USTEC•STEs denunciem que l’administració vulnera el dret de les persones funcionàries de carrera a la mobilitat i a obtenir una plaça definitiva en el concurs de trasllats

El Departament d’Educació pretén oferir només el 27% del total de places vacants.

A la mesa sectorial d’avui, 24 de novembre, el Departament ha reconegut l’existència d’un total de 31.486 places sense propietari definitiu. No obstant això, només pretén oferir 11.687 vacants mitjançant el Concurs General de Trasllats (CT). Per tant, es reserva i congela sense cap fonament ni argumentació el 63% del total de places.

USTEC·STEs, des de l’inici de curs, apuntàvem que, com a mínim, havien de sortir al CT les 27.000 places comptades al procés d’estabilització (tant del concurs de mèrits excepcional com del concurs-oposició “tou”). Amb les dades brindades pel Departament, exigim que totes les places (el total de 31.486 vacants) s’ofereixin al concurs de trasllats.

Denunciem els criteris opacs i discriminatoris emprats pel Departament per reservar 10.385 places (un terç del total) i que no surtin al CT. Especialment, dos dels criteris defensats pel Departament són clarament reprovables: la congelació de places vinculades a projectes amb entitats externes al Departament (amb la Fundació Bofill com a gestora) i la congelació de vacants en centres amb un percentatge de personal definitiu molt baix. Considerem que no treure totes les vacants en centres amb poc professorat definitiu, mentre que paral·lelament s’estabilitzen les persones interines, implica apostar per una estabilitat precària, en cap cas definitiva.

Així mateix, USTEC·STEs ens oposem radicalment a la previsió d’un concurs autonòmic de perfils pel curs vinent amb 9.414 places perfilades (un 30% del total). Exigim que aquestes places surtin també al concurs general de trasllats d’enguany.

La proposta del Departament d’estabilitzar el personal mitjançant un concurs amb places perfilades aprofundeix en la perversió del Decret de plantilles, blinda l’establiment dels perfils professionals als centres educatius i segrega el professorat. Això provocarà molts perjudicis, no només per a la mobilitat d’aquest personal, sinó també als projectes educatius de centre, perpetuant-los en el temps en haver-hi vinculat la plantilla o pitjor encara, encotillant la llibertat de càtedra del professorat en veure’s vinculada la seva continuïtat al centre a un determinat perfil. La potestat que proporciona el Departament als equips directius via Decret de plantilles per triar a dit el seu personal podria arribar a determinar l’estabilitat professional de milers de docents i genera molta incertesa. Seran les direccions qui podrà suprimir una plaça definitiva atorgada via concurs de mèrits de perfils?

USTEC·STEs denunciem que l’administració educativa, a diferència d’altres administracions de la Generalitat de Catalunya, continua incentivant i perpetuant la provisionalitat als centres educatius, amb les conseqüències que ja hem anat denunciant per a la qualitat democràtica i per a la qualitat de l’educació de l’alumnat. Disposar de centres amb un alt percentatge d’interins o de funcionaris de carrera en situació de provisionalitat crea claustres transitoris on la implicació en la creació de projectes educatius queda minvada.

Per tot això, USTEC·STEs analitzarem una possible impugnació de la llista de places vacants provisionals al Concurs de Trasllats amb dos objectius primordials:
• garantir el dret del personal funcionari a ocupar una plaça definitiva i deixar la situació de provisionalitat i
• garantir el dret a mobilitat del personal funcionari amb plaça definitiva.

DEROGUEM EL DECRET DE PLANTILLES!

EXIGIM EL DRET A LA MOBILITAT I LLUITEM CONTRA LA SITUACIÓ DE PROVISIONALITAT DEL PERSONAL DOCENT ALS CENTRES EDUCATIUS.

USTEC·STEs
Dijous 24 de novembre del 2022

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes