquesta demarcació, Rosa Aguilà, va subratllar la necessitat de portar a terme, en el més curt termini possible, accions per millorar la climatització als centres i combatre-hi les altes temperatures.

Davant de l’escola Annexa-Joan Puigbert de Girona, la portaveu del sindicat a aquesta demarcació, Glòria Polls, va posar èmfasi en la necessitat urgent d’una bona planificació en les places d’FP. “Calen mesures per no tornar a la xifra de 31.000 alumnes que tenen ganes de formar-se i no poden obtenir plaça en un cicle formatiu”, va dir Polls.

Amb aquesta acció comunicativa conjunta arreu del territori, USTEC·STEs (IAC) va voler iniciar un curs que es caracteritzarà per la denúncia de la precarietat laboral que afecta el col·lectiu docent i el personal d’atenció educativa (PAE).

La campanya no es dirigeix només al personal docent i al personal PAE, sinó que es marca com a objectiu sensibilitzar l’opinió pública sobre les condicions laborals del professorat i personal d’atenció educativa, per crear consciència col·lectiva que disposar d’unes millors condicions laborals pel personal d’educació reverteix directament en la qualitat de l’educació.

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes