Meses Sectorials

MESA SECTORIAL 7-6-2012

Personal substitut

 

S’OBRE UN COMPÀS D’ESPERA PER VEURE SI EL DEPARTAMENT MANTÉ INTACTA LA RETALLADA O LA MINIMITZA

En la represa de la reunió de la mesa sectorial de negociació del 7 de juny USTEC·STEs i CCOO exigeixen al Departament que retiri la seva proposta. És a dir que pagui juliol als substituts que han treballat 9 mesos i els continuï contractant a temps complet.

USTEC·STEs considera aquesta mesura totalment inadmissible, de dubtosa legalitat i de total immoralitat, a més és d’una manca de respecte al personal que ha fet la seva feina. Creiem que hi han altres partides d’on podrien sortir aquests diners, si més no, dels salaris dels directius del propi Departament, inclosa la consellera.

USTEC·STEs considera que el professorat substitut ha de tenir la mateixa jornada que la persona a la que substitueix a jornada sencera i el sou per jornada completa. A més considera que la contractació mínima hauria de ser mitja jornada independentment que la substitució fos de jornada inferior.

Davant la taxativa negativa del departament a retirar les mesures, que deixava la situació sense cap tipus de solució i el tema pràcticament acabat, USTEC·STEs ha fet dues propostes.

Una proposta perquè el personal substitut pogués cobrar el mes de juliol íntegre. En aquest sentit hem demanat al Departament que ho pagués en dos terminis, una meitat ara en juliol i l’altra amb el pressupost de l’any vinent.

Així mateix, per tal de minimitzar l’impacte de la reducció de temps de treball i de sou, USTEC·STEs ha demanat al Departament que, com a mínim, les tutories, les guàrdies i els patis continuïn formant part de l’horari de treball i del sou del professorat substitut.

La resta d’organitzacions sindicals s’han afegit a aquestes dues propostes i el Departament s’ha compromès a donar una resposta. Per tant s’obre un compàs d’espera, sense gaires esperances, per veure si el Departament imposa la retallada proposada o la minimitza.

El professorat serà “Autoritat pública”

S’ha presentat l’avantprojecte de llei pel que es considerarà al professorat “autoritat pública”, és a dir tindrà presumpció de veracitat en en l’exercici de les seves funcions docents, amb l’argument que això “millorarà el clima escolar i les condicions en què el professorat porta a terme el seu treball”.

USTEC·STEs considera una burla que, mentre s’estan deteriorant les condicions de treball, s’està augmentant els nombre d’alumnes per aula i es redueixen les substitucions i s’estan agreujant les condicions de vida en els nostres barris, la consellera i alguns sindicats de tall conservador ens vulguin fer creure que una mesura d’aquesta mena pugui millorar alguna cosa. Més bé sembla una cortina de fum per desviar l’atenció de les retallades. En tot cas en el procés de modificació de la LEC per introduir aquesta mesura obrirem més àmpliament el debat.

Mobilitzacions

USTEC·STEs fa una crida al professorat a continuar mobilitzant-se en els centres de treball, en les localitats i en les zones i a buscar punts de confluència amb la resta de la comunitat educativa.

PUNT 2. PROJECTE DE DECRET DE MODIFICACIÓ DEL DECRET 196/2008, PEL QUAL ES REGULA LA CONTRACTACIÓ DE PROFESSIONALS COM A  PROFESSORAT ESPECIALISTA

Amb la Llei Orgànica 2/2006 d’Educació (LOE) i el Decret 196/2008, ja es va suprimir el caràcter temporal pel que fa a la contractació de professionals com a professorat especialista per a la formació professional, i es va estendre als ensenyaments artístics, d’idiomes i esportius.

Ara, el Departament d’Ensenyament, ha posat sobre la mesa sectorial una proposta de modificació del Decret 196/2008; aquesta modificació afecta a les condicions que es van establir en aquell moment, tant pel que fa a la contractació inicial del professorat especialista com a la continuïtat en la seva contractació, i que requereixen l’acreditació de l’exercici simultani de la seva activitat professional i de l’activitat docent.

Així, es proposa modificar l’apartat 5 de l’article 2 del Decret 196/2008 i, a efectes de la contractació inicial, s’entendrà per activitat professional habitual remunerada, un període mínim de 2 anys en els cinc anys immediatament anteriors a la contractació com a professorat especialista.

Tanmateix, la proposta inclou la modificació de l’article 8 del Decret 196/2008, “flexibilitzant” la continuïtat en la contractació, i s’entendrà que acredita l’exercici suficient de la seva activitat professional, si compleix una de les següents condicions:

  1. En el període dels 30 darrers mesos, haver exercit la seva activitat professional durant un mínim de sis mesos.
  2. En els darrers 5 anys, haver exercit la seva activitat professional durant un mínim de 2 anys.
  3. En el període de 10 anys, haver exercit la seva activitat professional durant un mínim de 5 anys.
  4. A partir dels 12 anys d’experiència com a professorat especialista, no caldrà que acrediti un nou període d’exercici professional, superior al ja acreditat.

Des d’USTEC·STEs (IAC), ja vàrem advertir que les anteriors condicions establertes en el Decret 196/2008, i especialment pel que feia a la continuïtat en la contractació, podien ser un obstacle, ja que l’aplicació del Decret anava acompanyada d’una sèrie de dubtes i imprevisions. Així, encara que benvinguda, creiem que aquesta modificació ja s’hauria d’haver fet abans, ja que era previsible trobar-nos en una situació com l’actual.

A més a més, entenem que pel que fa a la contractació inicial, també s’ha de modificar la Ordre EDU/321/2009, que regula la borsa, i considerem necessari, i tant aviat com això sigui possible (quan aquesta modificació s’aprovi), obrir una nova convocatòria de borsa de professorat especialista, amb les noves condicions, per tal que la selecció i contractació es faci amb criteris de màxima transparència.

Finalment, com a USTEC·STEs (IAC) vàrem proposar a la mesa sectorial, i degut a la incertesa del mercat laboral, que s’inclogui la formació i/o pràctiques en empreses com a condició a considerar, tant en la contractació inicial, com en l’article 8. i pel que fa a la continuïtat de la contractació, i així, evitar al màxim que la No-acreditació de l’activitat professional sigui motiu d’extinció de contracte.

Podeu fer les vostres preguntes i aportacions en FACEBOOK, on també trobareu informació.

Fils sobre la mesa:

http://www.facebook.com/groups/ustecstes/permalink/428406683857231/

http://www.facebook.com/groups/ustecstes/permalink/427483453949554/

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes