Full 494

Novembre de 2024

FP: VALORACIÓ D’INICI DE CURS 24/25
HO SABEM DE SOBRA: A LES EMPRESES NO S’HI FORMA, S’HI TREBALLA!

Versió en PDF

Aquest inici de curs es comença a desplegar la nova Llei d’Ordenació i Integració de la Formació Professional, i ens hem trobat amb moltes complicacions que han afectat tant el professorat com la resta de professionals dels centres educatius, famílies i alumnat. La introducció del nou sistema de gestió Esfer@, el retard en les preinscripcions i en les matriculacions de l’alumnat a l’FP i la implementació en el primer curs de la nova estructura curricular marcada per la nova llei d’FP i la seva reglamentació han generat una situació gairebé de col·lapse.

Matriculant alumnat a finals d’octubre

El curs ha començat amb una sèrie de problemes greus en la preinscripció i matriculació a l’FP, problemes que ja arrosseguem des dels darrers anys. Un dels aspectes més preocupants ha estat el procés de transició del sistema de gestió de SAGA a Esfer@, que no ha estat ben planificat ni executat pel Departament d’Educació. La manca de previsió ha generat un caos administratiu intolerable, amb conseqüències que afecten tot el sistema educatiu.
Alguns centres educatius s’han trobat en la situació insòlita d’haver de matricular l’alumnat dues vegades: primer en el sistema antic, SAGA, i posteriorment a Esfer@, duplicant la tasca a fer i incrementant la sobrecàrrega laboral.

El fet que el procés de matriculació s’hagi allargat tant ha fet necessari incorporar estudiants amb el curs ja començat, la qual cosa implica una sobrecàrrega de treball per al professorat i una mala imatge del sistema de formació professional català. El professorat ha de dedicar més temps a posar al dia aquest alumnat, ja que a l’inici es troba desorientat i amb dificultats per seguir el ritme acadèmic.

Davant les múltiples dificultats que s’han presentat a l’inici de curs a l’FP, des d’USTEC·STEs (IAC) exigim millores urgents en la planificació i organització del procés de matriculació. Aquest curs, els retards i el desbordament del personal administratiu han fet que, gairebé al novembre, encara hi hagi alumnes sense matricular. La situació afecta greument el desenvolupament acadèmic i incrementa la sobrecàrrega de feina tant per al professorat com per al personal d’administració i serveis (PAS) i personal d’atenció educativa (PAE).

Des d’USTEC·STEs, reclamem una planificació i gestió del procés de prescripció i matriculació en l’FP adequada, efectiva i amb la suficient antelació, per evitar els errors i la improvisació que hem viscut els darrers anys. En aquesta línia, proposem:

1. Establir un procés de prescripció i matriculació que permeti tenir tot l’alumnat, professorat i recursos preparats i al seu lloc abans de l’inici del curs acadèmic, preferiblement durant el mes de juliol.

2. Garantir la suficient dotació de PAS, amb la deguda formació sobre el procediment de prescripció i matriculació i la plataforma Esfer@ per millorar l’atenció a l’usuari, evitar col·lapses i agilitzar les matriculacions.

3. Contractar el personal de suport necessari durant el procés de prescripció i matriculació, per la complexitat del nou sistema de gestió, la previsible allau de candidatures a cursar FP i la necessitat d’enllestir tot el procés abans de l’inici de curs.

De nou un altre any fent i refent programacions didàctiques

Aquest nou curs, s’han hagut de modificar les programacions didàctiques dels mòduls formatius dels cicles in extremis per adaptar-los, en l’últim moment, a la nova realitat normativa, emanada de la nova Llei d’FP, d’aplicació al primer curs de tots els cicles formatius. A més, s’han incorporat nous mòduls formatius, cosa que ha obligat el professorat a confeccionar les programacions didàctiques completament des de zero. Això ha suposat més treball burocràtic i una càrrega laboral que se suma a la ja ingent quantitat de feina habitual del professorat, i agreuja la situació de tensió, estrès i malestar general que fa anys que pateix el professorat.

Les empreses imparteixen el currículum?

La nova llei i la reglamentació que la desenvolupa recullen que la formació professional serà obligatòriament dual, i que la formació a l’empresa, en règim de dual intensiva, podrà ser del 35 al 50% de la durada total del currículum dels cicles formatius.

La reducció dels mòduls professionals específics de cada cicle formatiu que es realitza en els centres ha estat una de les principals preocupacions del professorat a l’inici del curs. La mesura sembla desconnectada de la realitat empresarial i laboral, ja que moltes empreses no estan preparades i altres no tenen cap intenció d’impartir una formació específica ni poden garantir la mínima qualitat esperada en els estudis. Això deixa en una posició incòmoda els centres educatius i el sistema en general, ja que implica que el professorat ha de formar l’alumnat en competències professionals específiques amb moltes menys hores curriculars de dedicació. I tot això, sense obviar que a l’empresa no s’hi forma, sinó que s’hi treballa.

Els mòduls de digitalització i sostenibilitat

L’altra gran novetat aquest curs acadèmic ha estat la incorporació dels mòduls de digitalització aplicada als sectors productius i sostenibilitat aplicada al sistema productiu. Aquests mòduls s’han d’impartir als centres educatius, la qual cosa xoca amb el fet que els mòduls professionals específics, de caràcter professionalitzador, s’imparteixen parcialment a l’empresa, quan la realitat és que tant el concepte de digitalització com el de sostenibilitat estan íntegrament associats al món empresarial. Com a USTEC·STEs sempre hem defensat que tot el currículum dels cicles formatius s’imparteixi en els centres educatius en un context d’un sistema d’FP de cicles formatius de tres anys en els quals, en el tercer curs, de manera voluntària, l’alumnat pugui complementar els coneixements en el si de l’empresa en modalitat d’alternança amb el centre educatiu.

La conseqüència directa de la nova realitat és que el professorat d’FP, en general, és qui, de moment, imparteix aquests mòduls. També s’hi afegeixen altres mòduls com el de projecte intermodular, anglès professional o català, i per tant es vulnera el principi d’especialitat docent derivant-lo cap a la polivalència docent. USTEC·STEs hem denunciat des del primer moment aquesta deriva i exigim el retorn de les hores curriculars dels mòduls professionals específics dels cicles formatius al centre educatiu i el respecte del principi d’especialitat docent, que impera en el nostre sistema acadèmic.

L’avaluació: tot són dubtes

La nova normativa en l’avaluació ha generat nombrosos dubtes i preocupacions entre el professorat, ja que es veu obligat a adaptar-se a una sèrie de canvis que no han estat prou planificats ni explicats des del Departament d’Educació i Formació Professional. Entre els principals problemes, destaca la dificultat per posar la nota dels mòduls professionals específics.

Segons la nova normativa, cada mòdul s’ha d’avaluar amb un percentatge de la nota (10%) procedent de l’empresa on es realitzin les pràctiques. Tanmateix, la majoria d’alumnes no haurà acabat les pràctiques en finalitzar el curs, cosa que significa que l’empresa no podrà proporcionar la nota a temps per a l’avaluació del professorat al maig. Aquesta exigència està generant una situació insostenible, ja que el professorat es troba sense els criteris reals d’avaluació necessaris per complir amb la normativa rigorosament. Com a conseqüència, enguany es preveu que cap alumne/a acabi amb tots els mòduls aprovats.

El desajust en els terminis de les pràctiques i de l’avaluació final fa que molts docents se sentin pressionats a buscar solucions artificials per complir amb les exigències de la normativa. S’està demanant que el professorat “faci trampes” per ajustar la nota? La situació compromet la integritat del procés d’avaluació i posa en dubte l’eficàcia d’una normativa que no s’ha adaptat a la realitat dels centres i empreses.

Davant aquesta situació, des d’USTEC·STEs exigim una revisió de la normativa d’avaluació i proposem:

1. Orientacions clares per al professorat: Reclamem que es proporcionin pautes i criteris d’avaluació clars i realistes per evitar que el professorat hagi de buscar solucions improvisades i poc transparents.

2. Suport a l’avaluació dels mòduls específics: Cal un sistema de suport que permeti integrar les qualificacions empresarials d’una manera que no comprometi la transparència ni la qualitat de l’avaluació.

Des d’USTEC·STEs, continuem defensant una normativa que s’ajusti a les necessitats reals dels centres i permeti avaluar l’alumnat de manera honesta i professional, sense comprometre la integritat del procés d’ensenyament.

Tutories amb assignació d’hores insuficient

Aquest curs, la càrrega de treball del professorat tutor de la formació en centres de treball (FCT) i el professorat tutor de dual s’ha incrementat significativament. En la majoria dels centres, les tutories de pràctiques de segon curs han d’assumir també la gestió dels contractes de primer, sense comptar amb l’assignació d’hores necessària per atendre tot l’alumnat de forma adequada. La situació mostra la manca de suport i la necessitat urgent d’una revisió en l’assignació horària i les condicions de tutoria.

Actualment, les tutories tenen només una hora de reducció d’horari lectiu per cada cinc alumnes, i en molts casos aquesta assignació només cobreix el nombre d’alumnes de primer o de segon, però no tots dos. La distribució horària és del tot insuficient, ja que les tasques de gestió de les estades a les empreses, com són, entre d’altres, els contractes, el seguiment amb les empreses i les avaluacions, es gestionen obligatòriament amb el programa informàtic sBID que és un autèntic malson per la manca de sentit comú i el funcionament antiintuïtiu.

La manca d’hores repercuteix directament en la qualitat del seguiment i el suport que el professorat pot oferir a l’alumnat durant les pràctiques, ja que les tutories tenen menys temps per atendre les necessitats individuals de cada estudiant.

Davant d’aquesta situació, des d’USTEC·STEs exigim:

1. Augment de l’assignació horària per a les tutories: Sol·licitem una hora de reducció lectiva per cada tres alumnes, reconeixent la càrrega de feina que comporta gestionar els contractes i el seguiment amb les empreses.

2. Control en el compliment de la normativa: Exigim que es garanteixi un seguiment i control efectiu perquè les direccions dels centres respectin la normativa vigent i proporcionin les hores de tutoria necessàries per gestionar adequadament l’alumnat de primer i segon.

EL PROFESSORAT DE FORMACIÓ PROFESSIONAL

L’any de l’equiparació salarial del professorat?

Durant aquest curs acadèmic, es compliran més de vuit anys des que USTEC·STEs va iniciar una estratègia judicial, sindical i política que ha permès la millora professional i laboral de milers de docents d’FP a Catalunya i desenes de milers a la resta de l’estat. Durant tot el període, amb la col·laboració d’entitats com a AMITs, RED-PTFP, l’Associació de PTFP i sindicats com STEs i altres de la mesa sectorial de negociació, vam poder eliminar a Catalunya una situació discriminatòria entre professionals de l’educació que durava més de 30 anys.

Malauradament, l’èxit no ha estat complet, el Departament, de moment, no ha equiparat salarialment el cos de professorat especialista de sectors singulars de l’FP amb la resta de professorat d’FP, ni tampoc tot el professorat laboral d’FP (tècnics/ques de gestió, monitoratge…).

Per tant, iniciem un curs arrossegant una situació discriminatòria que esperem que se solucioni al més aviat possible. Pel mateix treball, mateix salari!

APOSTEM PEL COS ÚNIC DE PROFESSORAT D’FP ADSCRIT AL SUBGRUP A1 I NIVELL 26

 

Download-d-retocat-el-text-final-a-72ppp
Enllac-pagina-fulls-d2-rectificat-en-72-ppp
Enllac-pagina-fulls-b2-rectificat-a-72-ppp
Enllac-pagina-fulls-f2-rectificat-a-72ppp
el_catala_no_es_toca
AFILIA_T amb QR actualitza ret a 72 ppp