Comunicat valoració d’USTEC·STEs (IAC) de la vaga 8M

 

Després d’una jornada històrica del moviment feminista i de l’èxit en les accions i mobilitzacions que van sorgir dels grups de dones dels diferents barris, districtes, ciutats i moviments estudiantils, que es van organitzar al voltant de la vaga de 24h i que van acabar confluint en una multitudinària manifestació, USTEC·STEs (IAC) ens reafirmem en la necessitat d’aquesta vaga general de 24 hores, que va convocar legalment la Intersindical Alternativa de Catalunya, de la qual formem part.

Amb aquesta jornada reivindicativa les dones hem pogut evidenciar, al llarg de tot el dia, la gran precarietat i vulnerabilitat que encara vivim en la societat, donant la importància que ens correspon que va més enllà d’un acte commemoratiu o una simple aturada.

Volem recordar també que aquesta lluita ha de ser constant, que no representa una acció puntual del 8 de març. Per aquesta raó, hem demanat que els descomptes de vaga aplicats en el sector de l’Ensenyament es dediquin a implementar accions específiques, com ara destinar-los a hores de coordinació en els centres educatius i a l’impuls d’accions formatives adreçades a totes les treballadores i els treballadors en matèria de coeducació per tal que esdevingui realment un eix transversal en el currículum educatiu, a partir del qual s’eduqui, des de la diversitat, en la riquesa i igualtat d’oportunitats i, d’aquesta manera, es previnguin les violències masclistes.

La solidaritat dels treballadors i treballadores que hem exercit el nostre dret a la vaga ha estat un exemple que ha enfortit la visualització d’aquesta discriminació i que ha permès que el debat sobre aquesta desigualtat hagi entrat als centres educatius, que els mitjans se’n fessin un gran ressò i que les manifestacions hagin estat històriques. Per tant, hem aconseguit un dels nostres objectius: el feminisme s’ha situat en el centre del debat.

Considerem que als centres educatius la jornada de vaga va ajudar a l’èxit sense precedents de la jornada històrica del 8 de març, que ha de significar canvis immediats. Tot i que el seguiment de la convocatòria ha estat desigual, la gran majoria de centres van patir algun tipus d’afectació. En alguns només es van poder garantir els serveis mínims, amb les circulars corresponents. Així mateix, s’han activat als claustres els debats i les activitats al voltant del 8M, la qual cosa ha permès visualitzar la problemàtica de la desigualtat de gènere en el si de la nostra societat i s’ha reflectit també en el seguiment i les mobilitzacions del moviment estudiantil.

Com ja vam explicar a l’hora d’argumentar la convocatòria, amb aquesta vaga hem volgut lluitar també contra la desigualtat laboral, que existeix també dintre del Departament d’Ensenyament: l’eliminació de la reducció de jornada amb el 100% de retribució durant el 1r any de la criatura, els requisits subjectius com l’entrevista que poden impedir obtenir feina pel fet d’estar embarassada o de voler gaudir d’una reducció de jornada per tenir cura d’un fill o una filla o d’un familiar, el canvi de normativa en les darreres adjudicacions d’estiu, la eliminació de l’impuls de les accions formatives en matèria de coeducació adreçades a tot el professorat i la renovació de concerts educatius a escoles que segreguen per sexe. Esperem que amb l’èxit de la jornada d’ahir s’implementin canvis significatius per eradicar les discriminacions que patim.

USTEC·STEs (IAC) continuarà acompanyant el moviment feminista i participant-hi perquè continuï autoorganitzant-se per avançar en les necessàries, innegables i imparables conquestes socials per la igualtat real entre homes i dones.

Gràcies a totes i tots per la vostra participació en la vaga general d’aquest 8 de març.

 

«Per un món on siguem socialment iguals, humanament diferents i totalment lliures.»
Rosa Luxemburg

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes