Resum mesa sectorial del 13 de maig de 2025

Criteris per a la confecció de les plantilles i altres informacions al torn obert (adjudicacions d’estiu per a interins).

RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT

 

13 de maig de 2025

 

Primer punt: Criteris generals i procediment per a la confecció de les plantilles de professorat per al curs 2025-2026 i de supressió o transformació dels llocs de treball docents 

 

Intervenció administració: Es mantenen els criteris de confecció de plantilles pràcticament igual que l’any passat. Atès que no hi ha pressupost no s’ha respost a les peticions de millora. Per això són les mateixes taules que el curs passat. Els hauria agradat esponjar els equips docents dels CEE i no ha estat possible. Si disposen de recursos amb el suplement de crèdit existent,  hi aplicaran alguna mesura. 

 

A mitjà termini volen baixar ràtios en alguns centres per la incorporació d’alumnat NESE al sistema. Caldrà disposar de més recursos personals i materials per atendre’ls. Volen repensar el sistema perquè no vagi lligat a les classificacions estàndards de centre i abocar els recursos a les necessitats reals. 

 

Intervenció USTEC·STEs (IAC): Denunciem que se’ns convoqui a mesa sense poder de negociació, com a pur tràmit. 

 

Considerem que la plantilla és insuficient, la veritable transformació educativa passa pel capítol 1, és a dir, per més personal docent i d’atenció a l’alumnat. 

 

Això està estretament lligat al nostre concepte d’escola inclusiva. Cal més personal per atendre l’alumnat NESE. En aquest sentit, reclamem que les dotacions de SIEI siguin sempre de dues. També que la ràtio per a les aules d’acollida sigui més favorable i que no hi hagi una limitació de dotacions (el topall de 2, “excepte casos justificats” no és prou garantia). 

 

Quan parlem d’educació inclusiva ens referim a un model que atengui totes les necessitats de tot l’alumnat. Reclamem la baixada de ràtios a totes les etapes educatives, hores de tutoria o d’orientació i el reforç d’hores de “millora a l’atenció” destinades a orientadors.  

 

Celebrem que no hi hagi la possibilitat de crear nous perfils, però no pot ser un fet conjuntural (ni poden quedar hibernant). Hauria de ser un fet permanent. Aquest curs, els perfils que no s’ocupin per funcionaris a les adjudicacions d’estiu, s’ocuparan com a places ordinàries, però el curs vinent es tornaran a oferir com a places perfilades. USTEC·STEs (IAC) defensem que caldria desperfilar. Continuem rebutjant tots els elements que doten les direccions de mecanismes per decidir amb criteris discrecionals. 

 

Respecte a les hores de càrrecs unipersonals, no podem acceptar l’actual sistema que crea una bossa general d’hores i permet a les direccions repartir-les discrecionalment. Tots els càrrecs haurien de tenir una reducció taxada normativament que permetés desenvolupar les tasques. Tampoc s’haurien de poder acumular càrrecs. A més a més, les hores de reducció per a càrrecs són insuficients.

 

Demanem explicacions sobre la reducció de 2 h lectives als majors de 55 anys que s’ha d’aplicar el curs vinent. I demanem que s’eviti la pèrdua de plantilla que aquesta reducció pot suposar als centres amb més personal docent. 

Som crítics amb el sistema de classificació dels centres segons complexitat, del que en depenen els recursos de què disposen. També és inquietant el secretisme dels criteris i la manca de comunicació directa amb els equips directius o l’absència d’explicacions pertinents. Exigim que siguin clars, transparents, actualitzats i objectius. 

 

Defensem que els arrodoniments siguin sempre al mig punt superior de tots els decimals, per afavorir els centres. Per altra banda, continuem reclamant que els grups es desdoblin a partir dels 20 alumnes, i que no es tanquin línies a la pública per mantenir els concerts. 

 

Sobre la reducció de les mitges jornades (no més del 5% a secundària). Defensem que les jornades siguin, en general, com més extenses millor, no obstant això, ha de quedar clar que la mesura no afectarà els casos que siguin per interès del docent i ens oposem radicalment a agrupar llocs de mitja dedicació del mateix àmbit o famílies professionals, cal que es preservi el principi d’especialitat.

 

En el cas de les hores per a càrrecs de direcció, a les escoles, en comptes d’un escalat racional segons el nombre de grups, es fan salts difícils de justificar (8 grups = 10 h, 10 grups = 25 h, per exemple). Demanem que no hi hagi un topall per dalt i que es faci un escalant progressiu que afavoreixi els centres. 

 

Rebutgem la permanència de la 6a hora en diversos centres. L’horari hauria de ser arreu de 5 hores i els recursos de la sisena hora redirigits a mesures d’inclusiva.

 

Respecte a la formació professional, no compartim que el càlcul de les plantilles a l’FP es faci sobre la base de 35 setmanes coincidint amb el curs acadèmic, ja que els currículums dels cicles formatius estan estructurats en 33 setmanes.

 

Sempre hem demanat una especialització pròpia de la figura de l’orientador educatiu a l’ESO (als cicles formatius de grau mitjà i de grau superior) i en formació professional. En tot cas, mentre no hi hagi un orientador especialitzat en FP, i en la mesura que sigui possible, ho ha de fer l’actual figura d’orientació educativa. Considerem insuficients aquestes 9 hores.

 

USTEC·STEs vam emetre la queixa a la mesa sectorial perquè no constaven els cicles d’arts i disseny en els criteris per a la confecció de plantilles i el Departament va respondre que la complexitat d’aquest sector feia complicat poder concretar una resolució de càlcul de plantilles per aquests ensenyaments, però que en algun moment s’hi posarien. Demanem la regularització i concreció del càlcul de plantilles per escrit i de manera objectiva i transparent.

 

Respecte als desdoblaments a FP, demanem que s’apliquin en tots els mòduls professionalitzadors dels cicles formatius i en el cas d’haver-hi alumnes amb NESE el nombre mínim per desdoblar hauria de ser menor. 

 

Per la seva banda, com ja vam demanar en diferents reunions de mesa, recordem que les hores lectives són de 60 minuts i que el Departament es va comprometre a reflectir-ho per escrit en algun document oficial. Creiem que és en aquesta Resolució de Confecció de Plantilles on s’hauria d’especificar. 

 

En el cas de la reducció d’hores per la tutoria a la Formació de Centres de Treball o Estada a l’Empresa i la dual, demanem, que aquesta sigui d’1 h per cada 3 alumnes i una hora més per cada 40 convenis signats. 

 

Volem saber si en aquesta resolució de càlcul de plantilles també es té en compte el professorat tècnic de gestió. Al mateix temps, tal com queda recollir en l’esborrany, sembla que en la plantilla encara hi ha professorat especialista, això com és? El Departament ens va comunicar en el seu moment, també en el si de la mesa, que la nova Llei d’FP eliminava la figura del professorat especialista. Demanem aclariments. 

 

Considerem inadmissible que el càlcul de plantilles a l’FP estigui supeditat al nombre d’alumnes matriculats en curs 2025/2026 i el nombre d’alumnes avaluats en els darrers tres anys. El càlcul s’hauria de basar en la previsió dels alumnes que es matricularan el curs següent i no pas en relació amb els paràmetres abans indicats.

 

Cal ampliar les dotacions per càrrecs de coordinació . El nombre d’hores de coordinació han de ser les mateixes a tots els centres. 

Escola rural: 

Els criteris de confecció de plantilles es fan de pressa i copiant els dels anys anteriors. Això és greu perquè tenim un curs per parlar-ne, però no es fa. No es recullen aquelles millores necessàries. Des de l’àmbit de l’escola rural, ens sentim especialment afectats perquè fa anys que intentem que es tingui en compte la singularitat de l’escola rural i mai ni tan sols es valora ni se’ns escolta.

Estem molt disconformes amb l’aplicació de criteris generals de plantilles, i en el fet d’incloure el 0-3 en el mateix sense haver fet una valoració amb docents i laborals, tornem a reclamar una trobada. 

Sobre els criteris en general:

  1. a) Es diu que es podran preveure dotacions addicionals a les escoles que facin I1 i I2. Si parlem de confecció de plantilles que estan directament relacionades amb personal laboral, cal una constància del mateix i una especificació. No es pot fer un criteri de plantilles docents a un centre on hi ha grups tutoritzats per TEEI sense que hi hagi constància escrita d’això.
  2. b) Mantenim el nostre parer sobre una sisena hora aplicada a l’escola rural sense un criteri clar. Constatem que els centres que la volen mantenir és per mantenir una plantilla més àmplia.
  3. c) Els criteris per la consideració d’escola de màxima complexitat segueixen criteris generalistes i no tenen en compte la singularitat de l’escola rural.
  4. d) Les hores de reducció per tasques directives i de coordinació no contemplen les escoles amb més d’una seu i la dificultat de coordinació que això comporta (desplaçaments, pèrdua de temps). Denunciem que el repartiment horari de les coordinacions tendeix a acumular-se als centres on hi ha les direccions de les ZER, probablement per optimitzar, fet que genera un repartiment injust.

Pel que fa a la inclusiva, reivindiquem que el Departament aclareixi el criteri d’aplicació de mesures. La inclusiva demana mesures universals com ara la disminució de ràtios alhora que professionals específics. El Departament disposa a l’escola ordinària de professionals específics i no redueix les ràtios mentre que a les escoles rurals creuen que una baixa ràtio compensa la manca de professionals específics. Demanem una política de SIEI, SIAL i AIS pensats per l’escola rural, siguin itinerants o no, així com que tots els especialistes siguin també per a totes les escoles rurals, inclòs el d’EE.

No entenem el criteri d’assignació de les direccions a la plantilla de la ZER. Els centres tenen codis d’assignació i els docents demanen un centre. Si un docent no demana el codi de la ZER no el poden assignar a un centre que no demani, no? En l’assignació de docents de ZER caldria garantir la presència d’un mínim de dos docents a cada centre sempre.

Altres problemes:

  1. Moltes vegades les places docents d’aquestes escoles no s’ofereixen, amb la qual cosa existeix una altíssima rotació de plantilla i això dificulta consolidar projectes.
  2. A les escoles cícliques, quan es baixa de 10 mestres no es cobren les coordinacions, demanem que es cobrin sempre. Això és un greuge amb les ZER on sí que es cobren les coordinacions perquè es fa un còmput de totes les escoles que formen part de la ZER.
  3. Els criteris d’empadronament per la matrícula de l’alumnat, moltes vegades no responen a criteris lògics de proximitat. Això fa que es perdi alumnat,  disminueixin les plantilles i les escoles s’empobreixin. Cal un criteri més generós i d’aposta per l’escola rural. El Departament es preocupa molt de la fugida a escoles rurals per part d’alumnes urbans, però no facilita la supervivència de les escoles rurals amenaçades.
  4. Quan les escoles rurals oscil·len demogràficament, encara que sigui poc (d’un a cinc alumnes),  implica que desapareguin grups. Aquesta oscil·lació acostuma a ser bianual, amb la qual cosa un any tenim 10 mestres i al següent 9, aquest fet compromet el projecte de centre, i implica que cada any variïn els membres de l’equip directiu. Un any en són dos i al següent en són 3.
  5. El procés extraordinari d’estabilització de les administratives va portar a la desaparició de moltes mitges jornades. Per aquest fet, la meitat dels centres ha perdut l’administrativa.

 

Resposta administració: 

  • El document és molt semblant al de l’any passat, però s’hi poden introduir canvis. Recolliran tot el que s’ha exposat avui i a la pròxima mesa donaran resposta.  
  • Hi ha aspectes com els perfils que cal estudiar. Comencen a treballar a la mesa tècnica sobre el decret de plantilles.
  • Majors de 55 anys: en parlarem en les pròximes setmanes. És una qüestió a part que afecta molts docents.
  • Complexitat dels centres: estan revisant-ho i ho tractarem en mesa i al comitè intercentres perquè afecta també el PAE.
  • 6a hora: la demanen els centres.
  • FP: hi ha prevista una dotació de 86 orientadors especialitzats. 
  • Especialistes (professors experts) (FP): estan treballant un esborrany de decret sobre els experts (professorat expert en sectors productius). Hi ha unitats formatives (mòduls professionals, ja que les UF ja no existeixen) que per currículum estan assignades a aquest professorat expert. Es necessita algú de l’àmbit privat que les pugui impartir. Li han de fer un contracte laboral. Seran nous experts. El decret també establirà (ho pactaran amb la part social) que aquestes unitats formatives poden ser impartides per docents del centre si estan capacitats i ho accepten (caldrà una petició formal de la direcció del centre i l’acceptació de la persona interessada ho ha d’acceptar voluntàriament). Després de la consulta a altres CA, és la millor manera. Sigui com sigui, s’ha d’impartir la matèria.
  • Criteris de plantilles per a la inclusiva: la diversitat ha canviat i cal adaptar els criteris per ajustar-nos a les necessitats reals de SIEI, CEE i tot el personal involucrat en els processos.
  • Cal tractar les cotutories i tot el personal que intervé en els centres, no només docents (INS, TEEI, MALL…). Cal optimitzar el personal i ajustar-se a les necessitats reals de l’alumnat.
  • Si un/a inspector/a es troba amb horaris A i B a un centre, cal obrir expedient. També si no s’expliciten les hores reals (ex. fan 55 minuts i hi surt 1 h). Pot comportar el cessament de la direcció.
  • El 95% de les intervencions estan lligades a pressupost, i per això no hi poden donar resposta.
  • Aules d’acollida: es va pactar el curs passat que si es justifica es pot augmentar el topall de dos.
  • Perfils: a les adjudicacions d’estiu, si la direcció proposa una persona que ja està al centre amb perfil, se li adjudica. Si no, a la primera volta d’adjudicacions d’estiu (funcionaris) s’adjudicarà a algú amb perfil. Si ningú el té, s’adjudicarà sense perfil. Però pel curs següent serà vigent de nou el perfil perquè entra dins del projecte de centre i de direcció ben justificat i cal. 
  • Les direccions poden fer canvis per poder aplicar i impartir tot el currículum.
  • Hores de coordinació: el director és el cap de personal del centre i ha d’assignar les hores de coordinació, ho indica el decret de direcció. S’ha plantejat a les direccions de limitar i marcar les hores assignades als càrrecs i no ho acaben de veure. 
  • No entren de nou a parlar de les 35 setmanes d’FP, ens remeten a meses anteriors on ja s’han justificat.
  • FP: hi ha casuístiques diferents segons el centre, miren els desdoblaments a posteriori i si hi ha temes de seguretat els doten de desdoblament. A vegades es demanen de manera injustificada, es podria disposar de PAE per a fer reforç. Cal revisar tot el personal del centre. S’entoma aquest tema. 
  • En alguns centres amb cicles específics de formació professional, com algun d’hípica, el Departament podria optar per contractar PAE en comptes de professorat per fer determinades tasques, com l’acompanyament. 
  • En un institut escola, els mestres són a l’etapa de primària i els professors a secundària. Els mestres de l’ESO, poden fer classes de l’altre cos, si tenen la titulació requerida en el seu moment. No es poden eliminar els llocs de mestres a l’ESO perquè podrien demanar-los, no es poden reconvertir fins que no es jubili la darrera persona d’aquest col·lectiu. Hi ha uns 200 mestres, que en el seu moment, tenien una titulació adient a secundària. Se’ls reserven unes 270 places perquè puguin optar al seu dret a la mobilitat.

 

Rèplica USTEC·STEs:

  • Hi ha molt bones intencions de paraula, però manquen evidències en els fets. S’han aprovat suplements pressupostaris, es podria destinar a salaris i dotacions de personal educatiu, el govern ho hauria de prioritzar.
  • Cal abaixar les ràtios arreu i, alhora, reforçar amb plantilla allà on hi ha més necessitats educatives, amb ràtios encara més baixes.
  • Cotutories: No pot ser un tema al marge de la normativa.
  • Ens preocupa això que no s’especifiqui la reducció per a majors de 55 anys. S’implementarà el curs vinent o no? Perquè és una reversió de retallades pendent a la que l’administració s’havia compromès, i afecta les plantilles, com ja hem comentat. L’Administració ha d’informar de com afectarà les plantilles, especialment els centres amb més peticions de reducció d’aquesta mena. Volem més concrecions.
  • Aules d’acollida: per què cal justificar més dotació? S’ha de marcar un criteri objectiu, per nombre d’alumnes, amb un escalat objectiu.
  • Perfils: entenem el plantejament, però no el compartim. Sabem que en principi consten als projectes de direcció -tot i que no tots, i corroborar-ho és tasca de l’Administració, no de la part social-. Hi ha diferents maneres de revisar-los i eliminar-ne, si l’Administració incentiva que es desperfilin i informa bé de com fer-ho.
  • Estem en contra del decret d’autonomia, però fins i tot en el marc actual es podria regular d’alguna manera l’assignació d’hores als càrrecs, encara que fos una forquilla amb un màxim i un mínim. És inacceptable la pura discrecionalitat de les direccions en la distribució de les hores de coordinacions, igual com tenir reduccions diferents per al mateix càrrec en un centre o un altre i fins i tot haver de fer feina sense cap reducció ni reconeixement en molts casos.  
  • La nova llei d’FP ha eliminat les UF, com és que en parleu? (Resposta: són mòduls, disculpeu la nomenclatura). S’hauria de donar la possibilitat al professorat de formar-se per poder impartir-los. (Resposta: ho recullen i ho tractaran amb FP). En el tema de les 35 setmanes, insistim que es calculi el curs com correspon. 
  • Sobre el tema de professorat expert, el qual és una figura excepcional, s’hauria d’evitar la seva presència sempre que sigui possible i apostar per la formació voluntària del professorat del centre sobre la matèria a impartir. 

 

Resposta Administració:

  • Han considerat no tractar el tema dels majors de 55 anys avui, pel temps del qual es disposa per a fer la mesa. Pel volum de docents, que són molts, caldrà tractar-ho.
  • PAE: tenen clar que cal fer molta feina en l’àmbit de reconeixement i millores. Són un personal de referència. És més per una manca de professorat de certes especialitats i qüestions diverses que pot interessar més un PAE. Tenim un nombre limitat de docents, per això contemplem el PAE.
  • FP: Sempre surten temes d’FP i potser sí que caldria que vingués algun referent. Treballarem el tema dels experts conjuntament.
  • Cotutoria: els agradaria reconèixer-la salarialment, però no es pot per pressupost, com a mínim, s’hauria de reconèixer administrativament.
  • Signatura dels horaris: ho regularan a través de les DOIGC.
  • Informes de no continuïtat: s’ha traslladat com es van pactar a mesa a les inspeccions i direccions de cara al curs vinent.
  • Perfils: s’ha de fer un seguiment, cal que estiguin actualitzats els projectes educatius i correlacionats amb els de direcció i els perfils. 

 

Segon punt: Torn obert de paraules

Intervenció USTEC·STEs (IAC).

  • Reducció horària dels majors de 55 anys:  el curs que ve la reducció ha de ser de dues hores lectives. Caldria fer avís a la web per informar del canvi. Exigim un compromís ferm.
  • Compensacions persones no estabilitzades: Quan es faran aquests pagaments? Data o ventall de termini. Cal una solució ja. 
  • Exigim que es resolguin i detallin les adjudicacions d’estiu pels interins. 
  • Ens informen algunes direccions del Consorci de Barcelona que podrien sortir a entrevista les places de SIEI, serà així? (Resposta: no).
  • Si es recullen signatures per convocar un claustre, en quin termini s’ha de convocar? A la normativa no s’especifica. (Resposta: ho traslladen i respondran)
  • Avui hi ha prevista la signatura de l’anomenat Pacte Nacional per la Llengua i volem aprofitar la mesa per denunciar que no es pot anomenar “nacional” quan no ha comptat en cap moment amb el sindicat majoritari d’educació, USTEC·STEs (IAC), ni amb alguns partits, plataformes i col·lectius que han estat cabdals en el compromís pel català. Per tant, hi manca el consens social i polític. 

És especialment greu perquè pretén incidir en l’educació i no ha passat per mesa. A més, no se centra a enfortir el sistema educatiu públic, que és la principal eina per garantir l’accés a la llengua i la cohesió social. Hi ha mesures fonamentals que no s’han tingut en compte:

  • La baixada de les ràtios a les aules i, en conseqüència, l’augment de les dotacions de professorat.
  • La reducció de les hores lectives del professorat, per tal que es puguin dedicar hores a la formació dins l’horari habitual, així com a la coordinació pedagògica amb el professorat de llengua per dissenyar estratègies conjuntes efectives.
  • La implementació urgent de les mesures de l’escola inclusiva. Només amb el seu desplegament aconseguirem arribar a l’alumnat més vulnerable.
  • La millora de les infraestructures escolars i la dignificació de la tasca docent, imprescindible per enfortir el compromís col·lectiu amb el model educatiu en català.

És molt fàcil fer grans anuncis de plans i pactes, però el que calen són mesures valentes i estructurals per defensar la llengua en el dia a dia dels centres educatius. Sense recursos i sense compromís polític real, tot plegat queda en paper mullat.

Sobretot, ens preocupa profundament que aquest pacte no contempli cap resposta clara davant les possibles sentències judicials que poden tornar a qüestionar el model d’escola en català. No es pot parlar de protecció de la llengua mentre s’evita afrontar la seva vulnerabilitat legal i institucional. Aquest matí mateix hem respost consultes d’un centre que ha rebut una carta del constitucional per aplicar el 25% i no sembla que el Departament tingui una resposta.

  • Reducció de jornada per interès particular: el termini per personal funcionari entenem que segueix sent igual per tots ells (siguin en pràctiques, de carrera provisionals o amb definitiva): màxim fins a 30 de maig. Caldria anar pensant en els terminis pel personal interí que se situï abans del 31 d’agost  perquè no passi com el curs passat, que va ser la primera setmana de setembre. Els docents van treballar a sencera fins que no van rebre la comunicació i no van cobrar les hores de més treballades. 
  • CFA: La Resolució sobre destinacions provisionals limita les propostes per entrevista als CFA als llocs d’ensenyaments de Competic i de Francès. Actualment, la plantilla docent dels CFA només té 6 especialitats diferents (tres a primària i tres àmbits secundària). Cap d’aquestes especialitats es correspon, inequívocament amb els llocs de treball sobre els quals la direcció del CFA pot fer proposta per entrevista. Preguntes:
  1. a) Francès. Els llocs “d’ensenyaments de francès” possibles de ser proposats per entrevista seran només professors de “Primària Francès” o també podran ser proposats professors de secundària? Trencant així l’actual categorització per àmbits de la secundària als CFA?
  2. b) Informàtica. Tenint en compte que els llocs d’informàtica poden ser coberts per professorat de qualsevol especialitat que tingui la capacitació, cal saber: Quin percentatge de “docència efectiva en informàtica” justifica un nomenament per entrevista? 
  • Propostes de continuïtat a les adjudicacions d’estiu per a qui està en CS i ha obtingut una nova definitiva: 

El Departament d’Educació va anunciar que les persones que concursessin voluntàriament al Concurs de Trasllats (CT) i obtinguessin una nova plaça definitiva l’haurien d’ocupar (excepte equips directius i places perfilades) i, en cas d’estar en comissió de serveis la perdrien, un canvi significatiu respecte als concursos anteriors. Malgrat que es va preguntar reiteradament al Departament i a la Mesa Sectorial i se’ns va assegurar que seria així, finalment el redactat de la resolució d’adjudicacions d’estiu és ambigu i contempla que: “No pot ser objecte de proposta de continuïtat en una destinació provisional el professorat amb destinació definitiva al propi centre el curs actual ni aquell professorat definitiu del centre que hagi obtingut una nova destinació definitiva amb efectes d’1 de setembre de 2025”.

Aquest redactat obre la porta a qui ha obtingut una nova definitiva per participació voluntària perquè pugui tenir proposta de continuïtat si no està ocupant la seva definitiva actual i es troba en comissió de serveis. Moltes persones van renunciar a participar en el concurs de trasllats per poder continuar amb la seva destinació provisional, sent enganyades pel Departament. Si no és una errada premeditada, es tracta d’una greu incompetència per part d’un Departament que gestiona més de 90.000 docents. Aquesta falta de cura en la redacció d’un document tan important és inacceptable, ja que ha afectat els plans de centenars de docents i les seves famílies.

    • Concurs de trasllats: Novament, el C2 de català no surt sumat i genera incerteses i caldria resoldre-ho.
    • Nomenaments: Va córrer per xarxes un centre del Penedès que indicava que estava condicionat a anar de colònies 3 dies. S’ha de regular què hi posen i no es pot obligar a anar de colònies. 
    • Integració d’FP a secundària: Caldria fer una tercera fase. Està prevista? Hi ha gent esperant.
  • Quan parlarem dels ensenyaments d’arts escèniques?
  • PTFP: Demanem el nombre de professors PTFP amb titulació superior de formació professional de les 19 especialitats integrades al cos de Secundària. 
  • El professorat valencià amb DD que vol CS té problemes en la tramitació, cal resoldre-ho. 

 

Resposta Administració:

  • Adjudicacions d’estiu pels interins: sembla que ho podran resoldre tècnicament. Cal passar la resolució per la mesa, serà semblant a quan anaven amb funcionaris, però amb algunes singularitats. Podran demanar centres, municipis, SSTT, especialitats, optar a mitges vacants, prioritari sencera i si volen mitges. Només hi haurà una publicació, no hi haurà reclamacions, el director no podrà proposar, no hi haurà continuïtats, van per elecció i antiguitat “pura i dura”. Serà una resolució senzilla que passarà per mesa. Si els tempos acompanyen la sol·licitud serà a mitjans-finals de juny. La resolució sortirà al juliol després dels funcionaris (a finals, quan se sàpiguen les vacants no ocupades a les adjudicacions de funcionaris). 
  • Pacte nacional del català, ho traslladen, no és competència de la direcció general de professorat.
  • Reducció de dues hores als majors de 55 anys: El que està escrit, està escrit i acordat, en parlarem aviat. 
  • Compensació abús de temporalitat: està elevat a economia del Departament. Intervenció i conselleria no poden dir res més, pensaven que aniria més de pressa. Només queda Departament d’Educació (funcionaris docents)
  • Meses tècniques: hi ha una allau de meses que cal fer, cal establir un calendari, fer-les telemàtiques i situar-les en dies diferents del dimarts, que és quan ara fem les meses sectorials. Estan esperant el reglament general de funció pública per adaptar el de la nostra mesa.
  • Professorat valencià amb DD que vol CS: ho resoldran perquè se certifiqui de forma àgil.  
  • Estan treballant en finestreta única i IA per atendre consultes i precs. 
  • Inclusió: és un dels grans reptes com a Departament. Volen treure les places de SIEI, Aules d’Acollida, etc. a concurs de trasllats. Tenir SIEI a cada centre, etc.
  • Situació MALL, s’hi han reunit, ho han de resoldre, tota MALL que ha tret oposició com a tal ha d’obtenir plaça prioritàriament. 
  • Colònies, totalment d’acord, no es pot condicionar un nomenament a anar-hi, ho revisaran.
  • Reduccions de jornada per interès particular (en especial interins) parlen amb gestió del personal docent i miren quina és la millor data amb tots els processos que estan oberts.  
  • CFA: Els llocs que identifiquen són competic i francès. Competic (primària i secundària) no defineixen quantes hores, els centres defineixen una plaça com a tal i va per entrevista (demanen més detalls a currículum sobre què fan). Passava que gent que entrava per primària havia d’impartir competic i no se’n sortia, ara identifiquen els llocs i van per entrevista. A les places de francès només hi poden optar els mestres de francès (primària). 
  • Qüestió de qui ha obtingut nova DD amb participació voluntària al CT: si algú està en CS, tenia una DD i n’ha obtingut una de nova, podrà ser confirmat en el centre en CS. El que diu la resolució està escrit. (USTEC·STEs ens queixem que això finalment sigui així, es va informar en el seu moment a la gent dient que seria obligatori ocupar una DD si es participava voluntàriament i això va condicionar la seva actuació, no ens sembla just ni acceptable per part del Departament).
  • Estan arreglant el problema amb la puntuació del català a l’aplicatiu de trasllats. 
  • Ensenyaments artístics: passem la consulta per escrit. 
  • Integració FP: se’n va fer una de massiva. Preguntaran si s’estan acumulant casos per fer una publicació conjunta. 
  • La setmana vinent, no hi haurà mesa sectorial dimarts, passa a dijous i s’anul·la la tècnica prevista sobre plantilles. 
  • Altres qüestions les respondran per escrit quan disposin de més informació.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes