USTEC·STEs

VOT PARTICULAR D’USTEC·STEs (IAC) SOBRE EL PROJECTE D’ORDRE DE CALENDARI ESCOLAR PER AL CURS 2020-2021 I DEL DICTAMEN 3/2020 DEL CON…

VOT PARTICULAR D’USTEC·STEs (IAC) SOBRE EL PROJECTE D’ORDRE DE CALENDARI ESCOLAR PER AL CURS 2020-2021 I DEL DICTAMEN 3/2020 DEL CONSELL ESCOLAR DE CATALUNYA

La nostra organització considera un greu error que, a l’hora de dissenyar l’horari i calendari de cada curs, la part social sigui sistemàticament exclosa de qualsevol negociació i debat sobre una qüestió essencial que afecta plenament les condicions laborals del professorat i del personal laboral dels centres educatius de Catalunya. En aquest sentit, entenem que qualsevol ordre sobre aquestes qüestions ve contaminada d’origen, i la reiterada negativa a abordar la distribució del temps escolar mitjançant el diàleg amb els representants dels treballadors hipoteca clarament la legitimitat d’una de les ordres més estratègiques del curs.

Les circumstàncies actuals, a més, condicionades per una pandèmia d’incerta evolució, obliguen la comunitat educativa, més que mai, a pactar escenaris i previsions de futur a partir del consens. En canvi, considerem que la proposta d’ordre de calendari, marcada per l’obsessió d’alguns sectors de sabotejar qualsevol intent de racionalització horària (especialment contra la jornada compactada, valorada amb èxit notable a secundària i als centres pilot de primària), més aviat és el recurs a les velles desconfiances de l’Administració respecte als mecanismes democràtics de decisió de cada comunitat educativa, amb la qual cosa es produeix la paradoxa que aquesta Administració, que no para de buscar l’autonomia educativa com un dels seus principals eixos de les seves polítiques, restringeix alhora la possibilitat que els centres mateixos administrin el tipus de jornada que voldrien.

És per això que el nostre sindicat, que representa la veu de la majoria dels professionals de l’escola pública, planteja una esmena a la totalitat a l’actual projecte d’ordre i vol fer, a més, les consideracions següents:

Primera. Pel que a l’article 3.3 considerem que la desaparició d’un horari marc a ensenyament primari, en cas que no hi hagi consens entre el consell escolar de centre, podria causar conflictes interns innecessaris. És per això que proposem que s'afegeixi al redactat que “en cas que no hi hagi acord, l’horari marc a infantil i primària serà de 9 a 12.30 i de 14.30 a 16.00”.

Segona. Entenem que en les circumstàncies actuals, l’anomenat “Suport Educatiu Personalitzat”, que es realitza fora de l’horari escolar, no té cap sentit en unes circumstàncies, el curs vinent, en què caldrà una acció tutorial molt important i en què caldrà mantenir distàncies entre estudiants, de manera que proposem que la dotació de professorat per a aquesta tasca sigui integrada en l’horari lectiu normal per tal de fer desdoblaments o grups de treball individualitzats.

Tercera. Entenem que, d’acord amb les recomanacions del mateix Consell Escolar de Catalunya, i amb la finalitat d’evitar una sobrecàrrega d’horari lectiu a l’alumnat (que en secundària implica tenir més hores lectives que qualsevol altre país europeu), és necessari plantejar la reducció de les sessions de classe, de 60 a 50 minuts.

Quarta. Pel que fa a l’article 5.4, cal possibilitar, mitjançant un afegit, que els centres de secundària que fan horari partit puguin sol·licitar, en funció de la seva realitat i del principi d’autonomia educativa, horari de jornada continuada. Per això proposem afegir al final del redactat: “Els centres que durant el curs 2019-2020 s’hagin organitzat en horari de matí i tarda podran sol·licitar, en cas de majoria qualificada al Consell Escolar de Centre, jornada continuada.”

Cinquena. Proposem suprimir tot l’article 6, sobre instituts escola, i que en aquests casos concrets cada etapa educativa pugui tenir horaris diferenciats, atès que ja tenen una càrrega lectiva diferenciada. D’aquesta manera, els horaris respectius es regirien pels articles 4 i 5 d’aquesta ordre.

Sisena. Proposem la supressió del tercer punt de l’article 10.4, que permet el manteniment de la sisena hora a primària, un experiment que va fracassar estrepitosament durant un breu període i que, d’acord amb diverses avaluacions independents, no té cap sentit ni benefici educatiu.

Setena. Proposem la supressió de la disposició transitòria única, que estableix que els centres d’infantil i primària que han implementat un pla pilot de jornada continuada no la podran continuar fent d’aquí dos cursos. Entenem que la motivació d’aquesta disposició no té caràcter pedagògic sinó ideològic. Tot i que la mostra és insuficient i esbiaixada per la seva composició, l’avaluació del pla pilot, reiteradament amagada (només es pot consultar un power point que la resumeix amb algunes desviacions importants), dóna més aviat la raó a aquells centres que fan servir la jornada continuada com a una organització intel·ligent del temps escolar. En canvi, proposem substituir l’actual disposició transitòria pel text següent: “Aquells centres d’infantil i primària que, d’acord amb les condicions de l’article 12.1 d’aquesta ordre, vulguin participar en el pla pilot de jornada continuada, podran sol·licitar-ho, de manera raonada, no més tard del 15 de juny. En cas que reuneixin les condicions establertes per a aquests centres, es podrà autoritzar per al curs 2020-2021.”

És per tot això que, si bé volem reconèixer el treball i l’esforç de la Comissió de Programació per arribar a acords, la nostra organització vol expressar la seva disconformitat amb el projecte d’ordre i amb el dictamen al qual es refereix ­ d'ambició, especialment en les circumstàncies actuals. I volem censurar l’actitud del Departament, que s’ha negat a seguir les indicacions d’aquest Consell i ha fet més cas del prejudici polític que no pas de la racionalitat educativa.

Barcelona, 28 d’abril de 2020

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes