Regulació de la fase de pràctiques de les oposicions, nova app de la borsa, problemes a les adjudicacions d’estiu i altres informacions destacades.
RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT
DATA 08/07/25
1r punt: Resolució de regulació de la fase de pràctiques, per al curs 2025-2026, de convocatòria de concurs oposició per a l'ingrés i accés a la funció pública docent
Intervenció Administració:
-
Finalitzen com a màxim el 30/04/26
-
Avaluació de l’activitat docent, mínim 3 mesos i mig.
-
El període de pràctiques constarà del període d’avaluació de la formació docent i del curs d’avaluació, telemàtic, de 25 h (igual que el darrer curs).
-
Al maig es recolliran les avaluacions i es faran les notificacions d’avaluació per tal que totes les persones aprovades puguin optar a destinacions d’estiu com a funcionàries de carrera i qui no, podrà fer les pràctiques o repetir-les (una sola vegada) el curs següent.
-
Qui no s’ha pogut avaluar de la totalitat de pràctiques, però sí que ha fet alguna part i ha estat apte d’aquesta, se’ls guarda la part i s’afegeix a la puntuació final de la fase de pràctiques (ex. han fet el curs i no les pràctiques o han fet les pràctiques però no el curs).
-
Qui ha obtingut la qualificació de no apte cal que repeteixi.
Intervenció USTEC·STEs (IAC):
-
El “període de vacances” hauria de constar com a “període no lectiu”. L’equip docent, tot i que no fa tasca lectiva, sí que fa feina a casa, demanem que compti dins el període de pràctiques.
-
Demanem les graelles i tota la documentació amb els ítems d’avaluació. Molta més transparència fa el procés més garantista.
-
Pel que fa a la tutoria, quantes persones tutoritzades pot tenir cada tutor/a? Volem que surti regulat i que tinguin un reconeixement (temps de reducció, cobrament…). Cal preveure la substitució dels membres dels tribunals.
-
Curs de formació: està previst més d’un període d’inscripció per la gent que, per exemple, està d’IT al 1r trimestre?
-
En el supòsit que no es pogués assignar tutor/a per no complir els requisits, qui farà l’avaluació de la competència? S’assigna un interí? Que s’especifiqui. És perquè no hi ha funcionaris de carrera de l’especialitat? Sempre ha de prevaldre el principi d’especialitat llevat que sigui impossible.
-
Hi ha una sentència del tribunal suprem que regula que les persones en permís de maternitat, etc. que fan les pràctiques més endavant han de ser nomenades igual que la gent de la seva promoció, amb efectes retroactius. Cal que consti.
-
En els supòsits que es poden posposar les pràctiques, també entren els que estan de serveis especials i no s’ha contemplat.
-
El període de pràctiques no pot ser que finalitzi el 30 d’abril i que no hi hagi excepció i flexibilitat fins a final de curs. Precisament aquí és on el biaix de gènere afecta i es podria compensar. Demanem més marge temporal, fins a finals de juny.
-
Han proliferat els no-aptes sense respectar els procediments (seguiment, retroacció, etc.). Cal deixar clar a les inspeccions que cal respectar-los. També demanem que ens comuniquin els no-aptes, per poder fer-ne el seguiment.
-
Cal traslladar la voluntat de compensar el biaix de gènere a les inspeccions. Les dones embarassades o que han de gaudir de permisos (sobretot les dones són qui els demanen) són amenaçades que no se les avaluarà, no se’ls permet fer les pràctiques en períodes partits… Cal fer-hi alguna cosa.
-
Tornem a exigir que les pràctiques es facin en l’especialitat aprovada per oposició.
Resposta Administració:
-
Reconeixement de la tutoria: entomen la qüestió. Tant de bo pogués ser retribuïda, però com a mínim caldria reconèixer-la administrativament per a CT, etc.
-
Transparència en les avaluacions: a les persones avaluades se les ha d’informar i explicar en reunió prèvia dels criteris d’avaluació i caldria visitar-les… I evitar repetir situacions d’enguany (que ha estat excepcional).
-
Cal deixar clar quan pot haver-hi una exempció de l’avaluació i donar instruccions clares. També cal deixar clar qui cal que faci i qui no tant el curs de pràctiques com el de novells el primer any.
-
Maternitats: si volen ser un país modèlic, cal donar facilitats. S’han fet coses, però encara queda camí per fer.
-
Tribunals: es faran oposicions cada any i cal que sigui sostenible, que no sigui una càrrega molt bèstia per als tribunals. Estan intentant que avaluïn i prou (que no facin tasques administratives, desburocratització). També cal agilitzar el cobrament.
-
Tutors/es de l’especialitat: en principi està recollit a la resolució, miraran que quedi més clar. Però cal una forma alternativa per si no hi ha ningú.
-
Plaça de l’especialitat: en teoria no s’especifica perquè a la convocatòria ja ho diu que les pràctiques s’han de fer, preferentment, en una plaça de l’especialitat.
-
Ajornaments: qui no pot completar la fase de pràctica per IT, maternitat… no és un ajornament, sinó que no s’ha pogut avaluar i continua el curs vinent, tramita el permís i ja es considera un motiu justificat i que no cal ser avaluat/da, no cal demanar ajornament. Qui ajorna ja no s’incorpora a la fase de pràctiques, són casos molt puntuals on es valora des de la direcció general si es pot ajornar o no (ex. programa visitant del Ministeri). No s’especifiquen els motius per no limitar.
-
Curs de formació: estan tractant amb el servei de formació si deixen el curs obert durant tot el període de pràctiques perquè tothom vagi fent al seu ritme o si en fan dues edicions (tancar una i començar la segona).
-
Substituiran vacances per període no lectiu.
-
Especificaran el tema que els mesos són de 30 dies.
-
Notificació: fins a aquest curs, l’acta final de cada comissió la signava la inspecció, s’entrava el document d’apte de les pràctiques i la nota del curs de formació i s’enviava a la direcció del centre que ho comunicava al docent. Enguany s’ha elaborat des de la comissió central i podria ser que no sabessin la nota del curs. El curs vinent tornaran al sistema anterior.
-
Les persones avaluades en període extraordinari rebran una notificació de l’avaluació, tant la gent avaluada com la que no. Després es publicarà la resolució de l’avaluació de la fase de pràctiques al DOGC.
Segona intervenció USTEC·STEs (IAC):
-
Caldria una concreció de les bones paraules.
-
Transparència: Demanem que les graelles d’avaluació es pengin públicament.
-
Es podran allargar les pràctiques fins al 30 de juny?
-
Especialitat: el problema és l’existència de propostes de continuïtat en especialitats diferents de la d’oposició.
Resposta Administració:
-
De moment estableixen 30 d’abril per una qüestió de calendari.
-
No hi ha massa docents en especialitats que no són les d’oposició.
2n punt: Torn obert de paraules
Intervenció Administració: GES i aplicatiu de nomenaments
-
La darrera mesa van explicar que s’havia de suspendre el GES. Ara ja tenen l’alternativa a punt. Mantenen les places de difícil cobertura fins al 30 de setembre. A partir de l’1 d’octubre, faran nomenaments diaris per a tots els serveis territorials. Paral·lelament, engeguen una nova aplicació que començarà el 1r trimestre en pla pilot a Lleida i al Consorci. Si funciona bé, s’estendrà a la resta de serveis.
-
D’entrada, l’aplicatiu només farà recepció i acceptació o rebuig del nomenament. Inclou el mapa d’on és el centre adjudicat. També s’hi podrà adjuntar la documentació del primer nomenament.
-
En un futur contemplen moltes possibilitats: carregar el nomenament, tractar el tema de les baixes (no només personal interí), accés a la borsa, dades de la borsa…
-
No vol dir que es cobreixin les baixes des del primer dia, econòmicament ara no és sostenible. Guanyem immediatesa i celeritat per cobrir els nomenaments.
-
Es plantegen reduir el temps d’acceptació per la immediatesa que proporciona l’aplicació d’acceptar/rebutjar nomenament.
Intervenció USTEC·STEs (IAC):
Ens sembla molt bé que hi hagi una aplicació que faciliti l’adjudicació dels nomenaments, però…
-
Caldria incloure que se substituïssin totes les baixes i permisos des del primer dia i que es cobri el juliol i l’agost a partir de cert temps treballat, com passa en altres comunitats.
-
No ens sembla bé l’aturada del GES. Són coses independents. L’Administració volia el GES per cobrir les baixes des del primer dia, però també donava certa estabilitat al personal interí. Cal oferir certa estabilitat a les persones interines, o marxaran i tindrem problemes de nou per cobrir substitucions.
-
Tampoc tenim resposta del cobrament de les compensacions per a les persones en frau de llei no estabilitzades. A funció pública es van comprometre a tirar endavant un grup de treball sobre estabilització, el govern anterior el va convocar un sol dia i prou. Aquí va aparèixer el GES i ara se suspèn. Reiterem la demanda d’un pacte d’estabilitat i convocar el grup de treball d’estabilització.
-
Cal treballar sobre l’oferta aprovada per funció pública de places d’oposicions més els milers de places desertes d’anteriors convocatòries i aclarir la qüestió de les compensacions, tant per a les persones ja afectades com per les que s’incorporin i treballin durant tres anys sense estabilitzar-se.
-
Encara que els nomenaments passin a ser diaris no s’ha de reduir la franja d’acceptació. Poden passar mil coses: no tenir cobertura, ser a l’hospital… Ens oposem a escurçar el temps d’acceptació. I demanem revisar els motius de no-acceptació sense penalització.
-
Quan entri en funcionament l’aplicació, es mantindrà que es pugui acceptar el nomenament per una altra via per si falla o alguna cosa no funciona? S’hi podrà gestionar la no disponibilitat?
Resposta Administració:
-
No es poden pronunciar sobre cobrir baixes més curtes, en podem parlar.
-
Cert, una cosa és el GES i l’altra les substitucions. No s’ha eliminat el GES, se n’ha demanat una suspensió. Cal analitzar-ho a fons. Tenen la mirada vers l’estabilitat i la reducció de personal interí.
-
S’anoten el tema del grup de treball i el tema de l’estabilitat. Serà dels primers al setembre, perquè anirà lligat a oposicions. Cal pagar les compensacions, ja ho han traslladat a qui toca i esperen l’ordre.
-
Tindran en compte el tema del temps d’acceptació i ho deixaran igual, una hora.
-
S’intentarà que es mantingui la doble possibilitat: ordinador i mòbil (consultaran informàtica).
-
Miraran el tema d’ampliar els motius de no acceptació.
Continuació de la intervenció de l’Administració
Retribució del 0,5%:
-
L’1 de juliol es va aprovar l’increment retributiu, el 2 va sortir al BOE i el 3 les taules retributives que ens afecten.
-
Ja s’ha publicat a l’ATRI una nota informativa. Es pagarà al setembre (del gener del 25 al setembre del 25) i octubre (des del gener del 24) perquè no es pot fer d’una sola tirada.
Triennis i incapacitat temporal:
-
Des del 2022 s’havia acordat que les persones d’IT podien cobrar triennis i altres complements consolidats durant la baixa. Una nova sentència del desembre del 2024 invalida aquest acord: les noves retribucions s’apliquen des del moment de l’alta.
-
Excepcions: si durant la baixa s’aprova un període anterior, sí que es pot cobrar com a endarreriments quan la persona rep l’alta. Aplicaran la nova sentència des de l’1 de juliol. Si algú va començar la baixa anterior a aquesta data, sí que podrà cobrar triennis, etc., després ja no.
Intervenció USTEC·STEs (IAC):
-
Tenim pendent el retorn dels DOIGC que vau dir que es faria avui.
-
Quan es podrà inscriure la gent a la borsa? Terminis?
-
Quan es publicarà la resolució de la reducció per a la gent major de +55 anys?
-
Quan es publicarà l’ampliació del termini per a la reducció de jornada per a interès particular per a tothom?
-
Adjudicacions d’estiu: Es va dir que no hi hauria propostes per a persones interines, i s’està fent per difícil cobertura (DC) (exposem exemples). No hi ha els criteris de la borsa del 7.3 que les regulen publicats. Volem denunciar que hi ha places CFA ordinàries (que s’havien de cobrir per elecció) i Competic (que van sortir per entrevista), CFA en centres penitenciaris, IFE (que anaven per entrevista) i PFI (que anaven per elecció) que no han estat adjudicades a persones funcionàries tot i haver-se presentat a les entrevistes o, en el cas dels PFI, haver-les demanat en preferència a la plaça que els ha estat adjudicada provisionalment (exposem exemples). No s’estan diferenciant SIEI i SIEI+. Tenim un cas d’un centre on es fa proposta de continuïtat a equip directiu a una persona interina i vau dir que no es podria. Creiem que hi ha un error en l’ordre d’adjudicació de les places, no és per antiguitat al cos com a funcionariat de carrera com cada any? Per què no s’han tret places de SIEI i AA de mitja jornada? Per què no es convoquen les places 524 d’arts escèniques? Demanem que per poder detectar millor si s’ha fet bé el procediment, incloure el codi amb la data de nomenament com a funcionari/ària de carrera.
-
Increment del 0,5%: ara recuperarem un 0,5, què passa amb el 2,84% que perdem de poder adquisitiu enguany? I el 25% que perdem des del 2009? Exigim l’obertura d’una negociació real per a la millora de les nostres condicions laborals, si no, el curs vinent anem cap a un nou cicle de vagues.
-
Sobre el cobrament dels complements consolidats durant la baixa, el tribunal suprem ha introduït una injustícia. Demanem que demaneu al legislador que canviï la norma, com a Administració podeu impulsar-ho.
-
Hem rebut moltes queixes del sistema de preinscripció i matriculació als CFA. Demanem que es treballi perquè no passi com va passar a FP.
Resposta Administració:
-
DOIGC: van tard, com amb moltes coses, es tractarà la pròxima mesa (15 de juliol).
-
Borsa: s’obrirà l’11 de juliol.
-
Majors de 55 anys: mateixos requisits ja esmentats. Ho tenen ja tot preparat perquè es faci la sol·licitud a l’ATRI, però abans cal tenir les adjudicacions definitives d’estiu, perquè el nomenament sigui definitiu, i publicar la resolució. Si, previsiblement, el 16/07 es publica la resolució definitiva de funcionaris i interins, calen 3-4 dies per bolcar-ho tot a l’aplicatiu. Tindran 5 dies per a fer la sol·licitud un cop tot publicat. No se’ls podrà gravar cap coordinació si han demanat la reducció de +55 anys (el sistema no ho permetrà, només als majors de 60), han de triar entre cobrar la coordinació o tenir la reducció.
-
Reducció per interès particular: demà es publicarà l’ampliació del termini als DOGC.
-
Adjudicacions d’estiu: les DC es regulen amb els criteris de la borsa del 2024-25. De moment s’han publicat les provisionals del funcionariat de carrera i en pràctiques i en dos dies han rebut 2.465 reclamacions. Estan estudiant-les. Han detectat algunes incidències informàtiques, ho resoldran tot de cara a la definitiva: S’ha avisat a serveis territorials que si hi ha proposta d’interí per a PFI, passarà per davant el personal funcionari que ho ha demanat. Les persones del CM i COE s’han gravat totes com a oposició del 2022, es resoldrà. Amb CEEPSIR, ALS i UAL també hi ha algun error. És impossible que es reclami un interí a l’equip directiu; només seria possible si entra al centre en la fase d’elecció i encara hi ha el càrrec disponible. No hi ha cap funcionari de l’especialitat 594 (arts escèniques), i per això no surt tampoc per a interins, s’adjudicaran a finals d’agost. Per a les jubilacions es farà com l’últim any, si un centre té una persona que es jubila fins al 2 de setembre, pot reclamar-ne una de funcionària per aquella vacant. El personal interí de l’article 25 no té prioritat, se li ha d’adaptar el lloc adjudicat. Es revisaran altres casos traslladats.
-
Traslladaran el tema dels CFA.
-
Hi ha procrastinació d’entomar certs temes informàtics a tota la Generalitat i obstacles (creixement de personal a l’Administració, bases de dades febles…). Hi ha hagut problemes amb l’Esfera arran d’incorporar l’FP, amb les adjudicacions va caldre ampliar un dia les peticions d’adjudicacions d’estiu d’interins…
-
Coordinacions digitals: són conscients de la problemàtica, cal entomar-ho. Sobretot en un context en què les eines digitals adquireixen pes important als centres. Depèn també d’innovació. Intentaran parlar amb la plataforma abans d’acabar el mes.
-
Els programes temporals que cobren 500 € de complement venen de Madrid, Europa… amb el pressupost fixat. No és pressupost del Departament.
-
Centres penitenciaris: tenen un complement de 394 € per treballar-hi, ja compensa, però ho miraran.
-
Comissions de serveis (CS): la majoria s’han concedit. A vegades no s’ha donat perquè fan molt poques peticions i no hi ha vacants. Si tenim un cas personal greu i se li ha dit que no, el traslladem. Ex. a dones monoparentals se’ls hauria de dir que sí.
-
CFA Víctor Català: s’han demanat les actes, però no per ser funcionari vol dir que siguis idoni.
-
Competic i francès: el tècnic de plantilles valida les places, inspecció hauria de supervisar que siguin per a aquesta docència.
Intervenció USTEC·STEs (IAC):
-
Demanem que les persones de la titulació d’arts escèniques (594) que rebin ara un nomenament puguin rebutjar-lo per sol·licitar places d’arts escèniques.
-
IFE amb peticions de funcionariat s’han publicat per a interins i s’ha d’esmenar.
Resposta Administració:
-
No es modificaran les adjudicacions dels 594, perquè seria injust, és com demanar que la gent pugui rebutjar ara mitja jornada perquè sap que hi haurà vacants senceres.
-
IFE: si ens referim al de Tarragona, s’ha parat el procediment, el centre va indicar que tenia propostes i no en va fer.
Respostes transmeses per l’Administració a consultes de la mesa del 26/06:
OPOSICIONS
1. Dades de les persones que han superat o no el procés selectiu (2025):
- Places 495
- Sol·licituds 4.458
- Sol·licituds admeses 4.019
- Aspirants presentats 2.243
- Aprovats: 621
- Seleccionats 469
- Seleccionats amb serveis prestats: 433
2. Publicació al BOE dels nomenaments com a funcionaris de carrera dels seleccionats als CM del 2022, al COE del 2022, COO del 2023.
Les dades per publicar el nomenament de les persones seleccionades al CM estan en poder del Ministeri que està fent les comprovacions oportunes. Han hagut d'enviar alguns requeriments a persones seleccionades per incongruències en els DNI. No tenen una previsió, però la publicació es farà quan s'hagin resolt aquests temes.
El COE i COO els enviaran tot seguit (calia esperar també a la resolució de la fase de pràctiques).
3. Concreció de les especialitats de les oposicions del 2026.
S'està fent l'estudi, cal tenir clares plantilles a 1 de setembre, resultats del concurs de trasllats i necessitats per cossos i especialitats.
4. Per què hi ha moltes més places d’adquisició de nova especialitat que de torn lliure?
El procediment d'adquisició de noves especialitats no té unes places assignades. Es dirigeix a persones funcionàries que vulguin reconèixer una altra especialitat. L'Administració pot limitar el nombre de funcionàries, però des del 2016 no s'ha limitat.
Si la pregunta es refereix als procediments d'accés (A/E) a un altre cos, els percentatges de places de promoció interna que s'han d'incloure en les ofertes públiques s'estableixen a les lleis de pressupostos de cada any i les convocatòries han de respectar-los. Cal doncs tenir en compte que en les diferents ofertes públiques de reposició publicades s'estableix ja aquest percentatge o nombre de places de promoció interna a convocar.
BORSA
1. Com es preveu que es faci la provisió de places per a la borsa de professorat de música i arts escèniques?
Les vacants i substitucions del cos 594-Cos de professorat de música i arts escèniques es cobreixen mitjançant la borsa de treball de personal interí docent, com la resta de substitucions d’altres cossos docents, tal com estableix el punt 7.1 de la Resolució per la qual s’estableixen els criteris per gestionar la borsa de treball de personal interí docent de criteris. En cas de no adjudicar a cap docent, o que la persona adjudicada no accepti la substitució o no es connecti, el servei territorial podrà optar a cobrir-la mitjanant el procediment de difícil cobertura.
2. Funcionament dels nomenaments telemàtics de la borsa per complir amb els requisits per poder optar a vacants i substitucions de centres i aules d'adults.
La Resolució del director general de professorat i personal de centres públics, per la qual s'estableixen les bases per a l'actualització i modificació de les dades de les persones que integren la borsa de treball de personal interí docent per al curs 2025-2026, en el punt 4.2, estableix els requisits generals i específics per a la docència a les aules d’educació de persones adultes. Cal complir amb els requisits generals i específics establerts als articles 2 i 3 del Decret 133/2001, així com els fixats a l’Acord GOV/232/2006, en relació amb les condicions laborals del professorat d'educació de persones adultes.
Pel que fa al cos de mestres, a més de la titulació de mestre, es requereix acreditar almenys un dels següents requisits preferents per cobrir llocs en règim d’interinitat o substitucions: experiència docent mínima d’un curs en centres o aules d’educació de persones adultes; realització del pràcticum en aquests centres; postgrau en formació de persones adultes o en formació de professorat de català per a persones adultes; o diplomatura en educació social. Pel cos de professorat d’ensenyament secundari, s’exigeixen les titulacions específiques corresponents a cada àmbit curricular per a persones adultes, segons la taula de concordances de l’Ordre ENS/294/2013 de 20 de novembre.
Pel que fa al procediment de nomenaments:
-
En l’àmbit de primària, les vacants i substitucions es cobreixen preferentment mitjançant nomenaments telemàtics; en cas d’absència de candidatures disponibles, els llocs es cobriran segons el procediment de difícil cobertura per garantir la provisió dels llocs.
-
En els àmbits de secundària, el procediment de difícil cobertura s’aplica directament per a la cobertura de vacants i substitucions a causa de l’exigència estricta de titulacions específiques, ja que per a cada àmbit en què s’organitza el currículum d’educació secundària per a persones adultes, cal acreditar titulacions idònies, d’acord amb la taula de concordances entre especialitats docents i titulacions publicada al web del Departament d’Educació i Formació Professional, i segons l’Ordre ENS/294/2013, de 20 de novembre.
El procediment de difícil cobertura es regula al punt 7.3 de la Resolució de la directora general de professorat i personal de centres públics, per la qual s’estableixen els criteris per gestionar la borsa de treball de personal interí docent de cada curs escolar.
3. La transitorietat de l'habilitació de determinades especialitats tindrà continuïtat el curs vinent (2025-2026)?
Sí, està previst que durant el curs 2025-2026 continuï vigent la Resolució que habilita algunes titulacions per impartir determinades especialitats amb caràcter excepcional i provisional del cos de professorat d'ensenyament secundari i del cos de professorat tècnic de formació professional.