Comunicat

Infradotació

de les plantilles del Personal Laboral

USTEC·STEs (IAC) posa de manifest que en les dades de les plantilles del personal laboral per al curs 20-21, publicades pel Departament d'Educació, es pot veure, respecte el curs passat 19-20, un increment clarament insuficient d’aquest personal en les diferents categories professionals per cobrir les necessitats reals dels centres educatius.

 

 

 

L’increment més notable de les dotacions repartides entre les diferents categories professionals aquest curs correspon als reforços covid, però no a les plantilles orgàniques, de manera que quan finalitzi el contracte d’aquests reforços el 31 d’agost, es tornaria a la mateixa situació de precarietat. No ens enganyem, les necessitats que cobreixen aquestes dotacions són del tot insuficients i haurien d’estar integrades en la plantilla estructural des de fa molt de temps.

Un exemple clar, entre d’altres, és que de totes les escoles de Catalunya on hi hauria d'haver-hi una Tècnic/a Especialista en Educació Infantil (TEEI) a P3, tan sols un 54% dels centres té aquesta categoria professional, deixant injustament gairebé la meitat de l’alumnat de P3 sense l’atenció necessària. D’aquest 46%, un 23% ha estat cobert aquest curs per reforços COVID de TEEI, però no oblidem que aquestes dotacions no són estructurals i tenen data de finalització. S'hauria de doblar el nombre de dotacions per complir amb el principi de tenir una TEEI a cada centre amb educació infantil, i fer que totes aquestes places pertanyin a la plantilla orgànica dels centres.

El personal de neteja (NAJ i NET) de les llars d’infants resulta irrisori per fer front a aquesta situació, tot i sumant els reforços COVID, provocant d’aquesta manera riscos de contagi als centres educatius.

El decrement de les Educadores de llars d’infants (EDU) és resultat del poc o nul interès de l’Administració respecte a l’alumnat de 0 a 3 anys. Les llars d’infants es mantenen amb pinces i han de fer un gran esforç per sostenir la situació davant unes beques menjador del tot insuficients.

L’alumnat amb risc d’exclusió social ha anat en augment als centres educatius, però les contractacions de nous integradors socials (INS) han disminuït a la plantilla estructural per a aquest curs! Tan sols hi ha hagut un augment com a reforços COVID, que tenen data de caducitat a 31 d’agost i que tornaran després a una situació més que precària.

On són les dotacions del pressupost promès al decret d’inclusiva per proveir adequadament de recursos els centres educatius?

Existeix, per altra banda, un dèficit més que notable en les substitucions del personal laboral, en els quals, per exemple, els terços de jornada majoritàriament no són coberts per personal substitut. Exigim que es destinin els recursos pressupostaris necessaris per fer realitat aquestes substitucions, així com que es garanteixi el bon funcionament de la borsa de treball del personal d’administració i serveis i del personal d’atenció a la docència.

Per últim, cal fer esment als inadequats plans d’acollida dels centres per als professionals contractats com a reforços COVID. A part del gran desconeixement de les funcions de les diferents categories professionals als centres per part dels Equips Directius, el Departament d’Educació permet que es cometin abusos laborals que clarament vulneren la normativa.

En definitiva, el Departament mostra un curs més el seu menyspreu cap al personal laboral del centres educatius. Una situació inacceptable que és necessari corregir el més aviat possible.

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes