Criteris per a la confecció de les plantilles (segona mesa del tema) i altres informacions al torn obert.
RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT
- Primer punt: Resolució per la qual es fixen els criteris generals i el procediment per a la confecció de les plantilles de professorat de les escoles i instituts per al curs 2025-2026 i de supressió o transformació dels llocs de treball docents
Intervenció administració:
Presenten només una petita modificació al redactat de la setmana anterior. De cara a l’any vinent, es plantegen diferents coses:
- Hores de coordinació: caldrà canviar la normativa perquè afecta també els decrets de direccions i d’autonomia.
- Revisar els escalats de dotacions perquè siguin progressius (aules d’acollida, hores per a càrrecs de direcció a les escoles…).
- Debat sobre la 6a hora.
La resta de temes (infradotació als CEE, càlculs de plantilla, obertura de nous grups…) afecten pressupostos, i per això no es poden aplicar.
FP:
- Sobre el tema que els FCT que tenen pràctiques descompensades a 1r i 2n curs, és un tema d’organització del centre, si hi ha estades en empreses no es pot modificar. Es poden fer les pràctiques entre 1r i 2n.
- No tornaran a tractar el tema dels càlculs de les setmanes, es calcula en 35 setmanes i no ho canviaran.
Intervenció USTEC·STEs (IAC):
Ens remetem a la intervenció de la setmana passada. Fem una segona mesa de retorn, però si no hi ha canvis no té sentit. Comprenem l’argument dels pressupostos, però s’aproven pròrrogues pressupostàries per allò que interessa i no per reforçar l’educació. Hi ha temes que pengen d’acords com la reducció dels 55 anys, que caldria entomar tant sí com no.
A més, hi ha tot de temes sense cost, que són qüestió de voluntat política, com la gestió dels perfils. Enguany es desperfilaran provisionalment places a adjudicacions d’estiu i hi ha mecanismes per incentivar que les places es desperfilin definitivament. També caldria revisar els perfils (quins s’ocupen, què fan, si surt al PEC), i planificar-ne l’eliminació, revisar els criteris per determinar la complexitat dels centres, fixar que les sessions lectives siguin de 60 minuts, reconèixer les cotutories i pagar-les o bé eliminar-les, traslladar totes les dades demanades… Tot això no està vinculat a pressupostos i no en tenim resposta.
Pel que fa a dotacions de grups, a l’oferta prèvia de preinscripcions escolars ja hi havia retallades, i després de la preinscripció, de nou s’han retallat més, i això implica retallada de plantilles. Si es retallen grups no es podran abaixar ràtios. Mantenir grups és una mesura que no implica pressupost extra. En posem alguns exemples:
- Escola de Moià, 32 inscripcions i es tanca un grup de I3.
- Escola Fortià Solà a Torelló, 36 inscripcions i es tanca un grup d’I3.
- Escola Folch a Palau-Solità i Plegamans, 35 inscripcions i es tanquen grups d’I3.
- Escola Vitxeta de Reus, una vintena de famílies han quedat fora.
Resposta administració:
Hi ha temes que ja han respost i altres ja els tractarem. Responen algunes qüestions:
- El tema de les sessions de 60 minuts intentaran que quedi recollit a les DOIGC, ha de ser així. El Departament es compromet a revisar-ho i arreglar-ho. Es demanarà a la inspecció que en faci el seguiment i que revisi que no hi hagi centres amb horaris A i B.
- Malgrat els possibles tancaments de grups, de cara al curs vinent hi ha un augment de plantilla i professorat. Pot ser que a la població hi hagi altres centres que no han omplert línies, i per això es provoca el tancament. El pròxim dia intentaran que vingui la directora general de centres per parlar-ne. Els grups definitius (Moià, Torelló…) surten el 16 de juny, encara hi ha marge.
- Es fa una aposta com a Departament per l’FP en dotacions, grups, etc. Una altra prioritat és reforçar les plantilles en temes d’inclusió (SIEI). També pel tema de llengua. Els pròxims dies intentaran donar dades concretes.
- Reconeixement de les cotutories: no és de cost zero perquè el reconeixement administratiu va lligat a retribució, i per això no es pot fer. Prenen nota que demanem que si no es paguen les tutories, es prohibeixin i no s’apliquin. (USTEC·STEs: Recordem que en mesa sectorial es va dir en el seu moment que les coturories eren il·legals i que no es podien fer i que el mateix Departament ho perseguiria).
- No volen que les meses siguin merament informatives. Comparteixen moltes qüestions, però moltes no es poden aplicar immediatament i altres depenen de pressupostos. Ex. estabilització: enguany s’han tret poques places a les oposicions, però s’hi vol treballar els pròxims anys. També sobre dades obertes i transparència hi ha voluntat d’obrir més dades, fins a arribar al dia que no demanem dades perquè totes es puguin consultar obertament.
- Plantilles d’FP i FCT: quan es va implementar el nou currículum dels cicles formatius, ara dualitzats, en la confecció de les plantilles no es van tocar les dotacions. Per tant, hi ha prou hores per fer el seguiment de les pràctiques. No es poden ampliar hores, ja han fet que no salti ningú, en tot cas cal redistribuir les hores.
- Les tasques de coordinació i tutories surten a la normativa. Valoren la possibilitat d’una proposta de forquilla d’hores fixa per a cada coordinació.
Segona intervenció USTEC·STEs (IAC):
A Moià el ST ha comunicat a les famílies que no tindran plaça al centre i que se les inscriurà a l’escola concertada religiosa del municipi. La inspecció ha comunicat a l’AFA que és una decisió irreversible. Això és inacceptable, i com aquest, tants altres casos.
Es parla de transparència, però la veritat és que no totes les dades estan disponibles a “dades obertes” i cada any hem de barallar-nos amb el Departament per obtenir les dades completes de les plantilles (especialment la propietat de les places). L’any passat vam fer mediació i ens van donar les dades. Enguany la GAIP he resolt a favor nostre altre cop, però la mediació no ha estat ni possible per “la manca de predisposició del Departament”.
Queden diverses qüestions traslladades a mesa i per correu sense resposta: horaris, tasques, inclusiva…
Resposta de l’administració:
- Seguiran el cas de Moià.
- No pot ser que en un centre tothom estigui d’acord a fer més hores, mai se sap si és realment “voluntari”. Cal fer les hores estipulades.
- No han d’existir forats a l’horari de secundària per a fer reunions de forma encoberta.
- No hi haurà pla de seguiment per als informes de no continuïtat. Per ara es mantenen enguany, i s’han de fer no continuïtats només a persones que no funcionen al centre, però que en altres centres funcionarien.
- Instituts-escoles: no és possible que professorat de secundària faci tasques de primària. El redactat de la resolució fa referència que la direcció pot canviar la plantilla i demanar més o menys docents de primària o secundària, no indica pas que els docents puguin fer docència a un cos que no és el seu. Si hi ha casos els passem a l’administració i hi actuaran.
- Inclusió: quan ens posem en plantilles, ràtios i tots els factors que hi intervenen (NESE…), caldrà tenir en compte que han passat anys i l’alumnat és diferent i cal situar els recursos humans en funció de la tipologia d’alumnat i no pas de manera generalitzada. Calen paràmetres i un marc on ajustar-se, però hi ha casos on calen més recursos, cal una norma prou flexible per adaptar-la a la realitat. Hi ha centres d’EE amb sobredotació i d’altres infradotats. Segurament a les aules d’acollida passa igual. La flexibilitat cal aplicar-la segons la tensió de la zona, la complexitat… No es pot establir una norma genèrica per a tothom.
- Segon punt: Torn obert de paraules
Intervenció administració:
Algunes qüestions prèvies:
- Consulta sobre el 23 de juny: Els arriben moltes consultes dels territoris perquè el 23 de juny és dilluns. Demanen com veuríem que es fes una resolució que s’indiqui que poden fer festa a canvi de treballar el dia 1 de juliol.
- GES: A la mesa del 27 de maig o del 3 de juny es plantejarà el treball i la valoració del GES, de moment és dolenta. Donen a entendre que el volen eliminaran. A canvi es plantegen fer adjudicacions cada dia.
- Reducció per a majors de 55 anys: Es treballarà a mesa el 3 de juny.
- Resolució per a les adjudicacions del personal interí: hi estan treballant, passarà per mesa. En el cas de PFI (programes de formació i inserció) i IFE (itineraris formatius específics), per la seva singularitat, plantegen que, un cop fetes les peticions del funcionariat, no es doni d’ofici a funcionariat i donar-ho per elecció a interins o bé veure, un cop donades les provisionals (30/06), mirar quins llocs no s’han cobert i oferir-los per difícil cobertura (DC) i adjudicació prèvia, sigui abans o després de les definitives de funcionariat (si és abans, amb la clàusula “sempre que la vacant consti després de les definitives”, per no donar-les a funcionariat i haver de refer adjudicacions). Actualment, hi ha 256 interins a PFI (hi ha PFI molt concrets), i una mica menys a IFE.
- Oferta de grups i places: Ara mateix s’estan analitzant les peticions de les famílies amb tota la puntuació definitiva i les comissions estan treballant per detectar tot l’alumnat NESE en les peticions i veure si l’oferta inicial amb places A i B coincideix amb les peticions i reajustar quan és necessari. A partir d’aquí, com cada any, hi ha moviments de grups per ajustar l’oferta inicial d’alguns centres per donar resposta a les peticions. El calendari és:
- Del 4 al 6 de juny es demana a les famílies a qui no s’ha donat assignació en una de les peticions provisionalment que ampliïn les peticions. Encara podrien ajustar grups i ampliar-ne si cal. Canviarà l’oferta inicial com cada any, s’estan augmentant entre 20 i 25 grups en centres públics per donar resposta. De vegades no es vol posar tota l’oferta inicialment per esperar a veure les peticions i fer grups en un centre o altre.
- 16 de juny: publicació de l’oferta final.
- Sobre els casos concrets: cal analitzar quant alumnat NESE B hi ha i quina és la demanda als altres centres de la zona. Si només es fa cas a les peticions de les famílies, es deixa de banda la distribució de l’alumnat NESE. És el treball de les comissions. La sobreoferta crea segregació.
USTEC·STEs (IAC): No es combatrà la segregació traient famílies de la pública i portant-les a la privada. A molts municipis es tanquen grups de la pública afavorint la concertada.
Resposta: Als municipis grans, si hi ha vacants a altres centres, es prioritzen per evitar la segregació d’aquests centres que no han omplert línies. Analitzaran les dades per veure realment què passa als centres.
Intervenció USTEC·STEs (IAC):
- IFE/PFI: Que sigui difícil cobertura no vol dir que es triï a dit, s’hauria de triar en qualsevol dels processos per antiguitat (no només en PFI/IFE).
- 1 de juliol: no acceptem la presencialitat al juliol en cap cas, és un precedent que no podem permetre. Es pot obrir la possibilitat del teletreball per al 23 de juny. I què passa amb les persones substitutes que no tindran nomenament? No està contemplat enlloc que es puguin fer aquests canvis.
- Tancaments a la pública: Més enllà dels casos particulars, denunciem, com cada any, que no hi ha una mirada de planificació per reforçar el servei públic, cada any tenim tancaments a la pública i no s’hauria de poder donar. En el marc de la Plataforma “la Pública, l’Escola de Tothom” exigim una interlocució directa dels legítims representants de l’educació pública (treballadors, famílies, alumnat) per evitar tancaments i negociar la revisió dels concerts educatius.
- Escola Congost de Canovelles: hi ha hagut un incendi greu, ara estan repartits en 4 emplaçaments diferents. El claustre està afrontant la neteja, adequació dels espais… Creiem que hauríem de tenir una dotació major, s’ha donat només una jornada extra. Caldria establir un mecanisme de resposta i reforç de plantilla en situacions com aquesta, excepcionals.
- Adjudicacions d’estiu: quan parlarem de les adjudicacions d’interins? És urgent tenir certeses i garantir els seus drets.
- Concurs de trasllats per l’any vinent: quan el tractarem? (Resposta administració: estan amb requeriments informàtics, no som a temps que passi abans de final de curs).
- GES: Totes les valoracions necessàries ja les compartirem, però s’hauria d’incloure la veu de les persones implicades i ens oposem a la seva desaparició. Està recollit com a pla pilot per a 3 anys, no es pot eliminar tot just començar. A banda de resoldre la dificultat de cobrir substitucions, era una resposta (pedaç) per a les persones no estabilitzades en abús de temporalitat. Per més que ara els interins vagin per ordre d’antiguitat, cosa que celebrem, no ens podem permetre perdre aquestes 2.000 places del GES, implica abocar la gent a més precarietat, molts cops dones, majors de 50 anys i amb càrregues familiars.
- Compensació a les persones no estabilitzades: Avui ja hem fet un comunicat de denúncia. A la darrera mesa es va comunicar que s’havia passat a economia, necessitem resposta ja, ho hem reclamat a cada mesa des d’inici de curs. La llei és clara: si algú ha anat encadenant tants anys de contractes precaris té dret a una compensació. Si no hi ha resposta emprendrem la via jurídica i de la mobilització. No pot ser que siguem l’últim Departament a pagar. Funció pública hauria de prendre nota d’aquesta situació inacceptable.
- Salaris: Al gener ja vam reclamar a la consellera que s’havia de tractar la recuperació del 25% de poder adquisitiu perdut. S’ha creat una plataforma de docents que ho exigeix amb cada dia més suport, com a sindicat ho hem exposat un cop i un altre. En aquest sentit, les declaracions de la consellera afirmant que estem ben pagats no són acceptables: som a la cua dels salaris estatals, a altres comunitats ja s’ha arribat a acords per a la pujada de sous, hi ha moltes tasques no remunerades (ningú entén que no cobrem per colònies, per exemple). L’augment del 0,5% de l’any passat pendent, feines com els tribunals pendents de pagar fa anys, deute dels estadis sense reconèixer… Tot el que té a veure amb les retribucions és un acumulat que no podem sostenir.
- Persones interines: quan es farà el càlcul del número de la borsa i quan es podran modificar dades pel curs vinent? (Resposta: el 14 juny serà recàlcul del núm. de la borsa).
- Reducció de jornada per interès particular del funcionariat que no sap on serà l’any que ve: els estem informant que la demanin, però no queda clar qui ho ha de signar, suposem que la direcció actual, calen instruccions en aquest sentit. I en quin termini ho hauran de demanar les persones interines?
- Concurs de trasllats: molta gent amb provisional al País Valencià que a la definitiva queda exclosa pel requisit del C1 de català, què està passant? Perquè el tenen registrat a l’Atri.
- Destinacions provisionals i propostes de continuïtat al mateix centre:
- Ha desaparegut la limitació de l’esborrany que tothom que accedís a una definitiva voluntàriament no es podria quedar per proposta de centre. Molta gent va condicionar la seva participació en el CT amb aquesta premissa. Això ha afectat centenars de vides i planificacions. No es poden canviar les regles respecte al que es va anunciar a les adjudicacions d’estiu i cal assumir responsabilitats. És molt greu. Fins a la setmana passada els serveis territorials han anunciat que no poden fer propostes de continuïtat a gent que ha concursat voluntàriament i ara canvien les normes. Cal comunicar a totes les direccions amb claredat què poden fer i que no i que no hi hagi confusions. Està generant moltes interpretacions diferents i confusions.
- A la mateixa resolució, a les propostes de continuïtat per CFA i Oriol Martorell, s’indica que no es poden donar propostes a qui ha obtingut definitiva, i us heu deixat de copiar “al centre”. I això està provocant que en adults i a l’Oriol Martorell tothom hagi d’anar a la seva definitiva, tant participant voluntàriament com de forma obligada, pel redactat. En canvi, als llocs específics temporals, està redactat en positiu, es pot proposar a gent amb DD al centre o on sigui a efectes de l’1 de setembre.
- On s’ubicaran les escoles d’adults al Departament d’Educació? Quan es publicarà l’organigrama per veure de qui depenem? Qui serà el responsable? I amb quin càrrec? No queda clar. Quan els adults vam arribar al Departament d’Educació, al 2006, els mestres fèiem 23 hores i vam passar a 20 perquè no fèiem patis. És una llàstima que els mestres actualment no les tinguin pels canvis normatius.
- Programes de Transició al Treball (PTT) juguen amb les mateixes regles que els PFI? (Resposta: tindran la mateixa consideració).
- Ara s’estan acabant els processos d’oposició d’enguany i molts ja estan a la fase de mèrits. Malauradament, enguany està passant el mateix que va passar el curs anterior: en molts tribunals ja en la primera fase del procediment selectiu els tribunals han aprovat tanta gent com a places hi havien convocades. Exigim que el Departament es posi a treballar en aquesta anomalia. Els tribunals d’oposicions tenen sobirania, però no poden mantenir aquestes pràctiques.
- Cursos d’idiomes no conduents a l’obtenció d’una titulació o certificat oficial es va indicar, en aquesta mesa sectorial, que comptarien com a mèrits i sembla que en alguns tribunals d’oposició d’enguany no ho estan reconeixent. Demanem que el Departament informi els tribunals que sí que s’han de puntuar.
Resposta administració:
- IFE/PFI: S’estableix per a les “Difícil Cobertura” un barem on l’antiguitat és el que més compta. Un barem marcat perquè sigui 70% objectiu.
- Tenen PFI molt concrets.
- Entenen que les entrevistes puguin ser subjectives, però per això s’està regulant i han establert criteris.
- Ho acabem de parlar el pròxim dia.
- C1 de català al P. Valencià: La Comunitat Valenciana va rectificar les validacions dels docents entre la provisional i la definitiva, cal un certificat específic que reconeix el valencià. (USTEC·STEs: si registres a la junta qualificadora, et serveix, però s’ha de registrar, això s’havia retirat al darrer CT i ara ho han reincorporat).
- Lentitud en tramitacions i pagaments: Tenen un volum d’actuacions enorme. Falta personal i tenen personal de baixa. El tema informàtic és el que és. Amb les nòmines no hauria de passar que hi hagués problemes. Miraran com ho arreglen, feina feta cal cobrar-la, igual que els tribunals d’oposició. L’any vinent hi haurà moltes convocatòries d’oposicions i cal que no torni a passar això. També volen desburocratitzar la feina dels tribunals.
- Congost de Canovelles: durant la mesa han donat l’ordre d’una nova adjudicació (una jornada sencera).
- GES: en parlarem, ja s’ha avançat que és una situació que no acaba d’agradar. També passaran la foto final d’estabilització.
- Compensació dels no estabilitzats: està a economia del Departament, ho intentaran d’agilitzar.
- Salaris: Traslladaran a la consellera que les seves intervencions van ser desafortunades i que volem una mesa per parlar de salari. Es mirarà de fer la mesa. El 0,5% està a la taula de Consell de Ministres.
- 23 de juny: heu fet aportacions que no s’havien tingut en compte.
- Ubicació Adults a l’organigrama: hi ha un decret pendent de segon nivell per reestructurar algunes direccions generals. Ara depenen de la secretaria de millora educativa, direcció general d’innovació (Mercè Andreu), subdirecció general d’ordenació curricular (Jaume Feliu), servei del llarg de la vida (Vicent Barberà).
- Expedients: Els expedients disciplinaris contradictoris (per a una direcció o qualsevol treballador) han de passar per JP.
- Sessions de 60 minuts: hi estan d’acord, cal veure com plasmar-ho als DOIGC.
- Negociació de les renovacions dels concerts educatius: s’anoten que hi volem participar com a representació de la Pública.
- Mesa d’adults: sí, es tractarà. Adults de presons s’ha de tractar i negociar la seva situació.
- Pagament dels tribunals: reconeixen que és una vergonya que es cobri al cap d’un any, dos… I ho volen resoldre.
- Reduccions de jornada per interès particular: ho han demanat a gestió del personal docent, dimarts vinent (27 de maig) ho tindran tancat i ens ho diran.
- Sobre les interpretacions en les propostes de centre: Definitius que ocupen la plaça que han obtingut una nova plaça definitiva: l’han d’anar a ocupar excepte els casos esmentats (direccions i perfils). Però poden fer una sol·licitud de comissió de serveis (CS) per situació greu personal o laboral. Si un està en CS a un centre A, té la definitiva a un centre B i n’obté una de nova en un centre C, al centre A, el poden reclamar perquè està com a provisional.
Hi ha filtres posats a la PDA que impedeix que les direccions puguin fer actuacions que no són possibles (reclamar un definitiu del centre, que no sigui càrrec directiu o perfil). Si no està ocupant ja una perfilada no li poden donar una altra perfilada del centre per reclamar-lo.
Sobre les informacions donades durant el concurs general de trasllats, es va fer al novembre, feia poc que havien canviat de govern, han fet el que han pogut, el que es va fer al gener era una proposta de treball.
- Arts i dissenys: igual que cada any, calculen les plantilles en funció de l’alumnat.
- Adjudicacions: Els opositors han de fer les sol·licituds entre el 19 i 20 de juny, els han d’esperar (per a la via d’elecció).
- TR: cal parlar amb currículum a veure com s’ha de fer, si han de ser en hores lectives equival a més plantilla.
- Comissió de serveis País Valencià: no ens són favorables perquè arriben després de les nostres adjudicacions d’estiu. Volen mirar de coordinar-se però és complicat. Ja tenim valencians adjudicats aquí i aleshores els arriben les CS.
- Aules d’acollida: han renovat les que són estructurals, han retirat totes les que van posar de més l’any passat per col·locar opositors (funcionaris en pràctiques).
- A partir de l’any vinent moltes coses s’endreçaran: CTA, adjudicacions…
USTEC·STEs (IAC) insistim en dos temes:
- Compensació de les persones estabilitzades. (Resposta: Està a economia i s’ha de pagar ja. No poden dir res més. La gent no ha de patir).
- Propostes de centre als CFA que, tal com està redactada a la resolució, semblaria que no es pot fer proposta a ningú que hagi obtingut definitiva l’1 de setembre de 2025. (Resposta: Cal aclarir el tema. Si cal es poden fer modificacions a la resolució. Demanen que ho enviem).