Meses Sectorials

RESUM MESA SECTORIAL (MS) 10 FEBRER 2016 monogràfica sobre l’FP

Com a USTEC·STEs, hem volgut introduir altres temes importants a l’ordre del dia de la MS, com és el cas del revertiment de les retallades que també afecten a l’FP i de la Llei 10/2015, de 19 de juny, de Formació i Qualificacions Professionals (FQP), i en concret:

Incloure tema de l’adscripció departamental de l’Agència Pública de Formació i Qualificacions professionals (abans del 25 del juny, el Govern ha d’aprovar la seva adscripció departamental).

. Desplegament de la Llei 10/2015 de la FQP.

. Aplicació LOMCE: Manteniment CAS, FP Bàsica, condicions d’accés i admissió de l’alumnat…

. Exigim que es reverteixin les retallades derivades del RD 14/2012 (decret WERT), de 20 d’abril i els acords de Govern GOV/71/2011, de 10 de maig, GOV/29/2012, de 27 de març i GOV/60/2012, de 26 de juny.

. Tornar a les 18 hores lectives

. Cobrir les substitucions des del primer dia en tots els centres

Com a USTEC·STEs hem denunciat que s’han reduït les hores de coordinació i de càrrecs, i que a més a més del nombre de reducció màxim d’hores lectives dels càrrecs específics d’FP, aquests criteris no poden ser alterats o modificats a la baixa per part de les direccions dels centres educatius. Comuniquem a l’Administració que, en molts casos, l’horari lectiu del professorat d’FP és superior a les 20 hores lectives corresponents. L’Administració, pel que fa al tema de plantilles, diu que aquestes han canviat amb el nou càlcul de plantilles i el RD 14/2012.
CCOO posa sobre la taula de la MS la negociació permanent i contínua de l’ACORD d’FP del 99 (signat per CCOO, UGT i USTEC·STEs) i posa especial èmfasi en el tema de les retallades. Així, CCOO considera necessari actualitzar l’ACORD d’FP, i amb la voluntat de disposar en aquesta MS d’un nou espai i calendari de negociació per arribar a nou ACORD que intenti millorar les condicions laborals de centres/professorat.

Des d’USTEC·STEs estem a favor d’un nou PACTE o ACORD, però pel que fa a l’FP s’hauria d’incloure també (a més a més de les organitzacions sindicals amb representativitat en aquesta MS) a tota la comunitat educativa, i amb una àmplia participació de les famílies, estudiants… Insistim en ampliar la nostra participació en els òrgans que es deriven de la nova Llei d’FP i, en particular, demanem la participació en el nou Consell de Formació i Qualificacions Professionals (antic Consell Català de l’FP-CCFP). Des d’USTEC·STEs valorem que NO té gaire sentit demanar un acord en el si de la Mesa Sectorial d’Ensenyament i NO demanar que el Departament d’Ensenyament tingui adscrita l’Agència Pública d’FQP mantenint així totes les competències de l’FP.

L’Administració comenta que pel que fa a l’Agència Pública, cada Govern podrà fer l’adscripció departamental que consideri més oportuna i que el Sistema d’FQP i la seva Governança serà SEVERAMENT transformat .

En el debat de l’adscripció departamental de l’Agència Pública, la majoria de la part social representada en la MS demana l’adscripció departamental de la mateixa al Departament d’Ensenyament. UGT diu que a Presidència, CCOO no aclareix la seva posició i l’Administració considera que és una prerrogativa del Govern. USTEC•STEs hem aconseguit un compromís per part de l’administració de traslladar al Govern, mitjançant els representants a la mesa dels departaments d’Ensenyament i Economia, les aspiracions de la majoria de la part social d’adscriure l’Agència de la FQP al Departament d’Ensenyament.

A la Mesa Sectorial es va acordar la creació de comissions tècniques per treballar tots els punts que es considerin necessaris per a la millora de l’FP. Arrenca el compromís de tenir una primera fita d’aquestes comissions amb l’horitzó dels criteris de confecció de plantilles. USTEC·STEs treballarà en aquestes meses tècniques específiques en l’àmbit de la MS, però també en un Marc més ampli on es puguin discutir i replantejar els temes que considerem necessaris i, especialment, a partir de l’aprovació de la Llei de Formació i Qualificacions Professionals, ja que això afecta als serveis que es presten en el sistema, i especialment als sistemes d’informació i orientació de l’alumnat, l’avaluació i l’acreditació de competències professionals a través de vies no formals o de l’experiència laboral i pel que fa a la Xarxa de centres del Sistema.

USTEC·STEs (IAC) farà públics els temes i posicionaments que proposen els treballadors/es dels centres d’FP i en aquestes meses tècniques defensarà en tot moment la qualitat de la Formació Professional pública i de qui hi treballa.

USTEC·STEs (IAC)

Barcelona, a 12 de febrer de 2015.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes