Assemblees

Resum assemblea afiliació de Barcelona 16 de gener de 2024

Anàlisi i valoració de la situació educativa i propostes.

RESUM DE L’ASSEMBLEA D’AFILIACIÓ

16 de gener de 2024

El passat dimarts 16 de gener ens vam reunir a la seu d’USTEC·STEs (IAC) a Barcelona 18 persones, entre afiliades i delegades, per analitzar la conjuntura actual de l’educació a Catalunya i pensar en comú propostes de millora. El debat es va centrar força en l’impacte social i mediàtic provocat per la publicació del darrer informe PISA. Malgrat que aquest informe emana d’una institució neoliberal allunyada de la defensa de l’escola pública, com és l’OCDE, no podem ignorar que l’evolució dels resultats acadèmics de l’alumnat és ben preocupant i que cal posar-hi remei. Les persones assistents vam coincidir a criticar l’actuació del Departament d’Educació, en crear una comissió d’experts escollida a dit per donar resposta al fracàs que reflecteix l’informe PISA i en redirigir la responsabilitat, un cop més, cap als docents. No és casualitat que l’atenció mediàtica se centri en les metodologies i la formació del professorat i deixi de banda factors cabdals com són la segregació i doble xarxa educativa i el context social de creixent precarietat i pobresa, entre d’altres.

Les diferents intervencions van contribuir a explicar la davallada dels resultats: la desregulació del currículum educatiu i el conseqüent augment de desigualtats entre centres; la introducció a les aules de noves tecnologies que realment no van dirigides a la millora educativa; la competència entre centres educatius i la mercantilització del servei, ambdós reflectits en esdeveniments com les jornades de portes obertes; la impossibilitat de desplegar una educació inclusiva sense els recursos necessaris; etc.

USTEC·STEs fem una anàlisi crítica del model d’innovació pedagògica que imposa el Departament d’Educació a esquenes dels i les professionals que treballem als centres educatius. No podem permetre que s’apropiïn i perverteixin l’herència de pedagogies progressistes i dels moviments de renovació pedagògica. D’altra banda, tenim un discurs ben allunyat de la nostàlgia per una educació disciplinària i un model autoritari de professorat. Hem de posar el focus en les mesures que realment tenen un potencial transformador per millorar l’educació pública: reducció de ràtios, millora de les condicions laborals, augment del finançament públic, etc.

Alhora, i així ho assenyalaren diverses persones a l’assemblea, hem de recuperar la democràcia als centres educatius. Els massius processos d’estabilització de personal interí han de contribuir a l’empoderament dels claustres, a perdre la por i prendre les regnes dels projectes educatius de centre. Més enllà d’això, cal un gran debat educatiu en el si de tots els centres educatius de Catalunya, que provoqui un canvi en l’educació del país, des de l’escola bressol fins a la universitat. Amb aquesta missió, USTEC·STEs hem encetat un procés participatiu que interpel·la tots els agents de la comunitat educativa: sindicats, professionals, famílies i estudiants.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes