EOI

Resum mesa tècnica 14 de febrer de 2024

Escoles oficials d’idiomes.

RESUM DE LA MESA TÈCNICA SOBRE LES EOI

14 de febrer de 2024

Malauradament, els darrers anys, el Departament d’Educació no ens havia convocat a cap mesa per tractar els temes pendents de resoldre relacionats amb les escoles oficials d’idiomes (EOI). Sobtadament, el novembre passat ens va demanar enviar els temes que voldríem tractar en una futura mesa d’EOI per tal de recollir-los a l’ordre del dia. Així ho vam fer, tot i que la mesa no s’ha pogut celebrar fins ara. Gairebé tots els punts proposats per USTEC·STEs (IAC) s’hi van poder tractar. A diferència d’altres vegades, el Departament d’Educació ens va informar d’una mesura que reverteix una de les retallades històriques i va mostrar predisposició, especialment per part del Servei de Llengües Estrangeres i Origen, d’escoltar les reivindicacions històriques que es demanaven des de la part social.

Fins avui no hem pogut publicar cap informació relacionada amb la mesa, perquè des del 14 fins al 20 de febrer hem estat treballant per aconseguir informació referent a les taxes i preus públics que significarà millorar el preu de les taxes i no un empitjorament, tal com semblava a la mesa tècnica. Simultàniament, hem volgut contrastar la informació obtinguda en la mesa amb el grup parlamentari d’ERC pel que fa a les taxes i preus públics.

USTEC·STEs celebrem que algunes retallades puguin revertir-se, però denunciem que quedin supeditades a l’aprovació dels pressupostos.

Les qüestions més rellevants i que s’han aconseguit gràcies, en gran part, a la lluita que des de l’any 2015 hem fet des d’USTEC·STEs han estat:

1. Retirada del recàrrec per repetició o tripitició:

A les meses i als programes electorals havíem demanat reiteradament la retirada urgent de la penalització per repetició o tripitició. Per fi, el Departament d’Educació ha decidit que retirarà aquesta recàrrega antipedagògica a partir del curs 2024-25. Desapareixen, per tant, els preus abusius d’entre 396,50 i 549€.

2. Reordenació de les taxes i preus públics i compromís que les taxes recullin les bonificacions recollides a l’Ordre EDU/155/2020:

Per una banda, s’anuncia una petita rebaixa en els preus, de 327,60 a 275€ en les taxes i de 305 a 297,60€ en els preus públics, i una millora en les exempcions dels descendents de les persones vulnerables, que afectarien tant les taxes com els preus públics. D’altra banda, s’estableix un nou criteri per a aquesta distinció entre taxa i preu públic: com que els nivells A1 i A2 no són nivells que s’imparteixen exclusivament a les EOI, es regularan per la Llei de preus públics (Departament d’Educació); els nivells de B1 a C2, com que són nivells que s’imparteixen de manera exclusiva a les EOI, es regularan per la Llei de taxes (Parlament de Catalunya).

Així doncs, els nivells queden establerts de la següent manera:

PREUS PÚBLICS: A1, A2, C1, C2

TAXES: B1, B2, C1, C2

Per què podia empitjorar la nova reclassificació la situació actual dels preus?

Pocs mesos després de la votació del dictamen al Consell Escolar de Catalunya, promogut per USTEC·STEs l’any 2020, on es va reclamar revertir les retallades i incorporar noves bonificacions, el Departament d’Educació va aprovar unes noves bonificacions per promocionar l’aprenentatge de les llengües i va establir una discriminació positiva envers les llengües pròpies del territori: català i occità.

Per tant, només calia que el Parlament de Catalunya aprovés aquestes bonificacions per a les taxes (B1, B2). Per raons que desconeixem, tot i que des d’USTEC·STEs es va demanar al Departament d’Educació iniciar converses amb el Parlament, l’administració no ha fet cap pas des de 2020. Sabent que a les meses no s’aconseguiria cap resposta positiva, USTEC·STEs vam engegar, a la tardor del 2023, converses amb els grups parlamentaris.

El dimecres 14 de febrer, USTEC·STEs, preocupats, vam preguntar a la mesa si el Departament d’Educació era coneixedor que aquesta classificació empitjorava el preu dels cursos C1 i C2, ja que, amb la classificació actual de preu públic, se’ls aplicava una bonificació i no havia de ser així si es convertia en taxa. Els tècnics de la mesa no tenien cap informació al respecte, per tant, abans de publicar cap novetat en referència a la mesa tècnica, USTEC·STEs ens havíem d’assegurar que el Parlament de Catalunya tenia intenció d’incloure les bonificacions recollides a l’Ordre EDU/155/2020 i que existia alguna coordinació entre el Parlament i el Departament d’Educació. El dia 20 de febrer vam rebre una resposta per part del Departament d’Educació on se’ns especificava que l’administració ha fet aquesta sol·licitud al Parlament de Catalunya.

Així doncs, podem afirmar que probablement es podran equiparar, finalment, les taxes i els preus públics.

Tanmateix, encara queden qüestiones per abordar els pròxims anys:

3. Aspectes curriculars: incorporació de noves ofertes (occità i gallec)

El Departament d’Educació està disposat a impulsar una altra llengua pròpia, com és l’occità, tot i que no serà immediatament. Es preveu redactar, en un futur, el currículum de l’occità perquè es pugui desplegar com a llengua oficial en l’oferta d’ensenyament a les EOI.

Pel que fa al gallec, s’està estudiant com s’hi podria incorporar. S’han fet intents amb la Xunta de Galícia per signar un conveni de col·laboració i demanar també reciprocitat per a l’ensenyament del català fora del territori de Catalunya.

4. Reducció del nombre d’hores dels cursos ordinaris, de les actuals 130 a les passades 120h

El Departament d’Educació té intenció de tornar al mateix nombre d’hores, 120 lectives, com anys enrere. S’hauria de modificar el decret que ho regula, i això no podrà ser immediatament. De moment, la proposta que es fa és flexibilitzar les 130h lectives en els cursos de certificació considerant que 5h pertanyen als exàmens oficials i 5 a la preparació de la prova certificadora. Aquesta proposta, però, és insuficient perquè no soluciona el problema dels cursos que no certifiquen i és gairebé impossible de solucionar els cursos intensius.

Des d’USTEC·STEs intentarem fer un seguiment d’aquest compromís de l’administració perquè en un futur es pugui modificar el decret. Esperem que la proposta de les 10 hores flexibles arribi per escrit a les escoles.

5. Processos de contractació de professorat

Pel que fa a l’agilitat en la contractació de docents a les EOI, el Departament es compromet que els nomenaments de difícil cobertura no s’allarguin si es compleixen els procediments i la transparència.

USTEC·STEs vam insistir que no s’allarguin en va les difícils cobertures, com va passar a inicis del curs passat en llengües que només s’imparteixen a l’EOI de Drassanes, on els docents d’algunes llengües no es van incorporar fins a finals de setembre, i els nomenaments complien les condicions per fer una contractació en pocs dies.

Altres qüestions:

6. Incidències informàtiques, assignació d’hores (nou procediment)

En paraules de l’administració, la nova proposta pretenia que els centres, en comptes de tenir unes hores fixes a la setmana dels tècnics que van als centres, passessin a tenir un servei sota demanda, sense limitació, quan sorgia alguna problemàtica informàtica, i, així, poder guanyar rapidesa. Les direccions dels centres, però, no van acceptar la proposta de l’administració a inici de curs i no s’ha dut a terme. De moment, es mantindrà com fins ara. Pel que fa a les condicions laborals d’aquests treballadors, s’ha explicat que estan reglades pel CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya).

7. Assignacions econòmiques per a despeses de funcionament

Vam traslladar el malestar de les escoles davant la infradotació que reben per assumir les despeses de manteniment. El Departament d’Educació ha volgut estudiar cas per cas i actualitzar cada situació, tenint en consideració la ubicació i les peculiaritats de cada centre. Així doncs, ha dut a terme una enquesta a tots els ST per saber les despeses a les quals s’han de fer front. El mes de març les EOI rebran l’import corresponent als vuit mesos del total que van rebre l’any 2023, i el setembre la segona part. L’administració va recordar que s’ha de gestionar bé el superàvit que tenen alguns centres.

8. Tasques de redacció i correcció de les proves i reconeixement formal i altres qüestions referents a càrrega de feina

La mateixa administració reconeix que les proves unificades de certificació es paguen a un preu molt baix que s’hauria d’actualitzar perquè la normativa ha quedat desfasada. Pel que fa al reconeixement d’aquesta tasca, no pot ser formal, tal com demana la part social, perquè no es pot valorar com a mèrit una tasca ordinària dels docents d’EOI. El Departament està estudiant la proposta d’oferir un alliberament parcial en comptes d’un pagament.

Pel que fa al volum de les correccions de les de proves de l’alumnat dels instituts, el Departament està buscant-hi solucions. Una proposta és que docents d’altres etapes educatives i altres administracions puguin col·laborar en administrar la prova, però no ho podran fer en l’acreditació, perquè aquesta responsabilitat recau només en els docents de les EOI.

Tampoc no queda resolt com es podria solucionar la problemàtica de les hores extres que fan els docents per corregir les proves de certificat dels alumnes que s’hi presenten per lliure.

9. Estratègies de difusió dels estudis d’idiomes

En el cas de moltes llengües, la desocupació a les aules arriba al 40%. El Departament d’Educació és plenament conscient que amb la difusió al 012 o al Saló de l’Ensenyament no s’està arribant als joves, perquè aquests no són els seus canals de consum habituals. El fet que fora de Barcelona ciutat la xarxa de transport públic no sigui accessible a totes les EOI no ajuda que sigui un ensenyament atractiu per al jovent.

USTEC·STEs considerem que si volem arribar als joves i millorar l’ocupació, és primordial que els preus siguin atractius. Per tant, és important revertir els preus de la matrícula, com ja ha començat a fer l’administració. D’altra banda, amb les exempcions i bonificacions, saber del cert quin preu et correspon pagar és una odissea. És necessari facilitar aquesta informació i la de com matricular-se de forma clara i àgil. Cal estudiar bé en què fallen les EOI pel que fa a difusió i oferta, per tal que la ciutadania s’animi a estudiar llengües.

Finalment, no aconseguim que la petició de la part social sigui escoltada en aquest punt:

10. Accés a la funció docent: constitució de tribunals d’oposicions

Com a les dues convocatòries anteriors, la direcció general ha decidit no escoltar la demanda de la part social. A finals del curs passat, USTEC·STEs vam demanar al Departament que els tribunals no fossin mixtos i poder fer-los per especialitat, tal com es van fer als anys 2000. Enguany tornem a denunciar aquest procediment que no garanteix la qualitat del procés selectiu. És comprensible que en època de pandèmia s’optés per aquesta opció, però creiem que és inadmissible que s’hagin acollit a l’excepcionalitat de la normativa per justificar-ho i normalitzar-ho.

L’administració s’excusa dient que no hi ha docents funcionaris a altres administracions públiques que puguin desplaçar-s’hi i promet que hi haurà experts en la llengua a la qual es presenten els candidats. No obstant això, sabem del cert que aquests experts assessoren, però que no prenen les decisions sobre els resultats.

Els tres tribunals quedarien representats de la següent manera:

  • Dos tribunals de l’especialitat d’anglès amb membres de la mateixa especialitat amb 100 aspirants d’anglès.
  • Un tribunal de català i espanyol per a estrangers amb 44 aspirants.
  • Un tribunal mixt d’àrab, alemany, francès i xinès amb 49 aspirants.

No hi haurà cap tribunal de neerlandès perquè cap candidat s’hi ha presentat.

Abans d’acabar la mesa, USTEC·STEs vam demanar a l’administració que es facin meses periòdiques, encara que sigui una per curs acadèmic, per fer-hi arribar les nostres demandes i poder escoltar les intencions de l’administració i treballar amb la part social per establir mesures per garantir la qualitat de l’ensenyament de llengües i les condicions laborals dels docents que les imparteixen. Des del Servei de Llengües Estrangeres i Origen s’ha considerat que aquesta mesa ha estat d’utilitat i que la nostra petició és una bona iniciativa. La resta de sindicats també va exigir més meses, però l’administració contesta que no pot comprometre-s’hi.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes