FP

Meses Sectorials

Resum mesa sectorial 11 d’abril de 2024

Petició “Funcionàries en lluita”, decret d’urgència per revertir les retallades i resposta a les propostes del grup d’experts.

RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT

11 d’abril de 2024

Prèvia 1: Situació de les funcionàries de les oposicions del 2021 que van haver d’ajornar les pràctiques per maternitat o malaltia.

USTEC·STEs (IAC) hem traslladat davant la consellera la situació de les persones, principalment dones, que van aprovar les oposicions del 2021 i que per motiu de cura de fills o malaltia greu van haver de posposar les pràctiques i, per tant, es trobaven amb un greuge respecte a la resta de companys de la seva oposició a l’hora d’optar a una plaça a les adjudicacions d’estiu.

Hem entregat a la consellera Anna Simó els documents que recullen els casos i les demandes de la plataforma que les agrupa, “Funcionàries en lluita”.

L’administració es compromet a estudiar la situació i intentar trobar una solució per als seus casos.

Prèvia 2: Decret d’urgència per revertir les retallades d’educació abans de les eleccions.

USTEC·STEs considerem que el govern ha de complir la seva paraula de revertir les retallades durant aquesta legislatura. Aquest havia de ser un dels principals objectius i, fins ara, ha estat incapaç de complir-lo.

Ens adrecem directament a la consellera d’educació, Anna Simó, i demanem que abans del 12 de maig s’aprovi al Parlament de Catalunya, a la diputació permanent, un decret d’urgència que inclogui el pressupost per a la reversió de totes les retallades, incloent-hi el deute contret per la retallada dels sexennis.

Resposta de la consellera: El compromís hi era i hi és i estava recollit als pressupostos de la Generalitat del 2024 (sense incloure el deute dels sexennis). Després d’una dècada de retallades s’estava molt a prop de revertir-les per complet. Es va lluitar des de la conselleria per incloure els recursos als pressupostos i es va intentar negociar amb els grups parlamentaris per aprovar-los, però Junts i Comuns no ho han volgut. Personalment, es compromet a fer-ho efectiu amb el nou govern i afirma que si repeteix com a consellera ho farà i si no, lluitarà perquè es pugui fer. Ara mateix com a molt estan intentant tramitar l’equiparació salarial de l’FP (ja prevista en els pressupostos prorrogats).

Rèplica d’USTEC·STEs (IAC): No és acceptable la manca de voluntat per revertir les retallades ja quan existeixen les eines per fer-ho. En cap cas podem perdre un any més fins a 2025.

Punt únic de la mesa: Retorn del Departament a les propostes del grup impulsor de mesures de millores educatives per al curs 2024-2025.

Administració: La consellera llegeix i comenta el document redactat pel Departament que dona resposta a l’informe amb les propostes d’actuació del Grup Impulsor de Mesures de Millores Educatives, que va rebre l’encàrrec del Govern el passat mes de gener, arran de la davallada dels resultats educatius. Podeu descarregar el document del Govern.

Intervenció d’USTEC·STEs (IAC): Sobre el document dels experts: L’encàrrec responia a una fugida endavant davant d’uns mals resultats (PISA). La composició i tria d’aquest grup no va ser un procés obert i democràtic i la conselleria va perdre l’oportunitat de comptar amb els representants de la comunitat educativa com a membres coneixedors dels problemes del sistema.

L’informe resultant no qüestiona el marc legal, és un document mancat a l’hora d’avaluar els problemes estructurals que es deriven de la LEC, i el seu desplegament en decrets.

Al marge d’això, compartim algunes propostes proposades pel grup dels “experts”, són mesures que ja havíem posat sobre la taula: arribar al 6% del PIB, desplegar una educació inclusiva, etc. Tot i això, moltes propostes que es recullen poden ser malinterpretades per part del Departament o són directament negatives: obrir la porta a generalitzar la jornada partida, augmentar la permanència al centre, promoure l’educació a temps complet via privatització de serveis, amagar places al concurs de trasllats, etc.

El document de resposta del Departament: Ni tan sols està a l’altura de l’informe fet pels experts. És un brindis al sol, moltes propostes estan condicionades a futuribles: negociacions, pactes, pressupost. És un document que concreta poc, mancat de criteris d’elecció dels pilotatges, sense detallar el finançament que es destinarà… És un exercici típic de balanç o rendició de comptes en política, recollir tot el que ja es fa i es vol fer i posar-ho en un embolcall com si fos quelcom nou.

Alguns temes concrets del document del Departament:

  • No té sentit parlar de sobrecàrrega o burocràcia només tenint en compte les tasques directives, no s’ha tingut en compte el pes que el professorat assumeix de burocràcia i el volum de tasques que desenvolupa. Currículums, avaluacions internes i externes, aplicatius informàtics, memòries, etc.

  • Es preveuen publicar documents d’aprenentatges bàsics, que inclouran els criteris d’avaluació clau per a cadascun dels cicles. Ironia: El sistema educatiu s’ha atomitzat seguint les directrius de la LEC. S’ha potenciat la competició, la individualització i l’autonomia de centres i ara es busca trobar els elements comuns en lloc de fer una valoració crítica del que dicta la LEC en el seu desplegament.

  • Creació de nous perfils: Hi estem en contra. El plantejament que fa el Departament de crear perfils experts en matemàtiques i llengües és una manera de continuar desprestigiant al professorat, es justifiquen els mals resultats a conseqüència de la manca de coneixement i de formació del professorat, i per això es necessita aquesta figura. La creació de nous perfils aprofundirà en la tria a dit de les plantilles.

  • Respecte al benestar docent, és un tema força important com per tractar-lo així. El que necessiten els professionals no són publicistes i psicòlegs, són bones condicions laborals i reconeixement professional.

  • La conselleria tenia un únic encàrrec i aquest no s’ha complert, revertir les retallades que s’arrosseguen des de fa més de dotze anys. Avui s’hauria de poder parlar on queda aquest compromís. Des d’USTEC·STEs pensem que hi ha possibilitat i recursos per revertir les retallades, és qüestió de voluntat política i de compromís amb els treballadors i treballadores.

  • AAA (Aules d’acollida accelerada): Heu comentat que ja s’han avaluat i es preveu ampliar-les fora de l’àrea de Barcelona, prioritzant els municipis amb més índex de segregació. A priori no ens sembla una bona idea, som del parer de dotar cada centre d’una AA amb tots els recursos necessaris. El professorat que hi treballa destaca com a aspectes positius que s’hi aprèn més que a les AA ordinàries i valoren positivament tenir llibres per al professorat, a banda del sentiment de comunitat i l’acompanyament emocional que permet a l’alumnat en un moment de dol migratori i xoc cultural. Ara bé:

    • L’alumnat no està preparat per saltar a l’aula ordinària sense el suport d’una AA al centre receptor i fer-ho a mig curs suposa un nou dol, en canviar de centre, companys, referents…

    • L’alumnat només hi ha fet català, i fer-ne 6h al dia és massa intens. Al seu centre podrien haver estat fent algunes matèries.

    • En alguns centres hi ha queixes d’on s’han situat les aules i els recursos que se’ls han proporcionat, calen directrius clares i espais adequats, prou improvisació.

    • Les AAA suposen una retallada perquè es redueixen les places, deixen de ser un recurs inclusiu i brindar igualtat d’oportunitats. Si volem revertir els pèssims resultats de Catalunya en comprensió i expressió oral en català, calen més dotacions i professionals dedicats a l’alumnat nouvingut, perquè el català és la base de la resta d’aprenentatges.

  • Pla de millora de les biblioteques escolars de Catalunya: s’ha començat a desenvolupar a les zones amb més manca de biblioteques, però sobta que dels 35 centres no n’hi hagi cap de Tarragona, Lleida i Girona o el Baix Llobregat, l’Hospitalet, Cornellà… D’altra banda, el pla inclou programari de gestió de biblioteques, aquest quin serà? Permet abocar-hi les dades de l’ePèrgam? Cal no perdre tota la inversió que ja vau fer en el seu moment amb el PuntEdu, un programa que va funcionar, però que es va deixar de subvencionar… També s’esmenta que s’han contractat bibliotecaris, amb quins criteris? Són docents amb l’especialitat, bibliotecaris…? On s’ha publicat l’oferta? Està molt bé que destineu 2.000€ per centre, però el que cal sobretot són hores. Si es vol dinamitzar la biblioteca correctament cal com a mínim mitja jornada, i aquesta no pot dependre de la voluntat de l’AFA que contracta personal extern.

  • Formació professional:

  • Demanem conèixer amb més concreció quin nombre de cicles formatius, de quines especialitats i on es pensen oferir.

  • Valorem l’anunci de la creació de 120 nous IFE pel curs vinent, però volem saber on i quins són els criteris per a la seva creació. D’altra banda, tal com hem demanat successives vegades en aquesta Mesa, demanem màxima transparència a l’hora d’adjudicar les vacants que generen aquests programes a les persones que hi han d’acabar impartint classe.

  • Defensem que l’FP ha de ser presencial i tan sols en situacions excepcionals i degudament argumentades s’hauria de poder recórrer a l’FP no presencial, la qual ha de gaudir de la màxima qualitat i fiabilitat, que avui dia tan sols pot oferir el IOC.

  • Entenem que el català ha de ser la llengua vehicular a tota l’FP, per això no estem d’acord amb la incorporació dels mòduls de català al currículum d’alguns cicles formatius, sinó que el català ha d’estar present durant tot el procediment formatiu.

  • També denunciem que la nova Llei d’FP i les concrecions que a Catalunya es volen implementar el curs vinent als currículums dels cicles formatius, en comptes d’augmentar considerablement el nombre d’hores als mòduls professionalitzadors, el que fan és reduir-les dràsticament a menys de la meitat.

  • En l’FP, el concepte d’orientació hauria de tenir un altre significat. Aproximadament el 30-40% d’alumnat abandona. No hi ha hagut una orientació professionalitzadora d’aquest alumnat. S’ha de crear un orientador específic per l’FP que pugui orientar a finals de l’ESO, al grau mitjà i al grau superior.

  • Referent al benestar docent, un dels punts que creen malestar són els horaris del professorat d’FP. Horaris interminables, amb buits molt amples que, en molts casos, obliguen el professorat a romandre al centre moltes hores (casos d’horaris setmanals de començar el dilluns a les 8h i acabar el divendres a les 21h).

  • Sobre el prestigi del professorat d’FP; com es pot permetre tenir el professorat d’FP adscrit a més de 6 cossos docents diferents? Això no passa en cap altre col·lectiu i implica un malestar general agreujat per les diferències salarials i professionals entre el mateix col·lectiu i altres.

  • Per últim, com és possible que no hi hagi representació del professorat en l’Agència Pública? Allí s’acorda tot el que fa referència a l’FP. Això crea neguit i malestar general a més que el professorat es troba indefens respecte al que allí es decideixi.

Com a conclusió. Seguim en una mala direcció i cal fer marxa enrere. La situació actual es pot equiparar a una cabina despressuritzada d’un avió. Tothom sap que els adults primer s’han de posar la mascareta ells i després als nens. A l’educació estem fent al revés i estem ofegant els adults, que són els treballadors. USTEC·STEs hem realitzat un estudi entre 15.000 docents on es mostra que som en una situació crítica encara que reversible. Cal un reconeixement de la gravetat de la situació i voluntat sincera de resoldre problemes.

Externalització dels serveis d’atenció educativa: El document fa referència a personal d’atenció educativa per atendre l’alumnat amb necessitats especials de suport educatiu. Quin serà aquest personal? Com es contractarà? Cal que sigui personal del Departament, no extern.

Resposta de l’administració: L’objectiu era informar a la mesa sectorial del que hem decidit preparar pel curs vinent basat en el document del grup d’expert. No s’ha de negociar.

El grup impulsor va ser pactat amb els grups parlamentaris que tenen legitimitat per tirar endavant iniciatives. Totes les mesures del document estan quantificades en dades.

La consellera va plantejar crear un grup més específic amb perfils de professionals més concrets amb presència a l’aula per estudiar canvis estructurals a mitjà termini, però es va desestimar per part dels grups parlamentaris.

Perfils: El document del grup impulsor demana docents nous de matemàtiques i llengua, el document del Departament no ho recull així, recull fer revisió dels perfils existents.

Aules d’acollida accelerada: s’ha fet una avaluació amb el Consorci, es faran modificacions i s’aplicaran el curs vinent. Es valorarà desplegar-les l’últim trimestre i traslladarà les preguntes i inquietuds al Consorci de BCN, al consell de direcció.

Biblioteques escolars: Els bibliotecaris s’han contractat del PAS, a partir d’anuncis a l’ATRI.

FP: Les decisions es prenen des del consell rector de l’Agència i la conselleria, on hi ha la patronal i dos sindicats. S’està treballant des dels ST, consultant a centres i a PIMEC. Pel que fa a l’Agència d’FP, hi ha estatuts i estructura de funcionament, la presidència i direcció recau en persones independents del Departament, no pas en la consellera.

Externalització dels serveis d’atenció educativa: No es pretén privatitzar cap servei, hi haurà un increment ede PAS, PAE i TIS que aniran als centres. En els EAP es treballarà amb fisioterapeutes, psicopedagogs i el CREDA. Els SIEI seran professors d’educació especial. No serà possible, en aquesta legislatura, dotar d’un perfil de suport a l’alumnat TEA com es pretenia, similar al model “PATI” de la llei en l’àmbit social. S’està treballant amb Drets Socials i, si continua aquesta consellera, es durà a terme la pròxima legislatura.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes