Meses Sectorials

Resum Mesa sectorial 14/06/17.

DOCUMENTS PER A L’ORGANITZACIÓ I LA GESTIÓ DELS CENTRES Documents referits als centres d’adults.

Com a prèvia manifestem la queixa per no haver rebut encara resposta a la petició de reunió urgent de Mesa Tècnica d'adults del 31-05-17. L'administració respon responsabilitzant del retard que la petició no anava dirigida a la persona adient i es compromet en convocar-nos "al més aviat possible", "molt probablement la pròxima setmana".

1er document: ENSENYAMENTS EN ELS CENTRES D'ADULTS

1. Manifestem que l'ordenació de l'oferta educativa d'enguany torna a incomplir tant la LEC com l'acord del 2006 i el Decret de 213/2002 d'ordenació curricular; ja que es manté el Cicle de Formació Instrumental fora de l'àmbit de L'educació general i l'accés al sistema educatiu i integrat en l'àmbit de L'educació per a la cohesió i la participació social. Entenem que això pot respondre a un canvi de prioritats i de model dels CFA que no pot realitzar l'administració unilateralment al marge de les normatives i acords.

2. L'oferta educativa presentada és la mateixa, amb molt poques variacions, que la del curs anterior: una oferta rígida, fixada ja fa anys i que considerem no dóna resposta a les noves necessitats.

3. Desapareix el CAS de l'oferta. És un canvi causat per la modificació de la normativa general d'accés a cicles.

4. L'horari dels nivells 2 i 3 d'anglès queda fixat en 3 o 4 hores setmanals i s'autoritza als centres fer 4 hores "sempre que el centre estigui en disposició d'assumir aquest augment i no suposi cap increment de plantilla". Considerem que no és aquesta la manera d'apostar per la qualitat d'uns estudis que condueixen a un títol i que no es pot supeditar les hores lectives a les possibilitats de cada centre en concret.

5. El document presentat no dóna resposta a les demandes generades per la nova normativa d'accés a la nacionalitat per residència. Demanem que cal avançar urgentment en aquest sentit i, si més no, que es cerqui la manera de convalidar els cursos de llengua castellana.
.

2on document: ASPECTES ESPECÍFICS AMB RELACIÓ ALS ALUMNES DELS CENTRES D'ADULTS

En aquest document les esmenes s'han centrat en dos apartats principals: en els canvis produïts en l'apartat de Permanència dels alumnes i en l'apartat de Fons Social Europeu:

1 PERMANÈNCIA DELS ALUMNES:

1. Suprimeixen totalment la possibilitat de repetir més d'una els ensenyaments d'Instrumental i GES. Per contra, en les llengües Català, Castellà i Aranès es podrà repetir tantes vegades com es necessiti.

2. L'alumnat que supera un nivell COMPETIC o de Llengua estrangera podrà matricular-se dos anys després al mateix nivell "excepcionalment".

3. S'estableix que la baixa comunicada i justificada durant el primer trimestre no comptabilitza com matricula

4. Desapareix tota referència a la continuïtat dels alumnes de preparació a les proves d'accés que havent aprovat el curs no aproven la prova.

Davant d'aquests canvis:

1. Saludem les modificacions que faciliten l'accés de les persones adultes a l'educació. Denunciem, per contra, que es posi un límit estricte d'una sola repetició en els estudis que condueixen a la titulació bàsica (Instrumental i GES). Entenem que no es pot tancar el dret d'assolir la titulació obligatòria mitjançant l'oferta pública.

2. No compartim tampoc que les persones que ja han repetit un cop i no han superat un nivell de llengua estrangera i/o COMPETIC no puguin tornar a matricular-se del mateix però que si ho poden fer les persones que ja han superat el nivell esmentat després de dos anys de carència. Ens sembla bé la possibilitat de poder "actualitzar" un nivell ja superat però sempre després de les persones que hi accedeixen per primer cop i que cal garantir, en les mateixes condicions, el dret de les persones que no el van poder superar.

3. Ens sembla bé que les baixes comunicades i justificades del primer trimestre no comptabilitzin com matrícula; però considerem que aquesta dispensa s'hauria de fer extensiva també a les altes realitzades el segon i tercer trimestre, si la baixa es produeix poc temps després de manera justificada o si l'alta es produeix en les acaballes del curs.

4. Demanem que es clarifiqui en quina situació queden els alumnes dels cursos d'accés que han superat el curs però no la prova. Demanem que es mantingui el dret a tornar a matricular-se en el curs de preparació.

2) FSE :

1. Respecte al "recull de dades personals dels alumnes" que els centres han de realitzar:
a. Qui defineix les dades personals que s'han de recollir?
b. Qui gestiona i controla el recull de les dades personals? A on van a parar?
c. Quins professionals són els responsables de recollir aquestes dades?
d. Què passa si un/a alumne/a es nega a facilitar aquestes dades?

2. Respecte a les altres accions de control que realitzen els inspectors del SOC i que no figuren al document:
a. El document presentat no recull totes les implicacions que comporta el possible cofinançament del FSE: control de programacions, entrevistes i qüestionaris del SOC a l'alumnat…
b. On es regularan aquestes implicacions? No es regularan enlloc i els inspectors del SOC tenen "barra lliure" sempre que vinguin acompanyats d'un inspector d'ensenyament?
c. Per què els inspectors d'ensenyament permeten la realització d'uns qüestionaris i entrevistes a una entitat aliena i que entenem contradiu la normativa del propi Departament que es refereix a les "queixes sobre la prestació del servei que qüestionin l'exercici professional de personal del centre"?
e. …Qui ha acordat la superdotació dels CFA a una entitat externa al Departament?

Totes les esmenes que recull aquest informe han estat presentades per la USTEC·STEs. La resta de sindicats han declinat la possibilitat d'intervenir manifestant que preferien esperar-se a la convocatòria de la Mesa Tècnica.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes