La millora de les nostres condicions laborals i retributives, un camí compartit
USTEC·STEs (IAC) volem informar de la situació actual amb les darreres novetats després del comitè intercentres del dia 30 d’abril en el context de mobilització i lluita d’aquests darrers mesos.
El personal laboral d’USTEC·STEs (IAC) considerem que les mobilitzacions i vagues generen resultats positius, si bé la seva materialització es veu influïda per diversos factors.
S’ha iniciat progressivament un procés per a la dignificació del col·lectiu del personal d’atenció educativa (PAE) del Departament d’Educació. El camí no és ni fàcil ni curt, tenint en compte la precarietat del punt de partida.
Durant els darrers anys, USTEC·STEs (IAC) hem portat amb fermesa les diverses reivindicacions del personal d’atenció educativa als diferents espais de negociació: al comitè intercentres, a la mesa de funció pública, a la síndica de greuges, als diferents partits polítics i al Parlament de Catalunya.
El col·lectiu del personal d’atenció educativa amb USTEC·STEs (IAC), s’ha mobilitzat activament en les vagues per l’estabilització i ha liderat les dues primeres vagues pròpies del PAE celebrades el maig de 2024 i l’abril de 2025.
El PAE hem demostrat capacitat de cohesió, hem superat progressivament la indefensió i hem defensat amb fermesa els seus drets.
Totes aquestes accions han començat a fer sortir de l’immobilisme tant a l’administració com a la majoria dels representants dels treballadors i treballadores. No obstant això, és imprescindible una major implicació per part d’aquestes.
Aquestes accions han contribuït a una major visibilització de les nostres funcions dins de la comunitat educativa i a una millora de les nostres condicions laborals. Això ha permès equiparar-les, en alguns aspectes, a les dels companys i companyes docents del mateix Departament d’Educació, perquè si bé no som considerats docents, el PAE eduquem.
Com a resultat, fins ara s’han aconseguit les següents millores:
- Posar fi a l’abús de temporalitat amb els processos extraordinaris d’estabilització. I amb les convocatòries posteriors de processos de concurs-oposició ordinari perquè l’abús no es repeteixi.
- Recuperar el dret a les llicències i reduccions de jornada per interès particular.
- Millorar el marc horari i de funcions de les educadores d’educació especial i de les tècniques d’educació infantil.
- Acabar amb els contractes precaris d’1/3 de jornada.
- Equiparar les condicions laborals del personal laboral docent al personal funcionari docent.
- Aconseguir millores retributives per a les educadores de les llars d’infants.
- Posar fi a l’abús de presencialitat del mes de juliol amb la modificació dels DOIGC. Vetllarem pel seu compliment.
- Iniciar la posada en marxa d’un pla estratègic de revisió i dignificació de les condicions laborals del personal laboral del Departament d’Educació.
Sense menystenir on estem, ara cal aconseguir el que per nosaltres sempre ha estat prioritari: la reclassificació professional de les nostres categories amb l’augment retributiu corresponent i, l’increment salarial del 25% del poder adquisitiu perdut durant tots aquests anys.
Per primera vegada tenim davant una administració que comença a estar receptiva a promoure aquests canvis. Sembla que tant el Departament d’Educació com la Secretaria d’Administració i Funció Pública treballen conjuntament per arribar a assolir aquestes millores.
Funció Pública manifesta la necessitat d’actualitzar l’actual conveni col·lectiu, obsolet però vigent, i expressa la seva disposició a negociar la reclassificació professional de les nostres categories. Considerem que aquest és un pas positiu, però exigim un pas més, una temporització clara per a aquest procés i que les paraules esdevinguin fets. USTEC·STEs (IAC) no renunciem al reconeixement de les nostres titulacions ni a la pertinença al grup professional que ens correspon per normativa, continuem amb la lluita i camí iniciat.
El Departament d’Educació, per la seva banda, ha obert un espai de negociació a través d’un pla estratègic d’anàlisi destinat a la revisió de les nostres retribucions i altres condicions laborals, com el marc de funcions, els horaris i la sobrecàrrega de treball.
La proposta inicial del Departament d’Educació preveia un termini de quatre anys, però aquest calendari s’ha accelerat fruit de les mobilitzacions del col·lectiu i la pressió feta des d’USTEC·STEs (IAC). Finalment, hi ha el compromís de l’administració de finalitzar el procés a finals del 2025.
Som conscients que ens mereixem aquestes millores, són reivindicacions ajornades de fa anys per part de l’administració i, la situació econòmica del col·lectiu no permet postergar-les més. USTEC·STEs vam exigir i demanar un complement específic únic pel PAE que incrementi un 25% els nostres sous, sense deixar de banda com a objectiu irrenunciable la reclassificació professional.
La materialització d’aquest increment retributiu, a través d’un complement específic vinculat als nostres llocs de treball, depèn principalment de la conclusió de la negociació del pla estratègic amb el Departament d’Educació, però fonamentalment de la decisió del Departament d’Economia i de la voluntat política del Govern.
Per tal d’aconseguir l’increment retributiu que ens correspon i la millora de les nostres condicions laborals amb la màxima celeritat, és imprescindible mantenir la nostra presència activa i la unitat de forces entre les treballadores, així com la implicació de la resta d’organitzacions sindicals, per tal de generar consciència i influir en les decisions de l’administració.
La força col·lectiva és clau per assolir millores en les nostres condicions laborals i la dignificació de la nostra feina.
#AmbFermesaPerLaMilloraDeLesCondicionsLaborals