USTEC·STEs (IAC) iniciem la via jurídica per reclamar el dret a les compensacions econòmiques del personal en abús de temporalitat

Després d’haver estat exigint durant tot aquest curs la negociació dels criteris i el pagament de les compensacions previstes per a les persones funcionàries interines que no van superar els processos selectius d’estabilització, sense obtenir resposta, hem decidit iniciar la via jurídica i defensar alguns casos individuals per acabar presentant una demanda de l’ordre contenciós administratiu a cadascun dels partits judicials.

Compensacions previstes a la llei

La Llei 20/21, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l’ocupació pública, va ser aprovada a conseqüència de diverses reclamacions realitzades pel TSJUE. Així i tot, ha resultat clarament inadequada per posar fi a l’abús de temporalitat, i així ho ha declarat el mateix Tribunal. No obstant això, no podem obviar que regula unes compensacions econòmiques, malgrat que insuficients, com a sanció per a les administracions públiques que han abusat  de la relació temporal.

En concret, l’article 2.6 de la llei preveu una compensació econòmica de 20 dies per any treballat fins a 12 mensualitats per al personal contractat, com a funcionariat interí o bé com a personal laboral, amb una relació temporal abusiva (places ocupades de forma temporal i ininterrompudament almenys durant els tres anys anteriors a 31 de desembre de 2020), i que finalment no supera el procés d’estabilització.

L’article 1 preveu la limitació del temps màxim en què una persona funcionària interina pot ocupar una vacant (tres anys com a màxim), així com l’abonament per part de l’Administració de la compensació econòmica en cas d’incompliment. Aquesta compensació també es preveu per al personal laboral temporal en cas que se superin els terminis màxims de permanència, d’acord amb la seva normativa laboral específica, i amb independència de les indemnitzacions que en el seu cas corresponguin.

El Departament d’Educació és l’únic, dins l’àmbit de la funció pública de Catalunya, que no ha efectuat encara l’abonament d’aquestes compensacions. És a dir, el personal educatiu rep un tracte discriminatori respecte a la resta de treballadors i treballadores de la Generalitat.

USTEC·STEs restarem amatents i plantejarem la via jurídica per defensar casos individuals de personal interí que, de nou, ocupi llocs de treball temporalment més enllà dels terminis màxims de permanència establerts legalment.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes