L’avaluació oral del català, un nou despropòsit

Aquest any el Departament d’Educació ha decidit innovar altra vegada i avaluar, en el marc de l’avaluació de les competències bàsiques de 4t d’ESO, la competència oral en llengua catalana a tots els centres. Les veus de diferents docents afectats no han trigat a fer-se sentir, i és que no és per menys.

El primer que sobta són les presses amb què s’ha fet. La normativa per avaluar aquesta competència data de finals de febrer, quan l’aplicació està prevista per al març. Els centres vam rebre les instruccions una setmana abans, el que és, evidentment, molt poc marge per a la posada en pràctica. A banda que no és una tasca prevista dins les programacions del curs i, per tant, ha afectat el desenvolupament natural de les classes. Per què tanta pressa? És una nova maniobra de màrqueting per demostrar que s’estan fent coses? Què farà el Departament amb aquests resultats?

No obstant això, el que més malestar ha provocat és la forma en què s’està duent a la pràctica. S’ha establert que l’avaluació sigui interna i això, d’una banda, suposa que no és objectiva com caldria, i de l’altra, afecta tot el professorat que es veu involucrat per la seva posada en pràctica. Quin sentit té aquesta avaluació si no és objectiva? És un nou intent per maquillar els resultats? Quin valor es dona al professorat si no se’l valora i remunera com convindria? No és prou la sobrecàrrega de feina actual?

Si el que es vol és saber quina és la realitat objectiva del nivell de competència oral de català, cal contractar personal extern als centres (però del Departament, no cal externalitzar), remunerar-lo com cal i estipular les hores amb temps per tal que suposi la menor afectació possible. Tal com s’està duent a terme, de forma autoritària i improvisada, no té cap sentit.

Per tot això, com a sindicat ens oposem a la posada en pràctica d’aquesta avaluació d’aquesta forma i demanem seriositat i reflexió abans d’implementar noves idees de forma improvisada. Si es vol implementar aquesta nova avaluació, que sigui juntament amb la resta d’avaluacions de les competències bàsiques per afavorir la logística i que es remuneri el professorat com correspon. El català als centres no està passant el seu millor moment, però avaluar-lo d’aquesta manera no canviarà aquesta realitat. Cal inversió, recursos, temps i reflexió.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes