Escola Rural: Un pas més

Des de fa temps, USTEC.STEs (IAC) ha estat fent el seguiment de la implantació del primer cicle d’educació infantil en les escoles rurals. Hem fet propostes al Departament per millorar tant la gestió d’aquesta implantació, com les condicions de treball de les professionals que treballen en aquesta etapa educativa.
 

Des del principi del pla experimental hem reclamat, d’acord amb la nostra trajectòria, que l’escola bressol ha de ser gratuïta. Així ho reclamàvem en la Iniciativa Legislativa Popular d’ Educació de l’any 2015, en la qual reivindicàvem la gratuïtat des de l’escola bressol fins a la universitat. També demanem una xarxa pública d’escoles bressol de titularitat del Departament d’Educació. Estem satisfets del treball fet fins ara en coherència amb el nostre compromís d’apostar decididament per l’escola rural.
 

Fa pocs dies, el nou conseller d’Educació ha anunciat la gratuïtat del darrer nivell de l’etapa 0-3 i una disminució considerable de l’aportació econòmica dels ajuntaments en el pla definitiu d’implantació d’aquesta prova pilot. Saludem aquest anunci, molt més integrador, just i beneficiós per a les escoles rurals. Volem ser positius i veure que anem avançant, però també hem de dir que no en tenim prou. No podem permetre greuges comparatius entre les treballadores dins del mateix centre. Tampoc podem oblidar com a sindicat les reivindicacions laborals. Per això, vetllem per unes bones condicions de treball.
 

Reclamem educadores de llars d’infants per al primer cicle d’educació infantil de les escoles rurals que procedeixin de la borsa de treball del Departament. Aquestes professionals responsables d’aquest primer cicle no només han de col·laborar en el procés educatiu d’aquests infants, sinó que han de ser les seves responsables directes i, per tant, han de tenir unes condicions de treball equiparables a la resta de treballadors i treballadores amb les mateixes funcions. El propi Departament en reconeix aquesta diferència en la implantació, atès que tracta de forma diferent les TEIS quan el nombre d’alumnes passa de 9: en aquest cas reconeix la seva capacitació per a l’acció tutorial, però no els dona ni la categoria professional ni el sou que els correspon.
 

Per una altra banda, també demanem al Departament d’Educació que posi l’interès i els recursos en les tasques de menjador perquè, si bé reconeix a les educadores la necessitat de coordinació amb els/les docents, no posa els recursos necessaris per a l’atenció dels infants en les hores del migdia.
 

Finalment, tot i alegrar-nos de la seva implantació definitiva, no podem deixar d’esmentar el desencert del Departament en el desplegament d’un pla pilot poc estructurat, amb canvis constants, amb criteris erràtics, excessivament perllongat en el temps, sense una valoració escrupolosa i objectiva i la concreció en la seva versió final amb aquestes mateixes constants.
 

Escola Rural: Un pas més
 

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes