Denunciem la presa de pèl del Departament a la mesa tècnica de llars d’infants

Des d’USTEC·STEs (IAC), volem expressar la nostra indignació davant l’actitud del Departament d’Educació i Formació Professional en la mesa tècnica de llars d’infants celebrada el passat dimecres, 2 de juliol. El que s’havia previst com un espai de diàleg i avenç s’ha convertit, una vegada més, en una presa de pèl inacceptable per part de l’Administració.

Per una banda, el Departament ens va comunicar que Emília Andreu, actual directora de serveis, deixa el càrrec, i això és la darrera campanada d’alerta d’una situació insostenible. És inacceptable que les direccions de personal de serveis que es mostren receptives a les millores proposades pels actors socials es vegin abocades a l’abandonament del càrrec. Això no és casualitat; és el reflex d’una problemàtica estructural profunda on la burocràcia, la manca de recursos i la falta de suport institucional destrueixen la capacitat d’actuació de les persones a la direcció més compromeses. Aquesta volatilitat en la direcció no només genera frustració, sinó que impossibilita qualsevol avenç significatiu en els serveis.

D’altra banda, el Departament torna a demostrar una manca de voluntat real per abordar les demandes i necessitats del personal de les llars d’infants públiques. Les propostes presentades per la part sindical són ignorades o menystingudes, i no s’observa cap intenció de buscar solucions concretes als problemes que arrossega aquest col·lectiu. Considerem que aquesta manera de procedir és una mostra de menyspreu cap a les treballadores de les llars d’infants, que fan una tasca educativa i de cura essencial per a la societat. No podem acceptar que les meses de negociació es converteixin en meres trobades informatives sense cap mena de compromís real per part de l’Administració. Constatem un menyspreu sistemàtic cap al personal de les llars d’infants, reflectit en la total absència de voluntat política per millorar les nostres condicions de treball.

  • Complement de les educadores de llars d’infants (EDU): El Departament, emparat per Economia, segueix sense donar respostes

USTEC·STEs (IAC) assenyalem que el Departament d’Educació i Formació Professional continua emparant-se en el Departament d’Economia per justificar l’absència de dates concretes per fer efectiu el cobrament del complement d’EDU. A més, destaquen que encara falta la ratificació de funció pública, sense que hi hagi una data definida per a aquesta aprovació, tot i que sí que existeix un compromís explícit per a les EDU.

Mentrestant, el personal d’atenció educativa (PAE) continuem esperant una compensació justa per la nostra valuosa tasca educativa. Aquesta situació genera una gran frustració, perquè es veu com la dedicació i esforç no són recompensats amb el reconeixement econòmic merescut. USTEC·STEs (IAC) instem les administracions implicades a resoldre aquesta paràlisi i a garantir que tots els professionals de suport educatiu rebin la remuneració adequada.

  • Condicions de treball: El Departament nega complements per a categories transversals malgrat l’esforç extra

El Departament d’Educació i Formació Professional nega sistemàticament qualsevol complement salarial per a les categories transversals com ara oficial de 1a, manteniment (OFI) o netejador/a (NET). Això passa tot i l’evidència que aquest personal assumim tasques que van molt més enllà de les funcions descrites per categoria professional. Les explicacions del Departament són sempre les mateixes: “Ja està dins de les funcions”. Aquesta resposta ignora completament els informes presentats, les reclamacions realitzades i el desgast acumulat dels professionals afectats. La situació reflecteix una manca de reconeixement i un menyspreu cap a l’esforç i dedicació.

  • El personal de cuina i neteja (CUI/NET) es troba desbordat per l’augment de comensals i infants

Davant l’augment de comensals i infants derivat de la gratuïtat de l’I2, s’ha generat una sobrecàrrega de treball per al personal de cuina i neteja (CUI/NET). Malgrat aquesta situació evident, el Departament no ha presentat cap proposta clara per reforçar plantilles. Un cop més, el Departament es limita a “prendre nota” de la situació, sense concretar cap millora real que pal·liï la situació de les treballadores, que continuen sense prou recursos per a fer front a l’increment de la demanda. Aquesta inacció resulta inacceptable.

  • No hi haurà dotació d’educadors/es d’educació especial (EEE) a les llars d’infants

S’ha confirmat que no hi ha prevista cap dotació d’educadors/es d’educació especial (EEE) a les llars d’infants, malgrat l’evidència de la necessitat existent per part d’alguns infants. Han indicat que una possible millora no s’implementaria fins al curs 2026-2027, fet que considerem totalment inacceptable.

  • Condicions climàtiques extremes: El Departament no afronta la calor insuportable a les aules

Davant la qüestió sobre la calor insuportable i altes temperatures a les aules, el Departament d’Educació i Formació Professional s’ha limitat a respondre que “ja s’han demanat ventiladors” i que desconeixen el motiu pel qual no es poden instal·lar aparells d’aire condicionat. Considerem aquesta resposta indigna i inacceptable, ja que no garanteix un entorn segur ni per als infants ni per als professionals. És imprescindible que es prenguin mesures més contundents per assegurar condicions adequades de temperatura a les aules.

  • Equips directius i dotació informàtica: El Departament “s’ho apunta” i ignora les necessitats

Pel que fa a la proposta d’establir equips directius o equips de coordinació per optimitzar l’organització, el Departament d’Educació i Formació Professional simplement “s’ho apunta” sense comprometre’s a cap acció concreta. De la mateixa manera, tampoc s’ha presentat cap pla clar per dotar el personal de cuina (CUI) amb eines informàtiques necessàries. Aquesta manca de concreció impedeix avançar en la millora de l’organització i en la dotació de recursos essencials per a l’educació.

Des d’USTEC·STEs (IAC), denunciem amb fermesa la paràlisi del Departament d’Educació i Formació Professional. Fa anys que presentem les mateixes reivindicacions sense que hi hagi cap voluntat real per part del Departament de resoldre-les. Considerem que aquesta actitud és una presa de pèl constant que només aconsegueix empitjorar les condicions laborals del personal de les llars d’infants públiques.

Continuarem alçant la veu. Exigim condicions laborals dignes, complements salarials justos, el reforç necessari de les plantilles i les dotacions adequades per garantir la qualitat educativa i el benestar de tots i totes, tant professionals com infants. No tolerarem més dilacions ni promeses buides. És imperatiu que el Departament d’Educació i Formació Professional deixi de banda la inacció i aposti de veritat per l’educació de 0 a 3 anys. La qualitat de l’educació en aquesta etapa fonamental depèn directament d’una implicació real i d’una inversió adequada per part de l’Administració.

La nostra determinació és irrompible. Continuarem mobilitzant-nos i utilitzant totes les eines a l’abast fins que les demandes siguin ateses i es reconegui el valor essencial de la tasca que realitzem. La dignitat del personal de les llars d’infants i de tot el PAE no s’arronsarà davant el menyspreu.

La nostra paciència s’ha esgotat. La lluita continua!

#AmbFermesaPelPersonalLaboral

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes