USTEC·STEs (IAC) exigim una solució per a les persones no estabilitzades

USTEC·STEs (IAC) exigim una solució per a les persones no estabilitzades, un pacte d’estabilitat i transformar els processos d’accés a la funció pública per garantir la funcionarització de les persones que són dins del sistema.

A la mesa sectorial del dijous 23 de novembre, el Departament va anunciar que es convocaran 9.363 places a les oposicions ordinàries en lloc de les 2.174 previstes.

USTEC·STEs (IAC) hem defensat que cal una solució per a la gent que durant molts anys ha sostingut el servei i encara no s’ha estabilitzat. Especialment tenint en compte que els barems imposats per l’Estat han fet que l’experiència en diverses especialitats perjudiqués molt les persones més polivalents.

Com pretén el Departament que aquestes persones s’estabilitzin per la via ordinària, si no ho han fet per l’extraordinària? Convocar totes les places a les oposicions ordinàries és tancar la porta a funcionaritzar-les i acabar bé els processos d’estabilització.

USTEC·STEs (IAC) continuem insistint que com a mínim les places desertes del concurs d’oposició extraordinari (COE) han de ser per a l’estabilització, sigui estirant la llista complementària del concurs de mèrits (CM) realitzat (l’opció més senzilla), o anant per la via del Reial decret 5/2023 que permet una taxa addicional de places per a un nou CM. El Departament, però, fa una lectura restrictiva de la legislació.

Alhora, reclamem la doble via d’accés a la funció docent: una via que consolidi les persones de dins el sistema, amb una avaluació continuada basada en l’experiència (per mèrits); i una altra per a les persones de fora del sistema o amb poc temps treballat, però amb proves no eliminatòries, menys memorístiques, amb criteris de correcció públics i transparents i amb una prova equivalent al COE pel que fa a programacions didàctiques. Per fer-ho, cal modificar el Reial decret 276, així que USTEC·STEs hem demanat al Departament que negociï els canvis pertinents al Ministerio de Educación y Formación Profesional.

Així mateix, cal un pacte d’estabilitat per a totes les persones en abús de temporalitat. Reconèixer, d’una banda, el dret a compensació a tothom que hagi participat dels processos d’estabilització, amb independència d’haver-se presentat a un o als dos procediments (CM/COE) i un acord per garantir que ocuparan una vacant (a prop del lloc de residència) durant un període de temps suficient per a la funcionarització.

USTEC·STEs (IAC) hem sigut determinants a l’hora de defensar el CM com a via d’estabilització quan ningú el defensava, i ara ho tornarem a ser defensant la doble via d’ingrés. Des que es va aprovar la llei 20/21, hem sigut exigents reclamant l’aplicació estricta de la llei que ha forçat el Departament d’Educació a incorporar moltes més places de les que tenia previstes (27.433). Aquestes, juntament amb les 9.363 de la propera convocatòria, significaran la funcionarització de 36.796 en dos anys.

Abaixar la taxa d’interinatge (del 45% al 5%) és imprescindible per acabar amb la temporalitat precària i un sistema de provisió de llocs de treball gerencial i clientelar. En aquest sentit, valorem totes les manifestacions i vagues que han servit per aconseguir-ho i cridem al col·lectiu per aconseguir un bon acord de continuïtat (pacte d’estabilitat) per a qui no s’hagi pogut estabilitzar i un bon sistema d’ingrés que inclogui la doble via.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes