Nou acord de modificació de les funcions i horaris de la categoria TEEI

En el darrer comitè intercentres, el 17 de juliol, es va signar un acord amb el Departament d’Educació que modifica parcialment el redactat de les funcions i la distribució horària de la categoria TEEI. El nou acord pretén blindar-ne la participació en els espais de coordinació així com evitar-ne l’abús en les funcions, principalment en espais de menjador i acollida. Esperem que ben aviat el Departament publiqui aquesta modificació als documents per a l’organització i la gestió dels centres (DOIGC).

El nou redactat ha de quedar reflectit en la planificació dels horaris i actuacions del curs 24-25. És aquest:

Funcions:

És qui col·labora amb les tutores o tutors (mestres) del primer curs del segon cicle d’educació infantil en el procés educatiu de l’alumnat i en el desenvolupament integral de l’infant.

Correspon a la tècnica o tècnic d’educació infantil:

  • Participar en la preparació i desenvolupament d’activitats d’ensenyament i aprenentatge: organització de l’aula, elaboració de materials didàctics i suport al desenvolupament de la sessió.
  • Col·laborar en la planificació i el desenvolupament d’activitats d’ensenyament i aprenentatge d’hàbits d’autonomia de l’alumnat.
  • Dur a terme activitats específiques amb alumnes pautades pel mestre/a tutor/a.
  • Col·laborar en les activitats d’atenció a les necessitats bàsiques dels infants.
  • Participar en processos d’observació dels infants.

La tècnica o tècnic d’educació infantil participa, prèvia convocatòria, en les reunions que permetin la coordinació amb els equips docents (cicle, nivell i claustre).

Així mateix, també ha de participar en les activitats de formació que tenen relació amb les seves funcions i pot participar en formacions adreçades al personal del centre.

Quan sigui necessari, pot participar en entrevistes amb les famílies i serveis externs, sempre amb la presència del tutor o tutora.

**En aquest cas, no queden reflectides les funcions de tutoria que exerceixen les companyes TEEI del primer cicle de l’escola rural. Aquest tema continua sobre la taula a l’espera que la negociació, finalment, acabi amb el reconeixement formal d’aquestes funcions.

Jornada i horari:

La jornada ordinària de TEEI (tècnic/a d’educació infantil) és de 37,5 hores setmanals, que es desenvoluparan dins l’horari escolar establert a l’ordre per la qual s’estableix el calendari escolar.

La jornada laboral es distribuirà de la manera següent:

  • 25 hores d’atenció directa a l’alumnat que s’han de fer dins l’horari lectiu.

**L’atenció directa a l’alumnat no pot superar aquestes 25 hores, tampoc en els centres que fan la 6a hora lectiva.

 

  • 6 hores de participació en les activitats següents: reunions de cicle, de nivell i de claustre, entrevistes amb les famílies, etc.

**Aquesta nova distribució posa en relleu la necessitat d’assegurar la participació de TEEI en tots els espais de coordinació per tal de garantir una acció coordinada dels equips docents del centre.

  • 4 hores de col·laboració i suport a l’alumnat en tasques socioeducatives relacionades amb els hàbits i les actituds personals de l’alumnat i d’elaboració i recerca de materials i adequació d’espais.

**Malgrat continuar amb l’assignació d’hores de suport i col·laboració en les tasques socioeducatives cal assenyalar que:

  • En cap cas en les hores de suport han de fer-se tasques que correspondrien al personal de monitoratge, tal com assenyalen també els DOIGC quan s’hi descriuen les funcions de tot el PAE.
  • Cal garantir que dins d’horari hi hagi el temps suficient per a les tasques d’elaboració i recerca de materials, així com l’adequació dels espais, que sí que són funcions pròpies de TEEI.
  • 2 hores i 30 minuts de preparació de material i participació en activitats de formació externa, que no s’han de fer necessàriament al centre.

**És necessari que les direccions justifiquin la necessitat que aquestes 2,5 hores es facin al centre i en cap cas es poden dur a terme altres tasques que no siguin les assignades en el punt.

Correspon a la direcció del centre, escoltades les persones implicades i en funció del pla de treball, determinar la distribució horària dels professionals. El pla de treball de TEEI ha de formar part de la programació general anual dels centres.

Des d’USTEC·STEs (IAC) som conscients que el nou acord inclou aspectes que es podrien refinar, millores que no hem pogut aconseguir en la negociació. Malgrat això, considerem que  representa un avenç considerable. Continuarem insistint perquè el Departament marqui les instruccions i faci la pedagogia necessària (a inspeccions i direccions de centres) en relació amb la implementació de l’acord, tant pel que fa als termes descrits en el text de l’acord com a la interpretació acordada del redactat. Seguirem treballant per la dignificació del col·lectiu TEEI i per posar fi a l’abús en les funcions de tot el personal laboral.

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes