Premsa

Recull de premsa del 3 al 6-2-20

el diari de educaciocreative commons

Oposicions docents: cap garantia de consolidació del professorat

iStock

Després d’uns anys sense oferta pública, des de fa quatre hi ha convocatòria de places, tot i que en algun cas ha estat ridícula. La d’enguany, que es va publicar el 15 de gener, és la quarta convocatòria, amb un total de 5.000 places, que juntament amb les altres convocatòries anteriors (2016 amb 300 places, 2017 amb 2.000 places i 2018 amb 5.005 places), sumen un total de 12.305 de les 18.000 que s’havien previst.

No enganyem ningú si diem que, durant aquests quatre anys, no hem constatat cap interès de l’Administració per encarar un procés d’oposicions que garantís realment l’estabilització i la consolidació del professorat interí docent. És bo recordar que, des del darrer període d’oposicions, en el qual es van cobrir fins a 15.000 places, la major part dels interins i interines i substituts i substitutes que ja estaven prestant servei dins del Departament no havien tingut l’oportunitat encara de poder accedir-hi. Comptant personal funcionari interí i substitut, el col·lectiu interí representa actualment el 46% de la plantilla, raó per la qual considerem absolutament pervers el nul interès de l’Administració per canviar un sistema d’oposició anacrònic. Un sistema que no té en compte els coneixements adquirits de la pràctica diària, l’experiència o els serveis prestats dins del sistema i que, per tant, pot derivar en un expedient de regulació encobert (ERO) dins l’Administració pública.

Enguany, la Mesa Sectorial de Negociació va ser convocada l’última setmana del trimestre, dos dies abans de marxar de vacances, a diferència d’anys anteriors, en què s’havien convocat diversos dies de negociació des del mes d’octubre. No sabem quins són els motius ocults del Departament d’Educació quan nega una negociació real amb els representants dels treballadors i treballadores, tot i que els suposem: consideren la Mesa Sectorial un simple tràmit, un espai d’informació i no pas de negociació. És indignant que, pel volum de places que s’ofereixen, no es destinin més esforços a negociar una convocatòria amb prou temps i les màximes garanties.

De la nova convocatòria en destaquem el fet que es repeteix el model de concurs oposició, històricament denunciat pel nostre sindicat. Sempre hem dit que aquest sistema no garanteix en cap cas una consolidació majoritària del professorat interí. Per més que el conseller i el Departament s’afanyin a fer rodes de premsa i a invertir recursos en propaganda, la realitat és que el seu objectiu final no és pas l’estabilització. Repetint un mantra no es canvia la realitat: volem que demostrin amb dades que el sistema proposat garanteix la feina de totes i tots els docents que fa anys i panys es deixen la pell per l’educació pública del nostre país.

Vendre fum és mantenir un model de concurs oposició realitzant quatre millores estètiques i tot seguit assegurar que l’objectiu del Departament és «l’estabilització del professorat i una millora de la qualitat del sistema». No és pas així: la consolidació del professorat només es pot garantir implementant les mesures per les quals el nostre sindicat ha lluitat històricament: el concurs de mèrits i l’aplicació del darrer paràgraf de l’article 61.6 de l’EBEP, tal com reforça la Moció 89/XII, aprovada pel Parlament el 30 maig de 2019. Si no milloren el sistema d’accés hi ha un perill real que una part important del personal interí es quedi sense feina; en el pròxim procés d’adjudicacions d’estiu 2020 en podem tenir els primers exemples.

Cal recordar que les persones interines han estat extensament avaluades i han demostrat la seva vàlua professional en diferents moments: al llarg del màster de secundària, en la prova inicial dels substituts, en el curs d’interins novells i en el dia a dia. Considerem que no té cap sentit que l’Administració estigui disposada a perdre aquest valor i experiència  dins del sistema públic.

D’altra banda, es continuen endurint les proves. Així, enguany es mantenen les proves eliminatòries i es perd temps de defensa de la programació i de la unitat didàctica, ja que passa de 45 a 35 minuts, dels quals se’n dediquen 10 al debat amb el tribunal, que és una de les novetats de la convocatòria, de manera que la qualificació i valoració del tribunal passa a ser molt més subjectiva. Mentre que la programació i la unitat didàctica estan absolutament detallades en la convocatòria, seguint uns criteris homogenis i coneguts per tots els i les aspirants i membres dels tribunals; en canvi, el debat no està delimitat per la normativa, és a dir, s’obre la porta a la subjectivitat i a la discrecionalitat.

Tenim molts exemples de desprotecció i fins i tot abús sobre el col·lectiu interí, el més greu del qual és la manca de voluntat per negociar un pacte d’estabilitat. En l’anterior període d’oposicions que va haver-hi des del 2005 fins al 2011, i concretament el juny del 2007, USTEC·STES (IAC) va signar un acord d’estabilitat del personal docent interí que recollia algunes de les demandes del sindicat, entre d’altres el fet que els serveis prestats fossin un criteri per poder acollir-se al pacte, un nomenament anual per als i les docents que no obtinguessin vacant, millores en la gestió de la borsa i, sobretot, un sistema d’accés transitori i específic d’ingrés a la funció pública docent. Aquest pacte va millorar les condicions laborals del personal interí, però es va deixar d’aplicar després del 2011.

El curs passat, davant la nostra pressió i insistència, sovint en solitari, vam presentar una proposta tècnica de pacte d’estabilitat amb la intenció d’iniciar una negociació real per poder arribar a un acord. Vam oferir la mà i certament esperàvem rebre una resposta de l’Administració que no ha arribat. Si l’actual convocatòria d’oposicions hagués anat acompanyada d’una negociació i una aplicació d’un acord d’estabilitat, hi hauria alguna garantia de continuïtat laboral durant un temps prefixat dels i les docents que s’hi haguessin acollit, però el Departament s’ha tancat en banda.

Només en la línia de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones i, sobretot, des d’una perspectiva de gènere, trobem l’única millora de la normativa actual: la protecció que podran gaudir les dones que estiguin fent alletament matern o el part de les quals es prevegi en les dates properes al procés selectiu. A proposta de la USTEC·STEs, la normativa preveu que s’habilitin un seguit de procediments que creiem que poden garantir una millora en la igualtat de drets.

En definitiva, ens trobem davant d’una nova convocatòria que no aporta cap benefici a l’educació pública, bàsicament perquè se centra a centrifugar l’expertesa i el bon fer del col·lectiu interí i, amb tota probabilitat, l’aboca cap a la inseguretat laboral i l’atur. Com a sindicat que sempre s’ha mantingut ferm al costat d’aquest col·lectiu, USTEC·STEs continuarà denunciant les polítiques del Departament i lluitant per una consolidació real del professorat interí.

Eli Pericas Taulats

Eli Pericas Taulats

Mestra de música i membre del Secretariat Nacional d’USTEC·STEs (IAC)

linia verda

ara cat

Les escoles concertades planten cara a les normes que prepara el Govern

El pacte contra la segregació preveia “graduar el finançament públic dels centres concertats en funció de la corresponsabilitat en l’escolarització d’alumnat socialment desfavorit”. Precisament perquè no s’eliminen els concerts, la CUP, USTEC i Fapac no van signar el pacte.

linia verda

tv3

Mil barracons: un problema enquistat a l’escola catalana [des del minut 4:37 al 7:07 i del 10:32 al 11:23] (5-2-20)

L’abril del 2019 el govern es comprometia a eliminar 100 barracons en els pròxims 4 anys, i vuit mesos després no se n’ha enderrocat cap. Hem visitat una escola de Badalona instal·lada en un barracó i n’hem parlat amb Ramon Font, portaveu d’USTEC, el sindicat majoritari a Ensenyament.

Alumnes en barracons: “Hi ha moltes goteres i fa fred”

Ramon Font, portaveu d’USTEC, el sindicat majoritari d’Ensenyament, ha explicat que el gran problema que tenim és l'”infrafinançament”. Diu que “el que cal és augmentar el pressupost del govern en Educació” perquè no s’està complint amb el que marca la llei.

“Per estar com estàvem al 2010 més edificis i més professors, i això val 93 milions d’euros. En aquest pressupost que deien que era social no han trobat els diners per fer això” @RamonFontUSTEC, portaveu d’USTEC #PlantaBaixaTV3

? https://t.co/MpHimUYGap pic.twitter.com/mz1J3z8VvQ

— Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) February 5, 2020

linia vermella

public

L’oposició tomba la Llei Aragonès

El passat 17 de novembre, unes 2.500 persones van manifestar-se contra el projecte pel centre de Barcelona, en una mobilització convocada per la plataforma Aturem la Llei Aragonès, com la CGT, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), la Intersindical-CSC, la COS o la Ustec; organitzacions juvenils, com Arran, diversos CDR, o els ja esmentats partits de la CUP i Catalunya en Comú.

linia vermella

el punt avui

Sindicats i universitats ho veuen insuficient

“Fan trampa quan ho comparen amb el 2017 perquè augmentarà l’alumnat i, per tant, és una despesa que s’ha de fer”, assenyala el portaveu d’Ustec, Ramon Font. “No arregla res de les condicions laborals, només l’increment del 2% que marca el BOE”, assegura Font, i alerta de l’externalització de personal en aspectes on s’ha previst finançament, com ara les escoles bressol i l’escola inclusiva.

linia vermella

nacio digitalcreative commons

Llei Aragonès: millora del servei o privatització? Sis preguntes amb resposta

A nivell social, sindicats i organitzacions van carregar durament contra aquesta llei, impulsant manifestacions en contra, i avalaven la tesi conforme perseguia una externalització massiva de serveis. A banda de la Fapac, és el cas de la CGT, la IAC, la Ustec, el SEPC o Marea Blanca, per bé que els sindicats majoritaris veuen amb bons ulls la norma.

linia vermella

USTEC·STEs (IAC) és membre i part cofundadora de la IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya):

iac**

L’hem aturat! – Intersindical Alternativa de Catalunya

“La mateixa lluita” – Intersindical Alternativa de Catalunya

linia vermella

(Confederación de Sindicatos de Trabajadoras y Trabajadores de la Enseñanza)

stes intersindical**

STEs-i pide a la Ministra Isabel Celáa la convocatoria urgente de la Mesa de Negociación del Personal Docente

linia vermella

(Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià)

stpv **

La Conselleria convoca els sindicats per a tractar l’aplicació del plurilingüisme

TEPV, amb la MICE

STEPV dóna suport a la manifestació per la consolidació i l’estabilitat del personal interí

linia vermella

stei**

STEI Intersindical – Concurs de trasllats 2019-20

linia vermella

gencat**

El conseller d’Educació inaugura l’Institut Can Record de Sant Esteve de Palautordera i l’Escola Palau d’Ametlla de Montornès del Vallès

La Generalitat ofereix 900 places en 20 sectors diferents per a persones que vulguin acreditar la seva experiència laboral

linia vermella

ALTRES NOTÍCIES:

Notícies en Xarxa: “Estem en un sistema infrafinançat endèmic”, diu Font (6-2-20)

Avui hem conegut un nou concepte al qual ens haurem d’acostumar: emergència d’escolarització. S’ha dictat a l’Hospitalet de Llobregat perquè estan patint una matrícula viva desbocada, centenars d’alumnes que arriben amb el curs començat i als quals se’ls ha de garantir una plaça pública.

Això ha implicat un augment de ràtio en escoles i instituts que ja estaven amb aules més plenes del que pertoca i tot plegat per la gentrificació de veïns que marxen de Barcelona que no poden pagar els preus de la vivenda i se’n van a l’entorn de la capital. Les escoles demanen més recursos per evitar la massificació de les aules i poder atendre aquests alumnes com cal.

Catalunya Plural: Oposiciones: ninguna garantía de consolidación del profesorado

La Administración ha demostrado tener nulo interés para cambiar un sistema de oposición anacrónico, que no tiene en cuenta los conocimientos adquiridos de la práctica diaria, la experiencia o los servicios prestados dentro del sistema. Con cuatro mejoras estéticas no se garantiza la estabilización del profesorado ni la calidad del sistema

iStock

Después de unos años sin oferta pública, hace cuatro que hay convocatoria de plazas, aunque en algún caso ha sido ridícula. La de este año, que se publicó el 15 de enero, es la cuarta convocatoria, con un total de 5.000 plazas, que junto con las otras convocatorias anteriores (2016 con 300 plazas, 2.017 con 2.000 plazas y 2018 con 5.005 plazas), suman un total de 12.305 de las 18.000 que se habían previsto.

No engañamos a nadie si decimos que, durante estos cuatro años, no hemos constatado ningún interés de la Administración para encarar un proceso de oposiciones que garantizara realmente la estabilización y la consolidación del profesorado interino docente. Es bueno recordar que, desde el último período de oposiciones, en el que se cubrieron hasta 15.000 plazas, la mayor parte de los interinos e interinas y sustitutos y sustitutas que ya estaban prestando servicio dentro del Departamento no habían tenido la oportunidad todavía de poder acceder. Contando personal funcionario interino y sustituto, el colectivo interino representa actualmente el 46% de la plantilla, por lo que consideramos absolutamente perverso el nulo interés de la Administración para cambiar un sistema de oposición anacrónico. Un sistema que no tiene en cuenta los conocimientos adquiridos de la práctica diaria, la experiencia o los servicios prestados dentro del sistema y que, por tanto, puede derivar en un expediente de regulación encubierto (ERE) en la Administración pública.

Este año, la Mesa Sectorial de Negociación fue convocada la última semana del trimestre, dos días antes de irse de vacaciones, a diferencia de años anteriores, en que se habían convocado varios días de negociación desde el mes de octubre. No sabemos cuáles son los motivos ocultos del Departamento de Educación cuando niega una negociación real con los representantes de los trabajadores y trabajadoras, aunque los suponemos: consideran la Mesa Sectorial un simple trámite, un espacio de información y no de negociación. Es indignante que, por el volumen de plazas que se ofrecen, no se destinen más esfuerzos a negociar una convocatoria con suficiente tiempo y las máximas garantías.

De la nueva convocatoria destacamos el hecho de que se repite el modelo de concurso oposición, históricamente denunciado por nuestro sindicato. Siempre hemos dicho que este sistema no garantiza en ningún caso una consolidación mayoritaria del profesorado interino. Por más que el consejero y el Departamento apresuren a hacer ruedas de prensa y a invertir recursos en propaganda, la realidad es que su objetivo final no es la estabilización. Repitiendo un mantra no se cambia la realidad: queremos que demuestren con datos que el sistema propuesto garantiza el trabajo de todas y todos los docentes que hace años y años se dejan la piel por la educación pública de nuestro país.

Vender humo es mantener un modelo de concurso oposición realizando cuatro mejoras estéticas y a continuación asegurar que el objetivo del Departamento es «la estabilización del profesorado y una mejora de la calidad del sistema». No es así: la consolidación del profesorado sólo se puede garantizar implementando las medidas por las que nuestro sindicato ha luchado históricamente: el concurso de méritos y la aplicación del último párrafo del artículo 61.6 del EBEP, tal como refuerza la Moción 89 / XII, aprobada por el Parlamento el 30 de mayo de 2019. Si no mejoran el sistema de acceso, hay un peligro real de que una parte importante del personal interino se quede sin trabajo; en el próximo proceso de adjudicaciones de verano 2020 podemos tener los primeros ejemplos.

Hay que recordar que las personas interinas han sido extensamente evaluadas y han demostrado su valía profesional en diferentes momentos: a lo largo del máster de secundaria, en la prueba inicial de los sustitutos, en el curso de interinos noveles y en el día a día. Consideramos que no tiene ningún sentido que la Administración esté dispuesta a perder ese valor y experiencia dentro del sistema público.

Por otra parte, se siguen endureciendo las pruebas. Así, este año se mantienen las pruebas eliminatorias y se pierde tiempo de defensa de la programación y de la unidad didáctica, ya que pasa de 45 a 35 minutos, de los que se dedican 10 al debate con el tribunal, que es una de las novedades de la convocatoria, por lo que la calificación y valoración del tribunal pasa a ser mucho más subjetiva.

Mientras que la programación y la unidad didáctica están absolutamente detalladas en la convocatoria, siguiendo unos criterios homogéneos y conocidos por todos los y las aspirantes y miembros de los tribunales; en cambio, el debate no está delimitado por la normativa, es decir, se abre la puerta a la subjetividad y la discrecionalidad.

Tenemos muchos ejemplos de desprotección e incluso abuso sobre el colectivo interino, lo más grave es la falta de voluntad para negociar un pacto de estabilidad. En el anterior período de oposiciones que hubo desde 2005 hasta 2011, y concretamente en junio de 2007, USTEC · STES (IAC) firmó un acuerdo de estabilidad del personal docente interino que recogía algunas de las demandas del sindicato, entre otros el hecho de que los servicios prestados fueran un criterio para poder acogerse al pacto, un nombramiento anual para los y las docentes que no obtuvieran vacante, mejoras en la gestión de la bolsa y, sobre todo, un sistema de acceso transitorio y específico de ingreso a la función pública docente. Este pacto mejorar las condiciones laborales del personal interino, pero se dejó de aplicar después de 2011.

El curso pasado, ante nuestra presión e insistencia, a menudo en solitario, presentamos una propuesta técnica de pacto de estabilidad con la intención de iniciar una negociación real para poder llegar a un acuerdo. Ofrecimos la mano y ciertamente esperábamos recibir una respuesta de la Administración que no ha llegado. Si la actual convocatoria de oposiciones hubiera ido acompañada de una negociación y una aplicación de un acuerdo de estabilidad, habría alguna garantía de continuidad laboral durante un tiempo prefijado de los y las docentes que se hubieran acogido, pero el Departamento se ha cerrado en banda.

Sólo en la línea de la igualdad de oportunidades entre hombres y mujeres y, sobre todo, desde una perspectiva de género, encontramos la única mejora de la normativa actual: la protección que podrán disfrutar las mujeres que estén haciendo lactancia materna o el parte de las cuales se prevea en las fechas próximas al proceso selectivo. A propuesta de la USTEC · STEs, la normativa prevé que se habiliten una serie de procedimientos que creemos que pueden garantizar una mejora en la igualdad de derechos.

En definitiva, nos encontramos ante una nueva convocatoria que no aporta ningún beneficio a la educación pública, básicamente porque se centra en centrifugar la experiencia y el buen hacer del colectivo interino y, con toda probabilidad, la vierte hacia a la inseguridad laboral y el paro. Como sindicato que siempre se ha mantenido firme al lado de este colectivo, USTEC · STEs continuará denunciando las políticas del Departamento y luchando por una consolidación real del profesorado interino.

Corriente Roja: Importante huelga general en Euskal Herria, y movilizaciones obreras en el resto del Estado

En Catalunya, se llevaron a cabo dos concentraciones convocadas por el sindicalismo alternativo: CGT, CO.BAS, Solidaridad Obrera, IAC, CNT, COS.

Lleida.com: L’escola és pels pares i les mares

USTEC:

Hem aturat la #LleiAragonès pic.twitter.com/lJZtbIQ8fa

— USTEC•STEs (IAC) (@USTECSTEs) February 3, 2020

linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra

historic ustec noticies

arxius premsa

linia negra Des de setembre del 2019, en endavant linia negra

linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra linia negra

Llegenda:

*: Noticia per a subscriptors.

**: Altres: noticies d’altres sindicats, departament de premsa de l’administració, etc.

creative commons: Aquest mitjà publica els seus continguts sota una llicència Creative Commons.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes