Informe: USTEC·STEs demostrem davant del Departament d’Educació les limitacions i la manca d’oferta al concurs de mèrits i reclamem el traspàs de places.

A la mesa sectorial d’educació del 19 d’abril, el Departament ha presentat un informe amb les dades definitives de les persones seleccionades i no seleccionades al concurs de mèrits.

Les dades del Departament mostren les mancances del procés.

La mateixa Administració reconeix que el procés no ha estat suficient per assolir el seu objectiu: estabilitzar com a funcionàries les persones de major antiguitat que durant anys han sostingut el servei públic, complint amb el previst a la legislació estatal. Segons les dades del Departament, 1.355 persones amb una antiguitat anterior a l’1 de gener de 2016 (més de 7 anys treballats) no han estat seleccionades al procés (313 d’aquestes persones majors de 55 anys).

Paral·lelament, el mateix Departament reconeix al seu informe que 959 persones sense cap servei prestat sí que han obtingut plaça, com també ho han fet 1.806 persones amb domicili fora de Catalunya.

USTEC·STEs (IAC) considerem que aquesta situació demostra per si sola les profundes limitacions del procés per assolir els seus objectius.

L’informe elaborat per USTEC·STEs (IAC) contradiu les dades del Departament.

Gràcies a l’elaboració per part de l’equip d’informàtica d’un informe propi, USTEC hem pogut demostrar que el Departament no té en compte el total d’experiència dividida per especialitats i maquilla les dades. L’anàlisi d’USTEC ha permès corroborar que en realitat fins a 4.178 docents en actiu amb una antiguitat anterior a l’1 de gener de 2016 no han obtingut cap plaça al concurs de mèrits.

 En aquest sentit, hem estat contundents a la mesa defensant que Departament d’Educació disposa dels mecanismes que li permetria complir els objectius d’estabilització i que es nega a aplicar-los. En l’acord de l’oferta d’estabilització que la IAC (de la que USTEC formem part) va signar en data de 9 de maig de 2022, vam aconseguir que s’incorporés un redactat pel qual es permet traspassar places de les oposicions d’estabilització al concurs de mèrits. Una mesura que ens sembla del tot necessària per a aquestes 4.178 places i que fa possible controlar mínimament el procediment des de Catalunya, ja que l’Estat ha derivat la responsabilitat de l’oferta a les CCAA.

Tres factors clau que han distorsionat el procés i deixat 4.178 persones amb més de 7 anys treballats sense plaça al concurs de mèrits:

1- La manca manifesta d’oferta.

 Amb l’informe d’USTEC hem pogut demostrar que com a mínim 14.394 persones de les inscrites al concurs de mèrits estan actives al sistema i tenen una antiguitat anterior a 01-01-2016. L’oferta, per tant, ha estat com a mínim 1.536 places per sota el que marquen les addicionals 6a i 8a de la llei estatal.

A més a més, USTEC vam aportar a la mesa el document d’una intervenció al Parlament de Catalunya de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, el 28 de juny de 2022, on reconeixia l’existència de 16.825 places estructurals ocupades per interins amb una antiguitat anterior a l’1 de gener de 2016.

Des d’USTEC considerem imprescindible el traspàs mínim d’aquestes places per tal que l’oferta coincideixi amb el total d’aspirants que han al·legat més de 7 anys treballats al sistema públic català i, per tant, hagin tingut la possibilitat d’estabilitzar-se. Sense aquest traspàs es condemna directament unes 1.500 persones a cobrar les compensacions que dicta la llei, independent de la casuística i barems que imposa el reial decret estatal, i a deixar-les en una situació d’incertesa laboral i personal.

No obstant això, si el Departament d’Educació no fes una lectura restrictiva de l’acord signat a la mesa de funció pública, podria justificar perfectament el traspàs de les 4.178 places perquè totes les persones que han quedat sense plaça amb més de 7 anys treballats (antiguitat anterior a 01-01-2016) tinguin la possibilitat d’obtenir una plaça per la via del CM. El Departament té els mecanismes, però no la voluntat.

2- El volum de persones de fora del sistema (1.806 persones), principalment d’altres comunitats, que han obtingut plaça.

Des d’USTEC hem reclamat una millor coordinació entre administracions respecte a les renúncies i que aquestes s’actualitzin setmanalment en un llistat públic de renúncies i de nous seleccionats.

També considerem necessari que l’acceptació d’una plaça a altres comunitats impliqui directament la renúncia a Catalunya. Calia pactar el calendari, marcar un termini de renúncia per a totes les administracions i fer córrer la llista per evitar la injustícia dels casos en què una persona ha obtingut plaça en 2a, 3a, 4a… opció i ara podria obtenir una plaça a una opció millor, però li passarà algú amb menys punts per davant. Per això hem demanat que s’estableixi un mecanisme que assigni les especialitats segons prioritat un cop s’efectuïn les renúncies.

 L’administració catalana, faltant una vegada més a la seva paraula, és responsable d’aquesta situació. Per la negativa de blindar l’estabilització dels treballadors/es que han estat exercint en frau de llei a Catalunya, a diferència d’altres comunitats que sí que han trobat fórmules per fer-ho.

3- Penalització per la divisió de l’experiència en especialitats.

Prova d’això és, per exemple, la discrepància entre les dades del Departament en una especialitat com primària dins el cos de mestres. L’administració afirma que només 59 persones amb antiguitat anterior a 01-01-2016 han quedat sense plaça, mentre que l’anàlisi d’USTEC (tenint en compte el total d’experiència acumulada en totes les especialitats) mostra que 1.094 aspirants de primària al concurs de mèrits han quedat sense plaça.

En aquest sentit, hem reclamat novament les dades reals al Departament, que tinguin en compte tota l’experiència acumulada en diverses especialitats.

Des d’USTEC, i en el marc de la mesa sectorial d’educació i la mesa de funció pública, continuarem insistint al Departament d’Educació que traspassi aquestes places que poden minimitzar els impactes que el reial decret estatal ha generat i donar resposta a la situació de les 4.178 persones amb més de 7 anys d’experiència que no han obtingut plaça.

 Alhora, continuem lluitant per un major nombre de places al conjunt de processos d’estabilització per encabir-hi totes les persones en abús de temporalitat, lluitem també perquè aquests processos siguin més justos i sobretot pel pacte d’estabilitat que garanteixi que ningú perdrà la feina.

Cap interí/ina al carrer!

20 d’abril de 2023

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes